Wszystko o Androidzie na Rhodium AKTUALIZACJA 2.3.7 NAND!!!

• 533 Odpowiedzi
  • 118376 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline cive

• **
  • 106
  • Sprzęt: Samsung I9070, Rhodium, Asus TF101G + dock
Odp: Wszystko o Androidzie na Rhodium (Polski Język)
« Odpowiedź #180 dnia: Październik 25, 2011, 08:12:54 »
Nie zrobiłem nic szczególnego. Tak jak mi poradzono, podziałałem z WiFi Advance, wył/wł wifi i działa. A po APN jeszcze nie próbowałem bo mam null na koncie ;-). Zresztą, najbardziej zależało mi na połączeniu przez wifi. Nie jest tak do końca słodko, często następuje FC przy połączeniu z marketem. Ale jestem skłonny wybaczyć taka mala niedogodność na rzecz ogólnej płynności buildu ;-)
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2011, 08:16:13 wysłana przez cive »
Niech będzie błogosławiony człowiek który nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego faktu w słowa.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #181 dnia: Październik 25, 2011, 09:31:42 »
No cóż... ja na razie jadę nadal na WinMo... Może to w orange'u coś jest nie tak, bo np. nie mogę wyświetlić listy sieci komórkowych, bo odwarkuje coś w rodzaju "Can't show the list of operators". A może to mimo wszystko ma coś wspólnego z buildem pod CDMA.
WiFi generalnie działa. Włącza się i wyłącza, prezentuje listę sieci. Tylko nie może się z żadną połączyć, a ściślej mówiąc nie może uzyskać adresu IP. Jak IP ustawiłem ręcznie dla mojej sieci to zadziałało. Ale to generalnie nie to czego oczekiwałem...

A z tym FC na Markecie to nie jest kwestia Rhodium. Androidy generalnie są zbugowane. Mój kolega w firmie ma Spicę, a drugi Ace (tak, generalnie klub adoracji samsunga) i jest tak, że czasem trzeba kilka razy pobierać aplikacje z Marketu, żeby się wreszcie zainstalowały. Telefony obaj restartują właściwie co parę godzin, bo albo im się mieszają dźwięki albo nie działa coś innego. Także mimo wszystko nie wiem czy jest za czym tak bardzo tęsknić...

*

Offline andadmin

• 35
  • Sprzęt: HTC TP2
« Odpowiedź #182 dnia: Październik 25, 2011, 09:46:08 »
podmieniłem startup na rhod100 i udało mi sie tylko uzyskać poprawę klawiatury (działa klawisz fn).

Wifi u mnie działa bez problemu w 3 lokalizacjach sprawdzałem i jest w porządku. Może to kwestia szyfrowania, android szczególnie ten na nasze statki lubi szyfrowanie WEP SK.

Teraz walczę z transmisją danych. Jak coś zdziałam dam znać :))

Udało się...

Trzeba pobrać tą paczkę  http://www.multiupload.com/591P6PU8LL i dokonac na nowo instalacji. Z folderu Startup wybieramy rhod100  i kopiujemy do folderu głównego nadpisując znajdujący sie tam plik

« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2011, 11:02:06 wysłana przez andadmin »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #183 dnia: Październik 25, 2011, 11:08:33 »
Super, dzięki! Sprawdzę dopiero wieczorem (pewnie późnym).
Szyfrowanie wyłączałem na wszelkie sposoby. Zresztą skoro połączyłem się ostatecznie wpisując IP ręcznie, to znaczy, że nie do końca był to problem samego szyfrowania. Bardziej bym się spodziewał odrzucania telefonu przez filtr Adresów MAC, ale ten też wyłączyłem. Tak czy inaczej jeszcze będę to testował.

@adnadmin
Słuchaj, podmieniłeś całą paczkę npkboot na karcie na tą powyższą? Czy tylko startup.txt?
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2011, 23:48:08 wysłana przez Skrobel »

*

Offline andadmin

• 35
« Odpowiedź #184 dnia: Październik 26, 2011, 09:20:56 »
Całą paczkę i dodatkowo ten plik startup. Po podmianie pliku tylko zmienia się klawiatura :))

Ja już darowałem sobie Androida. Pod koniec dnia użytkowania zostało mi wolne 25 Mb pamięci pomimo pozamykanych niepotrzebnych aplikacji. Po resecie, wraca do normy (ok. 80 Mb), ale szybko spada. Pomijając już fakt, że wieczorem nie mogłem złapać juz w ogóle zasięgu na Andku, pomogło jedynie od nowa instalacja, a tak sie "bawił" nie będę :D

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #185 dnia: Październik 26, 2011, 09:34:30 »
A to jedna z podstawowych cech Androida. W tym systemie aplikacje nie są zamykane tylko "minimializowane". Ale są programy, które zarządzają pamięcią i aplikacjami. Przypomnij sobie jak koszmarnie zarządzają Pamięcią TP2 ROMy fabrycznie. Ja dopóki nie poznałem ROMów Jackosa byłem zdecydowany sprzedać Rhodium.

W każdym razie ja się jeszcze nie poddaję - chcę poznać "przeciwnika". Od tego zależy w którą stronę pójdę kiedy mój TP2 dopełni swojego żywota...

*

Offline andadmin

• 35
« Odpowiedź #186 dnia: Październik 26, 2011, 10:29:24 »
ale ja wiem o tym, program do zamykania procesów to pierwsza rzecz, którą instalowałem :))) Pomimo tego pamięć uciekała jak nie wiem co. Do tego ikonka baterii przypominała "pasek kopiowania", bateria od 100 % do do 20% zeszła w połowę dnia, ale to tez standard w Androidzie.:))

Raczej czeka nas mimo wszystko przesiadka na androida jak nam TP2 padną :D

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #187 dnia: Październik 26, 2011, 10:35:16 »
No nie wiem... nie mogę pozbyć się pewnej niechęci do organizacji tego systemu, całkowitego braku kontroli nad nowym softem ("Patrzcie ile mamy aplikacji w markecie - więcej od Apple"), środowiska które marnuje wszystkie zasoby - nie tylko pamięć, środowiska które uniemożliwia optymalizację oprogramowania (VM)...
Ale właśnie dlatego, żeby się nie uprzedzać, chcę chociaż spróbować. Jak tylko wyjdzie build, który będzie w miarę dobrze pracował na Rhodium. W przeciwnym razie póki co tylko WinMo... A następny telefon.... to temat na inny wątek.

*

Offline andadmin

• 35
« Odpowiedź #188 dnia: Październik 26, 2011, 14:26:31 »
Popieram w całej rozwiązłości :))

Ogólnie nie pochodził u mnie dłużej niż 2 dni. Po tym jak mi kiedyś w nocy wywalił 50 % baterii to powiedziałem sobie "dość":))

Golutki system bez żadnych aplikacji jako tako jeszcze działa (bateria, pamięć), ale to nie na tym ma chyba polegać :))
Pomijając w dalszym ciągu braku obsługi aparatu, BT czy chociażby czujnika zbliżeniowego

*

Offline newo

• 270
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2/Cyfon p168i
« Odpowiedź #189 dnia: Październik 31, 2011, 12:24:43 »
Siemka.
Nie wiem może ja jestem głupio mądry ale dla mnie to z partycjami to nadal jest zabawa na karcie pamięci.
Mi chodzi czy komus udało się wgrać system z tego wątka:
http://tiad8.com/nand-htc-touch-pro-2/210-guide-install-rom-nand-tp-2-a.html
To jest kompletne wgrywanie w nand. I u mnie jest taki problem że wgrywam wszystko jak należy wchodze w fastboota uruchamiam tą taki "Bios" androida biore aktualizacje system potem kernel reset i wraz jest pusto ;/ U innych to działa, szukam przyczyny bo aktualna paczka którą męczy trzyma mi dwa dni przy obciążeniu a gdyby była w Nand strach pomyśleć :)

*

Offline andadmin

• 35
« Odpowiedź #190 dnia: Listopad 02, 2011, 22:25:47 »
A co to masz za paczkę, coś nowego ??

Podaj linka do pobrania jak mozesz :))

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #191 dnia: Listopad 04, 2011, 18:32:52 »
http://tiad8.com/sdcard-htc-touch-pro-2/609-cwm-build-tiadroid5-2011-10-28-a.html używam od 29.10. Słowa nie powiem złego, na razie. Ani raz nie musiałem resetować. Ani wracać do WinMo ;-). Po zainstalowaniu setCPU wyraźnie przedłuża się żywotność baterii a automatic task killer pomaga w utrzymaniu wolnego ram na przyzwoitym poziomie. Bawię się i bawię, wygląda na to, ze jednak następnego fona z andkiem nabędę. 
Niech będzie błogosławiony człowiek który nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego faktu w słowa.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #192 dnia: Listopad 04, 2011, 19:58:14 »
No żeby jeszcze działał internet w jakiejkolwiek postaci.... :(

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #193 dnia: Listopad 04, 2011, 22:16:27 »
No żeby jeszcze działał internet w jakiejkolwiek postaci.... :(
Ależ kolego, co też kolega nowi  :grin:. Z wifi advanced conf działa, a jakże, wifi a i apn także. Właśnie sprawdziłem.

*

Offline andadmin

• 35
« Odpowiedź #194 dnia: Listopad 04, 2011, 22:24:10 »
Ogólnie standardowo jest to rom na RHOD400 trzeba podmienic startup, u mnie działa ale jakos stabilnościa mnie nie przkonał :/

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #195 dnia: Listopad 04, 2011, 22:29:31 »
Hmmm... moja wina, nie zwróciłem uwagi, że link się zmienił. Nie jest już FROSENSE tylko TIADROID5. Nie wiem dokładnie czym się różni.
@cive, czy ściągałeś build, recovery i kernel z tego wątku co podałeś, czy może poszczególne składniki pobrałeś z innych miejsc?

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #196 dnia: Listopad 04, 2011, 22:36:07 »
Build z tego linka a recovery jest podane w innym wątku dla rhodium z 28.10.

« Odpowiedź #197 dnia: Listopad 04, 2011, 22:40:44 »
Witam może jakiś poradnik odnośnie wgrywania i tworzenia partycji na karcie rozumiem ze jest to wgrywanie systemu na pamięć telefonu NAND

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #198 dnia: Listopad 04, 2011, 22:42:40 »
Nie, w tym przypadku mówimy tylko o karcie pamięci. Newo kilka postów wyżej próbował się z NAND, ale coś mu tam nie szło, a ja jestem zbyt zielony w tych zawiłościach, żeby się w to bawić... ;)

EDIT:
Zapomniałem dodać. Filmiki łopatologiczne (sam korzystałem to wiem ;) ) na temat partycjonowania i wgrywania są tu:
http://tiad8.com/general-discussion/67-clockworkmod-how-videos-faq.html
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2011, 23:05:57 wysłana przez Skrobel »

*

Offline henio81

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch Pro II
« Odpowiedź #199 dnia: Listopad 06, 2011, 20:40:58 »
mam 2 pytania:

1.Czy po takim wgraniu andka mozna korzystac normalnie z karty sd?
2. Instalacja wymaga polaczenia bezposrednio z kompem czy to z poziomu HTC sie wykonuje?

dzieki pozdro dla wszystkich :)
ROM: EnergyROM
Radio: 4.49.25.17

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #200 dnia: Listopad 06, 2011, 20:56:08 »
1: Tak, o ile format FAT32 Ci nie przeszkadza, to większość "powierzchni" karty zostaje jako najzwyklejsza partycja.
2: Tak i najlepiej zrobić to przy pomocy czytnika, bo po USB Rhodium niestety formatowanie i przenoszenie danych trwa delikatnie mówiąc długo. Ale po sformatowaniu karty i wrzuceniu plików cała reszta (łącznie z "codziennym" użytkowaniem) już z HTC.

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #201 dnia: Listopad 07, 2011, 10:24:37 »
http://tiad8.com/sdcard-htc-touch-pro-2/609-cwm-build-tiadroid5-2011-10-28-a.html w drugim poście jest TIADROID5 2011.11.06 updated. Jakby taki troszkę szybszy? Nie wiem sam. Teraz testuje apk GreenPower i JuiceDefender a'propos baterii.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #202 dnia: Listopad 07, 2011, 13:19:31 »
Ja jeszcze jadę na tym z 28.10 z recovery z 29.10
I generalnie jakoś tak strasznie źle nie jest, ale na stałe nie zostawiam:
- dziś telefon przestał dzwonić. Notyfikacje o połączeniach i wiadomościach są na ekranie, ale żadnych dźwięków. Ustawienia dźwięków wieszają się przy próbie zmiany dzwonka. Po restarcie na razie jest OK, ale chyba ze 3 połączenia przepuściłem.
- telefon odblokowuje się w kieszeni/kaburze i wykonuje dziwne rzeczy - np. dodaje jakiegoś skróta do ekranu głównego, wchodzi do menu - jak na razie do nikogo nie zadzwoniłem...
- bez kontroli jest cały czas połączony z internetem (to chyba akurat normalne dla Andka), ale od wczoraj ściągnął prawie 8 MB, a ja nie znalazłem aplikacji do monitorowania/kontroli co która aplikacja ściąga, więc moze się okazać, że mój 100 MB pakiecik mi nie wystarczy...
- nadal problemy z WiFi (nie umie się w ogóle dogadać z moim routerem i pobrać adresu IP, jak wpiszę ręcznie to bez problemu, ale nie na tym to polega).

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #203 dnia: Listopad 07, 2011, 14:23:12 »
Do wył neta wystarczyło w ustawieniach odznaczyć przesył danych. A na dodatek ściągnąłem APNdroid i tez dobrze jest. Nie zaznałem aż takich niedogodności jakie opisuje Skrobel. "Jedynie" brak wolnej pamięci i jednak zamulony jak stuletni staw. Ale i tak się bawię   :grin:. Zawsze jakaś zmiana chociaż na chwilę.

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #204 dnia: Listopad 07, 2011, 19:01:45 »
czyli android jest odpalany z karty i mozna powrocic do WM ?

*

Offline pozioma1

• **
  • 127
  • Technomaniak z coraz mniejszą ilością czasu :-(
  • Sprzęt: Prestigio PAP4500 DUO, HTC Touch Pro 2; Nokia E61
« Odpowiedź #205 dnia: Listopad 07, 2011, 20:03:57 »

Dokładnie tak odpalasz z karty a po resecie wracasz do WM.
Jest też dostępna wersja "NAND" ale nie testowałem. Jedynym który się tu tym pochwalił był newo.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2011, 20:06:57 wysłana przez pozioma1 »
Primary : Prestigio MultiPhone PAP4500 DUO - Android 4.xx w trakcie szukania
Secondary :HTC TP2 Rhodium - ROM Jackos EVO WWE SkrobPRO
Backup : Nokia E61

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #206 dnia: Listopad 07, 2011, 20:16:00 »
Caly system uruchamia się i działa z karty SD. Startujesz normalnie WinMo a później odpalasz Andka. Próbowałem wersji nand, jak wspominałem wcześniej, ale ze względu na błędy w buildzie nie można normalnie uruchomić. Czekam na update na tiad8.com. Na razie kontynuuję moja zabawę z wersja SDcard. Jest fajnie  :ok:

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #207 dnia: Listopad 07, 2011, 20:33:01 »
rozumiem wiec ja juz tak korzystam z androida tylko bez tych partycjii... a co one daja?Wieksza stabilosc?Bo w tej chwili moje najwieksze mankamenty to brak aparatu i problemy z wybudzaniem tel...a teraz ostatnio czasami tak jak pisze wyzej skrobel nie slychac dzwonka.

*

Offline cive

• **
  • 106
« Odpowiedź #208 dnia: Listopad 07, 2011, 20:59:18 »
Na początku były schizy ;-) ze sparafrazuje klasykę  :]. Bez partycjonowania karty jak w instrukcji działy się rzeczy co najmniej dziwne. Ale przy wersjach andka CWM partycje rzecz niezbędna . Się przekonałem.

*

Offline newo

• 270
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2/Cyfon p168i
« Odpowiedź #209 dnia: Listopad 07, 2011, 22:52:11 »
Słuchajcie mam pomysł. Ja mam mojego laptopa zawalonego na full i dlatego z Nand mam problemy. Format kłania się od 2 miesięcy ale ciągle używam mojego wehikułu. Ale jeśli jest ktoś kto ma rhodium i wie o co chodzi z wgrywanie romów (przynajmniej raz wgrywał jakiegoś roma przez ruu) no i ma łącze przynajmniej z 2 mb/s a najlepiej to 6 i więcej to niech się odezwie do mnie na gg (6424189) i jeśli miałby ochotę to przeprowadził bym go przez proces instalacji w NAND. Jeśli  znajdzie się śmiałek to zapraszam na obgadanie szczegółów :)