Nowy ROM - Zapowiedź

• 101 Odpowiedzi
  • 10092 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Plemnik

• 480
  • Sprzęt: Galaxy S, HTC Rhodium, HTC Kaiser
Nowy ROM - Zapowiedź
« dnia: Kwiecień 27, 2011, 12:32:33 »
Więc, w końcu zabrałem się za gotowanie ROM'u dla TP2. Na razie jeszcze kompletuje i porządkuje kuchnie pod TP2.

Co planuje:
Build: 29019/216xx (jeszcze nie zdecydowałem, wszelkie sugestie mile widziane) oczywiście PL
Interfejs: Sense 2.5 + Co0kie Home Tab 1.8.5 (jeśli wolicie 2.0 lub 1.7.1 proszę o napisanie)
Zawartość systemu: odchudzenie systemu po przez usunięcie nie potrzebnych nikomu, nie używanych składników sytemu oraz optymalizacja wydajności na ile to możliwe
Dodatki: kilka aplikacji do zarządzania i modyfikowanie systemu. Myślałem, aby nie dodawać bezpośrednio do ROM'u aplikacji... w zamian za to dodać UC_NET (zautomatyzowana instalacja wybranych przez nas aplikacji) i zbiór aplikacji podanych przez użytkowników oraz instrukcje jak to je zainstalować szybko i bez problemowo. Każdy CAB byłby zmodyfikowany tak, aby instalował się do odpowiedniego folderu.
Proszę o podawanie swoich propozycji aplikacji według podziału:

Musi się znaleść w ROM'ie:
-
-
Opcjonalnie (przez UC_NET)
-
-
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2011, 20:10:48 wysłana przez Plemnik »
Moje romy: [RHODIUM] [KAISER]

*

adtech

Odp: Nowy ROM - Zapowieź
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2011, 12:54:43 »
Planujesz wypuścić rom na xda-devs?
Jakiej kuchni używasz? Coś złożonego przez Ciebie?
Jeśli chodzi o CHT, to sądzę, że warto poważnie zastanowić się nad 2.0.0. Ta wersja nadal posiada kilka wkurwiających błędów, ale za to działa znacznie szybciej.
Ciekawą alternatywą dla XDA_UC jest jego mod znany jako UC_NET. Więcej informacji tutaj: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=709557

*

Offline Plemnik

• 480
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2011, 13:39:32 »
1.Czy opublikuje go na XDA? Nie wiem, wątpie... a w ogóle to po co?:]
2. Kuchnia OsKitchenZero 1.33.5 (Zostało mi tylko zebranie/wrzucenie polskich MUI do kilkunastu paczek) i przetestowanie złożonego buildu czy spolszczył się odpowiednio
3. CHT 2.0.0... bo ja wiem czy jest szybszy... mam wrażenie, że 1.8.5. chodzi lepiej a w zupełności jak dla mnie wystarcza
4. Co do XDA_UC miałem na myśli UC_NET... pomyliło mi się już poprawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2011, 13:41:43 wysłana przez Plemnik »

*

Offline newo

• 270
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2/Cyfon p168i
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2011, 14:15:22 »
O przynajmniej jakaś alternatywa do Romów Jacka :)
Z naszym sprzętem to raczej wgotować można od razu do czyszczenia ramu coś i do podkręcania procka bo aktualizacje są coraz rzadsze...
Clean Ram i WiMoSpeed się sprawdzają :)
Winrar to też pożyteczna aplikacja.
A ja osobiście prosił bym o zainteresowanie się w kierunku rozpoznawania pisma odręcznego w smsach HTC wprowadziło raz do tego aplikacje ale nie aktualizowali może nie był by przy tym wielki zachód a przydatne nieraz.
Tyle odemnie Pozdro :)

*

adtech

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2011, 14:33:08 »
1. Zostając tylko na PDAC skazujesz się na zaściankowość ;)
3. No wiadomo, są gusta i guściki. Jak dla mnie to i tak 1.8.5 powinno być ostatnią "finalną" wersją CHT.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 27, 2011, 17:04:22 »
Jesli CHT to tylko 2.0 dziala duzo szybciej niz jakakolwiek inna wersja. Mozna też zrobić z sense 2.5 i kazdy sobie doinstaluje lub kilka wersji :P Nie wiem czy na xda bedzie ktos zainteresowany romem po polsku...

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 27, 2011, 19:51:12 »
Poważnie mówicie z tą prędkością 2.0.0? Miałem Jackos EVO JackFULL i jakoś nie byłem zachwycony, a teraz spacjalnie chciałem coś co będzie miało rozsuwane menu kalendarza i zainstalowalem wersje JackFULL legacy z CHT 1.8.5, żeby ominąć 2.0.0, które w moim przekonaniu było bardziej mulaste... ;> Czego to się człowiek nie dowie... ;)

Co do romu - wg mnie powinna być jakaś alternatywa Jackos'a w postaci romu minimalistycznego, nie wiem czy 6.1 by się nie sprawdziło nawet ;> Ew. konkurować z Jackos'em co może być trudne bo ma wielu fanów ;)

Jak coś ugotujesz, to nieomieszkam sprawdzić :) Good luck

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2011, 20:06:40 »
Jackos ma wielu fanów bo zrobił ROM który działa bezbłędnie, szybko i bez SODów, do tego nie wymaga restartów. Mimo tego brakuje w nim fajnej szaty graficznej (upiększaczy :evil: ). Jeżeli uda Ci się ugotować równie stabilny ROMik to jestem za.
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: Nowy ROM - Zapowiedź
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 28, 2011, 00:28:20 »
Ja przyznam, że jestem wielkim fanem Jackosa od przeszło 9 miesięcy. Ale to głównie z powodów wymienionych przez dantemg.
Sam kilkakrotnie podchodziłem do gotowania, ale mimo wszystko mam na to za mało czasu, a nie chcę wypuszczać produktu niedopracowanego. Tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pojawił się równie dobry (albo lepszy) konkurent. Zwłaszcza, że - jak wynika z zapowiedzi - będzie z założenia po polsku.

Niestety szata graficzna to przede wszystkim kwestia gustu. I dlatego graficzne modyfikowanie ROMu jest ryzykowne. W dodatku większość elementów graficznych może być z powodzeniem zainstalowane na istniejącym ROMie (to w końcu część tzw. kustomizacji).

Programy? Cóż, tutaj to również kwestia gustu i indywidualnego podejścia. Unikałbym programów, które siedzą cały czas w pamięci, a nie wymagają do poprawnej pracy wgotowywania (np. nie zawierają plików, które dobrze byłoby zrobić modułem). Do tego również służy kustomizacja, zwłaszcza jeśli będzie to w pełni działający UC_NET (ja testowałem na którymś ze "swoich" ROMów XDA_UC, ale nie bardzo podobało mi się jak działa).

CleanRAM? WinMo Speed? Akurat ja nie używam żadnej z tych aplikacji. Ich wgotowywanie uważam za niepotrzebne w ROMie, który z założenia jest szybki i nie pożera pamięci. Total Commander? fdc Task Manager? No data? PIM Backup? Tych programów używa cała masa ludzi, ale to również bardzo lekkie caby, które każdy może sobie wrzucić do folderu XDA_UC na karcie pamięci i po każdym flashu/HR będzie miał je w ROMie tak jakby były wgotowane, więc po co sobie nimi zawracać głowę?

Z rzeczy, które nie zaszkodzą ja dodałbym np. Togglery do BT, WiFi, Radio, czy GPRS/DialUP, które można sobie umieścić w szybkich linkach na głównym ekranie, ale jeśli wybór padnie na wersję z CHT >= 1.8.5, nawet to jest niepotrzebne, bo w ostatnich CHT są już "w zestawie".

A jeśli jesteśmy w temacie CHT, to - nie wiem czemu - dla mnie 1.8.5 jest może najbardziej dopracowany, ale na Rhodium działa wooolno. CHT 2.0.0 - jak już powiedział Adtech - na pewno nie powinien się nazywać "final" ale faktycznie jest napisany trochę optymalniej - ja widzę różnicę w szybkości. Oczywiście w konfiguracji analogicznej do takiej, jaką można było ustawić w 1.8.5. Jeśli natomiast nie CHT 2.0.0 to ja bym optował za 1.7.1. Zdecydowanie oszczędniejszy niż 1.8.5, a nie aż tak prymitywny, żeby nie dało się go używać. Dla Rhodium te dwie wersje uważam za optymalne: 1.7.1 i 2.0.0.

Co do gier, to można byłoby co najwyżej dołożyć np. Bubble Breaker, bo w nim jest jeden (pfff) plik mui, który z tego co mi wiadomo zawiera tylko zasoby, a nie ma żadnych danych. Jeśli dobrze zrozumiałem działanie slotów i pamięci wirtualnej, to takie biblioteki warto robić modułami, żeby system ładował je w slot 61.

Tak więc jak już ktoś powiedział w tym wątku najlepszy byłby ROM minimalistyczny z bazą cab'ów, za pomocą których każdy mógłby go dopasować do własnych potrzeb i wymagań. Większość kucharzy twierdzi, że CHT lepiej wgotować, bo można go wtedy dużo lepiej zoptymalizować. Moje doświadczenia w sumie to potwierdzają, tzn. ROM Jackosa JackFULL z wgotowanym CHT działa wyraźnie szybciej niż wersja ShowLITE (czyli bez CHT) z doinstalowanym CHT z cab'a. Ale może to placebo? ;)

*

Offline Plemnik

• 480
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2011, 20:53:24 »
Podsumowując:
1. ROM prawdopodobnie "minimalistyczny" z UC_NET.
2. Szata graficzna będzie oryginalna od HTC. Każdy może ją sobie zmienić tym bardziej, że będzie...
3. ... CHT, jeszcze nie wiem która wersja. Muszę je dobrze przejrzeć
4. Co do wydajności i sterowników... zacznę od driverów ROM w wersji 2.10 (RUU_Rhodium_S2_Cingular_US_2.10.502.4_Radio_Rhodium_4.49.25.95_Signed_Ship) i w miarę możliwości wyciągnę DLL'e z JackOS

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2011, 23:06:10 »
To pewnie wiesz, że przynajmniej rilphone.dll trzeba zostawić z ROMu 2.07 dla Rhodium. Nie wiem czy jeszcze czegoś innego nie trzeba podmienić.

*

Offline Plemnik

• 480
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 28, 2011, 23:25:41 »
To pewnie wiesz, że przynajmniej rilphone.dll trzeba zostawić z ROMu 2.07 dla Rhodium. Nie wiem czy jeszcze czegoś innego nie trzeba podmienić.
Szczerze nie miałem pojęcia:]. Ale bym się dowiedział "w praniu". Prawie skończyłem składać kuchenkę (brak czasu), jeszcze tylko manila w jakiejś nowej i zoptymalizowanej wersji.

Edit:
Znalazłem przypadkiem coś takiego:
Sense 2.5.2012 z Rhodium S2 (najszybsza manila na słabsze procesory, dodatkowo: CFC skompresowana i odchudzona o niepotrzebne języki)
Czy ktoś może się do tego jakoś odnieść?

Edit:
Jeszcze coś takiego znalazłem na XDA [SPEED SENSE 2.5] Rhodium 3x faster then leo .
2.5.2012 To Sense jaki jest w ostatnim oficjalnym ROM'ie dla Rhodium (2.07) i widzę, że ludzie go chwalą.
W ROM'ie 2.10 jest numerek wyższa 2.5.2013, ale jest ona trochę zmodyfikowana wizualnie, więc chyba nie warto zawracać sobie nią głowy
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2011, 23:40:28 wysłana przez Plemnik »

*

adtech

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 29, 2011, 00:08:13 »
Edit:
Znalazłem przypadkiem coś takiego:
Sense 2.5.2012 z Rhodium S2 (najszybsza manila na słabsze procesory, dodatkowo: CFC skompresowana i odchudzona o niepotrzebne języki)
Czy ktoś może się do tego jakoś odnieść?

Edit:
Jeszcze coś takiego znalazłem na XDA [SPEED SENSE 2.5] Rhodium 3x faster then leo .
2.5.2012 To Sense jaki jest w ostatnim oficjalnym ROM'ie dla Rhodium (2.07) i widzę, że ludzie go chwalą.
W ROM'ie 2.10 jest numerek wyższa 2.5.2013, ale jest ona trochę zmodyfikowana wizualnie, więc chyba nie warto zawracać sobie nią głowy
Bo wtedy to był jeden z najnowszych buildów Sense. W porównaniu do buildu z Leo (starego) 1922 to rzeczywiście było jak między niebem a piekłem. Różnice między Sense 2012, a np. 2018 czy nawet 2022 są znikome.

Połączone: Kwiecień 29, 2011, 00:10:20
Podsumowując:
2. Szata graficzna będzie oryginalna od HTC. Każdy może ją sobie zmienić tym bardziej, że będzie...
4. Co do wydajności i sterowników... zacznę od driverów ROM w wersji 2.10 (RUU_Rhodium_S2_Cingular_US_2.10.502.4_Radio_Rhodium_4.49.25.95_Signed_Ship) i w miarę możliwości wyciągnę DLL'e z JackOS
4. Wyciągniesz dll'e z romów Jackosa? To mu się może nie spodobać...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2011, 00:10:20 wysłana przez adtech »

*

Offline Plemnik

• 480
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 29, 2011, 00:24:28 »
Podsumowując:
4. Wyciągniesz dll'e z romów Jackosa? To mu się może nie spodobać...
W ostateczności... tzn jeśli na tym co znajdę sam nie otrzymam zadowalającej wydajności itp. Nie zrozummy się źle.. może trochę nie ładnie, bo ktoś (Jack) się naszukał, mógłbym zawracać mu gitarę o te stery, ale po co. Uważam, że nie ma w tym nic złego, sam Jack powinnien się cieszyć, że jego wysiłek jest doceniany (w ten czy inny sposób).
Ważne, aby osiągnąć cel - nie łamię w ten sposób, praw autorskich (bo sterowniki nie należą do Jakc'a), nie widziałem, żeby sobie zastrzegał jakieś prawo na wyłączność. Pomijam już fakt, że chyba samo "gotowanie" jest nie zgodne z licencją WM.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2011, 00:33:38 wysłana przez Plemnik »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 29, 2011, 01:21:04 »
Hmmm...
Wiesz, a ja bym mimo wszystko spytał. Jackos parę razy podkreślał, że największą bolączką kucharzy na forach komórkowych jest to, że niechętnie dzielą się między sobą paczkami, rozwiązaniami czy fix'ami. Jackos swoje znaleziska zazwyczaj publikuje. Myślę, że dużo uczciwiej będzie spytać via PM czy udostępni Ci swój zestaw sterowników albo choćby pozwoli wydłubać sobie z jego ROMów.

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 29, 2011, 08:37:16 »
Widze ze zapowiada sie niezly rom na rhodium...czyzbym w koncu mial sie przesiasc z s3 sleek basic na inny?Jezeli bedzie rownie stabilny i predkoscia zblizony do ww. ro napewno.Moze konkurencja spowoduje wysyp wiekszej ilosci romow...bylo by niezle.Zachecam do pracy i oczywiscie jakies wsparcie sie podesle :-)

*

Offline Plemnik

• 480
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 29, 2011, 10:20:00 »
Hmmm...
Wiesz, a ja bym mimo wszystko spytał. Jackos parę razy podkreślał, że największą bolączką kucharzy na forach komórkowych jest to, że niechętnie dzielą się między sobą paczkami, rozwiązaniami czy fix'ami. Jackos swoje znaleziska zazwyczaj publikuje. Myślę, że dużo uczciwiej będzie spytać via PM czy udostępni Ci swój zestaw sterowników albo choćby pozwoli wydłubać sobie z jego ROMów.
Dobra, dobra niech wam będzie :] . Ale póki co będę sobie radził sam :P , jak pisałem w ostateczności się zgłoszę do niego.

*

Offline Mentor17

• 45
  • Sprzęt: HTC TP2
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 04, 2011, 17:17:38 »
Ja ze swojej strony zaproponuję dodatkowe panele w manili:  eReader/Documents/Footprints Tabs? Nie da się ich doinstalować później, muszą być wgotowane.

Wiem, że rom ma być minimalistyczny, ale ja bez Readera i Dokumentów nie mogę żyć. Przez to jestem skazany na rom sprzed 13(!) miesięcy - jedyny oprócz przeładowanych Energy taki na rynku.
ROM: Jackos S3 JackFull 1.7.0 WWE
Radio: 4.49.25.91

*

adtech

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 04, 2011, 19:03:15 »
Można doinstalować.

*

Offline Plemnik

• 480
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 16, 2011, 21:21:29 »
Informuje, że jestem na dobrej drodze... generalnie prawie wszystko już działa jeszcze porządkuje ROM

*

jakozlowski

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 16, 2011, 23:01:58 »
To czekamy na wypiek  :)

*

Offline newo

• 270
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2/Cyfon p168i
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 17, 2011, 17:41:48 »
No no :D To widze zanim sprzedam ostatni egzemplarz jeszcze potestujemy :D

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 25, 2011, 21:17:44 »
@Plemnik - gotujesz ten ROMik czy zrezygnowałeś?
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline Plemnik

• 480
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 26, 2011, 12:52:31 »
Gotuje... ale nie mam czasu ostatnio albo nie mam wszystkich paczek których potrzebuje. Wiele nie zostało tylko, że właśnie brakuje mi kilku paczek PL (na forum się chyba nie doproszę o nie). Dzisiaj ściągnę jedną kuchenkę i może w niej będą. Jeśli będą to do końca tygodnia powinna się pojawić jakiś pierwszy wypiek, ale nie obiecuje:]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2011, 12:56:04 wysłana przez Plemnik »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 26, 2011, 14:11:58 »
Pisz czego Ci potrzeba. Mam dziesiątki różnych .mui. To wprawdzie nie to samo co paczki, ale przynajmniej większość roboty.

*

Offline Plemnik

• 480
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 26, 2011, 14:47:46 »
Chodzi i pliki PL do nowego Sense 2018, 2019 lub nowszego oraz HTC Messaging nie niższe niż 1.80 ale właśnie kończę ściągać ostatni part kuchenki od Bysio i widziałem podglądając jeden part, że jest tam Sense 2018 i HTCM 1.80.

Wieczorem jak zbrzydnie mi nauka do sesji to coś ugotuje:]

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 26, 2011, 15:20:11 »
Z Sense 2018 nie ma problemu. Do 2021 z tego co próbowałem pasują te same pliki (spolszczałem sobie simplicity na próbę). Więc gdyby kuchnia Bysia nie spełniła oczekiwań to służę chętnie. Oczywiście to i tak trzeba będzie wypróbować i poprawić ewentualne błędy, ale bazę mam.

*

Offline Plemnik

• 480
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 28, 2011, 11:14:57 »
Skrobel podeślij mi najnowszy Sense z PL jaki masz. Najlepiej Sense osobno i spolszczenie osobno. Daj jakiś screen czy z tym co masz to coś może jeszcze wybiorę.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 28, 2011, 12:01:13 »
Paczki Sense ściągałem stąd:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=8902547&postcount=78
Niestety linki już nie działają, więc wieczorem wrzucę Ci to co mam na jakiś upload, ale to generalnie przyzwoity wątek. Na MobileUnderground też można znaleźć sporo obrobionych paczek.

Jednocześnie 2.5.20181527.0 jest właśnie najnowszą, bo inne testowałem tylko na cudzych wypiekach. I ta właśnie najbardziej mi się podoba (nie tylko dlatego, że podpatrzyłem u Jackosa). Ze wszystkimi następnymi miałem jakieś problemy. Np. w simplicity z 2021 niektóre karty rozwalały się w Landscape, więc sam nawet nie ściągałem.
Jeśli chcesz, napisz do Jackosa na xda, bo wiem, że testował 2021 i pisał, że jednak coś nie bardzo działa. Tylko szczegółów nie znam.

EDIT//
A oto co mam:
- Sense 2.5.20181527.0 (paczka EXT taka jak ściągnąłem od Shadow'a z xda. Prawdopodobnie dump z ROMu 3.14 dla Leo (bo z niego właśnie pochodzi 1527). Własnej paczki nie chcę wysyłać, bo po pierwsze mam tylko OEM ("gotowałem" w OSBuilderze, w którym EXTy nie działają), poza tym wrzuciłem wszystkie karty w jeden folder i sam na nim kompresowałem CFC i kompilację plików .rgu. Tak było mi łatwiej zachować kontrolę nad plikami PLK.

- TUTAJ podobno lepszy CORE 1527 do którego czytałem, że warto zrobić update home z 2022, ale szczerze mówiąc nie testowałem tego patentu.

- pliki PLK w załączniku do niniejszego postu. Mui zoptymalizowane.

- żeby poprawnie uruchomić landscape w manili 2018 (z Leo) trzeba wprowadzić drobne zmiany w rejestrze.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2011, 23:26:02 wysłana przez Skrobel »

*

Offline Plemnik

• 480
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 04, 2011, 12:00:00 »
Jak już pisałem w temacie o kuchenkach ROM jest już na "półmetku". Dwie sprawy do was:
1. Jakie zakładki byście mile widzieli w Manili?
Obecnie są do standardowych (Home, People, Message, Mail, Internet, Calendar, Photo, Music, Weather) dodałem Facebook'a. Jeszcze będzie Documents. Tweeter'a nie dodaję bo wydaje mi się zbyteczny ale możecie mnie przekonać:].

2. Ktoś jest wstanie zlokalizować źródło/nazwę/twórcę/link do zestawu tych ikonek lub bardzo podobnych. Uprzedzam, żadnych kwadratowych ikonek z gloss'em jak np. Dinik Icons

EDIT:

3. Opera 9.7 czy Opera 10?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 13:28:29 wysłana przez Plemnik »