Pozostać przy TP2 czy przejść na N900 ( open office - > excel, word )

• 8 Odpowiedzi
  • 1299 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam

Mam mały mętlik w głowie, telefon to moje takie przenośne biuro, odbieram maile, edytuje sobie excela a czasem worda i pooglądam pdf'y, od czasu do czasu poczytam co nieco w internecie.

Problem wygląda tak że wyczytałem że w systemie Maemo można uruchomić pakiet open office, a jak wiadomo to już "coś", ponieważ pakiet mobile 2010 w WM jest dobry ale trochę zmienia wygląd tabel itp - czyli jest ok ale mogło by być o wiele lepiej ;).
Z tego co się zorientowałem to na Androida nie ma rewelacji pod tym względem więc przejście na androida to w sumie nie najlepszy pomysł.
Z tego wszystkiego mam dwa pytania.

Czy jest możliwość używania systemu maemo na HTC TP2 ? Najlepiej zainstalowania tak aby płynnie działał.
Czy jest sens zmiany telefonu na N900 ( na starszy ? ) jedynie patrząc na pakiet open office ?

*

Offline newo

• 270
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2/Cyfon p168i
Odp: Pozostać przy TP2 czy przejść na N900 ( open office - > excel, word )
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2012, 09:35:11 »
Powiem tak.
Zamienił stryjek z siekierki na kijek :)
Poza tym co mówisz pod każdym względem N900 jest gorszę więc czy dla małego szczegółu warto psuć sobie komfort pracy który i tak na dzisiejsze czasy zbyt duży nie jest?:)

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2012, 16:49:53 »
Właśnie nie wiem, korci mnie ten openoffice ale z drugiej strony pewnie powoli pracuje. Pewnie masz racje, te n900 po za tym maemo niczym szczególnym nie przyciąga, a nawet klawiatura uboga w niej jest.

----
UPDT

Znalazłem w siecie UBUNTU, linux działa całkiem całkiem, można powiedzieć że ciekawie ;) chyba to będzie najlepsze wyjście. ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2012, 22:44:04 wysłana przez janosikpat »

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
  • Sprzęt: TP2(t7385), HTC HD2, blackstone
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 05, 2012, 18:45:08 »
Z tego co słyszałem n900 jest straszna w obsłudze, linux wyglada ladnie ale jego obsluga to tragedia..

*

Offline TnT84

• 12
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2012, 11:29:08 »
Poszukaj informacji o Rhoubuntu jeśli zależy ci na open office. Chyba nawet tu ktoś pisał o ubuntu na TP2. I o ile się nie mylę to ktoś uruchamiał też Debiana.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2012, 10:52:11 »
Poszukaj informacji o Rhoubuntu jeśli zależy ci na open office. Chyba nawet tu ktoś pisał o ubuntu na TP2. I o ile się nie mylę to ktoś uruchamiał też Debiana.
Uruchamiałem już ubuntu i jak napisałem działa przyzwoicie ale nie słychać rozmówcy.

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2012, 13:45:23 »
a moze stalo sie od uszkodzenia mechanicznego lub uszkodzenie tasmy? bo sa wlasnie takie przypadki ze nie dziala mikrofon lub sluchawka jesli tasma ma juz troche czasu

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2012, 14:00:34 »
N900 powoli pracuje? na 600mhz śmiga fajnie, na 1.15ghz zapierdziela (wyniki w quadrancie na andku miałem ok. 1.5k, czyli tyle, co hd2, odchudzone romy pod 2k dochodzi). Czy jest straszna w obsludze? Lepszego multitaskingu nigdy w zyciu nie widziałem, jest intuicyjna po krotkim uzywaniu, bardzo przyjemna. Razić może dosyć słaba bateria (jak się ma 1.15ghz, andka i się siedzi na grach to w 3h spokojnie potrafię zużyc 100% baterii), grzeje się no i ekran oporowy (rzecz jasna na seryjnym taktowaniu problem z grzaniem i baterią odpada). Według mnie to jest bardzo udany smartphone. TP2 jest o kilka klas niżej (słaby procek, mało pamieci, brak hostu usb, gorszy aparat, wm).

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 10, 2012, 18:42:25 »
A uzywales kiedys tp2? widocznie nie :)
mimo wolniejszego procka i tak chodzi dobrze,  oryginalny WM raczej uznal bym za +  bo ten linux w nokii jest do kitu..
No wlasnie bateria w TP2 - trzyma znakomicie, wielka jak w prawie zadnym inny telefonie, 3 godziny jak mowisz to dla tp2 nie mozliwe zeby go rozladowac co bys nie robil.
czy malo pamieci? mozna wlozyc karte pamieci, brak hostu usb? czyli, po co to?
gorszy aparat? moze w pikselach ale nie w rzeczywistosci:) uwierz mi pewnie rozwalil by nokie.

Ta nokia wyglada fajnie itp ale chyba wiecej zalet po podsumowaniu mialby tp2 ktory doczekal sie juz takze androida w nand..
I co do qwerty, chyba zaden telefon nie ma wiekszej i wygodniejszej klawiatury niz Pro 2, i oczywiscie ekran podnoszony w gore:) tego nokia nie ma
TP2 jest moze kilka klas nizej cenowo od tej nokii bo za 300 mam juz elegancki telefon a nokia, ehh dalej placi sie nie mam pojecia za co..

Aha i o muzyce nie wspomnialem, Rhodium ma 2 glosniki, glosowy i basowy, nokie zagłuszy 1\3 glosnosci.. :)

Ja polecam TP2 mysle ze oprocz procesora (wcale duzo nie mniejszego) chodzi niezle i jest lepszy ale oczywiscie kazdy ma swoje racje i wybierze co chce.