mam jeszcze gwarancje...ale wgralem harda i nowy rom czyli juz nie mam? 
Wcale niekoniecznie. Można przywrócić SPL. Instrukcja jest w
FAQ, pkt. 10.
Z drugiej strony teraz już chyba nawet nie trzeba przywracać bo:
http://pdaclub.pl/forum/rhodium/rhodium-a-gwarancja/msg1514105/#msg1514105wyswietla mi sie wciaz konfiguracja polaczenie i tam musze wybrac orange ...i nie moge bo trzeba tapnac w ekran...mozna to jakos zrobic z klawiatury?
Bardzo naokoło... Ja jestem w stanie wybrać "polska" i "Orange" z listy po prostu kursorami + enterem, ale już na OK nie znalazłem sposobu. Chyba tylko można byłoby zmapować lewy softkey do jakiegoś klawisza np. Rhodium key Remapperem... Ale nawet przy tym nie mam pewności czy nie potrzebne byłoby klikanie w ekran...
EDIT:
Udało mi się nawigując samymi kursorami i enterem wejść w Settings -> Osobisty -> Przyciski, potem ustawić dla "Send key (Hold)" "<Lewy klawisz funkcyjny>". Tego wyboru nie trzeba zatwierdzać OK. Wystarczy kliknąć kursorem w lewo lub w prawo by przejść do innej zakładki w tych ustawieniach i wybór klawisza jest już zapisany do rejestru. Teraz znów kursorami trzeba dojść do Settings -> Connections -> Connection Setup i można zatwierdzić wybór Polska - Orange przytrzymując długo klawisz Send (zielona słuchawka).