Stary, dobry PROven

• 13 Odpowiedzi
  • 1856 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ladgim

• 388
  • Sprzęt: HTC Rhodium PROven 2.5 m2.1, HTC Desire
Stary, dobry PROven
« dnia: Marzec 10, 2011, 18:10:19 »
Od czego tu zacząć? Tak w skrócie. Od tygodnia znowu mam TP2. Kupiony za grosze (a jakże), nic nie stracił ze swojego uroku od kiedy pierwszy raz, 1,5 roku temu kupiłem pierwszy egzemplarz. Za rekomendacją kolegów z tutejszego forum załadowałem mu ROMy Jackosa (full, smartmove). Muszę przyznać, że od czasu kiedy pierwszy raz zetknąłem się z produktami naszego niemieckiego kolegi, to postęp w dopracowaniu romów kolosalny. Jednak coś mi w tych ROMach przeszkadzało. Niby fajne, szybkie i pamięć jak trzeba ale... jakieś takie zimne, zagmatwane i skomplikowane. A przy tym od czasu do czasu zwiecha. Odgrzebałem w swoim archiwum ROMy produkcji Qsqi (niewielu tutaj pamięta tego świetnego kucharza i moderatora, który gdzieś zniknął). Wybór padł na PROven 2.5 z manilą 2.1. Pamiętałem o tym ROMie jako o jednym ze stabilniejszych. Mój TP2 rozkwitł natychmiast. Wszystko działa, szybkość przyzwoita, brak wodotrysków a przy tym sympatyczny i żwawy. Drobne przeróbki i fonik jak skrojony dla mnie (bom już człek dojrzały i mniej podatny na nowinki). Tak więc zachęcam użytkowników do sięgnięcia po starsze produkcje tym bardziej, że nasze maszynki łatwiej radzą sobie z WM6.5 niźli z 6.5xx. Nie będę ukrywał, że mój stosunek do WM 6.5xx jest raczej negatywny. Opiera się on całkowicie na subiektywnych doświadczeniach i odczuciach z kontaktów z tym systemem na różnych urządzeniach. ROMy PROven można pewnie jeszcze znaleźć na tym forum.   

*

adtech

Odp: Stary, dobry PROven
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2011, 18:50:12 »
Odgrzewanie starego kotleta? Oprogramowanie bez supportu to jak żołnierz na emeryturze.

PS Jackos nie jest Niemcem.

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 10, 2011, 19:17:58 »
No to przesadziłeś z tymi herezjami :) Mam ROMik Jackosa w wersji 3.0.0 już naprawdę sporo czasu i żadnej zwiechy jeszcze nie zaliczyłem. Pamięci mam full a o resetowaniu zapomniałem. Tak się składa, że znam ROMy qsqa gdyż dawno temu sam je używałem i mam porównanie. Na dzień dzisiejszy nie ma bardziej stabilnych ROMów od tych które przyrządza Jackos. Co do wyglądu to w WM można go pozmieniać według uznania:)
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline ladgim

• 388
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 10, 2011, 20:13:38 »
Każdy lubi co chce. Ja wolę jednak 6.5 więc Jackos odpada. Po drugie nie mam zamiaru udowadniać wyższości świąt wielkanocnch nad bożego narodzenia. Jeśli Ci pasuje Jackos to fajnie bo mnie to w niczym nie przeszkadza. Jednak ajfonowatość 6.5xx mnie przytłacza. Za dużo na HS, za wiele ikonek. Ale to moje zdanie i nie zmuszam nikogo aby je podzielał. Chciałęm zwrócić nieco uwagę forumowiczów na istniejące inne rozwiązania oprogramowania dla TP2. Może i trochę archaiczne ale w pełni spełniające swoje zadania. Bo TP2 to jednak głównie telefon. A cała reszta to użyteczna bądź nie dodatki.   

*

adtech

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2011, 20:23:48 »
Przecież Jackos nie gotuje (jeszcze) na WM6.5.x?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 10, 2011, 20:53:30 »
Jak zwykle unikam dyskusji na temat wyższości jednego kucharza nad innym ale wydaje mi się, że PROven 2.5 z manilą 2.1 (którego używałem przez czas dłuższy) mimo wszystko został w pełni zastąpiony przez SmartMOVE. Fakt, wygląda inaczej, bo SmartMOVE przypomina stock ROM. Ale działania nie można porównać. Ale to wciąż ten sam WM6.5 tylko po prostu lepiej zoptymalizowany (i przy użyciu nowszych, wydajniejszych składników).
Nie ujmując niczego Qsce uważam jednak, że PROven 2.5 wymaga totalnego przerobienia...

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 10, 2011, 21:02:58 »
Każdy lubi co chce. Ja wolę jednak 6.5 więc Jackos odpada. 
Tak jak już Adtech wspomniał, Jackos dopiero zaczyna gotować na WM6.5x a wszystkie jego dotychczasowe wypieki oparte są na WM6.5. Czy nie chodzi Ci przypadkiem o WM6.1?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 10, 2011, 21:24:06 »
Ale PROven 2.6 nie był na WM6.1, to był 21884 (WM6.5) oraz 28011 (WM6.5.3?) i Sense 2.5 albo 2.1 do wyboru.

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 10, 2011, 21:42:10 »
Wydaje mi się, że Qsqa coś tam kiedyś pichcił na WM6.1, jakieś specjalne wydania. Oczywiście może mi pamięć szwankować, sporo czasu minęło od kiedy PROven był wspierany.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 10, 2011, 21:44:13 »
Owszem, to był PROven Hybrid. WM6.1 + Sense 2.5. Ale kolega Ladgim wyraźnie mówił o Sense 2.1 więc chyba także nie o to chodziło.

*

Offline ladgim

• 388
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2011, 11:05:26 »
No może i źle się wyraziłem. Nie po to "odgrzałem stare kotlety" aby polemizować na temat wyższości takich czy innych romów. Chodziło mi bardziej o przypomnienie nowym forumowiczom starszych a dobrych romów. Na forum królują romy Jackosa a i komentatorzy jakby ci sami. Bardziej mam na uwadze aby to forum nie" zdechło" lub nie zamieniło się w ścianę płaczu dla tych co czytać potrafią ale nie chcą. Wracając do romów. Przy całym szacunku dla produkcji Jackosa, jakoś mi one nie leżą. Możemy się spierać o ułamki sekund w benchmarkach, o lepsze zarządzanie pamięcią, czy o pełniejszy wypas wgotowanych programów. Jednak nie o to chodzi. Jeśli ktoś lubi romy s2 czy s3 to fajnie i wcale ich nie odrzucam. Ale może warto pokazać ludziskom jakąś alternatywę. Nie każdy siedzi godzinami i dłubie w rejestrach, initflashach, xml itd. Może nie którzy chcą spokojnie korzystać z dobrego i sprawdzonego, w pełni polskiego oprogramowania.

*

adtech

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 11, 2011, 11:40:08 »
Każdy używa tego co mu podpasuje ;)

Biorąc pod uwagę, że wątek romu PROven umarł śmiercią naturalną, nie widzę sensu otwierania kolejnego. Moje dwa grosze - nie moje forum, nie moje zasady.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 11, 2011, 12:06:46 »
Poza tym komentarze, pochwały czy wady ROMu można umieszczać w jego wątku. Wtedy on się znajdzie na początku listy wątków w tym dziale i nowi użytkownicy do niego zajrzą. A PROven'ów było więcej niż 2.5 z manilą 2.1.
I - podobnie jak dla mnie totalnie przeładowane Energy - PROveny miały(mają) swoich zagorzałych zwolenników. Głównie z uwagi na polski język i błyszczące ikony.

Jak napisał Adtech - co kto lubi.

*

Offline ladgim

• 388
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 11, 2011, 14:11:45 »
I o to chodzi!!!