PROBLEM Z HTC TOUCH PRO 2 - MARTWE PIKSELE!?

• 9 Odpowiedzi
  • 3268 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PROBLEM Z HTC TOUCH PRO 2 - MARTWE PIKSELE!?
« dnia: Lipiec 18, 2009, 09:35:50 »
Witam.
Od tygodnia jestem posiadaczem htc touch pro 2. Dopiero wczoraj w nocy zauważyłem, że chyba jest z nim coś nie tak...
Czy wy też macie takie mikroskopijne ziarenka na wyświetlaczu? Widać je na czarnym tle - np gdy uruchamia się windows lub gdy włączymy aparat fotograficzny w nocy i przyjrzymy się bardzo blisko i dokładnie ekranowi (musi być widać tylko czerń - możecie włączyć tryb aparatu i przysłonić palcem obiektyw, następnie przyjrzeć się z bardzo bliska ekranowi pod różnym kątem). Jest ich w moim przypadku kilkanaście aż! Nie chcą zniknąć, nie jest to wina folii ochronnej, bo już sprawdzałem. Bardzo proszę użytkowników, aby sprawdzili to na własnych urządzeniach i dali znać czy u nich też coś takiego się pojawia... Chyba będę musiał zareklamować mój egzemplarz tylko nie wiem czy bezpośrednio w jakimś serwisie htc czy poprzez sklep w którym kupiłem  :worried:

Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi z waszej strony.

*

Offline muminisko

• 464
  • HTC Desire Z + graty na WM...
Odp: PROBLEM Z HTC TOUCH PRO 2 - MARTWE PIKSELE!?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 18, 2009, 10:08:08 »
Z opisu wnioskuję, że masz jakieś martwe subpiksele. Tylko nie jestem pewien czy jest to podstawa do reklamacji....

*

Offline kizych

• 35
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 18, 2009, 18:41:48 »
@lazy13bones: Jak jest ich już kilkanaście, to powinni wymienić wyświetlacz/model. Wiem, że na necie możesz znaleźć jak to się ma do monitorów... Ja mam akurat 19'' wide, i w nim, jak się nie mylę, powyżej 3 całych pikseli lub powyżej 5 martwych subpikseli daje podstawę do reklamacji.

Daj znać jak w tej kwestii działa serwis HTC :)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 20, 2009, 11:22:26 »
Znalazłem podobne problemy użytkowników na forum xda-developers. Tu jest link: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=527075
Z tego co tam wyczytałem można wywnioskować, że HTC robi wyświetlacze niezbyt dobrej jakości, co według mnie jest niedopuszczalne w przypadku urządzenia tej klasy za blisko 3 tyś zł. Za te pieniądze można przecież kupić średniej klasy TV LCD 32" :shock:
Pomijając już inne problemy typu luzów wyświetlacza czy psującej się klapy baterii (które na szczęście mnie ominęły).
Generalnie rzecz biorąc technologia LCD nie jest perfekcyjna. Może technologia AMOLED zastosowana w Samsungu Omnia Pro okaże się lepsza pod względem bezawaryjności.
Myślę, że HTC też powinno pójść w tę stronę i bardziej przykładać się do wykonania swoich urządzeń (odpryskujący lakier w Blackstone, rysująca i palcująca się obudowa w Diamond 2 czy obecne niedociągnięcia niektórych TP 2). Jakość materiałów powinna być najwyższej jakości jak przystało na lidera.

P.S.
Gdy pierwszy raz zamówiłem TP 2 przyszedł do sklepu model w którym nie domykała się tylna klapa baterii, którego oczywiście nie odebrałem...

Podsumowując jednak wszystko, TP 2 jest według mnie najlepszym urządzeniem tego typu na dzień dzisiejszy. Mimo tych kilku subpikseli, które w normalnych warunkach pracy są niewidoczne, mogę wypowiadać się w samych superlatywach i nie żałuję mojego wyboru.
Zastanawiam się jeszcze czy reklamować sprzęt, bo zawsze może mi się trafić gorszy egzemplarz (np z całymi martwymi pikselami lub z luzami wyświetlacza...).

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 20, 2009, 11:54:56 »
Nie sprawdzaj wyświetlacza pod kątem badpikseli na aplikacji aparatu bo możesz zobaczyć badpiksele... ale aparatu a nie samego wyświetlacza.
Do testów najlepiej zrobić 5 bitmap wielkości ekranu całe zapelnione pojedyńczymi kolorami: czerwony (255,0,0), zielony (0,255,0), niebieski (0,0,255), biały i czarny. Następnie wyświetlaj je na pełnym ekranie i sprawdzaj jak te podejrzane piksele zachowują się na różnych tłach.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 26, 2009, 11:36:39 »
heh tez zauwazylem jeden pixelik co mnie troszke wkurzyło, ale coz zrobic, widac go tylko wtedy na czarnym tle jak uruchamiam fona, czyli np przy softresecie. A swoją drogą wie ktos ile jest dopuszczalnych martwych pixeli w gwarancji aby mozna bylo reklamowac??

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 30, 2009, 22:50:30 »
Ja u siebie tez zauwazylem, ale dopiero po przeczytaniu tego postu. W sumie malo przeszkadza bo przy normalnym uzytkowaniu tego nie widac. Ale ciekaw jestem jak zachowuje sie HTC, w tej kwestii. Narazie nie widze sensu aby reklamowac bo zauwazylem to dopiero wtedy jak przeczytalem to o czym tu mowa.
Ale z ciekawosci napisalem do HTC jak ma sie do tego gwarancja i poczucie odpowiedzialnosci producenta za w sumie nie tani sprzet. Zobaczymy narazie gwarancja jest 24 miesiace wiec bedzie czas to zglosic jezeli HTC sie wogole poczuje do tego aby to naprawic:)
Z drugiej strony nie jest to TV i za 2 lata conajmniej zmieni sie na cos nowszego.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2009, 23:19:03 wysłana przez krzys139 »

*

Offline michallus

• **
  • 111
  • Sprzęt: HD2, SGN
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 30, 2009, 23:20:08 »
Mam 6-8 pixeli martwych, także widzę że to normalne.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 30, 2009, 23:28:40 »
Mam 6-8 pixeli martwych, także widzę że to normalne.

Mimo wszystko mi nadal bardzo sie podoba:) I co dowiedział się ktoś czegoś siekawego:)?
Ja dzwoniłem dziś do sklepu i tam też nie wiedzą ile może być takich subpikseli. Jest jakas infolinia HTC ale nie mam pojecia ile to kosztuje bo numer jakis dziwny, i chyba godze sie z tym ze niestety sprzet drogi a wykonanie marne i trzeba narazie z tym zyc.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2009, 13:01:36 wysłana przez krzys139 »

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 01, 2009, 17:04:35 »
Wiec odpowiedź brzmi tak, że powyżej 3 pikseli serwis wymienia wyswietlacz. Ja narazie nic nie ruszam gwarancja ejst 2 lata wiec bede go meczyl:) moze na koniec dostane nowy wyswietlacz:)