Witam,
Możesz próbować, ale oprócz problemów z zegarem (który wygląda na to, że prześladuje prawie wyłącznie mnie) zauważyłem spore braki w niektórych zakładkach Settings (i nie chodzi o brak w tłumaczeniach, tylko np. puste pola przy checkbox'ach i w listach wyboru). W Sense 2.5 jest zupełnie inny układ ustawień i w plikach MUI najwyraźniej po prostu brakuje do nich tekstów.
Znalazłem (nie wymyśliłem) natomiast inny sposób na spolszczenie. Z wiadomych cabów spolszczających dla 6.1 oraz dla S2 trzeba wydłubać (np. CAB_converterem) wszystkie pliki mui, a potem:
Pomysł na prawie całkowite spolszczenie obecnej hybrydy Jackosa (system i HTC Sense) trochę rzeźnicki, ale póki co działa:
1. Musimy mieć czysty ROM z ustawionym językiem EN (currlang - 1033)
2. Wrzucamy do folderu Windows wszystkie pliki *.0415.mui, które parę stron temu skopiowaliśmy z oficjalnego ROM-u S2 PLK,
3. Wrzucamy i nadpisujemy w folderze Windows wszystkie obecne pliki *0415.mui, które już mamy w ROM-ie tym razem na te, które skopiowaliśmy z ROM-u WM 6.1 PLK,
4. Zmieniamy odpowiednią gałąź w rejestrze (wiemy o co chodzi oczywiście o currlang) z 1033 na 1045.
5. Robimy SR
6. Cieszymy się ojczystym językiem.
BUGi
1. Pliki, które do poprawnego działania i wyświetlania muszą pochodzić z ROM-u S2:
- quickgps.exe.0415.mui
- power.exe.0415.mui
- deviceinfo.exe.0415.mui.
2. Nie są przetłumaczone:
- ustawienia dźwięków te pod HTC Sense (nie mogę dojść, który plik jest za to odpowiedzialny)
- ustawienia dźwięków w systemie tzn. nie przetłumaczony jest tekst w rozwijanym menu (tu również nie mogę dojść, który plik jest za to odpowiedzialny)
Powyższa operacja pozwoli nam na wrzucenie do systemu brakujących plików mui takich jak obsługa serwisów społecznościowych, która jest w ROM-ach 6.5, a nie ma tego w 6.1. Jednocześnie wrzucenie plików z WM 6.1 pozwoli nam nadpisać pliki systemowe (takie jak np. telefon) na te które są obsługiwane przez WM 6.1.
Możemy nie przerzucać plików mui z WM 6.5 takich jak:
-messagingclientdll.dll.0415.mui
-msgsettingdll.dll.0415.mui
-htcmessage.exe.0415.mui
-htcmsgenhance.exe.0415.mui
-htcmsgenhancedll.dll.0415.mui
Są to pliki obsługujące HTC Message Client, którego nie ma w Jackosie.
oraz
Informacja dla edytujących ROM Jackosa domowym sposobem Oczko
Jak pisaliśmy w wątku o modyfikacjach HTC Sense 2.5, w ROM-ach WM 6.5 można podmienić gotowe, zmodyfikowane pliki manili:
- 797b3643_manila - zmieniający format daty w homescreen w Manili
- 25ad96f1_manila - zmieniający format dni na pełne nazwy w zakładce z pogodą
(nawet @Yogi zrobił z nich *.cab-a)
Niestety w ROM-ie Jackosa te pliki wprowadzają parę bugów w tłumaczeniu m. in. na home screen w menu C0okieHomeTab. Nie polecam podmiany tych, które mamy od początku one się tłumaczą idealnie i działają. Ewentualnie można się pokusić o edycję oryginalnych plików z ROM-u Jackosa.
źródło:
[Zaprzyjaźnione forum]Z kolei po tej operacji zostaje nieprzetłumaczony może 1% systemu, np. Nazwy "zdarzeń" w menu ustawiania dzwonków (nadal jest np. Messaging: New text message). To można zmienić edytując rejestr w:
[HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Notifications\{A877D65B-239C-47a7-9304-0D347F580408}]
@="Wiadomość: Nowa wiadomość"
Generalnie w HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Notifications są właśnie takie tasiemcowe klucze, z których każdy to inne "zdarzenie" systemowe i niemal każdy zawiera jakąś inną nazwę, którą możemy sobie przetłumaczyć.
Dodatkowo z tych wszystkich powyższych zmian zrobiłem plik cab, który wrzuca do katalogu windows potrzebne pliki i robi wszystkie zmiany w rejestrze. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę podesłać.
Jedyna jego wada to taka, że należy go uruchomić zaraz po HR, bo jeśli jakieś pliki z przerzucanych znajdują się w /Windows/ to cab nie potrafi ich nadpisać i instalacja się wywala. Aha i jeszcze nie wiem jak umieścić w _setup.xml polskie znaczki

, więc nazwy "zdarzeń" są na razie np. "Wiadomosci: Nowa wiadomosc".
Połączone: Kwiecień 18, 2010, 14:53:25
Okazało się, że są zdolniejsi i szybsi ode mnie

:D:
No to zrobiłem spolszczenie, o którym pisałem powyżej. Zmiany, które niesie za sobą instalacja niniejszego pliku:
- 99,99% spolszczenie systemu WM 6.1 i HTC Sense 2.5 łącznie z ustawieniami dźwięków, z którym miałem kłopot (THX @Skrobel),
- spolszczenie Opery,
- spolszczenie klawiatury qwerty (polskie znaki diaktryczne uzyskujemy poprzez klawisz FN i dana litera jak na normalnym qwerty tzn. x=ź, z=ż, a=ą itd.),
- spolszczony AdvancedConfigTool,
- spolszczony PocketRAR,
Ponadto:
- usunięte miasta z lokalizacji (można sobie dodać swoje),
- menadżer zadań ustawiony na zamykanie aplikacji po tapnięciu "X",
- wyłączone wyświetlanie wszystkich skrótów w Menu Start (jak ktoś sobie życzy może sobie je uruchomić Menu Start>Ustawienia>Osobiste>Menu),
- ustawienia regionalne ustawione na PL,
- strefa czasowa ustawiona na Warszawę,
- włączone wyświetlanie opcji ustwienia orientacji ekranu (Menu Start>Ustawienia>System>Ekran),
- włączone przyjmowanie transmisji plików z BT,
- włączone raporty doręczeń SMS,
- włączone wyświetlanie opisu wydarzeń w widoku tygodnia,
- włączone auto-zabijanie procesów przez menadżer zadań,
- włączone zamykanie albumu po tapnięciu "X",
- włączone ostrzeżenia o braku podpisu/certyfikatu przed instalacją aplikacji,
Zainstalowane programy (minimum bez, którego nie byłoby możliwe stworzenie tego spolszczenia)
- Total Commander ver. 2.52 PL
- SPB Backup 2 PL
Poza tym uznałem, że niezbędne przy normalnym użytkowaniu są nw. mody, które dołożyłem:
- opcja "odkładania" przypomnień o 5, 10, 15 minut, 1 godz., 2 godz. itd.,
- % wskaźnik zużycia baterii,
- PSshut wersja fuze tzn. podpięta pod klawisz power.
Nie wiem jak ww. spolszczenie zachowa się z inną wersją ROM-ów Jackosa, ale w większości powinno być ok.
WAŻNE:
1. Jeżeli, komuś nie odpowiada, któryś z ww. programów dodanych do spolszczenia, można je odinstalować w normalny sposób tzn. "Usuń programy".
2. Pozbycie się z ROM-u niniejszego spolszczenia wymaga albo Hard Resetu, albo:
- zmianę w rejestrze systemu w gałęzi: "HCKU\MUI\CurLang" wartości na 1033 i Soft Reset, a następnie po SR wyszukanie w folderze Windows wszystkich plików zawierających w nazwie: *.0415.mui i zwyczajne usunięcie ich z urządzenia i znowu SR.
- Po tych zabiegach system jest powtórnie WWE.
3. Wszystkie dograne przy pomocy tego spolszczenia pliki *.0415.mui można dowolnie usuwać i podmieniać na inne, które mamy, a które naszym zdaniem będą działały poprawniej.
BUGI
Dopatrzyłem się po wszystkim, że nie spolszczyłem w Menu Start nazw: Programs i Settings, ale to chyba niewielki kłopot.
Instrukcja wgrania:
Po zassaniu pliku wrzucamy go do PDA i uruchamiamy przez podwójne tapnięcie. Na początku instalacji zostaniemy zapytani o tryb upgrade i napisywanie plików. Można śmiało zaznaczyć tryb normalny, ale nalezy pamiętać żeby była zaznaczona opcja nadpisywania plików. Później PDA zapyta nas o ustawienie godziny - możemy pominąć tzn. ustawić sobie później, reszta robi się sama.
Spolszczenie jest w naszej pobieralni.
Źródło:
[To samo zaprzyjaźnione forum]EDIT// Powyższego pliku już nie ma. Więcej na ten temat w kolejnym poście