Wszystko o Androidzie na Rhodium AKTUALIZACJA 2.3.7 NAND!!!

• 533 Odpowiedzi
  • 118510 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pozioma1

• **
  • 127
  • Technomaniak z coraz mniejszą ilością czasu :-(
  • Sprzęt: Prestigio PAP4500 DUO, HTC Touch Pro 2; Nokia E61
Odp: Wszystko o Androidzie na Rhodium (Polski Język)
« Odpowiedź #210 dnia: Listopad 07, 2011, 23:04:11 »
Słuchajcie mam pomysł. Ja mam mojego laptopa zawalonego na full i dlatego z Nand mam problemy. Format kłania się od 2 miesięcy ale ciągle używam mojego wehikułu. Ale jeśli jest ktoś kto ma rhodium i wie o co chodzi z wgrywanie romów (przynajmniej raz wgrywał jakiegoś roma przez ruu) no i ma łącze przynajmniej z 2 mb/s a najlepiej to 6 i więcej to niech się odezwie do mnie na gg (6424189) i jeśli miałby ochotę to przeprowadził bym go przez proces instalacji w NAND. Jeśli  znajdzie się śmiałek to zapraszam na obgadanie szczegółów :)

kurcze kusząca propozycja  :mrgreen: niestety muszę się rozstać z moim TP2 - idzie na serwis ale jak wróci na pewno spróbuje
Primary : Prestigio MultiPhone PAP4500 DUO - Android 4.xx w trakcie szukania
Secondary :HTC TP2 Rhodium - ROM Jackos EVO WWE SkrobPRO
Backup : Nokia E61

*

Offline henio81

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch Pro II
« Odpowiedź #211 dnia: Listopad 09, 2011, 21:55:07 »
porobilem partycje i teraz co mam pobrac i przerzucic na karte?
ROM: EnergyROM
Radio: 4.49.25.17

*

Offline cive

• **
  • 106
  • Sprzęt: Samsung I9070, Rhodium, Asus TF101G + dock
« Odpowiedź #212 dnia: Listopad 10, 2011, 08:50:09 »
http://www37.multiupload.com:81/files/4007A64385A72F59BC0B287E8C1FD1D2F24D3E18028390D51C1DB83A10643D967982CEAE3B25A63A264477EFDD0D8ACAA884C9BDE45AAAF4FBCEC24C24DD7EE42DE743DFBE800ADFB7D2075ABF3140/update-TIADROID5-2011.11.06.zip

http://www37.multiupload.com:81/file...2011.11.06.zip

http://www.multiupload.com/UOVV7NZHC0

http://glemsom.users.anapnea.net/android2/htc-msm-linux/

http://www.multiupload.com/NW4IVA3IP3

Pierwszy link to build, drugi sdcard recovery, trzeci to npkboot-cwm, czwarty do strony z kernelem a piaty do strony z ts-calibration. Build wrzucasz na karte bez rozpakowania, npkboot trzeba wypakowac na karte. W npkboot z folderu startup skopiowac plik txt startup.txt odpowiedni dla twojego telefonu czyli zapewne dla RHOD100. Kernela po wypakowaniu wrzucasz do npkboot. W pliku zimage kasujesz wszystkie cyferki tak zeby zostala sama nazwa zimage. Modules ma zostac spakowane i bez zmian. Recovery po wypakowaniu tez skopiowac do npkboot. Pozostalo wrzucic jeszcze jeszcze ts-calibration i mozna startowac ;-)
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2011, 08:53:32 wysłana przez cive »
Niech będzie błogosławiony człowiek który nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego faktu w słowa.

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #213 dnia: Listopad 10, 2011, 18:47:08 »
zrobilem wszystko dokladnie jak opisales potem skorzystalem z tego poradnika http://tiad8.com/general-discussion/67-clockworkmod-how-videos-faq.html zainstalowalem CMR i potem haret i zapetla mi sie nie laduje andka :(

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #214 dnia: Listopad 10, 2011, 19:27:54 »
Jak dzialalem kilka razy na poczatku zapominalem dodac albo ts-calibration albo nie zmienilem nazwy zimage. Teraz mam npkboot na stale i tylko kernela podmieniam. Sprawdz jeszcze raz czy masz wszystko. Recovery, startup, ts-calibration, zimage. I czy startup.txt jest dla rhod100_uk.
Niech będzie błogosławiony człowiek który nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego faktu w słowa.

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #215 dnia: Listopad 10, 2011, 19:43:42 »

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #216 dnia: Listopad 10, 2011, 20:12:59 »
Usun rootfs.img i sprobuj jeszcze raz.

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #217 dnia: Listopad 10, 2011, 20:16:44 »
ok sprobuje ...wiem ze pierwszy boot jest dlugi ale bez przesady u mnie juz 20 min..

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #218 dnia: Listopad 10, 2011, 20:20:25 »
ok sprobuje ...wiem ze pierwszy boot jest dlugi ale bez przesady u mnie juz 20 min..
U mnie max 4min. Daj znaka sygnala jak poszlo.

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #219 dnia: Listopad 10, 2011, 20:23:44 »
nic teraz mi pokazuje ze nie odnajduje rotfls i stanelo na pierwszych stronach ;( wiec wrzuce go spowrotem nie wiem co jest za problem

ok pozbylem sie partycji i powrocilem do starego froyo :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2011, 22:18:40 wysłana przez henio81 »

*

Offline intergon

• 30
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #220 dnia: Listopad 13, 2011, 00:14:34 »
Od kilku dni próbuję zainstalować na swoim TP2 androida. Jednak "FRX07.1" nie spełniał moich oczekiwań co do płynności. Wczoraj uruchomiłem "SDCARD FROYO BLUE CWM1.9", ale tylko z tą paczką "update-FROYO-BLUE.2011.06.27.zip" działa Wi-Fi. Dziś chciałem uruchomić jeszcze cwm-build-tiadroid5, jednak napotkałem podobne problemy jak 'henio81'. Wydaje mi się, że nic nie przeoczyłem..ale na dzisiaj wystarczy. Instalacja Androida potrafi wymęczyć ;)
Chciałbym uruchomić w końcu jakąś stabilną i w miarę funkcjonalną wersję. Może z Waszą pomocą uda mi się osiągnąć coś więcej.
- Czy któryś z buildów obsługuje proximity/light sensor w naszych Touch Pro 2?

[Edit] TIADROID5 2011.11.06 zainstalowany. Wieczorkiem napiszę swoje spostrzeżenia i kilka uwag dotyczących instalacji

@Cive:
Działasz aktualnie na buildzie TIADROID5 2011.11.06? Jakiej wersji kernela używasz??
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2011, 14:29:51 wysłana przez intergon »

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #221 dnia: Listopad 13, 2011, 18:38:29 »
Caly czas uzywam Tiadroid5 z kernelem z 14.09. Od wczoraj na drugiej karcie mam jakiegos nowego Froyo http://tiad8.com/sdcard-htc-touch-pro-2/637-%5Brom%5D-froyob-bsy-v1-fastest-ever-released-12-11-2011-a.html. Ale schizy mam okropne. Wszystko dziala jak w odbiciu lustrzanym ;-). Podobno zmiana ts calibration w samym systemie ma zadzialac. Na razie laduje fona, drugi raz dzisiaj :-P, i sprobuje pozniej. Co moglem zaobserwowac, to to ze jest szybszy od Tiadroid5. I ladniejszy, choc to moje wlasne wrazenia ;-).

*

Offline intergon

• 30
« Odpowiedź #222 dnia: Listopad 13, 2011, 18:56:40 »
Czy na tym Tiadroid5 działa u Ciebie aparat i/lub sensory? Podczas jednej z prób instalacji tego builda zauważyłem, że telefon reaguje na czujnik zbliżeniowy (podczas bootowania wyświetlało się odpowiednio "proximity 1" lub "proximity 0" ;)

EDIT:
Kilka uwag dotyczących instalacji Tiadroid5:
- jeśli chodzi o npkboot-cwm to ja musiałem pobrać ten NPKBOOT.2011.10.27.zip (16.43 MB) i do niego rozpakować najnowszy SD Recovery (Plik: recovery.img.2011.11.06.zip (6.53 MB))
- folder ten zawiera już kernel (htc-msm-linux-20111017_080427 ?), dlatego trzeba do niego dołożyć jedynie ts-calibration, rootfs.img (stąd: rootfs-f22-20110418-aaf47ce.img.7z) i oczywiście podmienić plik startup.txt na ten dla naszych rhod100
Korzystając z tych wskazówek, instalacja TIADROID5 powinna przebiec bez problemów. Ja, przed wgraniem builda, formatuję partycję i upewniam się czy oby nie zniknęły im etykiety (dziwne.. lecz czasem znikają).

A teraz moje spostrzeżenia:
- 3G, BT, WiFi, GPS działają (cold start GPSa trwał u mnie około 5 minut)
- oczywiście znane problemy z aparatem. Niestety nie odpalił na moim urządzeniu.
- brak wibracji przy nadejściu SMSa
- gdy przełączę rozmowę na głośnik to słyszę jakieś szumy i zakłócenia :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2011, 22:42:20 wysłana przez intergon »

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #223 dnia: Listopad 13, 2011, 21:43:55 »
U mnie aparat działa ale zrobiłem raptem 3 zdjęcia. Wideo nie sprawdzałem. Wibracje działają, mam ustawione na "zawsze" w opcjach dźwięku, proximity nie używam bo mnie wkurza jak mi miga ekran cały czas  :wink:. Głośnomówiącego tez jeszcze nie używałem. A przy formatowaniu partycji etykiety lubią zniknąć  :). Nieraz nie dwa musiałem od nowa działać.

*

Offline intergon

• 30
« Odpowiedź #224 dnia: Listopad 13, 2011, 21:48:15 »
Proximity nie używasz, ale działa? Przydałby się np. do wygaszania ekranu podczas rozmowy. Potestuje jeszcze kilka dni ten build. Później sprawdzę dokładniej jeszcze Froyo Blue, tamten jednak jest ładniejszy. Ale w moim wypadku wygra ten, który dłużej wytrzyma na jednym naładowaniu ;)

*

Offline baracus

• 8
« Odpowiedź #225 dnia: Grudzień 06, 2011, 00:29:34 »
Siema
Andek jest bardzo ciekawy, tylko wi-fi nie ma :/ wywala blad
Da sie zaimportowac kontakty z Wm ?

*

Offline pozioma1

• **
  • 127
  • Technomaniak z coraz mniejszą ilością czasu :-(
  • Sprzęt: Prestigio PAP4500 DUO, HTC Touch Pro 2; Nokia E61
« Odpowiedź #226 dnia: Grudzień 06, 2011, 09:08:33 »
Siema
Andek jest bardzo ciekawy, tylko wi-fi nie ma :/ wywala blad
Da sie zaimportowac kontakty z Wm ?

Witam,
kontakty możesz zaimportować z google przez AS jeśli wcześniej je zsynchronizowałeś z kontem @gmail.
Primary : Prestigio MultiPhone PAP4500 DUO - Android 4.xx w trakcie szukania
Secondary :HTC TP2 Rhodium - ROM Jackos EVO WWE SkrobPRO
Backup : Nokia E61

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #227 dnia: Grudzień 06, 2011, 11:15:55 »
A ja użyłem Funambol. AS jakoś nigdy nie cierpiałem, poza tym czasem zdarzają się dziwne jaja przy synchronizacji.

*

Offline baracus

• 8
« Odpowiedź #228 dnia: Grudzień 06, 2011, 17:51:37 »
A ja użyłem Funambol. AS jakoś nigdy nie cierpiałem, poza tym czasem zdarzają się dziwne jaja przy synchronizacji.

Skrobel poszedlem w Twoje slady z AS nie raz nie dwa mialem delikatnie mowiac "dziwne zachowanie" :)

dzieki za podpowiedz pobawie sie z funambol

*

Offline intergon

• 30
« Odpowiedź #229 dnia: Grudzień 06, 2011, 21:42:01 »
A ja tam od 5 dni używam Tiadroid 6.1 oczywiście z najnowszym CWM Recovery V5 - super szybki, dobre zarządzanie baterią.
Wifi działa, nawet aparat działa z kernelem od Brinka123.
Muszę powiedzieć, że tak już się przyzwyczaiłem, że teraz czekam z niecierpliwością na wersję NAND. WinMo pozostawia mi jakiś niedosyt..
Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2011, 21:45:13 wysłana przez intergon »

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #230 dnia: Grudzień 08, 2011, 00:23:03 »
Takze na update tiadroida sie bujam i kolysze  :wink:. Jutro ma byc wersja nand, pozyjemy zobaczymy i sprawdzimy. A na razie jestem niewatpliwie szczesliwym posiadaczem Asusa Transformersa  :E. Sie bawie i bawie i z niego wlasnie pisze.

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #231 dnia: Grudzień 10, 2011, 19:49:44 »
mam pytanie a nie znalazlem u nikogo podobnego problemu....chodzi o wybudzanie telefonu...wylaczam ekran przyciskiem power u gory i potem by go ponownie wlaczyc musze naciskac kilkakrotnie zanim zalapie i sie wlaczy a telefon juz jest zblokowany. Mozna to jakos przestawic w opcjach?

*

Offline intergon

• 30
« Odpowiedź #232 dnia: Grudzień 10, 2011, 19:55:02 »
czasem też tak miałem, chociaż na tiadroid 6.1 już dużo rzadziej. jednakże w takiej sytuacji po prostu przesuwałem suwak blokady 'na czuja' i tel się wybudzał

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #233 dnia: Grudzień 10, 2011, 19:59:47 »
dzieki mozna wlaczyc... na czuja nie probowalem :)

*

Offline intergon

• 30
« Odpowiedź #234 dnia: Grudzień 10, 2011, 21:05:06 »
Czy próbował już ktoś instalować dzisiejszego NAND OMBG? Mam pewien problem, który opisałem na tiad8.. Mianowicie po instalacji wszystkiego, telefon bootuje sie jedynie do trybu Fastboot

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #235 dnia: Grudzień 11, 2011, 08:19:07 »
Czy próbował już ktoś instalować dzisiejszego NAND OMBG? Mam pewien problem, który opisałem na tiad8.. Mianowicie po instalacji wszystkiego, telefon bootuje sie jedynie do trybu Fastboot

Mam ten sam problem. Jedyna odpowiedz jaka uzyskałem to że niektóre modele fona tak maja  :). Ale będę próbował z innym recovery, może coś da.

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #236 dnia: Grudzień 18, 2011, 10:13:58 »
czy mozna ustawic tak by podczas dzwonienia ekran sie wylaczal? Druga sprawa gdy nie uzywam tel przechodzi on w tryb uspienia i ekran wylacza a ja chce by tylko blokowal jest na to rada? dzieki

*

Offline mruz

• *
  • 66
  • Życie jest zbyt krótkie żeby być małym..
    • Darmowe ogłoszenia
  • Sprzęt: Touch Pro 2
« Odpowiedź #237 dnia: Grudzień 26, 2011, 19:22:56 »

Mam ten sam problem. Jedyna odpowiedz jaka uzyskałem to że niektóre modele fona tak maja  :). Ale będę próbował z innym recovery, może coś da.

Jak wgrywaliście NAND OMBG? Ktoś próbował wersję z 21.12?

*

Offline intergon

• 30
« Odpowiedź #238 dnia: Grudzień 27, 2011, 14:43:48 »
Chyba w każdym wątku dotyczącym danego builda jest skrócona instrukcja instalacji. Jeśli chodzi o wersję OMGB, którą rozwija ACL, to napisał on też szczegółową instrukcję dostępną TUTAJ.

Śledzę wszystkie buildy na bieżąco... Wersję "OMGB(1.2.3)12-21-2011" testowałem, ale nie udało mi się na niej uruchomić sieci GSM. Podobno pomaga połączenie z numerem alarmowym, ale tego nie próbowałem ;) Aktualnie w tym buildzie trwają prace nad mikrofonem (3 dni temu wyszedł testowy patch). Jednak jeszcze nie miałem okazji go przetestować.

Zachęcam oczywiście do testów ;)

*

Offline mruz

• *
  • 66
  • Życie jest zbyt krótkie żeby być małym..
    • Darmowe ogłoszenia
  • Sprzęt: Touch Pro 2
« Odpowiedź #239 dnia: Grudzień 27, 2011, 18:39:41 »
Jest tam informacja postępuj ostrożnie, angielski trochę znam, ale boję się, że coś źle zrozumiem, co może mieć nieprzewidziane konsekwencje. Znalazłem na xda trochę krótszą instrukcję, może ktoś postępował wg niej i mógłby tu przetłumaczyć jak co robił:
Instructions are simple. Flash RHODIMG.NBH via sdcard, boot with USB plugged in and flash recovery. Reboot into recovery and update from sd and select OMGB. Once you are up and running, you can boot back into recovery and install GAPPS. Don't try to install GAPPS at the same time, i find that it causes some crashes if this way is done. Alternate instructions can be found here.