Slownik XT9

• 22 Odpowiedzi
  • 4687 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Slownik XT9
« dnia: Październik 12, 2009, 12:55:40 »
Wlasnie uswiadomilem sobie ze na moim HTC PRO2 nie mam polskiego slownika XT9. Czy to odosobniony przypadek? Wgralem sobie CAB z 14 jezykami dedykowany dla DIAMOND ale na RHODIUM nie zawsze chce dzialac. Dziala kiedy jest wysunieta klawiatura ale jak chce pisac na wyswietlaczu to niestety juz nie :(
ROM: PROven 3.0 final 21895 Max Manila
Radio: 4.49.25.91

Odp: Slownik XT9
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2009, 17:54:52 »
A czy ktos wie jak uruchomic opcję pisania rysikiem? za cholere nie udaje mi sie tego zrobić, a fajna sprawa bo nieraz jakąś notatke sie szybko nabazgroliło....

*

Offline nobi12345

• *
  • 54
  • Sprzęt: HTC TouchPro2
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2009, 07:58:23 »
Wlasnie uswiadomilem sobie ze na moim HTC PRO2 nie mam polskiego slownika XT9.
Gdzies na tym forum był wątek dot. polskich liter na klawiaturze sprzętowej i tam był umieszczony plik polski.cab. Po jego wgraniu moje rhodium ma polski xt9 zarówno na klawiaturze sprzętowej jak i ekranowej.
Napisane: Październik 13, 2009, 07:53:21
A czy ktos wie jak uruchomic opcję pisania rysikiem? za cholere nie udaje mi sie tego zrobić, a fajna sprawa bo nieraz jakąś notatke sie szybko nabazgroliło....
Nie tak szybko, jak ci się wydaje, niestety. Moim zdaniem klawiaturą sprzętową wychodzi szybciej. A za pomocą SKTools można odblokować brakujące SIP'y (o ile dobrze pamiętam).

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 13, 2009, 09:35:21 »
Gdzies na tym forum był wątek dot. polskich liter na klawiaturze sprzętowej i tam był umieszczony plik polski.cab. Po jego wgraniu moje rhodium ma polski xt9 zarówno na klawiaturze sprzętowej jak i ekranowej.

Wielkie dzieki. Znalazlem ten watek ale niestety ten plik CAB i zalaczony do niego eT9.Rhodium.pl.kmap.txt, ktory trzeba wgrac do katalogu Windows zmieniaja rowniez klawiature sprzetowa tak zeby byly na niej polskie znaki (klawisz FN). Chcialbym zeby klawiatura sprzetowa pozostala bez zmian. Czy jest jakis sposob zeby wgrac jedynie polski slownik XT9 bez ingerencji w klawiature sprzetowa?
Pozdrawiam
ROM: PROven 3.0 final 21895 Max Manila
Radio: 4.49.25.91

*

Offline nobi12345

• *
  • 54
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 13, 2009, 10:46:12 »
Czy jest jakis sposob zeby wgrac jedynie polski slownik XT9 bez ingerencji w klawiature sprzetowa?
Ja bym spróbował skopiować plik eT9.Rhodium.wwe.kmap.txt z folderu Windows jako eT9.Rhodium.pl.kmap.txt i zainstalował polski.cab. To powinno zadziałać. Ja sam używam nieco innego pliku eT9.Rhodium.pl.kmap.txt w którym wszystkie polskie znaki mam jako FN+znak bez ogonka. Znalazłem gdzieś w sieci.

*

Offline ReddyS

• *
  • 96
  • Sprzęt: E61i/HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 06, 2009, 10:10:46 »
Czy jest jakis sposob zeby wgrac jedynie polski slownik XT9 bez ingerencji w klawiature sprzetowa?
Ja bym spróbował skopiować plik eT9.Rhodium.wwe.kmap.txt z folderu Windows jako eT9.Rhodium.pl.kmap.txt i zainstalował polski.cab. To powinno zadziałać. Ja sam używam nieco innego pliku eT9.Rhodium.pl.kmap.txt w którym wszystkie polskie znaki mam jako FN+znak bez ogonka. Znalazłem gdzieś w sieci.

Ok, a działają Ci na sprzętowej pozostałe znaki? Np: pod L "?

*

Offline nobi12345

• *
  • 54
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 06, 2009, 12:58:28 »
Albo " albo ł.

Znaki które były na klawiszach oryginalnie są poprzestawiane na inne klawisze.

*

Offline ReddyS

• *
  • 96
  • Sprzęt: E61i/HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 10, 2009, 10:49:28 »
Albo " albo ł.

Znaki które były na klawiszach oryginalnie są poprzestawiane na inne klawisze.

No to kicha. W oryginalnej wersji, działało jak klawiatura ekranowa, rozwijało znaki do wybrania, ENTER i mieliśmy żądany znak. Takiego rozwiązania szukam:(

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 16, 2010, 20:37:33 »
Jestem od niedawna posiadaczem HTC Touch Pro 2 z win 6.1  i polską nakładką (wszystko oryginał) i szukam do niego polskiego słownika XT9. Przeczytałem większość postów na jego temat i wynika z nich że te aplikacje zmieniają również klawiaturę.
Może ma ktoś sposób na dodanie tylko XT9, bez modyfikacji innych ustawień?

*

Offline karlos

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TyTn II HTC Diamond 2, HTC Touch HD HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2010, 20:16:56 »
heh mi na ekranowej działają znaki typu Ł, Ó, Ż, Ę itp
jednak jak wysunę sprzętową nie ma - wpienia mnie to również bo sporo podróżuję
i wtedy korzystam z kilku for internetowych, e-maila itp - niestety za każdym razem wyprowadza mnie to z równowagi
Chętnie skorzystam z podpowiedzi jak uzyskać w/w znaki na klawiaturze sprzętowej

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 18, 2010, 17:11:12 »
Jeśli mogę się podzielić spostrzeżeniami to ja też mając problemy w fabrycznym ROMie z wyłączającą się nakładką InterWrite ze strasznym "bólem" przestawiłem się na system pisania z klawiszem FN (plik eT9.Rhodium.pl.kmap.txt sam sobie stworzyłem), ale po 1 (słownie jednym) dniu użytkowania doszedłem do wniosku, że taki system jest prostszy (bardziej się kojarzy z PC), a przede wszystkim szybszy niż przytrzymanie klawisza przez 2 sek, potem wybór litery strzałką, potem jeszcze zatwierdzenie ENTERem. Od kilku dni używam tylko FullQWERTY i polskich liter przez FN+litera. Poza tym nie wiem jaki problem mają niektórzy, ze "znikającymi" symbolami. U mnie działają wszystkie z wyjątkiem tych, które musiałem przenieść na inne klawisze (czyli ", -, /), ale wcale nie muszę chcąc napisać symbol wchodzić klawiszem SYM do menu i wybierać jakiś znak. Robię to dokładnie jak do tej pory czyli FN + odpowiedni klawisz.

Mam natomiast inny problem i przy okazji chciałbym spytać czy ktoś nie zna jego rozwiązania:
Kiedy doszedłem do wniosku, że nakładka InterWrite jest mi niepotrzebna z uwagi na używanie innego układu klawiszy, po prostu ją odinstalowałem (używając Settings -> usuń programy). Niestety okazało się, że InterWrite to nie jest tylko nakładka klawiatury ale przede wszystkim spolszczenie systemu i teraz mam prawie cały system po angielsku. W sumie doszedłem do wniosku, że to mi nie przeszkadza, ale jest jedna kwestia, której nie potrafię ominąć: otóż jeśli piszę emaila z polskimi znakami, to potem, po wysłaniu polskie znaczki giną (są zastępowane literami bez PL znaków). Funkcja tak byłaby bardzo przydatna w SMSach, ale w e-mailach jest wielce irytująca. Nie po to sie "męczyłem" z polskimi znakami, żeby odbiorca dostał moją wiadomość bez nich. Szukałem w ustawieniach jakiejś opcji kontrolującej format wysyłanej wiadomości, ale nic nie znalazłem. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to jest "ficzer" angielskiego systemu czy też można to gdzieś ustawić?
Napisane: Styczeń 18, 2010, 17:06:26
Aha, jeszcze jedna informacja:
Słownik XT9 zawarty w pliku "polski.cab" jest super. Całkiem wygodnie się go używa, ale...
no właśnie: jest problem z dłuższymi wyrazami. Jeśli np. wpisujemy wyraz "najprawdopodobniej", to podczas wpisywania kolejnych liter pojawiają się podpowiedzi, ale bez sensu, więc nie zwracamy na nie uwagi (w końcu to trudny wyraz więc może go nie być w słowniku). Ale po napisaniu ostatniej literki propozycją domyślną jest "prawdopodobnie", a obok jest właściwa "najprawdopodobniej". Ponieważ kliknięcie spacji powoduje wybranie domyślnej podpowiedzi, to takie wpisanie kończy się wstawieniem słowa "prawdopodobnie" zapewne w myśl zasady, że nawet zła podpowiedź jest lepsza od braku podpowiedzi ;)
Tak czy inaczej używam 3 dzień i jestem zadowolony z powyższym zastrzeżeniem.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 18, 2010, 18:33:57 »
ja ustawiłem to w ten sposób tutaj ale za radą ako119002 podmieniłem plik klawiatury i jestem prawie zadowolony.
Prawie bo mam przy klawiaturze sprzętowej słownik, niestety brakuje go na ekranowej.
Bez podmiany pliku klawiatury na sprzętowej są polskie znaki.
Oki, sposób na wprowadzanie polskich znaków z klawiatury sprzętowej

- należy przekopiować plik eT9.Rhodium.pl.kmap.txt do katalogu \Windows na telefonie
- z poziomu telefonu uruchomić caba poslki.cab i zrobić SR - po tym wprowadzanie polskich znaków odbywa się po wciśnieciu FN i odpowiedniej literki

UWAGA!!! Istnieją trzy odstępstwa od tej metody (niestety na razie nie do obejscia)
Ó - FN + Y
Ę - FN + W
Ń - FN + B

Przy okazji ten cab uaktywnia polski słownik dla XT9  :D

No i kto mi postawi pifko   B)  ???

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 11, 2010, 13:21:49 »
Słownik XT9 zawarty w pliku "polski.cab" jest super. Całkiem wygodnie się go używa, ale...

Mam jeszcze jedno "ale" związane z polskim słownikiem.
Czy ktoś zna sposób na to, żeby nowe słowa zachowane w trakcie pisania były gdzieś zapisywane? U mnie po SR słownik jest tworzony od nowa. A szkoda, bo za każdym razem, jak wybiorę słowo wpisane przez siebie zamiast tego pierwszego zaproponowanego przez XT9, to to słowo automatycznie dodaje się do słownika i pokazuje się najczęściej w pierwszej propozycji. Tyle tylko, że słownik znika po każdym SR. Może ktoś się już z tym zetknął?

*

Offline karlos

• *
  • 64
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 21, 2010, 16:59:29 »
Może ktoś wylinkować gdzie na forum jest zamieszczony ten słownik
Szukam i jakoś bez rezultatu
będe wdzięczny

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 22, 2010, 17:16:11 »
Ja znalazłem gdzieś w części Rhodium, ale teraz faktycznie nie mogę i nawet google nie pomaga.
W takim razie proszę bardzo:

*

Offline scottie

• *
  • 97
  • Sprzęt: Palm Pre2, (HTC TP2 + AM Europe)
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 26, 2010, 22:52:17 »
Potrzbuję pomocy. Wgrałem polski.cab i mam problem z Manilą 2.1 na moim TP2 (ROM org. HTC WWE). Otóż przestał mi działać lewy softkey "Phone" - brak efektu po naciśnięciu, rightsoftkey "Camer" działa, oraz na zakładce "Messages" pokazuje mi, że mam 4 wiadomości, pomimo że w skrzynkach jest pusto. Restarty, terminowanie manili nic nie pomaga.
Prośba, jak odinstalować ten cab lub jakie on zmiany wprowadził abym mógłsam w rejestrze zmienić na oryginalne.

Dzięki i pozdrawiam.
Pozdrawiam, Adrian

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 27, 2010, 00:15:47 »
Potrzbuję pomocy. Wgrałem polski.cab i mam problem z Manilą 2.1 na moim TP2 (ROM org. HTC WWE). Otóż przestał mi działać lewy softkey "Phone" - brak efektu po naciśnięciu, rightsoftkey "Camer" działa, oraz na zakładce "Messages" pokazuje mi, że mam 4 wiadomości, pomimo że w skrzynkach jest pusto. Restarty, terminowanie manili nic nie pomaga.
Prośba, jak odinstalować ten cab lub jakie on zmiany wprowadził abym mógłsam w rejestrze zmienić na oryginalne.

To bardzo dziwne, przez miesiąc miałem ten cab zainstalowany na stockowym ROMie i wszystko działało OK. Ten cab to tak naprawdę tylko zmiany w rejestrze. W środku jest tylko plik _setup.xml, który możesz otworzyć notatnikiem na PC i zobaczysz wszystkie zmiany w rejestrze jakie on wprowadza przy instalacji. Tyle że przed chwilą przejrzałem ten plik i nie kojarzę żeby którykolwiek wpis mógł spowodować nie działanie lewego softkey'a.

Jeśli w międzyczasie nie znajdziesz innego sposobu, a nie chcesz robić HR, to zainstaluj Advanced Config Tool i tam w Menu -> More settings -> Key mapping możesz sprawdzić co jest przypisane do lewego softkey'a. Ja sobie zresztą ustawiłem tam Kontakty, bo telefon uruchamiam zieloną słuchawką.

*

Offline scottie

• *
  • 97
  • Sprzęt: Palm Pre2, (HTC TP2 + AM Europe)
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 27, 2010, 19:07:41 »
Skrobel dzięki za pomoc. Okazało się, że to nie xt9, tylko cab odblokowujący wyłączenie hasła, gdy ma się pocztę exchange'ową. Usunąłem, manile zrestartowałem i Phone działa, messages pokazują, że nie ma poczty.
Już po kłopocie i uniknąłem HR, ufff... Dzięki.
Pozdrawiam, Adrian

*

Offline karlos

• *
  • 64
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 07, 2010, 21:08:48 »
Skrobel dzięki za pomoc

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 07, 2010, 23:33:02 »
Skrobel dzięki za pomoc.
Skrobel dzięki za pomoc
Nie ma za co  :ok:

*

Offline karlos

• *
  • 64
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 04, 2010, 22:33:36 »
słuchajcie po wgraniu nie działają mi na klawiaturze qwerty przyciski funkcyjne
czyli wszystko co normalnie pisze się po wciśnięciu przycisku FN
rozkminił to ktoś

*

Offline jurasa4

• 302
  • Sprzęt: TP2, HD2
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 05, 2010, 22:03:27 »
zgadza się nie działają, gdy są niepotrzebne -diody sygnalizują działanie, spróbuj.
Po odinstalowaniu problem pozostał a pomógł tylko HR.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 07, 2010, 12:33:38 »
Ale najdziwniejsze jest to, że ja nie miałem tych problemów. U mnie po zainstalowaniu polski.cab klawisze caps i FN działały normalnie. Teraz używam PROven'a z "wgotowanym" polskim słownikiem, ale wcześniej używałem tego caba na Jackosie i stock ROMie WM 6.5.

Połączone: [time]Kwiecień 18, 2010, 22:50:09[/time]
Już wiem, co było nie tak!
Właśnie robię swoje cab'y z tweakami rejestru do łatwego przywracania ustawień po HR i teraz wziąłem na warsztat ten plik poski.cab. Przyglądając się co on miesza w rejestrze znalazłem, że ustawia domyślny plik mapowania klawiatury:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Tegic\eT9\Ime\KeyboardLayouFiles]
"07FF"="eT9.Rhodium.pl.kmap.txt"

No a jeśli ktoś w momencie instalowania polski.cab nie ma takiego pliku w katalogu /Windows (domyślny plik ma WWE zamiast pl) to wtedy system nie wie co ma robić z kombinacjami FN + znak. Także może źle zrobiłem zamieszczając tylko sam cab, powinienem go zaopatrzyć również w odpowiedni kmap. Jeśli mój się komuś przyda to proszę bardzo.
U mnie wszystkie polskie znaki działają pod FN + odpowiednia litera, ale ponieważ litery L, E, O, N (:D) mają "pod sobą" znaki specjalne, to przeniosłem te znaki na najbliższą wolną literę po prawej stronie od danej litery. Oznacza to, że:
€ = FN+W
- = FN + Y
" = FN + G
/ = FN + B

Można to zresztą łatwo zmienić edytując plik kmap. Ważne tylko żeby go potem zapisać w Unicode.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2010, 22:51:19 wysłana przez Skrobel »