Problem z odtwarzaniem filmów. Czy filmy muszą mieć jakiś specjalny format??

• 17 Odpowiedzi
  • 2762 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline szop44

• 33
  • Sprzęt: HTC Diamond2  &&  HTC TP2
mam media playera i nie odtwarza mi żadnego filmu w formacie avi.  co może być przyczyną? bo chyba nie są konieczne jakieś kodeki:D
1.Sprzęt: HTC Diamond2
   ROM: serwisowy ?!
2.Sprzęt: HTC Touch Pro2
   ROM: Jackos EVO ShowLITE 1.0.4

sciagnij sobie coreplayera. nie jest marudny.

*

Offline szop44

• 33
  • Sprzęt: HTC Diamond2  &&  HTC TP2
a dzięki wielkie pomogło:D
1.Sprzęt: HTC Diamond2
   ROM: serwisowy ?!
2.Sprzęt: HTC Touch Pro2
   ROM: Jackos EVO ShowLITE 1.0.4

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Musiało. Też używam i jak dotąd nie znalazłem programu, który by odtwarzał filmy równie dobrze. Co nie znaczy, że odtwarza wszystko jak leci i wszystko płynnie. Niestety większość muszę konwertować, żeby nadawało się do odtwarzania na Rhodium...

*

Offline bomber

• *
  • 71
  • Sprzęt: Artemis=> => Rhodium ;)
a ja mam tcpcp net drg v2 i odtwarza wszystko bez zadnej konwersji i płynnie :proud:

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Hmmm... być może coś się zmieniło. Wolałbym używać darmowego softu, ale wersje TCPMP, które testowałem (przyznaję, ponad pół roku temu) cięły strasznie przy odtwarzaniu avi w takim formacie, który CorePlayer odtwarza bez zająknienia.
Ale chyba jednak wypróbuję TCPMP raz jeszcze.
Możesz podać jakiś link? Bo ja znalazłem tylko jakieś wersje mające numerki 0.xxxx, np. 0.81, a v2 nie znalazłem nigdzie.

*

Offline bomber

• *
  • 71
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=684106

przeczytaj a potem ustaw wszystko tak jak w tym pierwszym poście, wszystko śmiga-bajka;)

a tu masz skórkę żeby w portrait było wszystko cacy
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=634951&page=47   (post 466)
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2011, 13:41:15 wysłana przez bomber »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Dzięki, ściągnąłem, zainstalowałem, ale to chyba nadal nie to czego szukam.

Mam kilka filmów na karcie (już i tak zmniejszonych na PC), ale ta wersja również nie odtwarza ich płynnie. Albo się przycinają, albo lewa strona ekranu odświeża się odrobinę wcześniej od prawej.

Np. mam plik avi w następującym formacie:
Format: AVI/DIVX
Video: MPEG-4 Video
Kodek: MPEG DivX/XviD
Rozdzielczość: 416 x 176 (czyli i tak bardzo nieduża)
Ilość ramek: 25.000
Audio: MP3
Kodek: LibMad MPEG Audio
Format: 32000 Hz Stereo
Data bitrate 112 kbit/s

I CorePlayer go odtwarza bez problemu (w sumie nie robi łaski, bo film jest już zmniejszony i skompresowany), a TCPMP niestety go rwie od samego początku...

*

Offline bomber

• *
  • 71
A ustawiłeś Video na GDI? do tego mam w ustawieniach odtwarzacza zwiększoną wartość buffering..procek podkrecony do 650 i wszystko mi ładnie odtwarza..nawet na tv obraz jest spoko

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Rzeczywiście w trybie GDI jest lepiej. Ale mimo wszystko daleko od płynności. Może jeszcze coś trzeba poprzestawiać. Można oczywiście zmniejszyć jakość, ale oczywiście cierpi na tym obraz, a przecież nie o to chodzi...

Core mimo wszystko odtwarza płynniej nawet w DirectDraw. A ideałem byłoby gdyby można było oglądać filmy bez żadnej konwersji. Niestety tego mi się wciąż nie udało zrobić ani w TCPMP ani CorePlayer.

*

Offline QQQQ

• 44
Odp: Problem z odtwarzaniem filmów. Czy filmy muszą mieć jakiś specjalny format??
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2011, 14:26:11 »
Skrobel, kontynuując nasz OT z innego tematu, film o rozdziałce 624x352 fps 25 dzwięk mp3 128 kbit/s 48kHz oczywiście xvid jeszcze na jackos s3 1.0.0 szedł płynnie ponad 100% na ustawionym QTV. A z winmospeed jest efekt jeśli film na standardowym taktowaniu daje ok 80% to po podkręceniu na 748MHz jest 100%
Sprzęt: HTC Touch Pro2
ROM: Jackos EVO ShowLITE 1.7.1 PLK 
Radio: 4.49.25.91

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: Problem z odtwarzaniem filmów. Czy filmy muszą mieć jakiś specjalny format??
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2011, 14:46:00 »
Dzięki,
Napisz co jeszcze modyfikowałeś w ustawieniach CorePlayer'a. Bo w sumie nie rozumiem dlaczego u Ciebie chodzi (chodziŁ) płynnie, a u mnie nie. W sumie nie mam nic przeciw konwertowaniu filmów, gdybym tylko zdołał wyeksperymentować optymalną metodę/ustawienia/format konwersji. Ale tych ustawień w każdym programie do konwertowania (no może z wyjątkiem SmartMovie Convertera) jest tyle, że nie wiem co dokładnie poustawiać. Może zresztą te ustawienia mają "pasować" do ustawień CorePlayer'a.
A może w ogóle wysłałbyś swój plik '\Application Data\CorePlayer\config.xml'? W nim są przechowywane wszystkie ustawienia programu. Z wyjątkiem zapamiętanych albumów i ścieżek dostępu.

*

Offline QQQQ

• 44
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2011, 15:14:11 »
Dosłownie nic nie zmieniałam po instalacji (w pamięci tel.) :) z tym, że wcześniej na symbianie miałem problem z synchro audio/video więc zapobiegliwie zahaczyłem  w advanced -> override avi... a telefony mamy te same (RHOD100) więc powinno i u Ciebie hulać.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2011, 15:19:17 »
OK, dzięki. Trochę się zawiodłem na tym aspekcie pracy TP2. Zdaję sobie sprawę, że to nie jest telefon multimedialny i nie wymagam odtwarzania filmów HD (co jest teraz już standardem wśród smartfonów), ale wydawało mi się, że powinien przyzwoicie odtwarzać "normalne" filmy o poziomej rozdzielczości ok. 700 px. Tak więc będę jeszcze próbować i jak tylko coś znajdę, to dam znać.

*

Offline QQQQ

• 44
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2011, 15:25:36 »
Aha, zapomniałem zapytać: na QTV też tak było? też lagowało? na takich ustawieniach u mnie była rewelacja: Video: Xvid 624x352 25.00fps 694kbps [Video 0]
Audio: MPEG Audio Layer 3 48000Hz stereo 128kbps [Audio 1]
może masz za duży video bitrate? Mam podobny film identyczne parametry ale bitrate 1171kbps i było ok. 70% na benchmarku gdzie przy 694kbps jest chyba ok. 105%
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2011, 15:35:16 wysłana przez QQQQ »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 05, 2011, 15:47:47 »
Owszem.
np film 576 x 324 px, DivX, 656 kbps, Audio MP3 112 kbps 44kHz nawet na QTV.
Wprawdzie widzę teraz, że może wersja kodeka jest jakaś egzotyczna, bo Media Player na lapku nie chce odtworzyć video. Jest tylko dźwięk. Ale już subEdit player radzi sobie z nim bez problemu.

Także może jednak muszę pokonwertować te filmy i tyle... Tylko niech ktoś mi pomoże w wyborze i ustawieniu programu :(

*

Offline QQQQ

• 44
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 05, 2011, 15:55:01 »
Mogę tylko pomóc wysyłając szczegółowe parametry filmu który na full ekran chodzi płynnie. Bawiłem się kiedyś z mediacoderem i jakoś kulawo bo kulawo ale czasem mi poszło coś przerobić. Ale bawiłem się głównie dlatego, żeby przerobić dźwięk z ac3 na mp3. Niestety (przynajmniej dla mnie) to grubsza sprawa, za dużo czasu, więc odpuściłem sobie zabawę :)
No dobra, odgrzebie stare śmieci ;) Ustawienia dla media coder w załączniku. Nie gwarantuje, że wszystko pójdzie jak po maśle ale zasadnicze ustawienia są wprowadzone.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2011, 20:37:07 wysłana przez QQQQ »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 05, 2011, 16:33:41 »
Dziękować! Będę próbował w najbliższym czasie. Tylko muszę poprawić ustawienia zegara w SkrobPRO PLK.