Procesor ma dość pokręcania, 550MHz i już SOD - o co chodzi???

• 10 Odpowiedzi
  • 1132 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bomber

• *
  • 71
  • Sprzęt: Artemis=> => Rhodium ;)
Witam.
Temat może trochę dziwnie brzmi, ale objawy też są dziwne.
TP2 się zbuntował i po podkręceniu nawet (tylko) do ok 550 MHz robi mi problem w postaci SOD.
Normalnie śmiga wszystko tylko przy wybudzeniu jest porażka.
Wcześniej na WiMoSpeed uzyskiwałem stabilnie prędkość 690MHz i nie było problemu z SOD, pojawiał się dopiero przy wyższych kręceniach, a teraz taka kicha...a w tym telefonie bez kręcenia jest lekka porażka niestety.

Dodam że mam standardowe zwykłe programy, działające w tle jak PH weawer (profile dzwonka), S2U2..na pokładzie jest jeszcze CHT 2.0....rom zwykły standardowy, do tego tel. niczym nie zaśmiecony bo ostatnio miał HR.

Czemu tak się dzieje???? :(

*

tomwil

Odp: Procesor ma dość pokręcania, 550MHz i już SOD - o co chodzi???
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 10, 2011, 11:11:40 »
...uzyskiwałem stabilnie prędkość 690MHz ...

i jak również większą temperaturę... jak mniemam albo mobo albo procek (piny) się przegrzał. Efekt jest taki, ze odkręcając procka rośnie jego temperatura i coś z ww po prosty traci łącze...
Takich przypadków znam juz naście na różnych sprzętach, a osobiście mnie dotknęło to na X8. Efekt taki, ze po pokręceniu do 628 (z 600 nominalnego) ostaje BL. Bez kręcenia śmiga spoko ale juz wyżej nie da rady. Sprzęt w serwisie i z takim właśnie wskazaniem (na szczęście po znajomości to sie bezpłatnie odbyło)

*

Offline bomber

• *
  • 71
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 10, 2011, 11:40:25 »
yyyy..spoko..dzięki za odpowiedź...choć miałem nadzieje że to coś mniej poważnego..
mimo to czemu w takim wypadku jest teraz tak że mogę pracować około 700MHz a problem leży tylko w SOD

*

tomwil

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 10, 2011, 12:02:43 »
ogólnie cały ekran masz do du..y czy część?? Opisz jak to wygląda... czy o razu po podkreceniu dostaje zawiecha czy dopiero po jakimś czasie?

jeszcze jedno... dawno temu się pozbyłem TP2 stąd pytanie: czy to nie ma związku z hsplem i doborem systemu? W Desire np nieodpowiednie recovery powoduje DOS...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2011, 12:06:53 wysłana przez lupus »

*

Offline bomber

• *
  • 71
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 10, 2011, 12:37:18 »
Kolego..chyba mnie (w ogóle) nie zrozumiałeś..
SOD - Standby of Death czyli telefon hula normalnie..nawet przy kręceniu..tylko ostatnio dość często nie mogę go wybudzić przyciskiem power ze stanu uśpienia...

a z ekranem nic się nie dzieje..nie wiem skąd taki pomysł...
o jakimś problemie z "hsplem czy doborem systemu"to nic nie wiem..telefon jest pół roczny i ma oryginalny ROM nic w nim nie grzebałem pod tym względem..
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2011, 12:40:18 wysłana przez bomber »

*

tomwil

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 10, 2011, 12:45:19 »
bo SOD to Screen Of Death ... mam styczność z różnego rodzaju sprzętem i SOD zawsze to znaczyło. W PC były Black SOD (BSOD), Red SOD(RSOD) , znany Blue SOD (BSOD) a w PPC jest po prostu SOD choć różne sprzęty mają też swoje kolorki. Wejdź na xda i wpisz SOD i zobacz co Ci wyjdzie...

chociaż widzę, ze Standby of Death też sobie tak ludziska skracaja...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2011, 12:48:19 wysłana przez lupus »

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 11, 2011, 13:58:46 »
Co za różnica jak to nazwiemy wiadomo przeciez o co chodzi, ale ja mam ten sam problem. Kiedys na Jackosie spokojnie kreciłem pod 700 MHz a teraz nic absolutnie sie podkrecic nie da.

*

tomwil

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 11, 2011, 14:04:21 »
a na stocku???

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 11, 2011, 21:03:41 »
Moge spróbować ale najpierw musze zainstalowac jakis net framework... w gotowanych romach widac byl w standardzie bo pierwszy raz sie z tym spotykam.

*

Offline bomber

• *
  • 71
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 12, 2011, 17:08:38 »
widzę że nie tylko ja mam taki problem...jednak jak na razie nikt nie jest w stanie pomóc.. :sad:

*

Offline bomber

• *
  • 71
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 20, 2011, 17:16:04 »
Wygląda, że pozbyłem się problemu SOD!!! :grin:
Ostatnio zaczął mnie dręczyć nawet na fabrycznych ustawieniach procesora i HR nie pomógł.
Przeszukując internet znalazłem coś co mi pomogło, ale nie dam głowy uciąć, że pomoże wszystkim.
Trzeba wejść w ustawienia-więcej-osobisty-telefon-usługi GSM/UMTS-pasmo....
tu zmieniamy typ sieci z auto na GSM i wybierz pasmo zmiana z auto na GSM(900+1800)+UMTS(2100+900)

Od 3 dni telefon śmiga prawie na 700MHz i nie ma mowy o żadnym zawieszeniu...chyba znowu zaczynam go kochać...w tej sytuacji wszystkie inne wady można mu wybaczyć :wink:

kolejny dzień i wszystko ok :ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 14:48:38 wysłana przez bomber »