Problem z wgraniem ROMu.

• 7 Odpowiedzi
  • 1405 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline brohu1

• 6
  • Sprzęt: TP2
Problem z wgraniem ROMu.
« dnia: Maj 14, 2011, 18:16:35 »
Witam,
mam problem z wgraniem nowego ROM'u.
Wgralem HardSPL, potem uzylem Task29 nastepnie wchodzę w BL (na dole napis USB) i zaczynam wgrywac nowy ROM lecz wyskakuje blad z polaczeniem "The Update Utility cannot connect to yor PDA phone."

Prosze o porade.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: Problem z wgraniem ROMu.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 14, 2011, 22:33:48 »
Powodów może być kilka. Napisz coś więcej:
- jaki masz system (XP, Vista, 7?)
- jeśli masz XP, to spróbuj odinstalować i ponownie zainstalować ActiveSync.
- jeśli Vista/7, to przed instalacją ROMu powinieneś najpierw zainstalować łatkę z M$:
         http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=46F72DF1-E46A-4A5F-A791-09F07AAA1914&displaylang=pl
- jaki ROM próbujesz wgrać?

PS. Jeśli wszystko zawiedzie, możesz wgrać ROM z karty SD:
Flashing Via MicroSD Card
1. Make sure your microSD is Formatted to fat32 (you dont have to delete all files but it is safer if you do)
2. Download your prefered Rom from the Rhodium Rom Develpoment Page and unzip/unrar it to your PC
3. Goto the Roms Folder and rename the .nbh file to RHODIMG.nbh
4. Copy the RHODIMG.nbh file to the root of your MicroSD Card
5. Plug the MicroSD Card into the phone
6. Enter the BootLoader screen, you will first see a tri-color screen with the phone and SPL Information at the top
7. Follow the On Screen instructions to start the update
8. After flash has completed, press the reset button with the stylus to reset the device.

Źródło
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2011, 22:39:57 wysłana przez Skrobel »

*

Offline brohu1

• 6
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 14, 2011, 22:49:56 »
mam XP, chcialem wgrac Jackosa S3 JackFull jednak plik RhodiumAdvancedRUU.exe nie odpalal sie prawidlowo wiec zrezygnowalem (chyba ze cos nie doczytalem).

chcialem wrócić do starego ROM'u - Jackos S2 SkrobPro 1.9 ale wyskakiwało j/w. próbowałem jeszcze kilka razy, reset telefonu, komputera, kolejne proby, potem jeszcze raz task29 i jak juz bylem u kresu sil to udalo sie i wszystko po staremu jest.

jak poprawinie wgrac ten ROM? Radio mam odpowiednie, a przy odpaleniu RhodiumAdvancedRUU.exe wyskakuje "Aplikacja nie została właściwie zainicjonowana bla bla"

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 14, 2011, 22:58:40 »
Ten ostatni komunikat oznacza, że nie masz .Net Framework na komputerze. Ale AdvancedRUU nie jest konieczne do wgrania ROMu. Jest wygodniejsze jeśli masz dużo wersji ROMów i nie chcesz ich umieszczać w różnych katalogach.

Jeśli masz XP, to najpierw ściągnij CustomRUU stąd:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=492930

Rozpakuj i wrzuć je do jakiegoś katalogu na twardym dysku. W tym samym katalogu umieść plik .nbh wybranego ROMu (np. Jackosa) i zmień jego nazwę na RUU_Signed.nbh. Uruchom CustomRUU.exe i powinien pójść. Jeśli nadal będzie problem z połączeniem, to może jednak przeinstaluj ActiveSync'a? Sam nie miałem nigdy takiego problemu więc moje porady bazują na tym co znalazłem w internecie. Generalnie ten błąd jest najczęściej spowodowany błędami ActiveSynca i niewłaściwą wersją CustomRUU.

chcialem wrócić do starego ROM'u - Jackos S2 SkrobPro 1.9 ale wyskakiwało j/w. próbowałem jeszcze kilka razy, reset telefonu, komputera, kolejne proby, potem jeszcze raz task29 i jak juz bylem u kresu sil to udalo sie i wszystko po staremu jest.
Co dokładnie masz na myśli przez "po staremu"? Udało Ci się w końcu wgrać jakiś ROM? Jaki?

*

Offline brohu1

• 6
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 14, 2011, 23:10:51 »
Zaraz sprobuje zrobic tak jak napisales.

Tak, udało mi sie wgrać ROM, który mialem wczesniej - Jackos S2 1.9

Połączone: Maj 14, 2011, 23:29:31
Udało się! Tym razem bez żadnych problemów - Jackos S3 JackFull 1.2 PLK. Naprawde wielkie dzieki!

Jeszcze jedno pytanko - ekran wylacza sie przy przyslonieciu czujnika swiatla, gdzie moge to zmienic? Pierwszy raz sie spotykam z tym.
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2011, 23:29:31 wysłana przez brohu1 »

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 14, 2011, 23:35:04 »
Jeszcze jedno pytanko - ekran wylacza sie przy przyslonieciu czujnika swiatla, gdzie moge to zmienic? Pierwszy raz sie spotykam z tym.
'Narzędzia' - 'Proximity Locker'
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 14, 2011, 23:53:25 »
Jeśli chcesz to zmienić na stałe, to z \Windows\Startup\ wyrzuć skrót HD2ProximityScreenOff.lnk

EDIT! A, nie doczytałem! JackFULL, tam chyba nie ma HD2Proximity....
Musisz dodać do skrótów przełącznik, który się nazywa "Proximity Sensor" albo "Proximity Relight" i użyć tego przełącznika by wyłączyć te funkcje. Potem możesz już usunąć te skróty.
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2011, 23:56:07 wysłana przez Skrobel »

*

Offline brohu1

• 6
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 15, 2011, 00:13:29 »
Juz sobie poradzilem, jeszcze raz wielki dzieki!