Jeśli mogę się podzielić spostrzeżeniami to ja też mając problemy w fabrycznym ROMie z wyłączającą się nakładką InterWrite ze strasznym "bólem" przestawiłem się na system pisania z klawiszem FN (plik eT9.Rhodium.pl.kmap.txt sam sobie stworzyłem), ale po 1 (słownie jednym) dniu użytkowania doszedłem do wniosku, że taki system jest prostszy (bardziej się kojarzy z PC), a przede wszystkim szybszy niż przytrzymanie klawisza przez 2 sek, potem wybór litery strzałką, potem jeszcze zatwierdzenie ENTERem. Od kilku dni używam tylko FullQWERTY i polskich liter przez FN+litera. Poza tym nie wiem jaki problem mają niektórzy, ze "znikającymi" symbolami. U mnie działają wszystkie z wyjątkiem tych, które musiałem przenieść na inne klawisze (czyli ", -, /), ale wcale nie muszę chcąc napisać symbol wchodzić klawiszem SYM do menu i wybierać jakiś znak. Robię to dokładnie jak do tej pory czyli FN + odpowiedni klawisz.
Mam natomiast inny problem i przy okazji chciałbym spytać czy ktoś nie zna jego rozwiązania:
Kiedy doszedłem do wniosku, że nakładka InterWrite jest mi niepotrzebna z uwagi na używanie innego układu klawiszy, po prostu ją odinstalowałem (używając Settings -> usuń programy). Niestety okazało się, że InterWrite to nie jest tylko nakładka klawiatury ale przede wszystkim spolszczenie systemu i teraz mam prawie cały system po angielsku. W sumie doszedłem do wniosku, że to mi nie przeszkadza, ale jest jedna kwestia, której nie potrafię ominąć: otóż jeśli piszę emaila z polskimi znakami, to potem, po wysłaniu polskie znaczki giną (są zastępowane literami bez PL znaków). Funkcja tak byłaby bardzo przydatna w SMSach, ale w e-mailach jest wielce irytująca. Nie po to sie "męczyłem" z polskimi znakami, żeby odbiorca dostał moją wiadomość bez nich. Szukałem w ustawieniach jakiejś opcji kontrolującej format wysyłanej wiadomości, ale nic nie znalazłem. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to jest "ficzer" angielskiego systemu czy też można to gdzieś ustawić?
Napisane: Styczeń 18, 2010, 17:06:26
Aha, jeszcze jedna informacja:
Słownik XT9 zawarty w pliku "polski.cab" jest super. Całkiem wygodnie się go używa, ale...
no właśnie: jest problem z dłuższymi wyrazami. Jeśli np. wpisujemy wyraz "najprawdopodobniej", to podczas wpisywania kolejnych liter pojawiają się podpowiedzi, ale bez sensu, więc nie zwracamy na nie uwagi (w końcu to trudny wyraz więc może go nie być w słowniku). Ale po napisaniu ostatniej literki propozycją domyślną jest "prawdopodobnie", a obok jest właściwa "najprawdopodobniej". Ponieważ kliknięcie spacji powoduje wybranie domyślnej podpowiedzi, to takie wpisanie kończy się wstawieniem słowa "prawdopodobnie" zapewne w myśl zasady, że nawet zła podpowiedź jest lepsza od braku podpowiedzi

Tak czy inaczej używam 3 dzień i jestem zadowolony z powyższym zastrzeżeniem.