Zywotnosc baterii

• 15 Odpowiedzi
  • 2810 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zywotnosc baterii
« dnia: Październik 15, 2009, 10:39:47 »
Jak wyglada u Was sytuacja z zywotnoscia baterii? U mnie po 24 godzinach czuwania (z wlaczonym 3G) i wykonanych moze 4 polaczeniach telefonicznych bateria jest rozladowana do polowy. Wczesniej kiedy wiecej bawilem sie telefonem (internet, instalownie oprogramowania, GPS...) bateria wytrzymywala okolo 12 godzin :/ Dodam ze przeprowadzilem juz 3 cykle formatowania tzn. rozladowanie baterii do wylaczenia telefonu a potem ladowanie przez 12 godzin przy wylaczonym telefonie.
Wg istrukcji telefon powinien w stanie gotowosci wytrzymac 500 godzin. Wiem ze to sa dane producenta ale nawet jesli by to bylo 250 godzin to i tak duzo.
Jak tak dalej bedzie to chyba oddam telefon do reklamacji... :/
ROM: PROven 3.0 final 21895 Max Manila
Radio: 4.49.25.91

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Zywotnosc baterii
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2009, 11:11:31 »
Na moje oko masz absolutnie normalne wyniki - wszystkie współczesne PDA tak mają (od HTC Rose, przez Hermesa i Raphaela, aż po iPhone i Rhodium). Jak chcesz osiągnąć około 7 dni czuwania, robisz tak:
1. Wyłączasz WSZYSTKIE aplikacje, łącznie z TouchFlo, zostawiasz goły ekran Today (koniecznie bez wtyczek).
2. Przełączasz na 2G only (choć niektóre modele już teraz mają lepszy czas czuwania na 3G).
3. Udajesz się do mieszkania, z którego okna widać BTS swojej sieci (max kilkaset metrów), z którym łączy się twój PDA.
4. Wkładasz kartę SIM, na którą na pewno nikt nie zadzwoni.
5. Kładziesz w pobliżu okna i nie ruszasz telefonu (nawet o milimetr) i nie podchodzisz do niego na mniej, niż 1-2 metry.
6. Odłączasz ładowarkę i liczysz czas.
W takich warunkach nawet Raphael wytrzymał mi około 7 dni, G1/Dream 5 dni. Zauważ, że nadal nie są to warunki laboratoryjne, przy których robiono badania czasu czuwania - dlatego, że każda sieć GSM ma inny czas, po którym następuje obowiązek zgłoszenia się "jeszcze żyję", i w żadnej nie jest on maksymalny, na jaki zezwala standard GSM.
W normalnych warunkach Raphael wytrzymuje mi 2 dni, iPhone 1,5 dnia, Rose potrafi zdechnąć po niecałym dniu (normalne rozmowy, 3G, SMSy i stałe połączenie GPRS, okresowo używane do przeglądania sieci).
Nie mam Rhodium, ale biorąc pod uwagę większy ekran (przy pozostawieniu reszty elektroniki z Raphaela) - mogę tylko powiedzieć: Witamy w świecie nowoczesnych PDA :)
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 15, 2009, 12:20:10 »
Przy normalnym uzyciu (maile co 30-40 minut, SMS - 3-5 dziennie, rozmowy - do 10 dziennie po 2-3 minuty, web - dosc czesto, update pogody - rano i wieczorem) na ROM-ie Shadowline build 23064 moje Rhodium wytrzymuje bez problemu 2 dni. 3G wylaczone na stale, bez opcji Push i zadnych automatycznych laczen z siecia czy data connection.
na ROM-ie z syganturki - o jakies 6-8 godzin krocej. Na stock ROM-ie - dzien z malym haczykiem.

*

lipalipski

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 15, 2009, 12:22:28 »
Akurat Rhodium wyróżnia się spośród większości PDA, które miałem, długością pracy na baterii.

Przy czym, czas pracy zależy także od Radia i ROMu, jakie masz zainstalowane.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 15, 2009, 15:02:40 »
No to troche sie uspokoilem :) ale wyglada na to ze bebe musial wgrac robie jakis lepszy ROM. Mam w zwiazku z tym jedno pytanie. Czy wgranie innego (nie fabrycznego) ROM-u powoduje utrate gwarancji na urzadzenie? Czy da sie pozniej wrocic do oryginalnego ROM-u bez zadnych sladow w urzadzeniu, ktore by mogly sprawiac problemy przy ewentualnej reklamacji? Jeszcze jedno: w ustawieniach zasilania jest zakladka informacje i tam sa statystyki (czas czuwania, czas rozmowy, uzycie urzadzenia). U mnie ciagle pozuje wszedzie 0 min, a "Ostatnie pelne naladowanie" - nie dotyczy. Czy u was te liczniki tez nie dzialaja?
ROM: PROven 3.0 final 21895 Max Manila
Radio: 4.49.25.91

*

lipalipski

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 15, 2009, 15:53:41 »
Tracisz gwarancję.

Tak, można przywrócić stan fabryczny i odzyskać gwarancję.

Nie mam w swoim ROMie takich statystyk. Ale w tych, w których to było, działały. Z tym, że o kant d.... potłuc takie statystyki, skoro użycie urządzenia to może być cokolwiek. A inaczej zużywa baterię gra 3D, inaczej surfowanie po WWW, a jeszcze inaczej słuchanie muzyki.

*

Offline M2nsTEr

• *
  • 57
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 25, 2009, 10:13:51 »
Czy ktos moze mi powiedziec do czego dokladnie sluzy opcja push internet i jakie konsekwencje bedzie mialo jej wylaczenie?
Phone: Htc Sensation
Rom: Android Revolution HD - Sensation 3.6.1
Radio: 10.58.9035.00U_10.15.9035.02_2
SE w810i> SE w850i> SE w910i> SE c902> HTC Touch Pro 2> HTC Desire> HTC Sensation

*

lipalipski

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 25, 2009, 12:05:51 »
W konsekwencji, trochę pamięci zaoszczędzisz.

Funkcja działa tak, że zapisuje w pamięci strony WWW i kiedy na nie wchodzisz, szybciej je ładuje.

Za to może wytłumaczysz, dlaczego pytasz o to w wątku poświęconym żywotności baterii?

*

Offline M2nsTEr

• *
  • 57
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 25, 2009, 12:40:10 »
bo 3 komentarze wyzej ktos o tym wspomnial i myslalem ze moze ma to jakies wieksze znaczenie dla bateri. Rozumiem ze w takim wypadku tylko strona ostatnio przegladana bedzie sie dluzej otwierac, nic po za tym to nie zmienia?
Phone: Htc Sensation
Rom: Android Revolution HD - Sensation 3.6.1
Radio: 10.58.9035.00U_10.15.9035.02_2
SE w810i> SE w850i> SE w910i> SE c902> HTC Touch Pro 2> HTC Desire> HTC Sensation

*

Offline Kubeus

• *
  • 77
  • Sprzęt: HP Ipaq 614c -> HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 28, 2009, 19:50:50 »
Tu masz myślę ,że skuteczne rozwiązanie :)
http://www.allegro.pl/item793683831_bateria_3000mah_htc_pro2_klapka_wiecej_mocy.html

lekko drogie ale jak się płaci 1,5k to można tez zapłacić o 150 zł więcej i mieć zamiast 1500mAh 3000mAh xD

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 28, 2009, 19:59:24 »
http://www.allegro.pl/item793683831_bateria_3000mah_htc_pro2_klapka_wiecej_mocy.html

lekko drogie ale jak się płaci 1,5k to można tez zapłacić o 150 zł więcej i mieć zamiast 1500mAh 3000mAh xD
I całą estetyke urządzenia szlak trafia :wink:
Mi Rhodium trzyma pełne 4 dni z wyłączonym 3g i przy kilku rozmowach dziennie :) Dla mnie wystarczająco :ok:
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 28, 2009, 20:02:13 »

Rozwiązanie może i skuteczne, ale uwierz mi, bardzo uciążliwe. Miałem cos takiego w HP -istna tragedia. Nie dość że głupiał i pokazywał w cały świat stan naładowania baterii, to jakoś niewiele dłużej trzymał. A po za tym, psuje niemiłosiernie wygląd PDA. Nie wierzę że, to co masz w oryginale nie wystarcza Ci. Chyba nie siedzisz na jakimś odludziu, że nie masz możliwości doładowywania baterii ?-żyjemy w 21 wieku  :mrgreen:

*

Offline Kubeus

• *
  • 77
  • Sprzęt: HP Ipaq 614c -> HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 30, 2009, 15:49:48 »
fakt z nieoryginalnymi bateriami czasami jest różnie :)  ale nic nie stoi na przeszkodzie kupić jeszcze jedną oryginalną htc baterie i nosić ją w portfelu. Ja tak robię ze swoim stary HP'kiem i myślę ,że jak kupię HTC TP2 to też tak będę robił.

Fakt żyjemy w XXI wielu ale czasami jak jesteś na wyjeździe lub po prostu długo poza domem to trudno naładować. A propos jak się żyje w buszu to też są rozwiązania xD Ostatnio na allegro znalazłem fajny akumulator 2000 czy 5000mAh z wbudowaną ładowarką sieciową i rozkładaną słoneczną.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 30, 2009, 16:24:28 »
A nie prosciej zrezygnowac ze stock.roma, wgrac rom ugotowany i nie martwic sie bateria przez 3-4 dni?
Tak tylko pytam.... :E

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 30, 2009, 19:39:39 »
A nie prosciej zrezygnowac ze stock.roma, wgrac rom ugotowany i nie martwic sie bateria przez 3-4 dni?
Tak tylko pytam.... :E
Ja mam stock rom (jeszcze :) ) i baterie ładuje co 4 dni więc co, że niby na ugotowanym będzie mi trzymał dłużej :mysli:
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 30, 2009, 21:17:30 »
1. to jak często ładujesz PDA zależy oczywiście od intensywności uzywania
2. owszem, gotowane romy zużywają znacznie mniej energii niz stock.romy. i podkreślam słowo znacznie.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2009, 21:19:19 wysłana przez sciobel »