Fizol, wbrew pozorom to Bold 9700 ma bardziej płaskie klawisze, a rozróżnić je można po tych zakrzywionych, ściętych brzegach i czasem nie wiem, który klawisz mam pod palcem. W E71 są one wyraźnie wypukłe, tak więc wyczuwa się środek każdego klawisza.
Natomiast główna przewaga polega, moim zdaniem, na np. sposobie wprowadzania znaków, szczególnie tych przypisanych do klawiszy "w drugim rzędzie" - porównaj np. wprowadzanie długich liczb/numerów. Również wprowadzanie PL literek jest moim zdaniem łatwiejsze. Jest to oczywiście moja opinia subiektywna i do tego oparta na ponad rocznym używaniu E71, ale od 3 miesięcy jakoś nie mogę przekonać się do klawiatury BB9700 i ciągle uważam, że jest ona gorsza...
Co do E72, to miałem okazję się nią "pobawić" i jak już wcześniej pisałem, jest ona wg mnie krokiem wstecz, również jeśli chodzi o klawiaturę - jej klawisze funkcyjne i obie słuchawki (zielona, czerwona) są mniej wygodne, a "optical navi" (coś na wzór gładzika w 9700) nie przypadł mi do gustu, choć i tak przewyższa on tego w Boldzie, bo dookoła ma jeszcze klawisz/ramkę kursorów...