NEWBIE

• 12 Odpowiedzi
  • 1764 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NEWBIE
« dnia: Wrzesień 20, 2009, 13:42:55 »
Witam wszystkich na forum,

Prepraszam bardzo za laickie pytania, ale od wczoraj mam HTC TP2. Wczesniej miałem tylko do czynienia z WM w palmtopie Mio. Do tej pory uzytkowałem z telefonach Symbiana (N95 8GB i N96). Mam kilka pytań i prosze o wyrozumiałość:

1. Mam Windowsa Eng. i chciałbym przeinstalować na PL - czy również uważancie, ze lepiej zaczekać na 7.10 i aktualizację HTC? (i co to ten HRDSPL???)
2. Czy przy zmianie ROMU  stracę wszystkie zainstalowane programy, kontakty, historie sms i maile?
3. Czy można jakoś właczyć raporty w sms-ach????? (WAŻNE)
4. Jak do cholery dziąła ten push mail - bo na chilę obecną zainstalowałem normalnie swoje 3 skrzynki pocztowe z interwałem WYŚLIJ/ODBIERZ, ale to chyba inaczej powinno działac? (BAAARDZO WAŻNE)
5. Czy da się go ustawić tak, by co jakiś czas skanował WI-FI czy jest w jakiejś w zasięgu i sam się z nią łączył jeżeli niezabezpieczona? (WAŻNE)
6. I czy jest jakiś programik jak CCLOCK pod symbiana (Ci którzy znają wiedzą o co pytam) - to zegarek wyświetlany po wyłaczeniu ekranu.

Sorry za lamerstwo, ale szukałem i jest mnóstwo śmieci na te tamaty, a konkretów mało.

Pozdrawiam i z góry dziękuję

*

Offline holohause

• 20
  • Sprzęt: HTC Hermes
Odp: NEWBIE
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2009, 13:57:13 »
Odnośnie punktu 5. Zapomnij o czymś takim, ciągłe skanowanie zeżre Ci baterie... Fakt to jest fajne na początku, ale wkurzające po pewnym czasie, że bateria znika tak szybko.

*

lipalipski

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2009, 15:05:06 »
Ad.1. Jeśli Ty tak uważasz, to chyba koniec tematu.
Ad.2. Niekoniecznie. -szczegóły znajdziesz w dziale Rhodium na tym forum.
Ad.3. Odpowiedź znajdziesz w instrukcji obsługi. Albo w ustawieniach wiadomości.
Ad.4. PUSH Mail, jak w BB, nie jest standardową usługą WM.
Ad.5. Tak.
Ad.6. Jak wyłączysz ekran, to jest on wyłączony.

Nie ma za co. Nie wierzę, że szukałeś. Albo nie umiesz korzystać z szukajki.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 15:07:20 wysłana przez lipalipski »

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2009, 15:11:22 »
Ad.1. Jeśli Ty tak uważasz, to chyba koniec tematu.
Ad.2. Niekoniecznie. -szczegóły znajdziesz w dziale Rhodium na tym forum.
Ad.3. Odpowiedź znajdziesz w instrukcji obsługi. Albo w ustawieniach wiadomości.
Ad.4. PUSH Mail, jak w BB, nie jest standardową usługą WM.
Ad.5. Tak.
Ad.6. Jak wyłączysz ekran, to jest on wyłączony.

Nie ma za co. Nie wierzę, że szukałeś. Albo nie umiesz korzystać z szukajki.

NO własnie - dzieki dzięki - ale jakbyś mógł pomóc:

Ad 4 i Ad 5 - coś wiecej.... na chwilę obecną radzę sobie z tym tak, ze ustawiłem sprawdzanie poczty co 15 minut - ale on wtedy sie łączy przez GPRS przez co pobiera opłatę za połaćzenie 0,12zł za samo połaczenie mimo, ze nic nie pobierze. A ja z tego co czytałem to push mail powinien zostać wepchnięty na PDA po otrzymaniu maila... MOże znasz jakiś sposób na to w WM ?

Pozdro

PS - co do reszty to doczytam na spokojnie, ale nie ukrywam ż ekupiłem ten PDA do Push maila

1.

*

lipalipski

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2009, 15:21:08 »
Żeby PushMail działał i tak musisz być do neta zalogowany non-stop, przecież serwer pocztowy Twojego urządzenia z nim nie połączy, jak przyjdzie wiadomość. I to chyba tyle, na ten temat, skoro nie możesz być z siecią połączony bez przerwy.

Może jakaś paczka danych do karty SIM?

Włączony moduł WiFi zje Ci baterię w kilka godzin. Wiesz o tym?

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 20, 2009, 15:56:45 »
Żeby PushMail działał i tak musisz być do neta zalogowany non-stop, przecież serwer pocztowy Twojego urządzenia z nim nie połączy, jak przyjdzie wiadomość. I to chyba tyle, na ten temat, skoro nie możesz być z siecią połączony bez przerwy.

Może jakaś paczka danych do karty SIM?

Włączony moduł WiFi zje Ci baterię w kilka godzin. Wiesz o tym?

NO moze te Wi-Fi nie non stop - ale tak by ustawić interwał czasu co ile ma się łaczyć i sprawdzać pocztę...

A co do zalogowania non stop przez GPRS --  a tu bateria się nie wyładowuje? (pytam poważnie, bo nigdy tego nie uzywałem ;) )
i drugie - czy jak on będzie zalogowany non stop przez GPRS to w czasie jazdy autem od się będzie rozłaczał przy przejściu z bazy do bazy (u mnie połaczenie kosztuje ,012zł - jak pisałem, mimo że 0 pobranych danych...)

Pozdro

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 20, 2009, 16:03:57 »
Popraw temat, poczytaj dział, forum i przede wszystkim Regulamin !!

Zalecane jest:
w miarę dokładne opisywanie w temacie wątka czego dotyczy problem - tematy typu "POMOCY", Ratunku itp. będą usuwane bez ostrzeżenia.

Napisane: Wrzesień 20, 2009, 16:02:13
Na forum znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, również w innych działach np. Oprogramowanie ppc. Temat jest do zamknięcia za chwilę.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

lipalipski

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 20, 2009, 16:15:52 »
NO moze te Wi-Fi nie non stop - ale tak by ustawić interwał czasu co ile ma się łaczyć i sprawdzać pocztę...

A co do zalogowania non stop przez GPRS --  a tu bateria się nie wyładowuje? (pytam poważnie, bo nigdy tego nie uzywałem ;) )
i drugie - czy jak on będzie zalogowany non stop przez GPRS to w czasie jazdy autem od się będzie rozłaczał przy przejściu z bazy do bazy (u mnie połaczenie kosztuje ,012zł - jak pisałem, mimo że 0 pobranych danych...)

Pozdro
U mnie chodzi do dwóch dni. Ale dzwonię też i maile piszę i smsy. I WWW przeglądam. Cały czas online. Dziś nieużywany prawie, po jakiś 5-6 godzinach od naładowania pokazuje 94%. A jest zalogowany i maile zbiera.

Jeżdzę sporo po kraju. Czasem, w gęstym lesie, przy wschodniej granicy i w górach się rozłączał, ale bardzo rzadko. To w dużym stopniu zależy od zasięgu. Jeśli zasięg jest, zmiana bazy nie ma znaczenia.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 22, 2009, 23:55:01 »
lipalipski Ty masz standardową baterie dodaną do urządzenia? :shock:

*

lipalipski

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 23, 2009, 07:28:58 »
Tak. Zwróć uwagę, na "nieużywany prawie", czyli w większości zdecydowanej po prostu tryb czuwania.

Dla pewności sprawdziłem. Odłączyłem od ładowania o 00:00. Ustawiłem budzik. Rozwiązałem jedno Sudoku. Przez noc pobrał z sieci 7 maili. O 7 zadzwonił budzik. Kilka minut później zadzwoniła żona, abym jednak wstał do pracy. Teraz stan baterii to 94%.

*

Offline ReddyS

• *
  • 96
  • Sprzęt: E61i/HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 23, 2009, 08:30:51 »
Hmmm... zazdroszczę takiej baterii:)
Ja mam 4 rozmowy, przed momentem załączyłem BT. Jak wchodziłem pół godziny temu do biura miałem 88% teraz już 84%. W większości przypadków muszę ładować między 17 a 19 bo bateria pada.

Właśnie wróciłem do biura, 14:40 i mam 50%:(
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 14:40:20 wysłana przez ReddyS »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 23, 2009, 09:06:47 »
kosa666

regulamin - popraw temat
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656
Zalecane jest:
w miarę dokładne opisywanie w temacie wątka czego dotyczy problem - tematy typu "POMOCY", Ratunku itp. będą usuwane bez ostrzeżenia.

*

Offline Roger from Cracow

• **
  • 152
  • Sprzęt: Touch Pro 2
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 23, 2009, 12:11:40 »
Tak. Zwróć uwagę, na "nieużywany prawie", czyli w większości zdecydowanej po prostu tryb czuwania.

Dla pewności sprawdziłem. Odłączyłem od ładowania o 00:00. Ustawiłem budzik. Rozwiązałem jedno Sudoku. Przez noc pobrał z sieci 7 maili. O 7 zadzwonił budzik. Kilka minut później zadzwoniła żona, abym jednak wstał do pracy. Teraz stan baterii to 94%.

co jak co ale ja tez wreszcie jestem zadowolony z baterii. Przedtem miałem Diamonda i przy oszczędnym korzystaniu 2 dni wytrzymywał.
Tutaj jak będę oszczędzał dociągnę do 4. Ostatnio cały dzień + słaby zasięg przez 6 godzin + trochę zabaw telefonem + kilka smsów+
godzina jazdy na nawigacji, kilka telefonów, następny dzień raczej lajtowy bo niedziela i w poniedziałek ładowałem. Jak dla mnie rewelka.

Roger