Pierwsze ładowanie + Brak ładowarki

• 11 Odpowiedzi
  • 1537 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pierwsze ładowanie + Brak ładowarki
« dnia: Kwiecień 07, 2011, 16:16:03 »
Posiadam HTC z USA więc nie mam ładowarki do niego działającej pod naszą siecią.
Wiem że pierwsze ładowanie powinno być inne niż wszystkie na czym ma to polegać ? i dodatkowo czy mogę to wykonać poprzez połączenie USB.
W przyszłości chciałbym normalnie korzystać z ładowarki więc interesuje mnie jakaś przejściówka , czy transformator nie wiem co dokładnie i chciałbym wiedzieć czy to musi być coś specjalnego ? odpowiednie natężenia Hz i napięcie.
Prosiłbym aby ktoś mi to wszystko wytłumaczył
Z góry dziękuję za odpowiedź

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
Odp: Pierwsze ładowanie + Brak ładowarki
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2011, 20:59:03 »
org ladowarka ma 5v 1A.podejrzewam ze kazda ladowarka(dobra jakosciowo a nie jakas china)powinna byc dobra.komp da ci 500mA wiec moze to trwac dluuuzej

*

Offline KoWaLWWL

• 39
  • Sprzęt: Galaxy S II (GT-i9100) ; HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2011, 22:36:02 »
pożycz sobie ładowarkę od iPhona napewno naładujesz jak oryginalną ładowarką.
Sprzęt: Galaxy S II (GT-i9100)
ROM: 2.3.4 I9100XXKH3
2 Sprzęt: HTC Touch Pro2
ROM: Jackos_EVO_SkrobPRO_1.4.0_PLK_RC

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 08, 2011, 09:24:26 »
Ja kupiłem najzwyklejszą ładowarkę USB. W moim przypadku 2A i daje radę.
A co do pierwszego ładowania to tak, moim zdaniem lepiej ładować normalną ładowarką sieciową niż z USB, ale jak nie ma nic innego to USB musi wystarczyć.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2011, 20:02:07 »
Ładując większym prądem na pewno skracasz żywotność baterii, standardowa ładowarka ma 5V/1A, przy ładowaniu z USB 5V/0.5A i to też teoretycznie nie jest najlepsze...

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2011, 23:00:03 »
mozesz podlaczyc nawet i 5A.i nic sie nie stanie z bateria.bateria ma uklad ograniczajacy prad ladowania i sama sobie reguluje jakie natezenie ma byc.gorzej jezeli jest za mala wydajnosc pradowa ladowarki.mize sie spalic.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2011, 23:04:30 »
Moim zdaniem obaj macie trochę racji.

Tzn. odbiornik prądu pobierze tyle mocy ile potrzebuje, nawet jeśli zasilacz będzie miał większą moc. Ale z drugiej strony układ ładowania naszych TP2 może być faktycznie przystosowany do ładowarek ok. 1A, bo - jakkolwiek z sieciową ładowarką do tej pory nie miałem żadnych problemów - w samochodzie przy ładowaniu 2A ładowarką niestety przegrzewa się bateria. Jak zmieniłem ładowarkę samochodową na 1A, problem ustąpił. A więc TP2 jest w stanie pobrać na tyle dużą moc, że przy niesprzyjających warunkach zewnętrznych (np. słońce) psuje się bilans cieplny urządzenia... ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 09, 2011, 23:09:17 »
Powiem wam ze jak juz skoncze ta elektrotechnike (za jakies 10 lat najprędzej xD) to wam powiem o co chodzi z tymi ladowarkami :)

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 09, 2011, 23:16:01 »
a nie miales gps odpalonego?jesli tak to wszystko gra bo jezeli obiazysz ogniwo dosc znacznie to bedzie sie grzac,no i samo ladowanie tez lekko nagrzewa baterie.obie okolicznosci spowoduja dosc wysoka temperature baterii.a 1A mogl poprostu nie doladowywac baterii bo tel mogl potrzebowac zbyt wiele i ladowarka poprostu nie wyrabiala....kwestia poboru pradu z baterii.zbyt slaba ladowarka w skrajnych przypadkach nie naladuje baterii mimo iz tel bedzie pokazywal ladowanie bo prad ladowania bedzie nizszy niz prad rozladowywania

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2011, 23:23:29 »
No oczywiście, że miałem GPS i zdaję sobie sprawę, że im więcej energii urządzenie zużywa tym więcej ciepła wydziela. Ale chodzi mi o to, że ten 1A (jeśli oczywiście rzeczywisty maksymalny prąd wynosi tyle ile napisano na obudowie ładowarki - to zupełnie inna kwestia) wydaje się być prądem optymalnym, bo podczas dłuższej jazdy przy intensywnym użyciu (GPS + BT + rozmowa) bateria mimo wszystko się ładuje (w końcu naładowując TP2 całkowicie) a przy tym nie przegrzewa się nawet w ciepłe dni, co ma miejsce w przypadku ładowarki mocniejszej.

*

adtech

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 11, 2011, 00:27:36 »
Powiem wam ze jak juz skoncze ta elektrotechnike (za jakies 10 lat najprędzej xD) to wam powiem o co chodzi z tymi ladowarkami :)
Na Elektrycznym wydziale? W którym mieście?

Połączone: Kwiecień 11, 2011, 00:30:49
Zaleca się lądowanie ładowarką max 1A.

Zgadzam się ze zdaniem WaFel1985, można spalić ładowarkę jeśli max output będzie za niski.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2011, 00:30:49 wysłana przez adtech »

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 11, 2011, 10:30:28 »
Na Elektrycznym w Warszawie. Puki co to wszystko jest nieźle do*ebane moim skromnym zdaniem :P