Miałem dokładnie ten sam problem
Zaczęło sie od
- proven_plk_2.5_21884_manila_2_1 po dniu użytkowania zwiecha, HR i od nowa próbowałem parę razy ciągle to samo (czasami po zawieszeniu udawało się odpalić telefon ale gubił wszystkie ustawienia) potem kolejno testowałem:
- proven_plk_2.5_21884_manila_2_5
- proven_plk_2.5_28011_manila_2_1
- proven_plk_2.4_21876_manila_2_1
- tp2_firestorm_v5.4.21887LEO
Myślałem że to sprawa radia i zmieniałem również na:
- RHODIUM_4.49.25.57
- Radio_Rhodium_4.46.25.24
- Radio_Rhodium_4.49.25.17
Po zawieszeniu się telefon nie chciał się uruchomić - czasami wyświetlał się komunikat że ROM nieodpowiedni dla urządzenia
Skończyło się na wgraniu oryginalnego ROM'u ze stron HTC oraz nakładki spolszczającej.
Z tematem walczę od 11-12-2009 (kontaktowałem się nawet z qsqa)
Z tego co udało mi się ustalić to uwalanie związane jest z przesyłaniem danych. Przy nie skonfigurowanym AcivSync'u działał bez problemu. Również włączenie i wyłączenie transmisji danych powodowało zawieszenie. Myślę że może mieć coś na rzeczy automatyczne wyłączenie transmisji po x minutach.
Aktualnie 4 dzień jadę na HTC Rom i jest ok - ale ROM strasznie wolny i pamięciożerny ale w kontekście ostatnich przygód stabilny

Co do programów instalowanych to problem pojawia się z programami i bez nich - po pewnym czasie nie instalowałem nic tylko konfigurowałem Activ Sync'a i sytuacja wyglądała podobnie.
Strasznie chciałbym wrócić do Provena bo bardzo mi odpowiada ale używam telefonu w pracy i bez niego jak bez ręki.
Jeśli macie jakieś pytania to chętnie służę spostrzeżeniami.