Wszystko o Androidzie na Rhodium AKTUALIZACJA 2.3.7 NAND!!!

• 533 Odpowiedzi
  • 118069 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pood181

• *
  • 88
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
Odp: Wszystko o Androidzie na Rhodium AKTUALIZACJA 2.3.7 NAND!!!
« Odpowiedź #390 dnia: Luty 10, 2012, 17:55:47 »
załadujcie radio 4.49.25.94 jest o niebo lepiej, bynajmniej u mnie.

Zauważyłem też coś dziwnego a mianowicie było tak: wczoraj rano odłączyłem tel od ładowarki, przez dzień leżał sobie w szafce w pracy, napisałem kilka sms, zaktualizowałem pogodę przez wifi i tyle. Po godzinie 16 miałem ok 40% baterii, mnóstwo zeszło jak na nic nie robienie. Po powrocie do domu podłączyłem go pod usb do kompa na ok 1h, według wskaźnika naładował się do 76%. Potem kilka rozmów i sms... i teraz najlepsze, hehe, grałem w Drag Racing on-line z cały czas uruchomionym wifi, dźwiękami i nie mogłem go rozładować. Odstawiłem go do rana ok 23, rano miał ok 56% wg wskaźnika, nie ładowałem go ani nie podpinałem do kompa. Znowu cały dzień w pracy, parę sms i jedna rozmowa tel i teraz mam 45%. Tak więc nasuwa mi się pewne pytanie: czy to możliwe aby przez usb z kompa lepiej się ładował niż przez ori ładowarkę?
Phone: HTC Touch Pro 2
Radio: 4.49.25.91
Rom: Jackos S3 JackFULL 1.7.1 PLK

*

Offline remikk

• 28
  • Sprzęt: Asus P535 z WM6 PL
« Odpowiedź #391 dnia: Luty 11, 2012, 09:42:16 »
No cóż przygoda z Andkiem na Rhodium to tylko tak eksperymentalnie i wróciłem do ROMu Jackos PLK. Jednak bateria jeden dzień to trochę wkurzające. Na Jackosie po 30h działania (w tym kilka rozmów, GPS, bluetooth)  mam 68% i to jest znaczna różnica w porównaniu z Andkiem.

« Odpowiedź #392 dnia: Luty 13, 2012, 12:56:27 »
Nie chce ktoś kupić używanego Touch Pro 2 w wersji od US Cellular (inny wygląd zewnętrzny), urządzenie w podwójnym standardzie GSM/CDMA? Ja chyba się przesiadam na coś innego

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #393 dnia: Luty 13, 2012, 14:25:38 »
Trochę nie ten wątek... ale czy to jest ta wersja, która ma gniazdko jack 3,5 mm?

« Odpowiedź #394 dnia: Luty 13, 2012, 15:03:00 »
czy to jest ta wersja, która ma gniazdko jack 3,5 mm?

ta sama

« Odpowiedź #395 dnia: Luty 20, 2012, 13:32:02 »
Jakie są najbardziej znane problemy??

Jak szybkość w porównaniu do WM 6.5 Jackosa??
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2012, 16:27:01 wysłana przez diwad88 »

« Odpowiedź #396 dnia: Luty 21, 2012, 11:20:22 »
Witam...
pisze z mala pretensją do założyciela tematu.
Bo już cieszyłem się jak znalazłem to forum i wątek o androidzie i to ciagle aktualizowany,
a tu podczas czytania pierwszego wpisu od razu zostałem wyproszony

"-Po pierwsze musimy mieć jaką kolwiek wersje androida na SD zwykła czysta prosta, zakładam że każdy kto interesuje się androidem w NAND ma jakąś wersje przy sobie, jeśli nie to na końcu poradnika jest link do starego przewodnika instalacji na SD a w nim link do wersji na SD."

Ja się nie bardzo interesuje androidem a tym bardziej nie mam pojecia co to nano, po prostu chce androida bo teraz co sie dzieje z moia kom to masakra, jak wsadze do kieszeni to pozniej juz musze tylko bateryjke wyciagnac zeby ruszyła (EDIT no w miedzy czasie poszperałem i juz wiem)
No i posiadajac ja 2 lata nigdy nie zmieniałem zadnych romow itp.

* Na koncu poradnika miał być link do czystego androida... a nie ma nic takowego...
Wiec teraz niewiem czy taka osoba jak ja co nigdy nie grzebała w swoim phonie może korzystać z tego poradnika i czy sobie poradzi? czy gdzieś po środku będzie taka niespodzianka i poradzą sobie osoby coś kumające tylko... (czy może mam studiować cały temat i 14 stron zeby poznać wszystkie ewentualne problemy :) )

* Kolejna sprawa to słyszałem że nie działają pewne funkcje telefonu w androidzie... - szkoda tez że nie jest to napisane w pierwszym poście tylko pewnie trzeba przeczytac 14 stron żeby zobaczyć rozwój... co działało na poczatku a co dniała/niedziała teraz. I czy warto np. w moim przypadku zrezygnowac z ważnej funkcji aparatu na rzecz androida... ?

Teraz podsumowanie... TO nie tak że nie chce mi się zagłębić w temat i chce wszystko na tacy ja po prostu nie mam na to wszystko czasu!  :( (ale z drugiej strony czemu nie? czemu nie wystarczy przeczytać pierwszy wpis z instrukcją i zmienić swoją kom. bez "uczenia" sie wszystkiego)
No i czy w pierwszym wpisie są wszystkie potrzebne pliki...
Pozdro

*

Offline newo

• 270
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2/Cyfon p168i
« Odpowiedź #397 dnia: Luty 21, 2012, 14:15:51 »
Biorę to na klatę z pełnym szacunkiem :) Tylko po prostu też mam swoje zycie i różne w nich zdarzenia i jak powiesz mi jak szybko i skutecznie odpowietrzyć forda transita z 2,5D 91 rok 400km od domu to wsiadam jadę do domu i pisze ci wszystko czego nie wiesz i daje linki. To że dziele się z wami tym co sam testuje i robie tutki to moja własna inicjatywa. Żebym kiedy kolwiek dostał od kogoś forum 1zł miał bym jakieś zobowiązania. A powtarzam to po raz kolejny moja własna inicjatywa. Dla mnie osoba która nie interesuje się andkiem ni ciut ciut powinna przewalić 14 stron żeby go trochę poznać. Ty mi mówisz że niemasz czasu czytać wszystkiego? To ja Ci mówie że niemam czasu pisać wszystkiego po dwa razy. Ja rozumie że jeśli ktoś coś daje do ludzi to się od niego oczekuje więcej i więcej a naprawdę Twoje pretensje mnie nie ruszają a raczej demotywują że są tacy ludzie.
Ps.
Tak wszystkie linki są aktualne i wystarczające do instalacji NAND parę wersji Androida na SD jest między 10-14 stroną.

Pozdrawiam nieużyty założyciel postu Newo

*

Offline pozioma1

• **
  • 127
  • Technomaniak z coraz mniejszą ilością czasu :-(
  • Sprzęt: Prestigio PAP4500 DUO, HTC Touch Pro 2; Nokia E61
« Odpowiedź #398 dnia: Luty 21, 2012, 15:36:09 »
Witam...

Teraz podsumowanie... TO nie tak że nie chce mi się zagłębić w temat i chce wszystko na tacy ja po prostu nie mam na to wszystko czasu!  :( (ale z drugiej strony czemu nie? czemu nie wystarczy przeczytać pierwszy wpis z instrukcją i zmienić swoją kom. bez "uczenia" sie wszystkiego)
No i czy w pierwszym wpisie są wszystkie potrzebne pliki...
Pozdro

Powiem Ci z własnego doświadczenia warto poczytać te posty będziesz wiedział co się dzieje/działo jakie są problemy wady zalety itd. a jak nie masz na to czasu to sobie odpuść.
Na tym forum wymieniamy się spostrzeżeniami i doświadczeniami a nieliczni - czytaj newo czy skrobel dają nam możliwość dalszej zabawy już zgoła leciwym sprzętem.
PS.
Zabawa związana ze zmianą softu zawsze wiąże się z czasem który musisz na to poświęcić....
Primary : Prestigio MultiPhone PAP4500 DUO - Android 4.xx w trakcie szukania
Secondary :HTC TP2 Rhodium - ROM Jackos EVO WWE SkrobPRO
Backup : Nokia E61

*

Offline intergon

• 30
« Odpowiedź #399 dnia: Luty 21, 2012, 17:26:47 »
Dobre wieści na froncie ;)
Dziś zostały wydane najnowsze pliki: LK (RHODIMG.NBH) oraz recovery (cwm_recovery.img). Recovery bazowane na CWM, więc jest naprawdę ciekawie. Najnowsze LK podobno nie będzie wymagać uciążliwej aktualizacji w przyszłości :D Dziś je przetestuję i wrócę z krótkim komentarzem. Zainteresowani oczywiście wiedzą, gdzie można je znaleźć. Ewentualnie później podam linki :).
Odpowiadając poraz kolejny na pytanie o aparat informuję, że aktualnie NIE DZIAŁA, ale w ciągu kilku dni powinniśmy się spodziewać update'a z działającym aparatem (patch jest już gotowy i był testowany).
Ahoj!
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2012, 17:28:36 wysłana przez intergon »

« Odpowiedź #400 dnia: Luty 21, 2012, 17:29:45 »
newo chlopie wyluzuj ;)
Przeciez to ze napisalem samo slowo "ze mam pretensje" Bylo ironicznie do samego siebie!
wiec git majonez jak to mawiala znajoma Pani Basia ;)

Raczej chodzilo mi o wskazanie Ci co mozna udoskonalic w Twoim pierwszym wpisie a nie czepiac sie czy wymagac!!
PO prostu fajnie by bylo... dodac pare linijek (kopiujac pewnie wlasne wpisy zamieszczone miedzy 3 a 13 strona ;) )

Twoja instrukcja wyglada na bardzo fachowa i dokladna... dokladny opis i do tego fotki... wiec i tu moje watpliwosci...
z jednej strony robisz  extra prace pewnie zupelnie niepotrzebne dla tych co sie wlasnie kapke znaja i kumaja, wiec na pierwszy rzut oka i ja bym sobie poradzil, ale sugerujesz ze trzeba sie znac... wiec z tad moj wpis...

Zamiast androida zmienilem sobie rom... :D nie wiem po co i czy bede zadowolony... ale mam nowy ;D

Pozdro i sie nie demotywuj!! bo pewnie robisz tu dobra robote,

« Odpowiedź #401 dnia: Luty 21, 2012, 18:33:31 »
Witam mam problem gdyż niedziala mi przycisk power i nie moge zrobic update RHODIMG.NBH   jest jakis inny sposob aby zrobic update?

Gdy robie flasha przez RUU to telefon włacza sie tylko w trybie BL i automatycznie przechodzi do update.wtedy vol dwn.u samej gory mam napis RUUHB i na te zolte napisy nakladaja sie jakieś drugie a fast boot sie nie uruchania....WTF?
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2012, 19:02:12 wysłana przez miki1320 »

« Odpowiedź #402 dnia: Luty 21, 2012, 19:00:36 »
Po pierwszym dniu testowania:

Wygląda jakby chodził szybciej niż JACKOS sleek basic.

- nie działa czujnik zbliżeniowy
- problemy z wybudzaniem muszę nie raz kilkukrotnie przycisnąć power
- kilka razy się zawiesił
- kilka razy pod rząd nie było nic słychać w trakcie rozmowy po resecie OK
- kilka razy ekran zmienił kolory tak jak w negatywie
- szybko rozładowuje się bateria
- nie działa aparat

Ma ktoś jakieś pomysły jak temu zaradzić??

Ogólnie android wydaje się bardzo ciekawym rozwiązaniem i ciekawszym niż WM. Można jakoś zwiększyć szybkość działanie TP2??

*

Offline pozioma1

• **
  • 127
  • Technomaniak z coraz mniejszą ilością czasu :-(
  • Sprzęt: Prestigio PAP4500 DUO, HTC Touch Pro 2; Nokia E61
« Odpowiedź #403 dnia: Luty 21, 2012, 20:16:21 »
Po pierwszym dniu testowania:

Wygląda jakby chodził szybciej niż JACKOS sleek basic.

- nie działa czujnik zbliżeniowy
- problemy z wybudzaniem muszę nie raz kilkukrotnie przycisnąć power
nie miałem podobnego problemu z wybudzaniem no chyba że był zawieszony  :grin:
- kilka razy się zawiesił
sporadycznie ale się zdarza - najlepsze jest to przynajmniej u mnie, że moduł GSM działał sygnał wołania idzie tylko tel się nie wybudza
- kilka razy pod rząd nie było nic słychać w trakcie rozmowy po resecie OK
u mnie pierwszej takiej "rozmowie" każda następna była taka sama - nie słyszał mnie rozmówca wystąpiło tylko raz :ok: i po resecie już się nie powtórzyło a "siedzę" na andku non stop ponad 2 tyg.
- kilka razy ekran zmienił kolory tak jak w negatywie
nigdy podobnego objawu nie zaobserwowałem
- szybko rozładowuje się bateria
ustaw tylko GSM bez 3G, wył autosynchronizacje a różnica będzie zauważalna (rewelacji nie ma ale 12h pociągnie przy normalnym użytkowaniu)
- nie działa aparat
w RHOD100 wiesza się wręcz natychmiast w innych modelach ponoć udaje się nawet fotkę zrobić - ma działać po patchu zobaczymy.
Ma ktoś jakieś pomysły jak temu zaradzić??
- śledź wątek  :ok:
Ogólnie android wydaje się bardzo ciekawym rozwiązaniem i ciekawszym niż WM. Można jakoś zwiększyć szybkość działanie TP2??
- poczytaj o OC, na andku pracującym jeszcze na SD uzyskiwałem stabilną pracę przy chyba 726MHz

Primary : Prestigio MultiPhone PAP4500 DUO - Android 4.xx w trakcie szukania
Secondary :HTC TP2 Rhodium - ROM Jackos EVO WWE SkrobPRO
Backup : Nokia E61

« Odpowiedź #404 dnia: Luty 24, 2012, 12:37:56 »
Po kilku dniach testowania.

Błędy opisane powyżej nadal się zdarzają, jednakże przekonałem się do androida. Nie nadaje się do użytkowania przy dużej ilosci rozmów, jeżeli ktoś chce go do zabawy i ma czas go odczasudo czasu zresetować to wtedy jak najbardziej

Myślałem, że mnogość aplikacji w markecie będzie nie do przejścia a tutaj znalazłem Handcent SMS i ADW launcher parę innych ciekawych aplikacji których ilość w porównaniu do WM jest nieziemska.

Chyba przerzucę się na tel z androidem np ZTE BLADE, miał ktoś z nim do czynienia??

*

Offline khropek

• 15
« Odpowiedź #405 dnia: Luty 24, 2012, 16:08:19 »
Z nim nie, ale odpowiednik TP2 to Desire Z. Właśnie go posiadam, w sumie to oba. TP2 dostałem od znajomego i stwierdzam że już nie umiem działać na WM6.x Zacina sie i wogóle, ale jak dla mnie pasuje - tylko i wyłącznie pod Automape  i router WiFi (Desire Z obsłuży jako router wiele urządzeń,zaś TP2 nie).

Mnogość aplikacji faktycznie jest zadowalająca. Kategorii także jest mnóstwo.

Mam jednak pytanie, jak instalować aktualizacje do Androida? Z poziomu BootLoadera??
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2012, 16:10:02 wysłana przez khropek »

*

Offline intergon

• 30
« Odpowiedź #406 dnia: Luty 24, 2012, 22:35:58 »
Po kilku dniach testowania.

Błędy opisane powyżej nadal się zdarzają, jednakże przekonałem się do androida. Nie nadaje się do użytkowania przy dużej ilosci rozmów, jeżeli ktoś chce go do zabawy i ma czas go odczasudo czasu zresetować to wtedy jak najbardziej

Myślałem, że mnogość aplikacji w markecie będzie nie do przejścia a tutaj znalazłem Handcent SMS i ADW launcher parę innych ciekawych aplikacji których ilość w porównaniu do WM jest nieziemska.

Chyba przerzucę się na tel z androidem np ZTE BLADE, miał ktoś z nim do czynienia??

Ciekawe czy doinstalowałeś update'a z 1 lutego. Gdzieś tu podawałem linka. Update ten naprawiał kilka bugów. Pozdrawiam

« Odpowiedź #407 dnia: Luty 29, 2012, 07:44:52 »
Witam. Postanowiłem się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami odnośnie androida nand. Zainstalowałem go zgodnie z opisem Newo przy czym przed pierwszym uruchomieniem dograłem aktualizację OMBG z 02012012.
I z tego co zauważyłem to wszystko mi działało (wifi, bluetooth, aparat też ale nie próbowałem kręcić filmów ani bawić się trybami), korzystałem z andka ponad tydzień a przesiadłem się z powrotem na Jackosa tylko z powodu baterii, która wytrzymywała mi niecałe 24 godziny.
Ponieważ jest to mój pierwszy post wyjaśniam że posiadam RHOD100.
Pozdrawiam

*

Offline mycha202

• **
  • 168
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #408 dnia: Marzec 05, 2012, 19:07:45 »
Witam wszystkich. jestem na początku instalacji tegoż Androida. jednakże od popołudnia stoję na pierwszym kroku właściwie. Instaluję SDK Manager i później po zaznaczeniu wszystkich pozycji pobieram paczki i .. i to już trwa ok 4 h i mam jakieś 70% zainstalowanych paczek,,,, to już ładne 2 GB będzie... i to tak ma być? czy wystarczyło paczki do HTC zainstalować w SDK Manager'ze ?:D Z Góry dzięki za odp, przyznam, że nie czytałem 14 stron, robię wg instrukcji a później będę martwił się poprawkami etc. :)

P.S. NEWO! :) Wielki szacun dla Ciebie... za kreatywność w wytworzeniu tegoż "dzieła" :D
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2012, 19:10:50 wysłana przez mycha202 »
Niemożliwe staje się możliwe- linux...
był sprzęt: SE k310i>SPVM2000>HPhw6550>HTC Wizard>SE C510>Nokia N73>LG Cookie>Toshiba G900>HTC Rhodium

*

Offline intergon

• 30
« Odpowiedź #409 dnia: Marzec 05, 2012, 19:13:56 »
@up.
Faktycznie, wspominaliśmy o tych paczkach z SDK manager w tym wątku. Jeśli zaznaczyłeś wszystko, to musi potrwać. Zatem cierpliwości.. :) W skrajnej sytuacji można spróbować tylko te paczki, które były gdzieś tu wymieniane. Ale chyba nikt jeszcze nie sprawdzał, które paczki wystarczą

*

Offline mycha202

• **
  • 168
« Odpowiedź #410 dnia: Marzec 05, 2012, 19:15:59 »
aha.. to dzięki wielkie za odp :D Poczekam,, myślę że cierpliwość popłaca ..chyba :D

Połączone: Marzec 05, 2012, 21:43:23

mam nadzieje że obrazek widać - w tym tkwi mój kolejny problem. nie mogę zainstalować sterowników do Andro i nie mogę tym samy przejść dalej. Wiecie może gdzie robię błąd?
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2012, 21:43:24 wysłana przez mycha202 »
był sprzęt: SE k310i>SPVM2000>HPhw6550>HTC Wizard>SE C510>Nokia N73>LG Cookie>Toshiba G900>HTC Rhodium

*

Offline pood181

• *
  • 88
« Odpowiedź #411 dnia: Marzec 05, 2012, 22:29:42 »
a to nie o to chodzi?

teraz w naszym ANDROID SD wchodzimy w ustawienia/Settings w nich wybieramy aplikacje/aplications następnie dla programistów/development i zaznaczamy Debugowanie USB/Debugging USB i  pozoruj moją pozycje/allow mock lacations

*

Offline mycha202

• **
  • 168
« Odpowiedź #412 dnia: Marzec 05, 2012, 22:47:35 »
a to nie o to chodzi?

teraz w naszym ANDROID SD wchodzimy w ustawienia/Settings w nich wybieramy aplikacje/aplications następnie dla programistów/development i zaznaczamy Debugowanie USB/Debugging USB i  pozoruj moją pozycje/allow mock lacations
no niby mam to zaznaczone. mam jakąś badziewną wersję Andro na Karcie. Spróbuję inną wersję może... mam nadzieje że zadziała.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #413 dnia: Marzec 06, 2012, 10:51:46 »
Ja zainstalowałem tylko paczki ogólne. Powyłączałem wszystkie SDK dla poszczególnych urządzeń.

*

Offline newo

• 270
« Odpowiedź #414 dnia: Marzec 06, 2012, 18:46:22 »
Dawno nie odwiedzaiłem ale ostry bajzer tu mam u siebie ostatnio.
Chciałem zaktualizować post o aktualizacje ale to co się dzieje z RHOD100 po tym jest masakrą ;/ Z telefonu nieda się normalnie korzystać dlatego narazie czekamy na coś nowego bo to nic nie poprawia wiesza się nie wybudza komedia normalnie.
Ale nie o tym bo to nie najważniejsze.
Dzięki mycha za takie słowa zawsze miło się to czyta :)
A co do twojego problemu to widze trzy opcje:
1) albo nie zrobiłeś środowiska tak jak na tutku jest albo:
2) Niemasz wszystkich sterowników z SDK albo:
3) masz wszystkie stery ale telefon wykryło ci już kiedyś jako nieznane urządzenie i go nie wyszukuje na nowo. Jeśli to to co jest dość możliwe to zrób tak:
Mój Komputer<właściwosci>[prawy myszy] po lewej w nowym okienku "Menadzer urządzeń" i podłącz telefon jeśli wyskoczy ci nieznane urządzenie Android z wykrzyknikiem żółtym lub coś w tym stylu w urządzeniach bez sterów to kliknij na to prawym i aktualizuj sterownik potem wbijasz na C:/program files/android i tam wybieraj każdy folder jaki jest z głównych czy czegoś nie znajdzie i nie zainstaluje. Gdyby nie to jeszcze wbij na c i w ADB. Gdyby tam nic też nie znalazł to możesz jeszcze w PDA Net poszukać. Jak nic w tych folderach nie znajdzie to zastrzel mnie ale nie wiem.
A i PS. Jak by ktoś nie był czegoś pewny to niech pisze na gg moje 6424189 mam w telefonie to czasem mi łatwiej pomóc. A i jak coś to jutro niosę HTC na gwarancji więc mogę być do tyłu :)

*

Offline endru121

• 49
  • Sprzęt: HTC TyTn II -> HTC TP2(+HTC Buzz) -> HTC Leo
« Odpowiedź #415 dnia: Marzec 07, 2012, 16:17:21 »
Pózniej bez problemu da radę wrócić na windowsa  ?:)

*

Offline pood181

• *
  • 88
« Odpowiedź #416 dnia: Marzec 07, 2012, 17:04:13 »
tak bez problemu, task29 i wgrywasz WM

*

Offline newo

• 270
« Odpowiedź #417 dnia: Marzec 12, 2012, 20:37:38 »
Panowie pomocy! Czy ktoś posiada jakąś baterie do naszego HTC która jest mu nie potrzebna a trzyma przynajmniej jakieś 2h? Bo dziś mój telefonik mnie poraził prądem( jakoś ostatnio strasznie kopliwy jest) i od tej pory nie włącza się i chyba padła mu bateria całkiem. Musze grać jakiegoś stock roma i wysłać go na gwarancji że walną prądem i się nie włącza to może dadzą nową. Bo u mnie krucho teraz z kasą żeby nawet coś zamówić ;/ Prosze o pomoc.

« Odpowiedź #418 dnia: Marzec 13, 2012, 00:49:03 »
Jeśliby nikt nie miał, to polecam Ci baterię Andida, 40zł w komisie dałem za nią, ale trzyma całkiem całkiem. Oryginalna po 3 miesiącach mi padła...

*

Offline newo

• 270
« Odpowiedź #419 dnia: Marzec 13, 2012, 08:46:42 »
O to chodzi że niezbyt chce kupować nową baterie bo wyśle go do serwisu i dostane nową bo to co ten telefon to zrobił z tą baterią to śmiech na sali. A co do nieoryginalnych bateri to niemam jakoś przekonania.... na Touch 2 miałem anide i jakoś mnie nie zachwyciła.