Tabulator w TP2

• 3 Odpowiedzi
  • 1306 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline drm

• 19
  • Sprzęt: Loox n560, Samsung Galaxy S
Tabulator w TP2
« dnia: Listopad 18, 2009, 11:47:49 »
Cześć..

Przyszla pora aby rozstać sie z poczciwym Loopem n560. Teraz czas na urządzenie z klawiatura.
Jedyny obecnie sensowny wybór to HTC TP2 - nie mam czasu czekac na Omnie Pro.

Co mnie intryguje w HTC to fizyczny brak klawisza "Tab". Patrząc na klawiaturkę po prostu go nie ma. Czy jest on może emulowany przez inny przycisk? Ta jedna rzecz zadecyduje czy stanę sie posiadaczem TP2. Wypleniam dużo tabelek w Excelu i na stronach internetowych i nie wyobrażam sobie robić tego bez tego klawisza.

No i może jeszcze jedno pytanie, "przy okazji". Jak wyglada  ekranu, czy da sie w miarę precyzyjnie wskazać punkt na ekranie, aby wybrać cos z rozwijalnego menu? Oczywiście przy użyciu rysika. Domyślam sie, ze w przypadku ekranów "palcowych" taka opcja juz całkiem nie wchodzi w rachubę?

Pozdrawiam,
M.

*

Offline dav000

• **
  • 243
  • Sprzęt: htc TP2
Odp: Tabulator w TP2
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2009, 17:36:06 »
witam
Dobrze że zadałeś te pytanie , bo jakoś mi było brak tego klawisza a nie "wpadłem na to" by poszukać rozwiązania.
Napewno napotkałes się na dobry programik pozwalający zmieniać funkcję klawiszy sprzętowych, nie wiem jak się nazywa oryginalnie jako .cab jest opisany - rhodium kbdcontrol GSM.
Właśnie go uruchomiłem i otworzyłem i bez problemu przypisałem Tab do klawisza sms (nie potrzebuje go)
Działa w przeglądarkach , w sms itd
Co do ekranu jak najbardziej da się precyzyjnie rysikiem wskazać konkretne miejsce.
Używam obecnie folii z zestawu jest z połyskiem, troszkę się ślizga rysik po tapnięcie pod kątem, następną kupię mat , myślę że będzie lepiej
Pozdrawiam

*

Offline drm

• 19
  • Sprzęt: Loox n560, Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2009, 17:58:10 »
witam
Dobrze że zadałeś te pytanie , bo jakoś mi było brak tego klawisza a nie "wpadłem na to" by poszukać rozwiązania.
Napewno napotkałes się na dobry programik pozwalający zmieniać funkcję klawiszy sprzętowych, nie wiem jak się nazywa oryginalnie jako .cab jest opisany - rhodium kbdcontrol GSM.

Bardzo dziękuje za odpowiedz. W takim razie jutro go zamawiam w Euro Rtv Agd - obecna cena 2199.

M.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2009, 10:18:38 »
dobry programik pozwalający zmieniać funkcję klawiszy sprzętowych, nie wiem jak się nazywa oryginalnie jako .cab jest opisany - rhodium kbdcontrol GSM.
Właśnie go uruchomiłem i otworzyłem i bez problemu przypisałem Tab do klawisza sms (nie potrzebuje go)
Działa w przeglądarkach , w sms itd
Powiedz mi czy po instalacji i SR działają Ci klawiatury hard i soft ??? U mnie po intsalacji i SR qwerty przestała reagować, a ekranowa sie nie wyświetla. Dodam, że przypisywanie poprzez program klawiszy qwerty też nie działa. Problem poprawiłem kiedy wyłączyłem w rejestrze et9 poprzez edycję klucza: HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Layouts\e0010409\Ime File - wartość domyślną (\windows\eT9ime.dll) zmieniamy na \windows\compime.dll i SR. Po tym zabiegu klawiatury zaczęły reagować, ale nie poprawnie działa przycisk Shift tzn. działa, uruchamia się, ale nie pisze wielkich liter tylko małe, a wielkie można uzyskać po uruchomieniu FN wtedy włącza się CAPS (troche to upierdliwe). W takiej sytuacji (w związku z informacją autora programu na XDA, żeby pisać do niego na jakim ROM-ie aplikacja nie chce działać prawidłowo to spróbuje coś naprawić) napisałem już PW do niego i czekam zobaczymy czy coś poprawi.