Wszystko o Androidzie na Rhodium AKTUALIZACJA 2.3.7 NAND!!!

• 533 Odpowiedzi
  • 118190 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: Wszystko o Androidzie na Rhodium AKTUALIZACJA 2.3.7 NAND!!!
« Odpowiedź #360 dnia: Luty 06, 2012, 09:41:23 »
Dobra, spróbuję wieczorem.
Ale czy to nie spowoduje zmiany układu klawiatury sprzętowej?
Może by przy okazji właśnie polskie znaki i symbole wprowadzić jakoś kombinacją FN + litera...

*

Offline henio81

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch Pro II
« Odpowiedź #361 dnia: Luty 06, 2012, 12:27:47 »
kurde dlaczego nie widzi mi pliku rhodimg.nbh wyskakuje mi ze zly plik obrazu jak jest dobry nie wiem co jest :(

Połączone: [time]Luty 06, 2012, 13:23:41[/time]
ok fastboot robie przez ruu i idzie ale na koniec odpalam i zawiesza mi sie na logu acl :(

Połączone: Luty 06, 2012, 16:46:47
ktos moze wie co jest nie tak?
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2012, 16:46:47 wysłana przez henio81 »
ROM: EnergyROM
Radio: 4.49.25.17

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #362 dnia: Luty 06, 2012, 16:50:18 »
Henio, nie wiem co jest nie tak, ale uważaj na te swoje multi-wiadomości. Używaj przycisku "Modyfikuj". Moderatorzy potrafią przyznawać ostrzeżenia za pisanie kilku wiadomości jedna pod drugą.

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #363 dnia: Luty 06, 2012, 17:01:16 »
toz laczy wiadomosci o co ci kammman?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #364 dnia: Luty 06, 2012, 17:21:29 »
Nic osobistego. Po prostu widziałem komentarze moderatorów w podobnych przypadkach.
Sorry za OT.

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #365 dnia: Luty 06, 2012, 19:18:41 »
oki skrobel dzieki za info...to co naprawde nikt nie pomoze wazna sprawa fona mam uwalonego :(

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #366 dnia: Luty 06, 2012, 20:45:10 »
Tak nie do końca masz uwalonego, bo  zawsze możesz wejść w Bootloader, zrobić Task29 i wgrać ROM z WinMo.
Ja na Twoim miejscu zresztą zrobiłbym Taska i wgrał Androida jeszcze raz od początku.

EDIT:
Teraz ja mam pytanie. Nagminnie mam problemy z wybudzaniem telefonu. To znaczy często wybudza się tylko na ułamek sekundy (widzę lockscreen) i od razu gaśnie. Odkryłem, że to ma związek z kolorkiem diody. Wtedy kiedy jest zielona, naciśnięcie któregokolwiek przycisku sprzetowego powoduje, że zmienia ona kolor na pomarańczową i nie da się wybudzić. Wtedy można już sobie naciskać cokolwiek i telefon jest martwy. Trzeba czekać aż znów się zrobi zielona i wybudzić przyciskiem Power. Wtedy (najczęściej) pojawia się lockscreen, ale nie zawsze.

Pytanie 2: Czy da się tak ustawić przycisk Home, żeby działał jak Home, a nie usypiał urządzenie? Jak jestem w Markecie to muszę milion razy naciskać Back, żeby wyszedł do głównego ekranu, bo Home tylko wygasza ekran...
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2012, 01:53:30 wysłana przez Skrobel »

*

Offline newo

• 270
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2/Cyfon p168i
« Odpowiedź #367 dnia: Luty 07, 2012, 02:26:03 »
Było o tym wcześniej mówione :)
Wchodzisz w menu tam wybierasz spare parts a w nim End button behavior no i tam Go to home. Po przestawieniu tego powinien i zniknąć problem z nie wybudzaniem bo po przestawieniu tylko włącznik i home jest w stanie wybudzić telefon a nie każdy przycisk :)

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #368 dnia: Luty 07, 2012, 10:32:48 »
Sorry,
Śledzę ten wątek i czytam każdego posta, ale akurat tego nie pamiętałem... :(

*

Offline pood181

• *
  • 88
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #369 dnia: Luty 07, 2012, 17:38:17 »
a ja mam za to problem z szybkim ubywanie baterii, mam tp2 niecały miesiąc kupiony jako nowy, nieużywany. Na WM 6.5 batka wytrzymywała 3 dni, teraz ledwo 24h.
Od razu dodam ze jasność ekrany 10%, zainstalowany ram manager, one touch batery saver i zasięg ustawiony tylko na 2g.
Phone: HTC Touch Pro 2
Radio: 4.49.25.91
Rom: Jackos S3 JackFULL 1.7.1 PLK

*

Offline newo

• 270
« Odpowiedź #370 dnia: Luty 07, 2012, 17:58:30 »
no to naprawdę dziwne, android jest baterio żerny ale nie aż tak...
Ja po zainstalowaniu tego Radia:Version: 4.49.25.94 (Brightstar)
Niemam z tym problemu. Jesli chcesz to oto link:http://www.4shared.com/file/oyWmdc2B/BrightStar_ESN_Radio_Rhodium_4.html

« Odpowiedź #371 dnia: Luty 07, 2012, 18:22:35 »
Ja po zainstalowaniu tego Radia:Version: 4.49.25.94 (Brightstar)
Niemam z tym problemu.

Newo, jakie czasy Ty wyciągasz, bo ja niestety mam identyczny problem jak kolega, rano naładowany do pełna, po południu już woła o podłączenie. Istnieje jakiś odpowiednik tego radia dla urządzeń CDMA? I odrazu pytanie, czy można updejtować to radio na Naszym Andku, czy trzeba powrócić na ten czas do WM?

Mam nadzieje, że to naprawią, gdyż jest to jedyny problem jaki mam z tym buildem, reszta działa ok.

*

Offline pood181

• *
  • 88
« Odpowiedź #372 dnia: Luty 07, 2012, 21:52:39 »
update radia robisz standardowo, wchodzisz do bootloadera, podpinasz USB i robisz przez CustomRuu.

Edit:

update radia zrobiony, zobaczymy jak to będzie się sprawować.

Mam jeszcze dwa pytania:
1. dlaczego po restarcie androida w opcjach sieci muszę zmieniać z GSM/WCDMA preferred na GSM only i zaznaczać aby korzystał tylko z sieci 2G?
2. Czy da się jakoś wgrać lub edytować build.prop na postawionym już systemie?
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2012, 02:36:57 wysłana przez pood181 »

*

Offline newo

• 270
« Odpowiedź #373 dnia: Luty 08, 2012, 03:00:15 »
Naj ogólniej są jakieś programy do edycji ale nigdy nie szukałem. Ja jako że lubię się bawić o raz przed systemem to robie paczuszkę gdzie wrzucam boot.img i tworze dwa foldery META-INF i system a potem w system wrzucam bulid.prop i zapisuje jako update.zip potem w recovery a dalej wiadomo :)

jak chcesz tylko GSM to zmieniasz 3 na 1

ro.telephony.default_network=3

Ale w sumie w czym to wszystkim przeszkadza? :P

U mnie bateria osiąga od 18 do 42 godzin maks ale moja bateria na windowsie przy moim użytkowaniu miała problem z 18h więc to dla mnie bardzo dobry wynik :)

*

Offline intergon

• 30
« Odpowiedź #374 dnia: Luty 08, 2012, 09:47:30 »
Może w tym, że bateria szybciej pada...  Już kilka razy zdarzyło mi się, że telefon wyładował się w nocy, co powodowało ciągłe restarty i związane z tym wibracje. Czy można zmienić gdzieś w ustawieniach, żeby on się ciągle nie restartował? Wyładuje się - dobrze..ale po co się z powrotem włącza...

*

Offline remikk

• 28
  • Sprzęt: Asus P535 z WM6 PL
« Odpowiedź #375 dnia: Luty 08, 2012, 19:45:52 »
update radia robisz standardowo, wchodzisz do bootloadera, podpinasz USB i robisz przez CustomRuu.

Edit:

update radia zrobiony, zobaczymy jak to będzie się sprawować.

A co jak CustomRuu nie chce mi się skomunikować z telefonem po usb ? W androidzie normalnie połączenie po usb jest, ale w bootloaderze Customruu nie chce się załadować.

EDIT:
Za szybko się zapytałem. Chodziło oczywiście o ten bootloader telefonu a nie ten, który jest wywoływany z poziomu andka.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2012, 20:26:13 wysłana przez remikk »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #376 dnia: Luty 09, 2012, 11:11:40 »
Bootloader to jest bootloader i nie ma nic wspólnego z systemem operacyjnym (trójkolorowy ekran z żółtymi napisami).

Czy jak jesteś w bootloaderze i podłączysz USB do telefonu, to w dolnej części ekranu masz napis USB?
Co pisze Ci CustomRUU jak próbujesz wgrać radio?

*

Offline remikk

• 28
  • Sprzęt: Asus P535 z WM6 PL
« Odpowiedź #377 dnia: Luty 09, 2012, 19:13:17 »
Jest już ok. Ten prawidłowy kolorowy jak odpaliłem to USB zadziałało.
Pomimo wgrania nowego radia bateria 1 dzień wytrzymuje, w porównaniu z Windowsem, który spokojnie na 2-3 dni. Zero synchronizacji, wifi, rozmów w ciągu dnia chyba z 5 niezbyt długie.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #378 dnia: Luty 09, 2012, 21:09:34 »
Owszem, potwierdzam. Moja bateria wytrzymała jakieś 18h... leżenia w uśpieniu. Całą poprzednią noc ładowałem telefon. Rano odpiąłem od ładowarki i odłożyłem na półkę. Wieczorem dosłownie 10 minut grałem w Air Control, potem znów odłożyłem na półkę. Zero WiFi, rozmów (nawet karty SIM nie wkładałem przez cały ten czas). Dziś rano telefon nie chciał się nawet włączyć. Po podłączeniu do ładowarki okazało się, że rozładował się tak głęboko, że nawet data i godzina się skasowała.

@newo, jak zmienić build.prop bez wgrywania wszystkiego od nowa? Wystarczy podmienić plik w folderze /system/ ?

*

Offline newo

• 270
« Odpowiedź #379 dnia: Luty 09, 2012, 21:32:53 »
Naj ogólniej są jakieś programy do edycji ale nigdy nie szukałem. Ja jako że lubię się bawić o raz przed systemem to robie paczuszkę gdzie wrzucam boot.img i tworze dwa foldery META-INF i system a potem w system wrzucam bulid.prop i zapisuje jako update.zip potem w recovery a dalej wiadomo :)

U mnie bateria osiąga od 18 do 42 godzin maks ale moja bateria na windowsie przy moim użytkowaniu miała problem z 18h więc to dla mnie bardzo dobry wynik :)

O tak o ja robie :P

Kurde nie ogarniam tego czemu wam tak trzyma.No ja prawie raz dwa dni uciągnełem i to dobrego używania.

« Odpowiedź #380 dnia: Luty 09, 2012, 22:00:29 »
Kurde nie ogarniam tego czemu wam tak trzyma.No ja prawie raz dwa dni uciągnełem i to dobrego używania.

Poruszałem temat na forum ppcgeeks . W odpowiedzi dostałem info że prawie 24h to wysoki wynik. Jakiś użytkownik stwierdził, że przy lekkim użytkowaniu zazwyczaj osiąga  10-12h, przy średnim 8h, bądź mniej :/

Ma ktoś jakiekolwiek pojęcie co może być za to odpowiedzialne? Czy jest to tylko kwestia Radio Romu? Może jacyś developerzy się wypowiedzą, nie znam się na tym zbytnio, ale może idąc śladem innych urządzeń w których był portowany Andek da się znaleźć odpowiedź na problem?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #381 dnia: Luty 09, 2012, 22:06:25 »

O tak o ja robie :P

No szlag! Bana mi za takie powtarzanie pytania...  :worried:
Ale dzięki

*

Offline pood181

• *
  • 88
« Odpowiedź #382 dnia: Luty 09, 2012, 22:27:48 »
a zapodasz przykładową paczkę jak to robisz bo coś mi ruszyć nie chce, a chciałem dać twój build.prop

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #383 dnia: Luty 09, 2012, 22:40:14 »
Ja tak samo:
-- Install /sdcard ...
Finding update package...
Opening update package...
Verifying update package...
Installing update...
Installation aborted.
Czy w folderze META-INF musi być jakaś zawartość?

UPD:
Hmmm... raczej z pewnością tak, bo META-INF\com\google\android zawiera skrypt update'ujący w postaci binarnej i tekstowej. Nie wiem tylko jak stworzyć/edytować ten skrypt...

UPD2: O, poszło. Zobaczymy czy coś zrobiłem...
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2012, 22:49:22 wysłana przez Skrobel »

*

Offline pood181

• *
  • 88
« Odpowiedź #384 dnia: Luty 09, 2012, 22:52:27 »
można zaatakować go notatnikiem chyba... Spróbowałem wrzucić ten folder z innego update i też nie poszło

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #385 dnia: Luty 09, 2012, 22:57:37 »
Ja też przetestowałem kilka wersji i jedna poszła, ale teraz Android nie chce wstać.
Zostawiłem tylko:show_progress(0.500000, 0);
ui_print("Starting Installation...");
ui_print("Extracting system files...");
package_extract_dir("system", "/system");
ui_print("Finished installing OMGB, Enjoy!");
unmount("/system");

UPD:
No niestety Android się nie uruchamia. Powtórny flash RHODIMG.nbh nic nie zmienił, bo zamiast trybu fastboot, w którym mógłbym uruchomić recovery, wciąż próbuje ładować ROM. Obawiam się, że czeka mnie Task29 i cała procedura od początku...
Chyba, że newo coś poradzi. Jest jakiś inny sposób wejścia w Recovery? Nie moge ani przez Andka ani przez fastboot...

UPD2:
Wlazłem w fastboot. Wystarczyło helpa przeczytać...
adb reboot-bootloaderTeraz już wiem dlaczego remikk pomylił bootloadera sprzętowego z fastbootowym...
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2012, 23:10:37 wysłana przez Skrobel »

*

Offline pood181

• *
  • 88
« Odpowiedź #386 dnia: Luty 09, 2012, 23:17:06 »
też popróbowałem i nic nie wyszło....Wziąłem meta-infa z ostatniego update wrzuciłem builda i boota i dalej wywala...

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #387 dnia: Luty 09, 2012, 23:24:05 »
No ja coś mocno zepsułem którymś tam updatem i musiałem ostatecznie wgrać cały ROM i GAPPS od nowa. Teraz widzę, że już się android włącza.

UPD:
No i mam nowy system z build.prop'em od newo, ale poprawy prędkości i "responsywności" nie zauważyłem... W dodatku nie potrafię tak skalibrować ekranu, żeby system prawidłowo odczytywał tapnięcia. Cały czas muszę klikać odrobinkę za wysoko i odrobinkę w lewo...
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2012, 23:42:11 wysłana przez Skrobel »

*

Offline pozioma1

• **
  • 127
  • Technomaniak z coraz mniejszą ilością czasu :-(
  • Sprzęt: Prestigio PAP4500 DUO, HTC Touch Pro 2; Nokia E61
« Odpowiedź #388 dnia: Luty 10, 2012, 08:47:43 »
No ja coś mocno zepsułem którymś tam updatem i musiałem ostatecznie wgrać cały ROM i GAPPS od nowa. Teraz widzę, że już się android włącza.

UPD:
No i mam nowy system z build.prop'em od newo, ale poprawy prędkości i "responsywności" nie zauważyłem... W dodatku nie potrafię tak skalibrować ekranu, żeby system prawidłowo odczytywał tapnięcia. Cały czas muszę klikać odrobinkę za wysoko i odrobinkę w lewo...

Skrobel ja wyeliminowałem problem kalibracji aplikacją "HTC Calibrate" i jest OK
Teraz ja mam pytanko czy tak krótki czas pracy fonika macie dopiero na nowym kernelu bo mam odczucie, że na wcześniejszym było o niebo lepiej - na pierwszym kernelu uzyskiwałem czas pracy do około 24h (jak pisałem we wcześniejszym poście) a na obecnym OMGB_UPDATE-02012012 uzyskuję czasy podobne do was, od rana do wieczora przy użytkowaniu na średnim poziomie.
newo może Ty się wypowiesz ? czy kernel może mieć wpływ na zużycie baterii ?? sorry za może laickie pytanko  :grin:
Primary : Prestigio MultiPhone PAP4500 DUO - Android 4.xx w trakcie szukania
Secondary :HTC TP2 Rhodium - ROM Jackos EVO WWE SkrobPRO
Backup : Nokia E61

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #389 dnia: Luty 10, 2012, 09:05:00 »
@Pozioma1
Problem w tym, że ja tą aplikację użyłem już z 6 razy i nadal jest nie tak jak trzeba. A było dobrze, tylko po tym całkowitym rozładowaniu baterii znów się coś spier******.  :-|