TP2 zwariował po zmianie Romu.

• 12 Odpowiedzi
  • 1827 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TP2 zwariował po zmianie Romu.
« dnia: Wrzesień 13, 2011, 23:17:36 »
Witam posiadaczy TP2 :)
Przedstawię swój problem od samego początku, otóż po półtora roku używania telefonu (spisywał się świetnie) zachcialo mi się zmiany romu, przystąpiłem do tego według opisów umieszczonych w tym dziale.
Telefon miał fabryczny:
rom - WM 6.1 1.14.118.3 (50207) PLK (ERA)
radio - 3.44.25.27
spl - 0.84.0000
Przed jego zmiana zmieniłem spl programem hardspl i zmienił się ładnie na 0.85.olinex następnie wgralem rom pobrany stąd:
www.pdaclub.pl/forum/rhodium/(dump)-oryginalny-rom-htc-pol/
program do zmiany romu customruu znalazłem w sieci pierwszy lepszy nie wiem czy są jakieś inne wersje przystosowane do innych telefonom i czy to ma znaczenie.
Rom wgral się bez problemu, problem zaczyna się po jego wgraniu gdy telefon przechodzi w tryb uśpienia nie może  się wzbudzić, nie świeci się podświetlenie klawiatury czy lcd pomaga tylko reset, działa poprawnie gdy wyłącze tryb uśpienia i włącze na stale podświetlenie. Wgrywalem rom jeszcze raz i bez skutku tak samo wyczyściłem pamięć programem task29. Co dziwne jeszcze gdy normalnie całkowicie wyłącze telefon po chwili nie da się go włączyć trzeba wyjmować baterie. Usterkę hardwareową wykluczam gdyż wcześniej telefon spisywał się świetnie. Więc czego to wina? Jakiś sypniety rom? :( nie wgrywalem jeszcze innych, za modowanymi jakoś nie przepadam. Proszę was o pomoc i wskazówki żeby postawić go na nogi zanim coś bardziej zepsuje. Posiada ktoś w swoich zbiorach oryginalny rom ery wm 6.1 taki jaki miałem przed zmianą?
Pozdro!.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: TP2 zwariował po zmianie Romu.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 14, 2011, 01:23:57 »
Witam,

Od czego by tu zacząć..?
Po pierwsze faktycznie na podstawie symptomów uszkodzenie sprzętu raczej odpada (chociaż ta sprawa z wyjmowaniem baterii... hmmm....). Takie zawieszanie urządzenia w trybie StandBy to jest tzw. SoD (wyrażenie znane skądinąd) i zdarza się w niektórych ROMach dość często.
W tym konkretnym przypadku również stawiam na ROM, zobacz sam:
http://pdaclub.pl/forum/rhodium/%28dump%29-oryginalny-rom-htc-pol/msg1122537/#msg1122537

Ale czemu ten "efekt" występuje tylko na niektórych egzemplarzach - nie mam pojęcia. Spróbuj zacząć od zmiany radia. Może to kwestia kombinacji ROM / Radio. Potem HR na wszelki wypadek.

Jeśli to nie zadziała, to obawiam się, że czeka Cię kolejny flash, ale skąd wziąć fabryczny ROM Ery WM6.1, czyli ten starszy - nie mam pojęcia. W tej chwili Era (czy też TeMobil) oferuje jedynie nowszy WM6.5 (a i tak niełatwo go znaleźć):
http://apps.t-mobile.pl/productApp-web/user/jsp/product_details.jsp?market=B&sapcode=HT-H-15010 (kliknij "Pliki do pobrania")

Na Twoim miejscu jednak wypróbowałbym mimo wszystko któregoś Jackosa skoro już masz HSPL. Z ROMów gotowanych Jackos robił najbardziej podobne do fabrycznych (ale fabrycznych HTC, nie Erowo - niebieskich). Nie ma wprawdzie ROMu na WM6.1, ale wersja S3 SleekBASIC najbardziej go przypomina wersją TouchFlo i prostotą.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 14, 2011, 12:36:57 »
Dziękuję za odpowiedź.
Przystąpie jednak do zmiany innego romu. Wpierw od t-mobile wm 6.5 zapewnie w tym romie jest najnowsze radio i pewnie spl. I tu mam takie pytanie jeśli wgram ten rom zmieni mi się spl? Potem będe musiał na nowo użyć hardspl?
W romach jackosa jest już radio czy tylko sam system?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2011, 12:54:39 »
Tak gwoli ścisłości, to co oferuje na swoich stronach T-Mobile to wcale nie jest najnowszy ROM ani najnowsze radio. Pochodzi z końca 2009 roku sądząc po datach plików wewnątrz.  Zresztą HTC też pod tym względem nie jest dużo lepsze. Ostatni oficjalny ROM dla Rhodium (seria 2.07) był wydany w marcu 2010. A urządzenia z WinMo jeszcze przez dłuższą chwilę się rozwijały, a więc nowszych materiałów dla kucharzy było w bród. Ale to na marginesie, a odpowiadając na Twoje pytania:
- nie, SPL nie zmieni się po wgraniu fabrycznego ROMu
- nie, również HardSPL nie zostanie "nadpisany" i będziesz mógł nadal zmieniać ROMy do momentu, w którym sam zdecydujesz się przywrócić oryginalny SPL
- ogromna większość ROMów gotowanych to tylko system. Radiami można żonglować do woli - oczywiście nie każde radio działa idealnie z każdym ROMem, ale generalnie jest pewna dowolność.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 15, 2011, 19:23:15 »
Faktycznie mam ten sam problem co użytkownik w temacie co pobrałem rom. Póki co zmieniłem tylko radio na najnowsze i bez zmian, potem przszła kolej na ładowanie telefonu. Tylko następny problem jest taki że się nie chce naładowac. Na włączonym telefonie długo nie poladuje bo od razu SoD i przerywa proces ładowania. Na wyłączonym telefonie co dziwne podobnie! Nie ładuje telefon się zawiesza, po odpieciu kabla od ładowarki przez cały czas święci się kontrolka ładowania i nie można uruchomić telefonu, pomaga dopiero wyjęcie baterii. Co mam zrobić ładować baterie na ostro? Coraz bardziej jestem przekonany że to usterka sprzętowa :-(.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 15, 2011, 20:34:31 »
SoD od razu po podłączeniu ładowarki? Kurczę rzeczywiście dziwne. W przeciwnym razie sugerowałbym wyłączenie automatycznego wygaszania ekranu, po czym podładowałbym do 20-30% tylko tyle, żeby inny ROM zainstalować...

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2011, 15:24:16 »
Niestety telefonu już normalnie nie naładuje. Bateria jest wyczerpana do zera, będe musiał chwilę podładowac na ostro tylko tyle żeby telefon odpalił i potem ładować na włączonym podświetleniu. Póki co chwilowo nie mam internetu i innego romu. Za czas dam znać czy telefon powrócił do świata żywych :)

Pozdro.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2011, 15:26:53 »
Nie jesteś przypadkiem z okolic Warszawy? Ładowanie na krótko jest ryzykowne, można byłoby spróbować się spotkać najpierw i zamienić bateriami na moment.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2011, 16:29:09 »
Jestem z woj. Podkarpackiego więc zamiana bateriami nie bardzo chodzi w grę. To nic będe próbować na ostro, już tak raz próbowałem ładować baterie z wizarda gdy nawet oryginalna ładowarka nie mogła wzbudzić kompletnie rozładowanej baterii.
Dodam jeszcze że do flashowania użyłem customruu do Diamond'a, dopiero po drugim flashowaniu użyłem właściwego. Czy to była przyczyna uszkodzenia telefonu? Czy to nie ma nic do rzeczy?.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 16, 2011, 18:32:21 »
W tej chwili trudno to stwierdzić. Trzeba spróbować kolejnego flasha...

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 18, 2011, 23:12:49 »
Witam ponownie.
TP2 ożył:), wina była po stronie tego DUMP'a. Ale czego tak się dzieje ze na jednej sztuce wszystko gra a na drugiej zaś wszystko się sypie... i jeszcze ciekawi mnie dlaczego telefon łapał zwisa gdy był wyłączony na ładowaniu, czyli logicznie myśląc cześć systemu jest aktywna po wyłączeniu telefonu..? trudno na to znaleźć odpowiedz, ważne ze telefon działa i nie poszedł na stratę:)

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 19, 2011, 09:27:42 »
Otóż to! Udało Ci się wgrać inny ROM?

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 19, 2011, 10:58:29 »
Tak udało mi się wgrać inny ROM, telefon działa bez zastrzeżeń.