Wszystko o Androidzie na Rhodium AKTUALIZACJA 2.3.7 NAND!!!

• 533 Odpowiedzi
  • 118176 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline garf78

• 40
  • Sprzęt: Nokia Lumia 710, Nokia Lumia 800
Odp: Wszystko o Androidzie na Rhodium (Polski Język)
« Odpowiedź #90 dnia: Lipiec 14, 2011, 18:23:29 »
Witam
Mam 2 pytanka jako laik w temacie androida na htc tp2. 1 czy jest jakas mozliwosc aby czytal kontakty z WM. Bo mi sie ladnie odpalil, ale nie mam kontaktow;/. 2 sciagnalem nowy folder, all ladnie chodzi, doczytalem ze kernela trzeba czesto aktualizowac pobralem wersje z 11 lipca 2011 podminielem pliki modules i zimage i jak odpalam androida to mi "krzyczy" blad z plikiem zimage. Co robie nie tak??

Połączone: Lipiec 14, 2011, 18:29:42
[/quote]
ta. ale jedna z rzeczy któą zauważyłem to  'there is no place left on the device'
to ile to miejsca potrebuje..? O_o..?
karta 4GB, wiec raczej za mała nie jest ;)
[/quote]

Jakims cudem uwaza , ze nie masz wiecej miejjsca na karcie. Nie jest to problem wielkosci bo ja mam 2gb 500 wolnego miejsca i odpalilo. Radze zrobic formata karty na fat32 i wtedy odpalic, moze sie cos pokrecilio :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2011, 18:29:42 wysłana przez garf78 »

*

Offline Hirons

• 7
    • jahu portfolio *
  • Sprzęt: HTC Touch PRO 2 Rhodium
« Odpowiedź #91 dnia: Lipiec 15, 2011, 18:30:58 »
Macie jakiś sposób na internet przez usb?

@edit

Wyszedł FRX07! http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1171052
Zaraz zabieram się za testowanie ;>
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2011, 21:48:21 wysłana przez Hirons »
HTC Touch PRO 2
ROM: Jackos S3 PLK

*

Offline bl3idd

• 8
  • =='
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2 Rhodium
« Odpowiedź #92 dnia: Lipiec 18, 2011, 20:58:19 »

ta. ale jedna z rzeczy któą zauważyłem to  'there is no place left on the device'
to ile to miejsca potrebuje..? O_o..?
karta 4GB, wiec raczej za mała nie jest ;)
[/quote]

Jakims cudem uwaza , ze nie masz wiecej miejjsca na karcie. Nie jest to problem wielkosci bo ja mam 2gb 500 wolnego miejsca i odpalilo. Radze zrobic formata karty na fat32 i wtedy odpalic, moze sie cos pokrecilio :)
[/quote]

próbowałem, lipa... ze 3 razy formatowałem kartę xD

« Odpowiedź #93 dnia: Lipiec 30, 2011, 13:11:16 »
bl3idd może to nic odkrywczego, ale u mnie udało się uruchomić andka dopiero jak sformatowałem kartę pamięci z poziomu HTC, jak robiłem to z poziomu Windowsa (podłączająć Rhodium do PC) to też miałem podobny problem.

Pozdr
Vito

*

Offline maccio.s

• 28
  • Sprzęt: HTC Sensation XE
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpień 06, 2011, 00:05:54 »
Bisztov - pisałeś o auto-łączeniu się aplikacji.
To muszę Wam powiedzieć, że tu trzeba bardzo uważać - system Android z założenia stworzony został dla wygody użytkownika - wszystko po cichu ma być świeżutkie i takie jest - cały czas coś w tle się pobiera. Niestety realia naszych operatorów komórkowych nie zostały wzięte pod uwagę, a może właśnie zostały wzięte... ;-)

No ale - przydatna może być aplikacja

HiAPN - https://market.android.com/details?id=net.hidroid.hiapn.ml&feature=search_result

Instaluje się jako widget. Posiada przede wszystkim opcję ON / OFF na przesył danych, ale (co mi było niezmiernie potrzebne) przeskakiwanie pomiędzy zdefiniowanymi punktami dostępów APN.
Tu niestety w przeciwieństwie do WM nie mogą pracować dwie transmisje jednocześnie z różnych APN.

podems - kiedyś pytał o szybkość transmisji danych.
W Android Market jest do pobrania (oczywiście za Free) aplikacja (o znanym interface i nazwie)

Speedtest.net - https://market.android.com/details?id=org.zwanoo.android.speedtest&feature=search_result

Połączone: [time]Sierpień 06, 2011, 00:53:31[/time]
Baross - pytałeś jak importować kontakty z WM do Andka...?
Ja zrobiłem to tak:

Jeszcze na WM w MS Sync stworzyłem skrzynkę konta na google, tzw gmail (np: maccio.s@gmail.com)
Włączyłem opcję synchronizacji kontaktów i wykonałem synchronizację. Wszystkie moje kontakty załadowane zostały na konto google.
Potem już na Androidzie już nic nie trzeba było (chyba automatycznie poszło) - jedynie wchodząc np. do aplikacji Market należy zarejestrować urządzenie i tam rejestrując podać wcześniej maccio.s@gmail.com.

Tak jak pisałem w poprzednim poście - wszystko robi się samo - kontakty też poszły automatycznie - chodź pewny nie jestem. Może pojawiło się pytanie o zaimportowanie kontaktów.

Można oczywiście pozostawić na obydwu systemach pozostawić konta w google i kontakty zawsze mieć aktualne z obu stron, lecz mi potrzeby jest MS Sync na WM do innego konta. Co ciekawsze i fajniejsze - kontakty przeniosły się wraz ze wszystkimi szczegółami - nawet wraz z Awatarami kontaków (może oprócz spersonalizowanych dźwięków)

Jest jeszcze jedna opcja, ale tylko dla użytkowników Orange (chyba że o czymś nie wiem):
Twój Backup. Co prawda opcja płatna choć nie dużo - (3 zł brutto / miesiąc).
Ale co najważniejsze - dane znowu mamy uaktualnianie na obydwu systemach.

Szczegóły usługi: http://www.orange.pl/inactive_backup_works.phtml - stąd można pobrać aplikacje, a raczej stąd: wap.orange.pl/tb wchodząc z przeglądarki telefonu - automat do wysyłki smsa ze portalu orange coś przestał wysyłać smsy...
Aplikacja na Adroid w Markecie - https://market.android.com/details?id=com.orange.phonebackup&feature=search_result

W przypadku Twój Backup można chyba wykonywać synchronizację bez łączenia się z telefonu z netem - synchronizacja z komputerem - ale tej opcji nie testowałem - trzeba sobie poczytać o tym

Fajne jest też to, że poza backupem w ten sposób możemy zsynchronizować kontakty.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2011, 15:48:00 wysłana przez maccio.s »
SPRZĘT: HTC SENSATION XE
RADIO: 11.24A.3504.31_M
HBOOT: 1.29.0000 S-OFF by Juopunut Bear (thanks to sqter)

*

Offline bl3idd

• 8
  • =='
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2 Rhodium
« Odpowiedź #95 dnia: Sierpień 10, 2011, 14:55:51 »
bl3idd może to nic odkrywczego, ale u mnie udało się uruchomić andka dopiero jak sformatowałem kartę pamięci z poziomu HTC, jak robiłem to z poziomu Windowsa (podłączająć Rhodium do PC) to też miałem podobny problem.

Pozdr
Vito

jaką aplikacją, czy jest to gdzieś w opcjach?

« Odpowiedź #96 dnia: Sierpień 12, 2011, 20:29:08 »
Witam, Android śmiga całkiem ładnie, mam jednak pytanie, na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Ta dioda... Da się ją wyłączyć albo ustawić tak, żeby działała jak w WM? Jest to delikatnie denerwujące gdy tak świeci.

*

Offline newo

• 270
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2/Cyfon p168i
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpień 13, 2011, 17:11:37 »
Siemka :)
Ogólnie panowie to w przyszłym tygodniu przebuduje z deka pierwszy wątek i zrobię nowe opisy :)
A co pytania kolegi powyżej to powiem tak, mnie to też irytowało ale do czasu :) Gdyż po użytkowaniu androida już 5 miesiąc stwierdzam że to OGROMNY plus. Nieraz zdarza się nadal tak że telefon się nie usypia i wtedy pali się czerwona dioda i co chwilka mignie zielona co daje znak że telefon nie śpi a zużycie baterii jest normalne niż powinno. Dlatego niema co płakać bo dioda skróci czuwanie baterii na jednym cyklu o jakieś 5 minut a może pomóc zaoszczędzić jakieś parę godzin :) Tak co do nowej paczki to powiem że działa już wszystko, no i jest już klawisz Home z Andka którego nam brakowało :) Więc zachęcam do stworzenia paczki samemu albo poczekania na moją produkcję :)

*

don.kamillo

« Odpowiedź #98 dnia: Sierpień 16, 2011, 11:44:39 »
Przeczytałem wątek, ale chyba nikt o tym nie pisał... Ile wytrzymuje bateria na androidzie? I nie jest nigdzie napisane: działają klawisze sprzętowe?

« Odpowiedź #99 dnia: Sierpień 16, 2011, 12:28:15 »
Ile wytrzymuje bateria na androidzie? I nie jest nigdzie napisane: działają klawisze sprzętowe?

Klawisze działają , co do drugiego pytania to zależy jaką masz baterie jednym trzyma dzień innym więcej.

*

don.kamillo

« Odpowiedź #100 dnia: Sierpień 16, 2011, 12:31:53 »
Ja w ogóle nie mam tego sprzętu :)
Pytam, bo fajnie byłoby mieć sprzęcik z qwerty i androidem. Bo milestone jest paskudna, a desire z za drogi.

*

Offline henio81

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch Pro II
« Odpowiedź #101 dnia: Sierpień 22, 2011, 21:53:25 »
mam pytanie zostawilem androida wlaczonego na noc i zezarlo mi baterie nie wiem dlaczego?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2011, 09:03:19 wysłana przez henio81 »
ROM: EnergyROM
Radio: 4.49.25.17

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #102 dnia: Sierpień 22, 2011, 22:16:07 »
Siemka :)
Ogólnie panowie to w przyszłym tygodniu przebuduje z deka pierwszy wątek i zrobię nowe opisy :)
A co pytania kolegi powyżej to powiem tak, mnie to też irytowało ale do czasu :) Gdyż po użytkowaniu androida już 5 miesiąc stwierdzam że to OGROMNY plus. Nieraz zdarza się nadal tak że telefon się nie usypia i wtedy pali się czerwona dioda i co chwilka mignie zielona co daje znak że telefon nie śpi a zużycie baterii jest normalne niż powinno. Dlatego niema co płakać bo dioda skróci czuwanie baterii na jednym cyklu o jakieś 5 minut a może pomóc zaoszczędzić jakieś parę godzin :) Tak co do nowej paczki to powiem że działa już wszystko, no i jest już klawisz Home z Andka którego nam brakowało :) Więc zachęcam do stworzenia paczki samemu albo poczekania na moją produkcję :)
Kurczę, Newo, szczerze mówiąc zaciekawiłeś mnie. I jakoś skończył się tydzień, a... paczki nie ma :D
No ale w sumie mi się zdarzają też spore opóźnienia w "produkcji", więc do Ciebie tym bardziej nie mogę mieć pretensji... ;)

*

Offline newo

• 270
« Odpowiedź #103 dnia: Sierpień 22, 2011, 23:52:39 »
Wiem Skrobel wiem ;/ Mam wszystkie paczki tylko w Regenerisie mają okres wakacyjny i telefon nie wraca a powinien być w piątek ;/ a nie jestem taki dobry jak Globus że niemając G900 wypiekał na nią romy :D

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #104 dnia: Sierpień 23, 2011, 00:03:02 »
No dobra, to czekam cierpliwie (zapewne więcej jest takich... leniwych) :D

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #105 dnia: Sierpień 23, 2011, 18:25:19 »
ja narazie uzywam FRX07  startuje przez dual boot'a i jest ok poza malymi bledami...czasami zmiana orietacji szwankuje(zmienia sie na landscape i tak zostaje) , nie dziala aparat :( , nie wiem czemu ale jak wchodze do galerii to zawiesza sie...wfii ok bt nie sprawdzalem.

« Odpowiedź #106 dnia: Sierpień 29, 2011, 01:19:55 »
Witam!
kurde... Fajny ten Android, większość śmiga ładnie, pięknie...

Ale mam problem z WI-FI... chce je odpalić, jest napisane je "Włączanie...." i poza tym się nic się nie dzieje.
Próbowałem na FRX06 na FRX07 i nic juz nie mogę wymyślić, 3 dni się z tym męczę...

trafiłem tylko na jedną wskazówkę, mianowicie
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=15714148&postcount=46
to nie do końca ten sam problem, ale nie wiem, późno jest i nie myślę już... Nie wiem co mam z tym rootfsem zrobić, żeby to sprawdzić, gdzie go wkleić, jak uruchomić.. Masakra ;P
z góry dzięki..

*

Offline Laka65

• *
  • 61
  • Sprzęt: HTC Rhodium
« Odpowiedź #107 dnia: Sierpień 29, 2011, 17:13:16 »
@newo Miała być nowa konfiguracja, i całe drzewo plików, na których większość plików działa. Od tej informacji nie widać cię wątku. Czekam, bo jak sam złożyłem pliki i uruchomiłem to nie działa mi wifi tak jak u kolegi wyżej.
3310-->j220-->3410-->myx5-2-->n73-->Kaiser-->P1i-->n73-->P1i-->myx5-2-->E100-->SX1-->Rhodium

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpień 29, 2011, 17:19:41 »
Czekaj, niech no zwalczy Regenersis i odzyska TP2 do testów... Nomen omen ja też wciąż czekam na tego Andka, ale przyznaję, że nie próbowałem składać go samodzielnie...

*

Offline Laka65

• *
  • 61
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpień 29, 2011, 17:23:35 »
Ja trochę próbowałem, ale szlak mnie trafia działa wszystko ładnie.
Skonfigurowałem telefonik pod siebie. Przypomniało mi się o markecie. Podpinam pod wifi i zonk... Nie działa.
Trzeba czekać. Tylko newo pisał coś o gotowej paczce, którą ma stworzoną, więc myślałem, że to sprawnie pójdzie.
Chyba, ze zerknie w wątek i poradzi, co mamy zrobić.
Podmieniłem tylko te pliki, które mają aktualizacje, Reszta drzewa katalogów została nie ruszana. Chyba oprócz wifi nic się nie zepsuło. Aparat mi działał zawsze, a bluetooth nigdy.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2011, 17:26:40 wysłana przez Laka65 »
3310-->j220-->3410-->myx5-2-->n73-->Kaiser-->P1i-->n73-->P1i-->myx5-2-->E100-->SX1-->Rhodium

*

Offline henio81

• *
  • 76
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpień 30, 2011, 09:54:29 »
. Chyba oprócz wifi nic się nie zepsuło. Aparat mi działał zawsze, a bluetooth nigdy.

a umnie na odwrot Wifi chodzi ok ale aparatu to nie mam :( i denerwuje mnie problem z wybudzeniem czasami trzeba pare razy , poza tym wszystko ok

*

Offline Laka65

• *
  • 61
« Odpowiedź #111 dnia: Sierpień 31, 2011, 15:26:12 »
@newo Może wrzucisz tą paczkę, którą miałeś złożoną? Byśmy testowali, bo ja już złożyłem kilka. Żadna mi się nie uruchamia. Wywala, żebym rozpakował rootfs. Nie wiem, o co w tym chodzi. Karta w FAT32. Gotowa paczka od ciebie nawet pokazuje to samo. Nie wiem, co z tym fantem zrobić.

*

Offline newo

• 270
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpień 31, 2011, 18:33:36 »
Dobra panowie wlasnie pisze z Antka z mojego HTC przez 3G wszystko ok :) W sumie tu juz nie moj HTC bo wymienili plyte glowna :) Mam ta paczke na ktorej wszystko mi dziala ale szczerze mowiac pewnie troche nowosi weszlo wiec jutro przetestestuje jeszcze wszystko i wieczorem 1 Wrzesnia udostepnie co najlepiej bedzie dzialac :)
Co do tego ze nie dziala wi-fi to pomieszane sa pliki, nie kazdy plik ze soba wspol gra :/
A co do tego ze pisze rozpakowac rootfs to polecam nazwac folder tak jak to jest napisane w pierwszym moim poscie :)
Naprawde przepraszam ze tyle czasu to trwa ale no musialem obie sztuki na raz wyslac :)

*

Offline Laka65

• *
  • 61
« Odpowiedź #113 dnia: Wrzesień 01, 2011, 21:12:56 »
No wszyscy z niecierpliwością czekają na Androida, a go nadal nie ma. Czyżby kolejne opóźnienia w trakcie produkcji?

*

Offline newo

• 270
« Odpowiedź #114 dnia: Wrzesień 01, 2011, 22:11:20 »
Jeszcze chwilka :D
Musze ściągnąć softa do noki e90 i zaczynam wysyłać :)

Połączone: Wrzesień 02, 2011, 00:07:09
No i wszem i obec na wasze ręce oddaje najbardziej stabilną paczkę jaką sam widziałem a dziś od 11 rano było ich kupę :)
Najpierw jak instalujemy:
1.Pobieramy całą paczuszkę: http://www.megaupload.com/?d=Q661IVL7
2.Pobieramy FRX07: http://htcandroid.xland.cz/system-FRX07.ext2.zip
3.Wrzucamy System.ext2 do folderu z pierwszego podpunktu.
4.Wrzucamy Folder ANDBOOT go głównego folderu karty pamięci
5.Odpalamy Haret.exe
6.Czekamy na utworzenie obrazu sesji i możemy zacząć działać :)

To tak w skrócie co nowego:
Ogólnie powiem tak cały system bardzooo stabilny, aparat działa, Bluetooth, wi-fi, 3G, HSDPA, UMTS, 2G, wszystko śmiga :)

A z takich większych zmian które cieszą na pewno wszystkich narzekających :)
1.Czerwona słuchawka jest zamiennikiem klawisza HOME z Androida (wychodzi do pulpitu, przytrzymanie powoduje pokazanie ostatnio używanych aplikacji)
2.Nareszcie nie świeci się nam ciągle dioda powiadomień ale za to gdy ładujemy telefon świeci na czerwono gdy jest naładowany na zielono, gdy mamy nieodebrane połączenie/sms świeci na zielono :) Więc koniec marudzenia :)

Jeśli będą jakieś Ale to jutro do 15 postaram sie pomóc, potem wyjeżdżam :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2011, 00:07:09 wysłana przez newo »

« Odpowiedź #115 dnia: Wrzesień 02, 2011, 09:40:09 »
Proszę o potwierdzenie czy dobrze się doczytałem,
Czy uruchomienie androida powoduje zmiany w zainstalowanym Windowsie i czy można bezproblemowo do niego wrócić bez konieczności instalacji czegokolwiek?
Chcę wypróbować Androida jednak gdyby się nie sprawdził chciałbym wrócić do tego co mam teraz.

« Odpowiedź #116 dnia: Wrzesień 02, 2011, 10:18:33 »
Nie zmienia nic w telku . Androida uruchamiasz z karty pamięci . Możesz mieć 2 systemy
Program do wyboru systemu przy wł htc : http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=623792

*

Offline cive

• **
  • 106
  • Sprzęt: Samsung I9070, Rhodium, Asus TF101G + dock
« Odpowiedź #117 dnia: Wrzesień 02, 2011, 11:01:38 »
Przez kilka ostatnich dni bawiłem się Andkiem FROYO BLUE CWM 1.9 by Tiad ale pomimo ślęczenia i zmian, to kernela to rootfs nie udało mi się uruchomić WiFi. Jednak fajny, szybki i stabilny jest ;-). Czekałem na Andka po polskiemu i nareszcie jest  :ok:. Teraz trochę pod górkę. Od 8 rano już kilka razy sformatowałem kartę na fat32 i próbuję uruchomić. Dochodzi do pewnego momentu i stoi. Teraz postanowiłem użyć mojej słabej, silnej woli ;-) i czekam już godzinę czy pójdzie dalej. Dam mu szanse do końca baterii :-).
Niech będzie błogosławiony człowiek który nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego faktu w słowa.

« Odpowiedź #118 dnia: Wrzesień 02, 2011, 11:12:19 »
Nie instalują mi sie aplikacje z Androidapps ! Jak zainstalowac aplikacje ??

*

Offline cive

• **
  • 106
  • Sprzęt: Samsung I9070, Rhodium, Asus TF101G + dock
« Odpowiedź #119 dnia: Wrzesień 02, 2011, 13:08:18 »
Wreszcie ruszyło  :grin:. I od razu jest problem, przy probie włączenia WiFi jest błąd i nic nie można zrobić. Spróbuję jeszcze raz Andka instalnąć, może się coś zmieni.

Jednak nie pomogło. Przy probie włączenia WiFi jest błąd. Kurtka na wacie i motyla noga, ze tak przeklnę szpetnie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2011, 14:02:50 wysłana przez cive »
Niech będzie błogosławiony człowiek który nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego faktu w słowa.