BB 8310 i problemy z otwieraniem Gmail

• 12 Odpowiedzi
  • 5241 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BB 8310 i problemy z otwieraniem Gmail
« dnia: Sierpień 20, 2009, 13:26:10 »
Witam, dostalem firmowy BB 8310 z BES i zamontowalem sobie na nim programik Gmail do odbioru poczty. Niestety gdy loguje sie w Gmailu to po chwili na BB pokazuje się komunikat "ten program wymaga dzialajacego polaczenia w trybie transmisji danych. Sprawdz sile swojego sygnalu" i niestety nie mogę otworzyc i zobaczyc co mam na mojej skrzynce gmailowej.

Czy macie jakis pomysl jak temu zaradzić? Z gory dziekuje i pozdrawiam

*

notosiup

Odp: BB 8310 i problemy z otwieraniem Gmail
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 20, 2009, 14:01:00 »
prawdopodobnie administrator blokuje ci tą pocztę.

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 20, 2009, 14:19:00 »
Jeżeli to gmail w wersji Java to musisz aplikacji pozwolić na łączenie się z siecią bez pytania, ewentualnie z jednym zapytaniem na początku (jak to sie robi w BB nie powiem ale prawdopodobnie w ustawieniach java) możliwe ze gmail nie jest certyfikowanym programem i w takim wypadku należy w ustawieniach (albo aplikacji albo połaczeń albo Java) ustawic możliwosc używania niecertyfikowanych urzadzen miało być aplikacji.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2009, 14:33:12 wysłana przez Ahmed »

*

Offline snowcraft

• **
  • 162
  • Sprzęt: HTC X7500 Orange/BB 8310 Era
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 20, 2009, 19:51:45 »
Witam, dostalem firmowy BB 8310 z BES i zamontowalem sobie na nim programik Gmail do odbioru poczty.
Zacznijmy od tego po co Ci ten programik do Gmail?
Też mam BB 8310 i konto na Gmailu, ale najwygodniej korzysta się z niego via standardową aplikację, która jest zainstalowana w OSie od BB.
W jakiej sieci masz jeżynkę?
-----------------
Saludos

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 20, 2009, 23:12:58 »
Witam, dostalem firmowy BB 8310 z BES i zamontowalem sobie na nim programik Gmail do odbioru poczty.
Zacznijmy od tego po co Ci ten programik do Gmail?
Też mam BB 8310 i konto na Gmailu, ale najwygodniej korzysta się z niego via standardową aplikację, która jest zainstalowana w OSie od BB.
W jakiej sieci masz jeżynkę?

O jakiej standardowej aplikacji mówisz? BB mam w Erze.

*

Offline snowcraft

• **
  • 162
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 21, 2009, 10:18:27 »
O jakiej standardowej aplikacji mówisz? BB mam w Erze.
Mówię o aplikacji przez którą pobierasz firmowe maile. W menu jest to ikonka "Wiadomości".
Jeżeli chcesz dodać skrzynkę prywatną, a masz w Erze to wejdź na stronę http://era.blackberry.com/ -> Utwórz nowe konto -> podajesz nr PIN oraz IMEI i dalej przechodzisz całą rejestrację.
Jak już jesteś zarejestrowany to wybierasz na ekranie głównym "Konfiguracja konta", podajesz użytkownika i hasło do konta pocztowego, które chcesz uaktywnić na BB. Po wpisaniu danych otrzymasz info automatyczne o aktywacji i prywatne maile zaczną być pobierane po ok. 30 min.
Prywatne maile będą widoczne w skrzynce wiadomości razem z firmowymi. Możesz je częściowo rozdzielić, tzn. można ustawić tak, że firmowe zawsze będą pod ikonką wiadomości, a prywatne będą pod nową ikonką (z nazwą adresu mailowego). Niestety lub stety prywatne będą również widoczne z poziomu wiadomości firmowych.
Aby uaktywnić w/w opcję należy;
a) wejść w "wiadomości",
b) wybrac menu -> Opcje -> opcje ogólne
c) w opcji "Skrzynki odbiorcze wiadomości SMS i wiadomości e-mail" ustawiamy na oddzielne.
Po tej operacji dojdzie ikona w menu o nazwie adresu.
-----------------
Saludos

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 21, 2009, 10:39:49 »
Zawsze można utworzyć jeszcze stosowne foldery i filtrować wiadomości :) Ostatnio w BES doszła funkcja synchronizacji etykiet Gmaila z folderami w BB.

*

Offline snowcraft

• **
  • 162
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 21, 2009, 12:08:19 »
A jak się tworzy foldery na BB?
-----------------
Saludos

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 21, 2009, 14:28:08 »
O kurcze, chyba mi się coś pomyliło - byłem przekonany, że da się dodawać foldery wiadomości, a tutaj zonk :O W takim razie pozostaje tylko opcja tworzenia etykiet na podstawie tych z Gmaila - jako foldery, w BES.

http://www.bbnews.pl/?cat=6

*

Offline snowcraft

• **
  • 162
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 21, 2009, 15:37:24 »
O kurcze, chyba mi się coś pomyliło - byłem przekonany, że da się dodawać foldery wiadomości, a tutaj zonk :O W takim razie pozostaje tylko opcja tworzenia etykiet na podstawie tych z Gmaila - jako foldery, w BES.
A w BIS to działa?
-----------------
Saludos

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 21, 2009, 16:53:55 »
W BIS niestety nie (jeszcze).

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 22, 2010, 11:51:44 »
Jako, że jestem tutaj nowy oraz jestem nowym użytkownikiem BB 8310 (od wczoraj), to w nawiązaniu do tematu chciałem zapytać, czy jest mimo wszystko możliwość korzystania z aplikacji Gmail na moim BB. Jeśli tak, to w jaki sposób ją uruchomić?

I drugi pytanie, czy będąc w Orange mam możliwość skonfigurowania w inny sposób skrzynki mailowej na zasadzie push-to-mail, ale w taki sposób żeby za to nie płacić?

*

Offline fizol

• Ekspert Blackberry
  • 499
  • BlackBerry Addict
    • BBNews.pl
  • Sprzęt: Blackberry 9700/9520/9000/9530/ 8300/8310/ 7100/88
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 22, 2010, 21:02:23 »
1. Tak, wystarczy pobrać i zainstalować aplikację
2. Niby jest Shangmail, ale nie daję głowy, że działa całkowicie jak push. Poza tym, powiedzmy sobie szczerze, wszystko na BB innego niż natywny klient, jeśli chodzi o odbiór poczty, to albo całkowity badziew, albo produkt, któremu wiele brakuje.
"Dotknij ciemności – jakiż sens,
gdy palec wskaże tę czy inną.
Nie w tym cel życia, co w nim jest,
lecz w wierze w to, co być powinno."