rom 6.1

• 35 Odpowiedzi
  • 7232 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline macioo85

• 25
    • Jackos S2 ROM WM6.5 21887 + Sense 2.5 ShowLITE v1.2.1
  • Sprzęt: HTC Touch pro 2, Lg GT540 V10d
rom 6.1
« dnia: Luty 24, 2010, 13:50:51 »
Hey

Gdzie mogę znaleźć zwykły oficjalny fabryczny rom 6.1 zeby wrócić do niego bo ten oficjalny 6.5 to tragedia. nie chce zdejmować blokad bo telefon mam na gwarancji jeszcze. telefon kupiony w media markt nie z jakiejsc sioeci typu orange
Jackos S2 ROM WM6.5 21887 + Sense 2.5
ShowLITE v1.2.1

*

Offline rwyzga

• 26
  • Sprzęt: Sensation, i4, i2, Defy, Z12, Kindle, Buzz
Odp: rom 6.1
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 24, 2010, 14:18:46 »
Tu :)
http://www.htc.com/europe/SupportDownload.aspx?p_id=250&cat=2&dl_id=629

Ale podobno oficjalne nie umożliwiają downgrade - podobno - nie wiem nie sprawdzałem...

*

Offline macioo85

• 25
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 24, 2010, 14:22:32 »
ściąga się po wpisaniu seri. a cos mogę rozwalić czy po prostu wyskoczy mi ze nie można i tyle?
ShowLITE v1.2.1

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 24, 2010, 18:57:05 »
Napewno nic nie rozwalisz.
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 25, 2010, 01:01:39 »

Ale podobno oficjalne nie umożliwiają downgrade - podobno - nie wiem nie sprawdzałem...

Podobno nie ma głupich pytań, ale... czy ten ROM zawiera też wersję z pl nakładką? Na liście języków nie ma PLK, ale z drugiej strony w info o najnowszym ROMie też nie ma informacji wprost jakie języki zawiera.

*

Offline jurasa4

• 302
  • Sprzęt: TP2, HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 25, 2010, 09:15:27 »
@skrobel
Po instalacji WM6,1 podziel się swoimi wrażeniami z użytkowania.
Jeżeli działa szybko i nie ma za dużo bugów sam chętnie się przesiądę z tego dziadostwa oznaczonego WM6,5.

Może ma ktoś wersję WM6,1 bez manili czy sense? Też jest to mi zbędne a pewnie zapycha pamięć.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2010, 17:02:58 »
@skrobel
Po instalacji WM6,1 podziel się swoimi wrażeniami z użytkowania.

Ja na razie "jeżdżę" na ROMie Jackos'a (również WM6.1)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=618063

a fabryczny ROM 6.1 przydałby mi się żeby z niego wyciągnąć caby spolszczające właśnie z przeznaczeniem do mojego aktualnego ROMu. Stąd moje pytanie czy ten u HTC jest z PLK, bo w info nie ma informacji wprost. Na razie spolszczyłem cab'ami z WM6.5, ale nie wszystko się przetłumaczyło (to mniejszy problem) a w dodatku znalazłem kilka bugów być może wynikających właśnie z nakładki.
Tak czy inaczej ROM świet(l)ny, wszystko bardzo szybko chodzi i jak dotąd nie znalazłem poważnych błędów. Po SR ponad 110 MB wolnej pamięci i duuuużo wolniej ubywa niż na 6.5. Szybciej natomiast schodzi bateria, ale to może być spowodowane moimi "testami".

Więcej na jego temat tutaj: http://pdaclub.pl/forum/rhodium/rom-hybrydowy%29-czyli-wm-6-1-sense-2-1/

*

Offline ladgim

• 388
  • Sprzęt: HTC Rhodium PROven 2.5 m2.1, HTC Desire
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 25, 2010, 20:52:59 »
@Skrobel
Shiped ROM 6.1 to jest oryginalny ROM HTC . Nie ma polskiego a poza tym straszny w nim bałagan. Po spolszczeniu mogę powiedzieć że szybki ale za to żre pamięc jak opętany. Wymaga duuużo pracy. Na starcie 90MB. Chyba wrócę do 21884 Qsqi. Na razie nie widzę alternatywy. A manila 2.5 to jakieś iphonowaty produkt.

Połączone: Luty 25, 2010, 20:59:43
Zapomnialem dodać. ROM full. SPL i Radio.
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2010, 20:59:43 wysłana przez ladgim »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2010, 22:46:11 »
@Skrobel
Shiped ROM 6.1 to jest oryginalny ROM HTC . Nie ma polskiego a poza tym straszny w nim bałagan. Po spolszczeniu mogę powiedzieć że szybki ale za to żre pamięc jak opętany.

Dzięki, odpowiedziałeś właściwie na pytanie @jurasa4, bo ja na razie mam swój "ulubiony" ROM, właśnie na 6.1. Pozbawiony niepotrzebnych p***dół, lekki, stabilny i na razie bez większych niedociągnięć. Ale ponieważ to dopiero pierwsze dni, więc jeszcze nie wypowiadam się ostatecznie.

*

Offline ExDeaTh

• *
  • 89
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 26, 2010, 06:21:33 »
http://www.mediafire.com/file/wmygww4mjrg/spolszczeniewm61.rar
** Instrukcja **

Po rozpakowaniu otrzymamy 2 pliki 

- 1.cab
- 2.cab

Oba kopiujemy na nasz PDA
Najpierw instalujemy 2.cab , a następnie 1.cab
Wykonujemy soft-reset , po całej operacji ukaże nam się okienko z wyborem języka , klikamy na Polish , czekamy około 3 minuty aż telefon się sam zresetuje  - cieszymy się spolszczonym WM 6.1 .

Info : Oba pliki są wyciągnięte ze stockowego ROMU 6.1 przeznaczonego do HTC Touch Pro 2
Mio A702 - > HTC TyTN II -> HTC Touch Pro -> HTC Touch Pro II [Rhodium] -> Nokia N97 Mini -> Motorola Milestone

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 26, 2010, 07:46:20 »
@Skrobel

Ja poczekam cierpliwie na Twoją opinie o systemie.
Wycieki pamięci raczej nie przeszkadzałyby mi. Stabilność i szybkość -tego mi trzeba!

*

Offline macioo85

• 25
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 26, 2010, 15:26:17 »

Zainstalowałem ten rom i jak dla mnie nie używam manili ani innych bajerów. rom o wiele szybszy niż ten 6.5 i co najważniejsze od dwóch dni nie musiałem resetować telefonu. ogolnie polecam nie spolszczyłem go jeszcze i chyba tego nie zrobię.
ShowLITE v1.2.1

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 26, 2010, 18:22:37 »
@Skrobel

Wycieki pamięci raczej nie przeszkadzałyby mi. Stabilność i szybkość -tego mi trzeba!

Cieszę się, że mogę pomóc. Ale w takim razie musisz poczekać jeszcze parę dni, bo dziś jest dopiero 4 dzień używania. Poza tym wczoraj musiałem dokonać HS, bo przesadziwszy z backupem przywróciłem sobie rejestr z poprzedniego romu i miałem w związku z tym parę problemów (np. w menu Usuń Programy lista kilkunastu niepotrzebnych aplikacji, po kliknięciu których WM odwarkiwał, że "nie można usunąć", ale z listy też nie chciał usuwać. W dodatku jak się drugi raz próbowało zainstalować te aplikacje, to też wywalał błąd).
Poza tym dziś rano miałem problem, o którym @Budniu pisał tu:
http://pdaclub.pl/forum/rhodium/rom-hybrydowy%29-czyli-wm-6-1-sense-2-1/msg1238136/#msg1238136

To znaczy zegar na HS przestał się odświeżać. Na razie pomógł SR, ale być może trzeba będzie coś więcej pokombinować. Reszta działa perfekcyjnie i poza innym wyglądem menu start (akurat to mi nie przeszkadza) oraz wyglądu niektórych menu (programy, panel sterowania), który mi się jeszcze bardziej podoba niż w 6.5, nie poczułem różnicy.

*

Offline Xanth

• **
  • 159
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Tab
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 27, 2010, 14:07:38 »
Uzywam Jackosa ze spolszczeniem od ponad tygodnia i jestem bardziej niz zadowolony. Przez ten czas zrobilem tylko jeden SR, caly czas dostepna pamiec mam powyzej 50%, uzywam na zmiane SPB Mobile Shella i Manili (z aplikacji Automapa i iGO8, Mobipocket i duzo pasjansa). Wszystko smiga szybko i stabilnie. Na ta chwile nie chce widziec innego romu nawet w poblizu mojego TP2 ;)

X.

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 27, 2010, 18:06:10 »
A może by tak po wersji 3.0 PROvena zrobić wersję WM6.1 z Manila 2.1 Weather, hmmmm....

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 27, 2010, 18:29:17 »
A może by tak po wersji 3.0 PROvena zrobić wersję WM6.1 z Manila 2.1 Weather, hmmmm....

Ooo widzisz Qsqa :ok: to byłby super pomysl,  myślę że ludzie się juz nasycili wersją 6.5 i zauważyli, że zbyt wiele się nie wycisnie z takiej wersji. Tak więc napewno znajdzie się wielu zwolenników wersji 6.1 :O~
pozdrawiam

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 27, 2010, 18:46:32 »
@Qsqa jakbyś zrobił coś na wzór Jackosa tylko PL to by było cool.

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 27, 2010, 18:52:51 »
Dobra to umowa stoi - w następnym tygodniu wypuszczam wersję finalna 3.0 i biorę się za WM6.1

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 27, 2010, 19:38:25 »
Dobra to umowa stoi - w następnym tygodniu wypuszczam wersję finalna 3.0 i biorę się za WM6.1

3 x TAK :D:D

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 27, 2010, 19:51:11 »
16 razy tak :O~
BTW @Qsqa szanuję Cie i Ci ufam, ale musze to powiedzieć nie namieszaj z paczkami Manili jak @Jackos przez co mrozi się zegar. (pisałem Ci o tym na PW)
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 19:52:47 wysłana przez Budniu »

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 27, 2010, 21:52:42 »
A jest może czysty WM 6.jakiś tam?
Szczerze powiem, że manilę mam gdzieś a zapycha tylko zasoby.

Szybciutki i gigant stabilny system a resztę pierdółek sam sobie zainstaluję.
Qsqa, daj się namówić...

*

Offline mamutek

• **
  • 102
  • Sprzęt: SE P990i -> HTC TP2 -> SGS II
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 28, 2010, 14:59:43 »
rozumiem, ze tylko ja jeszcze jade na stockowym wm6.1? od ponad kwartalu mam tp2 i jeszcze sie nie zdecydowalem na zmiene romu. ale z uwaga sledze provena qsqi. to moj faworyt. ogolnie z 6.1 jestem zadowolony bardzo, ale (jak juz pisalem w ktoryms watku) przsiadlem sie na tp2 z se p990 na symbianie uiq, wiec subiektywnie moge nie widziec wad oczywistych dla innych :D

*

Offline zbyszaty

• *
  • 73
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2, Nokia E 52, Asus P526
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 01, 2010, 20:19:38 »

popieram:)
ROM: Stock ROM
RADIO: 4.49.25.91

*

Offline zyxell

• **
  • 193
  • Sprzęt: Raphael,Rhodium
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 01, 2010, 23:52:57 »

popieram:)

Również popieram , a najlepiej bez zbędnych dodatków zwłaszcza manili , sense czy jak to coś tam zwą ;D
arbeit macht frei!

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 02, 2010, 07:23:41 »
Nie no Sense 2.1 w Weather w home niech będzie.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 03, 2010, 21:34:57 »
@Skrobel

Jeśli nadal jesteś zainteresowany, to myślę, że po ponad tygodniu używania mogę już powiedzieć kilka słów o ROMie @Jackos'a :)
Żeby specjalnie się nie rozpisywać to powiem tylko, że nie mam się do czego przyczepić.  :ok: ROM szybki, stabilny, przez ten tydzień ani jednej "zwiechy", ani razu nie musiałem zamykać procesu, który przestał odpowiadać (co mi się zdarzało na stockROMie, ale to chyba nikogo nie dziwi). Po ok. 3 dniach od ostatniego SR mam 92 MB wolnej pamięci.

Miałem wprawdzie problem z "zamrażającym" się zegarem (nie odświeżała się godzina na zegarze w HS Sense), ale prawie na pewno był on spowodowany programem LUMOS do automatycznej regulacji jasności ekranu (używam go praktycznie od kiedy mam TP2, więc po wgraniu Jackos Hybrid ROM  LUMOS był jedną z pierwszych aplikacji jakie zainstalowałem). Jak tylko odinstalowałem LUMOSa i zrobiłem SR problem ustąpił (dziś jest 2 dzień od deinstalacji i braku problemów z zegarem).

Również nadchodzące terminy nie chciały mi się pokazywać na HS, ale to zapewne dlatego, że zapomniałem zrobić HR po flashu i od razu zacząłem instalować caby. Po HR problem ustąpił i jak dotąd na nic więcej nie trafiłem.

Dramatyczna różnica w wydajności w stosunku do stockROMu. Do innych na razie nie mam porównania, ale szczerze mówiąc nie czuję potrzeby "próbowania". Słowem nie przypuszczam, żebym zmienił ROM do momentu pojawienia się @qsqa PROven Light :)

EDIT: Może źle się wyraziłem: nie wiem czy problem był spowodowany przez LUMOS, ale objawiał się u mnie wyłącznie kiedy LUMOS był zainstalowany. ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2010, 21:38:39 wysłana przez Skrobel »

*

Offline jurasa4

• 302
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 03, 2010, 23:30:12 »
@skrobel

Serdecznie dziękuję za tę recenzję, przekonałeś mnie i zainstaluję ten ROM
Muszę tylko pociągnąć odpowiednie pliki

Ile trwa procedura wgrywania romu? 

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 04, 2010, 16:57:10 »
Ile trwa procedura wgrywania romu?

Hehe....
u mnie licząc razem z przymiarkami (to był mój pierwszy raz :proud:), 6-krotnym czytaniem helpa na PDAC i XDA (tak dla pewności), 2-krotnym przejrzeniem całego wątku @Jackosa i HardSPL ok. 1,5h  :mrgreen:

A tak na poważnie sama procedura HardSPL ok. 10 minut, a wgrywanie ROMu z kustomizacją (jak to ładnie niektórzy nazywają) może ze 20. Zresztą dokładnie nie pamiętam, taki byłem cały w strachu :E

Połączone: Marzec 06, 2010, 22:48:40
Witam ponownie,
Niestety od mojego ostatniego posta wiele się zmieniło.
Dziś rano wróciły problemy z "zamrażającym" się zegarem na HomeScreen TF3D, o których wspominałem już w postach wyżej.
Dotąd byłem przekonany, że one są spowodowane (a właściwie nie tyle spowodowane co wywoływane, bo przyczyna może leżeć głębiej, np. w ROMie) przez mały programik LUMOS, który steruje jasnością ekranu (dużo lepiej niż robi to WinMo).
Z moich eksperymentów wynikało, że jak tylko odinstaluję LUMOSa (potem oczywiście SR), problem znika.
Ale dziś, po instalacji PocketShield wrócił i już nie pomogło odinstalowanie. W dodatku PocketShield "zepsuł" dialer i po deinstalacji miałem połączenie dialera z Sense ze standardowym Windowsowym.
HR pomógł tylko połowicznie, bo po zainstalowaniu kilku pierwszych aplikacji (których używałem już wcześniej na ROMie @Jakosa) znowu zatrzymał się zegar.
Z wielkim bólem przesiadłem się więc na Jackos S2 (wyszedłem z założenia, że skoro @Jackos lubi w miarę lekkie ROMy nie pożerające zasobów, to może jego S2 będzie - jak na WM6.5 - w miarę lekki i stabilny). Już drugą godzinę się męczę konfigurując telefon tak, żeby choć trochę wolnej pamięci zostało dla aplikacji, ale ciężko to idzie.
Przyznaję, manila 2.5 ma dużo rzeczy, które mi się podobają (np. skróty na HS, czy LockScreen), ale konsumpcja pamięci jest koszmarna i wpływa negatywnie na płynność nawigowania po Sense, a nawet po wiadomościach.
Poużywam go przez kilka dni i najwyżej zainstaluję stock 6.1...
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2010, 22:48:40 wysłana przez Skrobel »

*

Offline Watcher

• *
  • 74
  • Sprzęt: HTC Touch Pro II+16GB, MIO A701 WM6.5-23016.5.3.0.PLK
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 07, 2010, 19:53:28 »
Od początku jadę na stock ROMie WM 6.1. Zrezygnowałem z TFL i wgrałem Spb Mobile Shell.  Obserwuję walkę forumowiczów z różnymi wersjami ROMów i odnoszę wrażenie, że jednak najbardziej stabilny jest oryginalny WM 6.1. Nie występuje u mnie większość problemów opisywanych na forum a Spb MS daje elastyczność w konfigurowaniu ekranów. Polecam wypróbowanie zestawu WM 6.1 + Spb MS.
Z uwagą śledzę działania qsqa i proponuję, żeby poddać obróbce właśnie stock ROM WM 6.1. Jest stabilny i gdyby wyrzucić bzdurną nakładkę TFL to jestem przekonany, że byłby szybki i niezbyt pamięciożerny.
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2010, 21:15:38 wysłana przez Watcher »
Watcher

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 07, 2010, 20:04:00 »

Tutaj mamy obietnicę i ja się jej będę trzymał. :) Wprawdzie chyba termin nie zostanie dotrzymany ;) ale myślę, że prędzej czy później się doczekamy :)