Wieczorem podeślę Ci programik, który dla siebie zrobiłem.
Pozycja dialera zależy od jednej wartości w rejestrze (nie pamiętam teraz której). Ta wartość wskazuje czy klawiatura sprzętowa jest rozsunięta czy nie. Dlatego przy rozsuniętej klawiaturze dialer pojawia się w landscape.
Napisałem więc miniaturowy programik, który przewraca ekran do landscape zmieniając jednocześnie tą wartość rejestru. Wtedy dialer pojawia się tak jak trzeba.
Z kolei w najnowszej AM
nieco poprawili kwestię obracania ekranu. Nadal nie używam G-Sensora, bo to działa badziewnie, ale ustawiłem sobie "Obróć ekran w prawo" jako jeden z "Twoich skrótów". Oprócz tego całkowicie wyłączyłem autorotację ekranu (nie da się tego zrobić w GUI, tylko w plikach konfiguracyjnych) i teraz wprawdzie AM nie pojawia się od razu w Landscape, ale za to nareszcie "słucha" pozycji ekranu w systemie. Więc po prostu przed uruchomieniem AM używam mojego programika do obrócenia ekranu, potem włączam AM (pojawia się w landscape i już nie próbuje tego zmienić). Wtedy dialer działa prawidłowo. Jedyna wada to taka, że jak otworzę i zamknę klawiaturę to system (a wraz z nim AM) obraca się z powrotem do Portrait. Wtedy muszę ponownie użyć mojego programu do obrócenia ekranu i mogę jechać dalej...
Wieczorem tu zajrzę i wrzucę konkretne rozwiązania.
UPD:
Zapomniałem, że problem opisywałem na xda i tam nawet wrzuciłem ten mój programik:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=9580037