Który BB wybrać?

• 63 Odpowiedzi
  • 17945 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
Odp: Który BB wybrać?
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 09, 2010, 14:55:53 »
Dzięki za linka; stronka  :ok: Nie myslałem że na BB jest tyle programów.  :shock: Jest nawet Pocket Informant  :E
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 14:59:26 wysłana przez Tomko »
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.

*

Offline fizol

• Ekspert Blackberry
  • 499
  • BlackBerry Addict
    • BBNews.pl
  • Sprzęt: Blackberry 9700/9520/9000/9530/ 8300/8310/ 7100/88
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 09, 2010, 15:04:56 »
Stronka jeszcze do mocnego dopracowania :)
"Dotknij ciemności – jakiż sens,
gdy palec wskaże tę czy inną.
Nie w tym cel życia, co w nim jest,
lecz w wierze w to, co być powinno."

*

notosiup

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 09, 2010, 15:18:32 »
Dzięki za linka; stronka  :ok: Nie myslałem że na BB jest tyle programów.  :shock: Jest nawet Pocket Informant  :E
kolejny mit - mało programów na bb - obalony :E :ok:

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 10, 2010, 19:05:14 »

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 10, 2010, 21:34:29 »
Po jakiego grzyba ktoś chciałby takie coś kupować !?  :O
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 12, 2010, 12:03:54 »
Trochę OT, ale czy ktoś z Was ma porównanie BB Bold do Samsunga i780? Tzn. wygoda obsługi , klawiszologia itp  ?

*

notosiup

« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 12, 2010, 12:38:01 »
ja mam porównanie do 8520, przesiadłem się na niego z i780, ale nie wiem czy takie porównanie jest dla ciebie interesujące.

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 12, 2010, 14:20:21 »
Chodzi mi zwłaszcza o opinię, która klawiatura jest wygodniejsza ,  który ma lepiej rozwiązany sposób  wprowadzania polskich znaków ?

*

notosiup

« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 12, 2010, 21:15:19 »
Klawiatury w bb sa najlepszymi tego typu qwerty jakie w ogole istnieja. W 8520 jest duzo wygodniej w boldzie bedzie to juz bajka. Samsung ma bardzo male i twarde klawisze nie pomaga nawet to ze miedzy nimi jest wyrazna przerwa. W bb jest zdecydowanie lepiej. Klawisze nie sa plaskie tylko wyprofilowane dla prawego i lewego kciuka co daje duzo wyzszy komfort pisania. Wprowadzanie polskich znakow jest latwiejsze jednak na samsungu. Po wgraniu tweaka klawiatury pl pisanie polskich liter nie jest klopotliwe. W bb aby napisac np ą trzeba przytrzymac klawisz a i jezdzic kulka szukajac wymaganego znaku. Zajmuje to wiecej czasu niz na i780.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 13, 2010, 00:16:02 »
No niestety z klawiaturą w Boldach nie jest tak różowo... Z moich doświadczeń wynika, że klawiatura Bolda 9700 jest dużo mniej wygodna w użyciu od tej w Nokii E71. A wprowadzanie polskich znaków korzystając z "gładzika" bardzo mało wygodne...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Tomko

• 330
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 13, 2010, 10:51:04 »
Dzięki, czyli sa plusy dodatnie i ujemne :E, dobrze że mam jeszcze parę miesięcy do namysłu ....

*

Offline fizol

• Ekspert Blackberry
  • 499
  • BlackBerry Addict
    • BBNews.pl
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 13, 2010, 11:59:18 »
klawiatura Bolda 9700 jest dużo mniej wygodna w użyciu od tej w Nokii E71.
A to już chyba bardzo subiektywna opinia - ja bym powiedział, że płaskie klawisze w E71, pomimo że większe, są o wiele mniej wygodnie. Zresztą zmienili to w E72 i moim zdaniem wyszło im to na lepsze.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 13, 2010, 13:34:47 »
Fizol, wbrew pozorom to Bold 9700 ma bardziej płaskie klawisze, a rozróżnić je można po tych zakrzywionych, ściętych brzegach i czasem nie wiem, który klawisz mam pod palcem. W E71 są one wyraźnie wypukłe, tak więc wyczuwa się środek każdego klawisza.

Natomiast główna przewaga polega, moim zdaniem, na np. sposobie wprowadzania znaków, szczególnie tych przypisanych do klawiszy "w drugim rzędzie" - porównaj np. wprowadzanie długich liczb/numerów. Również wprowadzanie PL literek jest moim zdaniem łatwiejsze. Jest to oczywiście moja opinia subiektywna i do tego oparta na ponad rocznym używaniu E71, ale od 3 miesięcy jakoś nie mogę przekonać się do klawiatury BB9700 i ciągle uważam, że jest ona gorsza...

Co do E72, to miałem okazję się nią "pobawić" i jak już wcześniej pisałem, jest ona wg mnie krokiem wstecz, również jeśli chodzi o klawiaturę - jej klawisze funkcyjne i obie słuchawki (zielona, czerwona) są mniej wygodne, a "optical navi" (coś na wzór gładzika w 9700) nie przypadł mi do gustu, choć i tak przewyższa on tego w Boldzie, bo dookoła ma jeszcze klawisz/ramkę kursorów...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline fizol

• Ekspert Blackberry
  • 499
  • BlackBerry Addict
    • BBNews.pl
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 13, 2010, 13:44:03 »
A mi się wydaje, że wiele zależy od tego jaki sprzęt mieliśmy wcześniej - ja korzystam z takiej klawiatury od 8800, przez 8820, 9000, aż do 9700 i bardzo ten typ klawiatury lubię (niestety ta z 9700 jest gorsza od 9000...), jestem do niego przyzwyczajony i nie mogłem do E71 się zbytnio przekonać.

przewyższa on tego w Boldzie, bo dookoła ma jeszcze klawisz/ramkę kursorów...
Znowu kwestia przyzwyczajenia - ja nie widzę jakichkolwiek istotnych przewag tradycyjnych klawiszy kierunkowych nad trackpadem/trackballem.

porównaj np. wprowadzanie długich liczb/numerów.
No to do tego służy numlock przecież.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 13, 2010, 15:53:51 »
Znowu kwestia przyzwyczajenia - ja nie widzę jakichkolwiek istotnych przewag tradycyjnych klawiszy kierunkowych nad trackpadem/trackballem.

E72 ma zarówno trackpada, a wokół ramkę pełniącą funkcje kursora - takie 2w1  :D

No można się oczywiście przełączać na cyfry, a potem ponownie na litery, ale prostsze jest dłuższe przytrzymanie klawisza, aby "wydusić" z niego ten znak/cyfrę spod spodu  :ok:
Pozdrawiam,
biblo

*

notosiup

« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 13, 2010, 15:55:58 »
Mialem przed bb nokie e63. Uwazam ze klawiatura w bb jest znacznie lepsza. Wpisywanie liczb, szczegolnie tych z przexinkiem, jest wygodniejsze na bb. Tutaj zarowno liczby jak i przecinek oraz znaki typu plus i minus sa dostepne jako drugoplanowe, co pozwala pisac liczby i dzialania bez wciskania co chwile klawisza do wyboru znaku alternatywnego.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 13, 2010, 15:58:07 »
A mi się wydaje, że wiele zależy od tego jaki sprzęt mieliśmy wcześniej - ja korzystam z takiej klawiatury od 8800, przez 8820, 9000, aż do 9700 i bardzo ten typ klawiatury lubię (niestety ta z 9700 jest gorsza od 9000...), jestem do niego przyzwyczajony i nie mogłem do E71 się zbytnio przekonać.

Może kluczowe jest Twoje stwierdzenie, że klawiatura Bolda 9000 jest gorsza od tej w 9700...
Niedoskonałości - wg mnie - małej klawiatury 9700 na tle podobnej wymiarowo w E71, mogą być nieistotne w większym rozmiarze, takim jak w modelu 9000...

Połączone: Marzec 13, 2010, 16:01:16
Mialem przed bb nokie e63. Uwazam ze klawiatura w bb jest znacznie lepsza. Wpisywanie liczb, szczegolnie tych z przexinkiem, jest wygodniejsze na bb. Tutaj zarowno liczby jak i przecinek oraz znaki typu plus i minus sa dostepne jako drugoplanowe, co pozwala pisac liczby i dzialania bez wciskania co chwile klawisza do wyboru znaku alternatywnego.

?? ?? ??

Ale to właśnie w E71 cyfry oraz +-:* są znakami drugoplanowymi i wystarczy dłużej przytrzymać klawisz, aby je wywołać... To w BB trzeba używać klawisza Alt lub włączyć numlock...
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 16:01:16 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
biblo

*

notosiup

« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 13, 2010, 16:05:48 »
W moim bb cyfry i znaki sa jako alternatywa. Myslalem ze w kazdym bb tak wlasnie jest.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 13, 2010, 16:09:06 »
A zresztą, mniejsza o większość...  :E
Jak widać oba rozwiązania mają swoich zwolenników i przeciwników i mają swoje _obiektywne_ zalety i wady i z tego powodu NIE można twierdzić, że któreś rozwiązanie jest wzorcem. A odnoszę czasem takie wrażenie, że z BB robi się na siłę wzorzec biznesowego telefonu... co tam telefonu, biznesowego terminala...

Okazuje się jednak, że po bliższym zapoznaniu się i porównaniu z innymi rozwiązaniami wychodzą różne babole... dla mnie jest to ta mniej wygodna i mniej funkcjonalna klawiatura w porównaniu do E71, gorzej działający push-email w porównaniu do Nokia Messaging (bo odświeżanie skrzynki jest rzadsze), no i ostatnia wpadka - limity wielkości załączników we wszystkich BIS-ach... I o ile o działaniu klawiatury można się przekonać nawet w salonie operatora, to o tych pozostałych niedoskonałościach można się dowiedzieć na forach takich jak niniejsze...
Pozdrawiam,
biblo

*

notosiup

« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 13, 2010, 16:48:19 »
Jak mozna mowic o czestotliwosci odswiezania skrzynki w przypadku pusha?

Kazdy wybiera to co woli. Dla mnie ergonomia i szybkosc dzialania na bbos przebija symbiana.

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 13, 2010, 20:55:34 »
No niestety z klawiaturą w Boldach nie jest tak różowo... Z moich doświadczeń wynika, że klawiatura Bolda 9700 jest dużo mniej wygodna w użyciu od tej w Nokii E71. A wprowadzanie polskich znaków korzystając z "gładzika" bardzo mało wygodne...

http://www.bbnews.pl/?p=8627
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 14, 2010, 10:09:51 »
Jak mozna mowic o czestotliwosci odswiezania skrzynki w przypadku pusha?

Kazdy wybiera to co woli. Dla mnie ergonomia i szybkosc dzialania na bbos przebija symbiana.

No jak to jak?? Korzystam jednocześnie z BB z BIS-em i Nokia Messaging w E71 - oba te programy/telefony synchronizują pocztę  z moimi kontami. Zauważyłem, że jak po nadejściu poczty na Nokię skasuję jakąś wiadomość, to bardzo szybko jest ona usuwana również z serwera - mogę wręcz wymusić, że nastąpi to natychmiast. Takie samo odświeżenie poczty w BB trwa bardzo długo i nawet wybranie opcji "Resynchronizacja" nic nie daje...

notosiup:: wcale nie zamierzam Cię odwodzić od BB  :E tylko zwracam uwagę na niedoskonałości systemu/sprzętu uważanego przez wielu za wzorzec  :ohreally:
Wiem też, po rozmowie z kolegą, który używa pełnej (korporacyjnej) wersji BB, że tam nie ma problemów z limitem wielkości załączników, synchronizacją Outlooka (ale nie przez chyba skopanego Desktopa Managera, lecz bezpośrednio z MS Exchange), itd. Widać, BB "dla maluczkich" bardzo odbiega od swojego większego brata...

A jeszcze taki drobiazg: Nokia Messaging informuje mnie w przypadku pojawienia się problemów z dostępem do mojego serwera poczty, a system BB siedzi cicho i nawet nie wiem, że są jakieś problemy techniczne...

Połączone: Marzec 14, 2010, 10:12:54

http://www.bbnews.pl/?p=8627

No weź nie żartuj...  :shock: zwróć uwagę jakie telefony zostały wzięte do porównania, no i że test polegał na wpisywaniu tekstu bez dodatkowych znaków typu cyfry, no i oczywiście bez PLiterek...   B)
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 10:12:54 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
biblo

*

notosiup

« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 14, 2010, 10:37:26 »
Dla mnie to wlasnie nokia messaging nie byla doskonala. Fakt ze nie uzywam bisu od dawna ale przez taki sam czas dzialania na bis nie zdarzyla mi sie ani jedna awaria za to nokia messaging posypala sie kilka razy. Mam bis w orange obsluguje mi w tej chwili 6 roznych kont pocztowych. Nie mam zadnych opoznien w przychodzeniu maili. Tak wiec moje wrazenia sa calkowicie odmienne od twoich, takze odnosnie klawiatury.

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 14, 2010, 11:40:45 »
(...)
Tak wiec moje wrazenia sa calkowicie odmienne od twoich, takze odnosnie klawiatury.

I to jest Twoje święte prawo, bo żyjemy w końcu w wolnym kraju  :ok: :E
A nasze doświadczenia i opinie pomogą innym clubowiczom w podjęciu decyzji lub chociaż wywołają wątpliwości i konieczność samodzielnego zweryfikowania opisywanych tu problemów... Najważniejsze, że nie mamy wszyscy do czynienia z jednym słusznym systemem...  :proud:
Pozdrawiam,
biblo

*

notosiup

« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 14, 2010, 15:38:36 »
Nie ma jedynego slusznego systemu. Do moich obecnych potrzeb sprawdza sie bbos. Wczesniej pasowal mi symbian, pozniej wm. Zmieniaja sie potrzeby to zmieniam system, ktory wg mnie najlepiej spelni moje wymogi.

*

Offline fizol

• Ekspert Blackberry
  • 499
  • BlackBerry Addict
    • BBNews.pl
« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 15, 2010, 11:37:23 »
Swieta racja, że nie ma jedynego slusznego systemu, a nawet BB bardzo wiele brakuje do bycia doskonalym, albo zblizenia się do tego. Ale moze kiedys cos się zmieni...

*

Offline maskon

• **
  • 123
  • Sprzęt: Z1, One, Tablet Z
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 18, 2010, 00:28:53 »
Pisząc o 9000 należy wspomnieć o jeszcze jednej małej wadzie tego sprzętu - dość często występują w nim problemy z "perełka".  Innych wad "sprzętowych" nie zauważyłem, klawiatura jest po prostu rewelacyjna a całe urządzenie wręcz nieprawdopodobnie wytrzymałe :)
gorzej działający push-email w porównaniu do Nokia Messaging (bo odświeżanie skrzynki jest rzadsze),
Że co proszę? :D

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 18, 2010, 07:30:27 »
gorzej działający push-email w porównaniu do Nokia Messaging (bo odświeżanie skrzynki jest rzadsze),
Że co proszę? :D

No co się dziwisz?? Używam obu tych serwisów (BB z BIS w Plusie i E-71 z Nokia Messaging w Erze) i ten drugi działa wg mnie zdecydowanie lepiej. Praktycznie rzecz biorąc jest prawie on-line z moim serwerem poczty... A po skasowaniu maila w telefonie można wymusić natychmiastową synchronizację i równie natychmiastowe usunięcie go z serwera...
Pozdrawiam,
biblo

*

notosiup

« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 18, 2010, 07:54:15 »
biblo, push w bb nie odświeża rzadziej skrzynki, nie ma czegoś takiego jak odświeżanie. Przecież to by się kłóciło z zasadą działania push. Odświeżanie skrzynki jest przy pull. Poza tym po co piszesz, że nokia messaging synchronizuje skasowane wiadomości szybciej, skoro sam wymuszasz synchronizację?

Była tu też dyskusja o wyższości klawiatury nokii e71 nad boldem2. Chodziło konkretnie o przecinki, kropki i cyfry. Przyjrzałem się dokładnie klawiaturom w obu urządzeniach. Na którym szybciej wpiszesz liczbę 123445,13? Na pewno nie na nokii. Musisz najpierw klawisz do znaków alternatywnych, aby pisać cyfry, potem go wyłączyć, aby wpisać przecinek i znowu go wcisnąć aby dopisać resztę. W blackberry wciskasz jeden klawisz, potem drugi, żeby zablokować znaki alternatywne i do końca lecisz z cyframi oraz kropką, bo jest znakiem alternatywnym na klawiaturze. MEGA wygodne rozwiązanie, w przeciwieństwie do tego od nokii. Przy pisaniu wiadomości, adresów internetowych czy czegoś podobnego klawisza z kropką nie używam, bo wystarczy wciskać spację, aby wstawić kropkę. ;) ehhh uroki bbos :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 07:59:25 wysłana przez notosiup »

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 18, 2010, 08:17:57 »
biblo, push w bb nie odświeża rzadziej skrzynki, nie ma czegoś takiego jak odświeżanie. Przecież to by się kłóciło z zasadą działania push. Odświeżanie skrzynki jest przy pull. Poza tym po co piszesz, że nokia messaging synchronizuje skasowane wiadomości szybciej, skoro sam wymuszasz synchronizację?

Chodzi o to, ze po kazdej operacji "na skrzynce" w telefonie (np. usuniecie maila) ta sama operacja wykonywana jest na serwerze doslownie w ciagu kilku minut. A jak chce zeby stalo sie to od razu, to wystarczy wybrac "synchronizuj". W BB ta zwloka jest wielokrotnie dluzsza i nawet opcja "Resynchronizuj teraz" nie pomaga.
Osobna sprawa jest ta limitowana wielkosc zalacznikow w BIS-ie...

Połączone: [time]Marzec 18, 2010, 08:22:31[/time]
Była tu też dyskusja o wyższości klawiatury nokii e71 nad boldem2. Chodziło konkretnie o przecinki, kropki i cyfry. Przyjrzałem się dokładnie klawiaturom w obu urządzeniach. Na którym szybciej wpiszesz liczbę 123445,13? Na pewno nie na nokii. Musisz najpierw klawisz do znaków alternatywnych, aby pisać cyfry, potem go wyłączyć, aby wpisać przecinek i znowu go wcisnąć aby dopisać resztę. W blackberry wciskasz jeden klawisz, potem drugi, żeby zablokować znaki alternatywne i do końca lecisz z cyframi oraz kropką, bo jest znakiem alternatywnym na klawiaturze. MEGA wygodne rozwiązanie, w przeciwieństwie do tego od nokii.
W takim wypadku w E71 nie trzeba uzywac klawisza do znakow alternatywnych, wystarczy tylko ciut dluzej przyciskac klawisze, aby uzyskac przypisane do nich zn:aki alternatwne... Genialnie proste i skuteczne rozwiazanie :-)
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2010, 08:24:04 wysłana przez biblo »
Pozdrawiam,
biblo