Oficjalny ROM WM6.5 dla TP2 - niestety nie ma PLK :-(

• 196 Odpowiedzi
  • 31856 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
Odp: Oficjalny ROM WM6.5 dla TP2 - niestety nie ma PLK :-(
« Odpowiedź #150 dnia: Listopad 11, 2009, 22:22:59 »
Wyłączyłem i nic. Czyli to może być wina xp'eka?
Wątpię aby system miał tu coś do znaczenia, może spróbuj hard reset i potem wgrać...
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline lolexus

• *
  • 83
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #151 dnia: Listopad 11, 2009, 22:27:10 »
Jeszcze spróbuje wgrać inny plik exe. Może coś się popieprzyło z Activem?

Sprawidziłem, inny exe działa. Teraz Hard Reset.

HR nic nie dało. Nadal to samo :(
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2009, 22:41:19 wysłana przez lolexus »
Jackos SkrobPro/JackFull S2 ROM WM6.5 21887 + Sense 2.5 + PLK + Overclock 806MHz

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #152 dnia: Listopad 11, 2009, 22:55:29 »
Jeszcze spróbuje wgrać inny plik exe. Może coś się popieprzyło z Activem?

Sprawidziłem, inny exe działa. Teraz Hard Reset.

HR nic nie dało. Nadal to samo :(
Skąd masz ROM? Sunnysoft czy od HTC?

*

Offline lolexus

• *
  • 83
« Odpowiedź #153 dnia: Listopad 11, 2009, 23:15:11 »
HTC - Polska, wazy 171 MB
Jackos SkrobPro/JackFull S2 ROM WM6.5 21887 + Sense 2.5 + PLK + Overclock 806MHz

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #154 dnia: Listopad 11, 2009, 23:20:48 »
HTC - Polska, wazy 171 MB
No zgadza się... Piernicz to i wgraj sobie PROvena 2.3 Manila 2.5, jest 100 razy lepszy :E
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2009, 23:22:54 wysłana przez dantemg »

*

Offline lolexus

• *
  • 83
« Odpowiedź #155 dnia: Listopad 11, 2009, 23:40:15 »
A jesli chcialbym oficialny rom?

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #156 dnia: Listopad 11, 2009, 23:47:34 »
A jesli chcialbym oficialny rom?
Też tak do dzisiaj myślałem :grin: Ale jeśli bardzo chcesz to próbuj dalej... Może z innego kompa jak masz możliwość, albo wgraj ROM jeszcze raz ze strony Sunnysoftu i potem nakładke. Powodzenia :)

*

Offline artkom

• **
  • 225
  • jestem jaki jestem... inny nie będę:)
  • Sprzęt: ONE X, ONE S,iPhone 4s, TITAN, SENSATION XE, iPad2
« Odpowiedź #157 dnia: Listopad 12, 2009, 06:07:39 »
Na XP-ku nakładka wchodzi bez problemu.
jestem jaki jestem... inny nie będę

« Odpowiedź #158 dnia: Listopad 12, 2009, 07:26:01 »
Wkurzyłem się, bo do listy bugów trzeba dodać to, iż resetują się dane dotyczące stanu baterii, czyli kiedy ostatnio została naładowana, ile czasu pracuje urządzenie itd. Czyli informacje jakie mamy w power -> information. Nic się tam nie wyświetla.
Czy wam też się tak dzieje? Może to przez to że zmieniłem format godziny z dwunasto-godzinnego na 24...

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #159 dnia: Listopad 12, 2009, 09:32:35 »
Musisz naładować baterię aż do momentu, kiedy zapali się zielona dioda - wtedy infomracje się pojawią

« Odpowiedź #160 dnia: Listopad 12, 2009, 11:38:27 »
Jak macie czasem problemy z instalacją ROM-ów, to sprawdzcie sobie czy firewall Wam nie blokuje instalacji, zazwyczaj trzeba program(instalator) było  dopuścić w ustawieniach firewalla. To podstawowa zasada żeby instalacja mogła przebiegnąć pomyślnie... bez tego ani rusz.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #161 dnia: Listopad 12, 2009, 12:37:56 »
Panowie w kwestii ROM-u ze strony sunnysoft - do wczoraj był błąd na stronie w kwestii numeru, o którym tak zawzięcie dyskutowaliście. Tzn. sunnysoft podawało, że nakładka InterWrite jest dedykowana do ROM-u:
Rhodium_HTC_EastEurope_1-86-401-0.zip Windows Mobile 6.5
Natomiast dla naszej lokalizacji na stronie HTC do pobrania było i jest to:
RUU_Rhodium_S_HTC WWE EastEurope_1.86.401.1_Radio_Rhodium_4.49.25.17_Signed_Ship.exe
Dzsiaj patrzę i sunnysoft informację na swojej stronie poprawiło:
Rhodium_HTC_EastEurope_1-86-401-1.zip Windows Mobile 6.5
Dodam tylko, że zassałem obydwa i ten ze strony sunnysoft po rozpakowaniu nazwę nosił dokładnie taką jak ten z HTC. Więc obydwa ROM-y byly właściwe. Ja osobiście pobrałem ze strony HTC po wpisaniu numeru seryjnego i bez najmniejszego kłopotu wgrałem go do PDA, a na niego nakładkę InterWrite. Pomijam, że po 24 godzinach wróciłem do WM 6.1, jak dla mnie ten nowy ROM to kibel przede wszystkim ilość używanego RAM-u. Spróbujcie przy 75% zużyciu pamięci, uruchomić np. AutoMapę i odtwarzacz mp3 (ja tak używam w samochodzie) zużycie RAM-u wzrasta do 95 - 98% PDA ledwo zipie - ogólnie nieporozumienie. Na WM 6.1 kiedy sobie leży i czuwa zużycie RAM-u mam (z wyłączoną Manilą) w granicach 29 - 31 % przy włączonej Manili wzrasta do ok. 40%, a nie 80% to jakaś porażka.

Do wgrywających ROM pobrany ze strony sunnysoft.
W przeciwieństwie do HTC, na sunnysoft nie ma weryfikacji pod jakie urządzenie chcemy wgrać ROM (na dobrą sprawę ktoś z Kaiserem też sobie moze go pobrać, a co). Z tym, że zwracajcie uwagę do jakich produktów tj. czytaj pod którą serię TP2 dany ROM jest dedykowany, ten o którym piszemy jest do:
LIMITATION
PN: 99HHL008-00
(compare with the number on the label under battery of your device)

Meritum:
Jeżeli na pudełku lub na PDA macie inna serię (to nie jest numer seryjny S/N) bez HardSPL ten ROM nie wejdzie na Wasze PDA.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2009, 12:43:50 wysłana przez Budniu »

*

Offline wilczek0

• 20
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #162 dnia: Listopad 12, 2009, 22:27:52 »
Budniu!
Info jest wspaniałe.

Mam TP2 z Holandii. Wgrany jest HSPL. Rom ze strony Sunnysoftu włazi.
Schody zaczynają się przy nakładce. Po dobrych 10 minutach uruchamiania nakładki? (już po ostatecznym twardym resecie po
wgraniu nakładki) na ekranie TP2 pojawia się info o błędzie zapisu. Jedynym wyjściem jest ponowne wgranie ROM-u.
Tyle dla informacji - po lekturze uwag chyba zostanę przy wersji angielskiej.
Szkoda mi tylko klawiatury sprzętowej która w takiej opcji pozbawiona jest możliwości pisania polskich znaków.
Masz może w zanadrzu jakąś radę na to?

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
« Odpowiedź #163 dnia: Listopad 12, 2009, 22:34:38 »
Tyle dla informacji - po lekturze uwag chyba zostanę przy wersji angielskiej.
Szkoda mi tylko klawiatury sprzętowej która w takiej opcji pozbawiona jest możliwości pisania polskich znaków.

Wgraj ten ROM i po ptokach - WM6.5, Mania 2.5, po polsku i przede wszystkim znacznie, ae to ZNACZNIE szybszy i lepszy od stock.rom:
PROven ROM 2.3 23088 Manila 2.5

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #164 dnia: Listopad 12, 2009, 22:45:24 »
Budniu!
Info jest wspaniałe.

@wiczek0 THX po pierwsze: mam wrażenie, że miałem rację co do numeru serii/partii (nie s/n) urządzenia, ale wychodzi na to że oprócz ROM-u InterWrite też to widzi. W takiej sytuacji mam dwa no może trzy pomysły.
1. Sam wpadłeś - pozostać przy ROM-ie WWE, ale w Polsce bez znaków diaktrycznych naszego alfabetu raczej ciężko się funkcjonuje.
2. Spróbować wgrać, którąś klawiaturę soft SPSBKeyboard czy darmową FingerKeyboard i potrenować czy pójdzie na klawiaturze hard.
3. Pobrać z tego forum ROM 6.1 dump albo Stock Plk poszukasz a znajdziesz na 100% są obydwa. Te ROM-y mają zaimplementowaną InterWrite na stałe, a skoro HSPL już masz to kłopotu być nie powinno. Sam tak zrobiłem po testach oficjalnego 6.5 kiedy uznałem, że to dno. Wtedy Polski będziesz miał na 100%
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2009, 22:55:19 wysłana przez Budniu »

« Odpowiedź #165 dnia: Listopad 12, 2009, 23:29:14 »
Musisz naładować baterię aż do momentu, kiedy zapali się zielona dioda - wtedy infomracje się pojawią

Hmmm tylko problem w tym, że informacje pojawiają się po pełnym naładowaniu, ale po jakimś czasie same znikają zupełnie z niewiadomych przyczyn  :S Tak jakby tel gubił to info.

W ogóle działa wam usługa My location? Mi niestety nie i wyświetla się jakieś Mssouri zamiast mojego miasta  :O

Nie chcę instalować manilli 2.5, bo nie wiem w razie czego jak skasować hardspl i przywrócic oryginalny a serwis gwarancyjny może być konieczny w przyszłości. Poza tym manilla 2.5 ma problemy z landscape.

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #166 dnia: Listopad 13, 2009, 08:28:45 »
Budniu!
Info jest wspaniałe.

Używanie funkcji "Szukaj" naprawdę nie boli - TUTAJ masz rozwiązanie na polskie znaki

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #167 dnia: Listopad 13, 2009, 20:40:51 »
Budniu!
Info jest wspaniałe.

Używanie funkcji "Szukaj" naprawdę nie boli - TUTAJ masz rozwiązanie na polskie znaki
@qsqa nie wiem co o tym myśleć, ale ja bym ten post usunął. Wlaśnie kolegę @wilczek0 skierowałeś do wątku, który on sam zaczął i jako pierwszy podał sposób na klawisze PL. :ohreally:

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #168 dnia: Listopad 13, 2009, 20:45:24 »
Uuuups, faktycznie  :O to chyba ze zmęczenia, ale niech zostanie jako przestroga dla mnie

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #169 dnia: Listopad 14, 2009, 10:54:45 »
Pytanie z natury ogolnych do tych, ktorzy juz przez to przeszli: jest weekend, mam troche czasu, od sierpnia uzywam wylacznie gotowanych romow. Czy jest JAKIKOLWIEK sens (oprocz czystej ciekawosci) wgrywac ostatni oficjalny WM6.5 z nakladka InterWrite, czy jest to strata czasu i sztuka dla sztuki?

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #170 dnia: Listopad 14, 2009, 12:08:13 »
IMO strata czasu, pisałem o tym, na Mobione:
Od wczoraj używam oficjalnego ROM-u WM 6.5 od HTC z nakładką InterWrite i moje odczucia są mieszane, a bardziej na (o), otóż:
1. System jest bardziej zmulony, jakby się trochę przycina i wolniej reaguje.
2. Zużycie RAM po prostu kosmos: bez włączonej Manili jakieś 55%-62% z włączona Manilą nawet nie pytajcie ok. 70%-75% jedyny sposób na zbicie tego zużycia, który działa to zainstalowanie fixa blokującego strony Push (jakieś 8% do przodu) Wtedy przy włączonej Manili mamy jakieś stałe 65% zużycia. Inne metody na zbicie tego zużycia nie działają nawet CleanRAM nie daje rady. Dodam, że na WM 6.1 też z tą nakładką zużycie ram bez włączonej Manili oscylowało w granicach 35-42%, a z włączoną Manilą wahało się od 45-50%.
3. Na ekranie głównym Manili po kliknięciu w TaskMenager wyświetlana godzina cofa się o 1 godzinę i po sekundzie powraca do właściwej ?-?
4. Dostęp do czegokolwiek w tym plastrze miodu to jakieś totalne nieporozumienie. BTW czy jest opcja pogrupowania albo poprzesuwania skrótów do programów ??? (jak dotąd znalazłem tylko opcje przerzucenia na sam początek lub sam koniec). Dodam, że nie chodzi mi o modyfikacje z poziomu np. TC bo to można zrobić w każdym innym systemie myślałem o rozwiązaniu działającym pod systemem dla zwyczajnego użytkownika.
5. Nawrzucali badziewia tzn. jakieś gówno CO-Pilot trial, który na szczęście da się je odinstalować w sposób cywilizowany, nie jak rzeźnik (15MB do przodu), ale pozostałe: Market Place, Microsoft MyPhone, Internet Sharing, Facebook niesty siedzą i ze zwykłego poziomu nici z usunięcia. Wszystko to powoduje, że dostępna pamięć na programy dla użytkownika po HR 199 MB, a po odinstalowaniu CO-Pilot - ok. 215 MB. Dla porównania na WM 6.1 po HR dostępne jest 255 MB :o różnica kosmiczna.
6. Nie da się uruchomić programiku Rhodium Setting (dającego dodatkowe możliwości konfiguracyjne) tzn. instaluje się, ale nie uruchamia.
7. HTC we wszystkie możliwe opcje władowało coś o nazwie "Moja lokalizacja" i powiązało z tym gównem większość aplikacji (pogoda, facebook, googlemaps, zegar i jeszcze parę innych) mam wrażenie, że to właśnie spowalnia system i tak żre RAM. Co prawda można to wyłączyć, ale nie znajduje to odzwierciedlenia w zużyciu pamięci, dalej jest to co było.
8. Rozjeżdżają się podświetlenia ikonek w taskbarze tzn. po tapnięciu jednej np. taskmenegera podświetlenie pojawia się po lewej stronie ikonki, którą tapnęliśmy.
Tyle o minusach, plusy to głównie walory estetyczne:
1. Manila z pogodą na ekranie głównym fajny pomysł i animacje również,
2. Wyświetlanie w historii połączeń zdjęć konatków (na 6.1 tego nie było).
3. Bardziej rozbudowana aplikacja do obsługi BT,
4. Bardziej rozbudowana opcja powiadomienia (zawsze wyświetla stan baterii).

Póki co to tyle zobaczymy co będzie dalej.
I jeszcze jedna uwaga, o której pisałem tutaj:
Pomijam, że po 24 godzinach wróciłem do WM 6.1, jak dla mnie ten nowy ROM to kibel przede wszystkim ilość używanego RAM-u. Spróbujcie przy 75% zużyciu pamięci, uruchomić np. AutoMapę i odtwarzacz mp3 (ja tak używam w samochodzie) zużycie RAM-u wzrasta do 95 - 98% PDA ledwo zipie - ogólnie nieporozumienie. Na WM 6.1 kiedy sobie leży i czuwa zużycie RAM-u mam (z wyłączoną Manilą) w granicach 29 - 31 % przy włączonej Manili wzrasta do ok. 40%, a nie 80% to jakaś porażka.

Dlatego wróciłem do WM 6.1 ja jestem zwolennikiem oficjalnych ROM-ów, a wodotryski mi są niepotrzebne. Po nowym ROM-ie spodziewałem się, że coś poprawią, anie pogorszą, ale się zawiodłem.
BTW co do pkt 6 minusów to zdaje się, że pośpieszyłem się z opinią bo nie zainstalowałem NetCF 3.5, a RhodiumSettingsTool właśnie tego potrzebuje chyba, że sie mylę - nie chce mi się sprawdzać.
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 12:21:47 wysłana przez Budniu »

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #171 dnia: Listopad 14, 2009, 12:31:08 »
Pytanie z natury ogolnych do tych, ktorzy juz przez to przeszli: jest weekend, mam troche czasu, od sierpnia uzywam wylacznie gotowanych romow. Czy jest JAKIKOLWIEK sens (oprocz czystej ciekawosci) wgrywac ostatni oficjalny WM6.5 z nakladka InterWrite, czy jest to strata czasu i sztuka dla sztuki?
Strata czasu.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #172 dnia: Listopad 14, 2009, 12:56:55 »
Dzieki, juz wiem wszystko  :-|

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #173 dnia: Listopad 14, 2009, 21:45:34 »
w trakcie instalacji wyrzuca mi komunikat o błędzie "confirmation: the file have been changed!" o co w tym chodzi ??
To nie jest błąd, po prostu poczekaj troche dłużej aż się wszystko załaduje...

Dantemg, wyjasnij to prosze: staram sie wgrac InterWrite na gotowanego ROM-a i dostaje ten sam komunikat, o ktorym pisze Baross: Confirmation: the files have been changed - wyswietla sie na ekranie kompa od razu po uruchomieniu instalatora. Jest sens czekac, czy moze probowac zmiane XP na Viste lub Win7. Ale mowie jeszcze raz: nie wgrywam na ROM HTC ale na FireStorm'a. Any ideas?

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #174 dnia: Listopad 14, 2009, 21:53:22 »
@sciobel coś mi się zdaje, że nie zainstalujesz na ROM-ie innym niż oficjalny i to jedynie na ten, który jest polecany na stronie. Skoro problemy są z instalacją InterWrite na polecany ROM wrzucony do urządzenia pochodzącego z innego niż nasz regionu świata to tym bardziej nie zainstalujesz jej na innym ROM-ie.

Napisane: Listopad 14, 2009, 19:04:16
A co masz napisane na pudełku albo pod baterią tzn. jaki numer partii/serii nie numer seryjny !!!
Bo jeżeli coś innego niż to:
LIMITATION
PN: 99HHL008-00
(compare with the number on the label under battery of your device)
to polonizację możesz sobie darować, po prostu Twój TP2 jest produkowany dla innego regionu świata ot co. Temat poruszany na forum w kwestii TP2 z Holandii identyczne problemy. Sunnysoft podaje te info na stronie, że ta nakładka jest tylko dla urządzeń z tej partii/serii co powyżej.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #175 dnia: Listopad 14, 2009, 21:59:28 »
Eh, tak wlasnie myslalem  :S
Ale na tyle zdesperowany zeby wgrywac oficjalnego ROM-a nie jestem. Na razie - czekajac na PROven'a 2.4  z M2.5 bawie sie najnowszym FireStorm'em i myslalem, ze moze przy okazji sprobuje wgrac InterWrite'a. Ale WWE to nie problem.
A FireStorm po prostu WYMIATA! - oprocz nowych buildow WM i nowinek software'owych oraz nieszczesnego landscape'a tam sie juz chyba nie da nic poprawic. SZOK-ROM :D

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #176 dnia: Listopad 14, 2009, 22:07:54 »
oraz nieszczesnego landscape'a
To jest kłopot, z tego co czytałem wystepuje we wszystkich WM 6.5 z Manilą, a jak dla mnie landscape jest niezbędne (często używam PDA w samochodzie jako odtwarzacz mp3 i nawigacja w jednym, wtedy obsługa z rozjechaną rozdziałką to porażka)

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #177 dnia: Listopad 14, 2009, 22:21:47 »
W AutoMapie 5.3 po prostu wymuszam landscape z menu nawigacji - dziala bez oporow. A landscape w M2.5 jeszcze dlugo nie bedzie - to w koncu nakladka na inny HTC (HD2).

Co do FireStorm'a - ponizej 3 screeny z tego ROM-u. 16 ikon na home screen wbudowane firmowo (ale nie za pomoca MaxManila). Oprocz dopracowania technologicznego - dobry wybor aplikacji (podobnie dobry - dla mnie - jest w PROven'ach), i fajna, delikatna grafika. Do tego wbudowany Titanium dla tych, ktorzy gardza manila :D

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #178 dnia: Listopad 14, 2009, 22:28:56 »
Wygląda przednio ten rom.
BTW co do AM to wymusić landscape zawsze można, ale kiedy w czasie jazdy samochodem zminimalizujesz przy włączonej Manili i chcesz coś w landscape uruchomić to zanim dojdziesz co i jak to już :E

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #179 dnia: Listopad 14, 2009, 22:52:27 »
Jasne - pelny landscape to pelny landscape. Qsqa postawil wlasnie nowego PROvena z 2.1 - tam landcsape dziala i buczy :D
Ja czekam na 2.5 ;)