sam ściemnia sie ekran

• 4 Odpowiedzi
  • 1848 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dav000

• **
  • 243
  • Sprzęt: htc TP2
sam ściemnia sie ekran
« dnia: Czerwiec 13, 2011, 14:37:43 »
Witam, zaraz po zainstalowaniu Jackos S3 WWE SmartMOVE   1.3.6 21913 zauważyłem że jak zbliżę rękę do czujnika światła  ekran automatycznie się wyłącza, normalnie robi się to tylko podczas wykonywania rozmów , teraz jest to zawsze , nawet jak jest ekran today.

W opcjach oczywiście jest to wyłączone, w advanced configuration tool takze

czy to jakis bug?
Jak to wyłączyć?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: sam ściemnia sie ekran
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2011, 14:54:01 »
Chyba faktycznie potrzebny nam FAQ, bo to już było kilkakrotnie poruszane. To jest zamierzony efekt, nazywa się Proximity Screen Off czy jakoś podobnie.
Można to wyłączyć usuwając z \Windows\StartUp\ plik HD2ProximityScreenOff.lnk, potem reset.

*

Offline dav000

• **
  • 243
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2011, 15:01:49 »
wiem skrobel że musiałbym przerzucić troche postów zanim bym znalazł odp. Naprawdę mam cienko z czasem.
Podziałało, dziekuję
Swoją drogą uważam że ten zamierzony efekt jest nie za bardzo efektowny

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2011, 15:32:00 »
Przyznaję, że na początku sprawia trochę problemów, ale tak generalnie to jest rewelacyjna alternatywa dla niemal każdej blokady ekranu, a zajmuje śmiesznie mało zasobów (w przeciwieństwie do blokady WM 6.5).

Co do używalności Proximity zacytuję sam siebie (co za perwersja), ale ponieważ oryginalny tekst jest w wątku o Jackosach, to może lepiej, żeby wyszukiwarki indeksowały ten wątek a nie tamten. Może komuś się przyda:

Proximity nie ma nic wspólnego z blokowaniem ekranu. On tylko wyłącza ekran. Dlatego właśnie często jeśli mój telefon coś robi (np. instaluje aplikację albo dopiero się uruchamia), to chcąc schować go do kabury nie wyłączam go klawiszem Power tylko przesuwam palcem nad czujnikiem. Wtedy procesy które trwają aktualnie w systemie nie są zawieszone (w przeciwieństwie do trybu Standby włączonego klawiszem Power).
Także Proximity nie służy do blokowania telefonu kiedy wyłącza się ekran, tylko do wygaszania ekranu kiedy coś (np. palec, ścianka kabury) jest w pobliżu czujnika zbliżeniowego (mały kawałek przezroczystego plastiku po lewej stronie głośniczka). Być może dlatego Twój telefon niekontrolowanie wygasza ekran, kiedy sięgasz palcem do górnej części obudowy/przycisku Power? Założenie jest takie, że można schować telefon do kieszeni/kabury nawet w stanie włączonym i nie ma obawy, że nam się coś porobi na ekranie.

Z kolei jest kilka programów, które blokują ekran po wyłączeniu (albo włączeniu) podświetlenia. Do najmniejszych należy LockDevice. Ale podobne rzeczy potrafi robić każdy z "większych" softów, jak TouchLock Pro, SmartLock, czy S2U2. Ale szczerze mówiąc odkąd jestem spokojny, że nawet przypadkowe naciśnięcie Power w kaburze nie spowoduje włączenia ekranu dopóki zakryty jest czujnik, zapomniałem o innych programikach.
(...)Faktycznie jest to nawet fajne rozwiązanie z tym że podczas pracy z telefonikiem przypadkowe przejechanie nad czujnikiem wygasza ekran - co mi się często zdarza.
Do tego się niestety trzeba przyzwyczaić i nie robić niekontrolowanych ruchów nad czujnikiem w trybie portrait.

A jest jeszcze inna zaleta tego programiku. Otóż często mi się zdarza, że telefon jest w kaburze, a ja mam słuchawki w uszach (słucham muzyki), albo zestawik słuchawkowy BT. Kiedy ktoś do mnie zadzwoni (albo ja do kogoś używając wybierania głosowego) to telefon naturalnie się wybudza, ale mogę odebrać przyciskiem na słuchawkach. W trakcie rozmowy ekran jest wyłączany (to funkcja systemowa również używająca czujnika zbliżeniowego), ale po zakończeniu rozmowy ekran się uaktywnia i przez pewien czas (ustawiony w menu automatycznego wygaszania ekranu) jest aktywny. U mnie jest to np. 1 minuta. I bardzo często zdarzało mi się w kaburze coś ponaciskać, a w szczególności zieloną słuchawkę, i ni stąd ni zowąd słyszałem w słuchawkach, że do kogoś dzwonię. Zanim wyjąłem telefon, żeby sprawdzić do kogo, często było już za późno.

Dlatego właśnie bardzo długo używałem LockDevice, bo kiedy odebrałem rozmowę przychodzącą (bez odblokowywania) to po zakończeniu połączenia blokada ekranu była aktywna.

Ale Proximity jest lepsze bo po 150 ms od zakończenia połączenia (ten czas można ustawić w rejestrze) ponownie sprawdza stan czujnika i jeśli jest aktywny (tzn. telefon jest w kaburze) natychmiast wyłącza ekran. A jeśli czujnik nie jest zasłonięty (czyli telefon leży na stole np., albo siedzi w uchwycie samochodowym) to jest gotowy do pracy bez odblokowywania.

Źródło

*

Offline dav000

• **
  • 243
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2011, 17:40:05 »
Tak, zgodzę się. W opisywanych przypadkach można nauczyć się wykorzystywać ją jako automatyczną blokadę, u mnie niestety nie. Ja nawet nie używam TP2 jako telefonu.

Dzięki za info