Rotacja ekranu - właściwie jej brak

• 7 Odpowiedzi
  • 2411 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline borejek3

• *
  • 62
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2 oraz Desire Z
Rotacja ekranu - właściwie jej brak
« dnia: Wrzesień 08, 2010, 21:24:01 »
Czy w HTC TP2 istnieje opcja rotacji ekranu w momencie przekręcenia telefonu o 90 stopni? Taką opcję miała moja Omnia. Zainstalowałem programik HTC G-Sensor Lists, ale nie wiem gdzie on się zainstalował i nie mogę go znaleźć, aby go użyć.

Odp: Rotacja ekranu - właściwie jej brak
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2010, 11:32:18 »

*

Offline Watcher

• *
  • 74
  • Sprzęt: HTC Touch Pro II+16GB, MIO A701 WM6.5-23016.5.3.0.PLK
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2010, 21:00:07 »
Jest rotacja ale nie we wszystkich programach, np. w poczcie jest. Przy wysunięciu klawiatury automatycznie ekran jest obracany do pozycji poziomej. Zainstalowałem sobie aplikację changeScreen (działa wszędzie) i po kilku tygodniach.... wyłączyłem. To co na początku było atrakcją stało się utrapieniem przy odbieraniu połączenia. Po wyciągnięciu z kabury ekran przekręcał się o 90 stopni, ja próbowałem trafić w klawisz odbioru rozmowy, przekręcałem telefon do pionu, w międzyczasie ekran znowu przekręcał się o 90 stopni i tak zabawa trwała aż dzwoniący sobie odpuścił.
Ale to kwestia gustu...
Watcher

*

Offline borejek3

• *
  • 62
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2 oraz Desire Z
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2010, 08:58:31 »
A w AutoMapie mi rotacja nie działa. Jak rozwiązać problem?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2010, 12:50:36 »
W AutoMapie Auto rotacja nie będzie działać wcale. AutoMapa otwiera się po prostu w takim trybie w jakim została zamknięta. Nie udało mi się tego obejść w żaden sposób i z żadnym tweakiem autorotacji. W samochodzie i tak zawsze używam w Landscape i jak włączam AM to się uruchamia w Landscape. Jedyny problem to taki, że jeśli ktoś zadzwoni albo ja chcę zadzwonić do kogoś i wcisnę zieloną słuchawkę to cały system (wraz z AM) przełacza się do portrait. Po skończonej rozmowie trzeba AM ręcznie obrócić...

*

Offline QQQQ

• 44
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 04, 2012, 18:22:35 »
No i właśnie doskwiera mi ten sam problem co u Skrobla... wyłączyłem gsensor całkowicie usuwając wpis w rejestrze  i ustawiłem obrót ekranu pod klawisz. Wszystko ok ale jak wejde w dialer lub tapne górną belkę (zasięg bateria itp) to w obydwy przypadkach wraca do portrait. Dodam że przy otwartej klawiaturze pozostaje w landscape. Ma ktoś może sposób na "twardy" landscape taki jak z klawiaturą tylko że bez klawiatury  :wink: ?

edit: usunąłem także z rejestru w folderze gsensor 2 foldery: hwitelist i mdolecośtam i jestem usatysfakcjonowany w 99% :) tj. wszystkie aplikacje (belka, kalkulator, wiadomości itp.) przestały powracać do portrait poza dialerem...  :-| pomocy...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2012, 18:36:53 wysłana przez QQQQ »
Sprzęt: HTC Touch Pro2
ROM: Jackos EVO ShowLITE 1.7.1 PLK 
Radio: 4.49.25.91

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 05, 2012, 12:06:42 »
Wieczorem podeślę Ci programik, który dla siebie zrobiłem.
Pozycja dialera zależy od jednej wartości w rejestrze (nie pamiętam teraz której). Ta wartość wskazuje czy klawiatura sprzętowa jest rozsunięta czy nie. Dlatego przy rozsuniętej klawiaturze dialer pojawia się w landscape.
Napisałem więc miniaturowy programik, który przewraca ekran do landscape zmieniając jednocześnie tą wartość rejestru. Wtedy dialer pojawia się tak jak trzeba.

Z kolei w najnowszej AM nieco poprawili kwestię obracania ekranu. Nadal nie używam G-Sensora, bo to działa badziewnie, ale ustawiłem sobie "Obróć ekran w prawo" jako jeden z "Twoich skrótów". Oprócz tego całkowicie wyłączyłem autorotację ekranu (nie da się tego zrobić w GUI, tylko w plikach konfiguracyjnych) i teraz wprawdzie AM nie pojawia się od razu w Landscape, ale za to nareszcie "słucha" pozycji ekranu w systemie. Więc po prostu przed uruchomieniem AM używam mojego programika do obrócenia ekranu, potem włączam AM (pojawia się w landscape i już nie próbuje tego zmienić). Wtedy dialer działa prawidłowo. Jedyna wada to taka, że jak otworzę i zamknę klawiaturę to system (a wraz z nim AM) obraca się z powrotem do Portrait. Wtedy muszę ponownie użyć mojego programu do obrócenia ekranu i mogę jechać dalej...

Wieczorem tu zajrzę i wrzucę konkretne rozwiązania.

UPD:
Zapomniałem, że problem opisywałem na xda i tam nawet wrzuciłem ten mój programik:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=9580037

*

Offline QQQQ

• 44
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 05, 2012, 13:34:21 »
Wielkie dzięki Skrobel, jesteś Wielki! ten prosty programik to dokładnie to co potrzebuje :) na szczęście znalazłem Twój wątek na xda nieco przed Twoim powyższym postem :)
Sprzęt: HTC Touch Pro2
ROM: Jackos EVO ShowLITE 1.7.1 PLK 
Radio: 4.49.25.91