SMS? Jego brak, ale pokazuje co innego.

• 15 Odpowiedzi
  • 9977 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bmkz

• 13
  • Sprzęt: HTC HD2
SMS? Jego brak, ale pokazuje co innego.
« dnia: Kwiecień 25, 2012, 20:53:40 »
Witajcie, mam taki problem: pokazuje mi się, że mam nie przeczytanego 1 nowego smsa, miga także górna dioda, lecz jednak ani w skrzynce go nie ma, ani nie pokazuje się informacja, że mam nową wiadomość. Co zrobić, żeby się tego pozbyć?
Motorola T190 -> Sagem MW 3020 -> Sony Ericsson T630 -> Sony Ericsson K700i -> Sony Ericsson K750i -> Qtek M9100 -> Sony Ericsson K800i -> Sony Ericsson P1i -> HTC Touch Pro 2 -> HTC HD2 oraz HTC Wildfire S

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: SMS? Jego brak, ale pokazuje co innego.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 25, 2012, 22:36:07 »
Szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Wpadłem kiedyś na fix, który poprawiał ten błąd z notyfikacjami, ale nie mogę go teraz znaleźć. Poszperam i się jeszcze odezwę.
Czy jak wyślesz sam do siebie SMSa (np. z internetu) to nadal dzieje się to samo? Czy licznik nowych wiadomości pokazuje 1 czy 2? Spróbuj zrobić w ten sposób, że w skrzynce odbiorczej tapnij na wiadomość i oznacz ją jako nieprzeczytaną. Potem znów oznacz jako przeczytaną. Może to coś pomoże...

*

Offline bmkz

• 13
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2012, 07:47:54 »
Co się dzieje jak wyślę sam do siebie smsa? Pokazuje się zamiast 1 wiadomość nieprzeczytana 2, ale jak odczytam tego smsa, to problem zostaje, bo cały czas wywala to samo, że mam 1 wiadomość "widmo"...
Motorola T190 -> Sagem MW 3020 -> Sony Ericsson T630 -> Sony Ericsson K700i -> Sony Ericsson K750i -> Qtek M9100 -> Sony Ericsson K800i -> Sony Ericsson P1i -> HTC Touch Pro 2 -> HTC HD2 oraz HTC Wildfire S

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 26, 2012, 11:10:16 »
Może ta wiadomość-widmo to jest tak naprawdę np. e-mail powitalny w skrzynce Outlooka. Sprawdź jeszcze wszystkie skrzynki mailowe. A więcej pomysłów nie mam.
Można byłoby pewnie skasować notification queue używając SK Tools, ale do tego potrzebna jest pełna wersja (płatna).

*

Offline Marcin-htcpro2

• **
  • 216
  • Sprzęt: HTC PRO2
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2012, 11:13:48 »
Miałem kiedyś to samo, musiałem postawić na nowo system :(  Próbowałem wykasować wszystkie smsy i dalej migał, że jest jeden nowy ....

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 26, 2012, 11:16:32 »
Kurczę, na pewno da się to zrobić jakoś usuwając zdarzenie ręcznie w rejestrze.
@bmkz - od jak dawna masz ten problem i w jakim dokładnie momencie on się pojawił?

*

Offline bmkz

• 13
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 26, 2012, 12:10:49 »
Problem pojawił się wczoraj wieczorem, chwilę przed napisaniem mojego zapytania na tym forum... Skrzynka e-mail pusta, nie konfigurowałem jeszcze poczty (telefon mam od kilku tygodni dopiero).

Mam jeszcze jedno pytanie (nie chcę zakładać osobnego wątku, więc podepnę się tutaj): pytanie tyczy się zegarka, który jest w HTC Sense. Załóżmy, że mamy godzinę 12:00, ekran zablokowany - odblokowując urządzenie pojawia się "pulpit" na którym pokazuje się godzina 11:00 i za dosłownie 1 - 2 sekundy zegar przestawia się na prawidłową godzinę 12:00. Tak jest za każdym razem, wychodząc z Menu do pulpitu dzieje się to samo. Jest to norma w HTC Touch Pro 2?

Zadam jeszcze kolejne pytanie do ekspertów tematu :) Jak przychodzi sms telefon nie zawsze od razu o nim informuje tzn. czasami zawibruje i wyda dźwięk od razu jak tylko przyjdzie, a czasami jak nacisnę górny przycisk wybudzający telefon. Dlaczego raz działa wszystko ok, a raz nie? Co może być tego przyczyną?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2012, 14:53:08 wysłana przez bmkz »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 26, 2012, 17:00:26 »
Czy masz fabryczny ROM od HTC? Takie problemy (oprócz Jackosa SmartMOVE) miałem wcześniej tylko na fabrycznym ROMie.

Przeskakujące minuty i godziny to "nie jest bug, to jest ficzer". Tak ma większość telefonów z HTC Sense, również Androidowe. Są do tego specjalne tweaki, ale najpierw podaj swoją wersję ROMu i Manili.

*

Offline bmkz

• 13
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 26, 2012, 18:15:55 »
Wszystko widoczne na zdjęciu:

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 27, 2012, 10:11:51 »
No to wygląda jak ostatni fabryczny ROM dla Rhodium. Nie będę ukrywał, że z fabrycznych jest najgorszy. Miałem z nim mnóstwo problemów z brakującą pamięcią, w związku z tym przymusowym zamykaniem programów bez mojej wiedzy i z klawiaturą też. Jak również problem z SMSami po wybudzeniu.

Jeśli chodzi o zegar, to plik z załącznika powinien pomóc.
- Najpierw wyłącz Sense: Start -> Settings -> Today (albo Dzisiaj) -> zakładka Elementy -> odznacz "HTC Sense" -> OK
- potem wypakowany plik z mojego archiwum skopiuj do katalogu \Windows\ na urządzeniu. Musisz użyć albo Total Commandera albo ActiveSynca.
- z powrotem włącz Sense.

*

Offline .: dabek :.

• **
  • 194
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2012, 15:07:13 »
Problem z uporczywym, nieprzeczytanym SMSem rozwiazuje fix, o ktorym wspomnial juz Skrobel. Nazywa sie "fix unread count". Latwy do znalezienia w Google i bardzo skuteczny.

*

Offline bmkz

• 13
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 04, 2012, 07:39:11 »
Jeśli chodzi o zegar, to plik z załącznika powinien pomóc.
- Najpierw wyłącz Sense: Start -> Settings -> Today (albo Dzisiaj) -> zakładka Elementy -> odznacz "HTC Sense" -> OK
- potem wypakowany plik z mojego archiwum skopiuj do katalogu \Windows\ na urządzeniu. Musisz użyć albo Total Commandera albo ActiveSynca.
- z powrotem włącz Sense.

Przy próbie kopiowania pliku do katalogu Windows pojawia się problem - nie można nadpisać w/w pliku ponieważ jest on chroniony/zabezpieczony bądź jest używany. HTC Sense oczywiście wyłączyłem (nawet zresetowałem telefon po jego wyłączeniu i także to nie pozwoliło podmienić plik).

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 05, 2012, 23:29:34 »
Dziwne... w takim razie musisz uzbroić się w cierpliwość. Jak wrócę z wyjazdu (prawdopodobnie jutro w nocy) to zrobię z tego pliku .cab i musi się dać nadpisać.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 07, 2012, 22:15:44 »
Pewnie połączy posty, ale trudno.
To jest obiecany plik cab z plikiem, który powinien być zastąpiony żeby wyłączyć przeskakiwanie zegara.
Procedura identyczna:
- wyłączyć Sense
- zainstalować mój cab
- włączyć Sense (restart nie jest konieczny)

*

Offline bmkz

• 13
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 08, 2012, 08:11:49 »
Działa :) Od razu lepiej to wygląda :)

Dzięki wielkie za pomoc :)

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 08, 2012, 09:16:38 »
W większości ROMów gotowanych ten "tweak" jest już zaaplikowany. Albo wgrana jest któraś wersja Co0kie's Home Tab, gdzie to przekładanie można wyłączyć w ustawieniach.