Moje spotrzezenia docztyczace uzytkowania HTC Rhodium

• 9 Odpowiedzi
  • 1877 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline adamms

• 34
    • Laboratorium Techniki Budowlanej
  • Sprzęt: MIO P560, HTC TOUCH PRO2, NOKIA E90, NOKIA 6310i
Moje spotrzezenia docztyczace uzytkowania HTC Rhodium
« dnia: Styczeń 20, 2010, 20:19:13 »
Witam
Jako nowy wlaściel HTC Pro2 (od 3 tygodni) chciałem się podzielić swoimi uwagami na temat działania urządzenia.
Do tej pory byłem użytkownikiem Noki comunnicatora E90.
Jestem trochę rozczarowany działaniem tego PDA telelfonu. Spodziewałem się czegoś lepszego przesiadając się z nokii, no ale do rzeczy:
- system WM 6.5 wersja angielska, zaktualizowany zaraz po kupnie,
- działanie - od czasu do czasu mulenie, programy działają z opóźnieniem, przełączanie się w sofcie od HTC też działa czasem powolnie,
- po softresecie mam prawie 94 MB wolnego, z czasem spada do 40 kilku no i wtedy muli,
- działanie telefonu, czasem zrywa połączenia, odbieram i od razu rozłącza się, gubi sieć - dopiero reset coś pomaga.
Ogólnie jest ok, ale w porównaniu do E90 do ładny gadżet wolno działający, gdyby nie automapa to pewnie przesiadłym się z powrotem na nokie.
Od tyle.
Czy wobec moich powyższych uwag ma ktoś na to jakieś rozwiązanie, może podmienić na jakiś ugotowany ROM?
Czy poprostu ten typ tak ma?

Pozdrawiam Adam

*

Offline BelHeI

• **
  • 171
Odp: Moje spotrzezenia docztyczace uzytkowania HTC Rhodium
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2010, 20:27:57 »
Witaj,

jak chcesz odczuć pozytywną różnicę przesiadki z E90, to MUSISZ skorzystać z gotowanego romu. Standardowy jest obciążony niepotrzebnym softem, przez co jest bardzo powolny.
Jak już chcesz zmieniać ROM, to poczekaj z kilka dni na nową wersję ROM Proven 2.6 ;)

Pozdrawiam.

*

Offline wirher

• *
  • 97
  • Sprzęt: Touch Pro 2, Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2010, 20:36:40 »
Nokia funkcjonalnoscia windowsa nie pobije, ale on potrafi platac figle. Zainstaluj cleanram czy jakos tak i przy muleniu uruchamiaj. Procesor nie jest zbyt wydajny, ale lepszego sprzetu tej klasy chyba nie ma. Jak juz kolega wyzej napisal wieksza wydajnosc osiagniesz  na gotowanych  romach. Niestety nie ma idealnego  sprzetu  :mrgreen:

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2010, 20:41:42 »
Czy wobec moich powyższych uwag ma ktoś na to jakieś rozwiązanie, może podmienić na jakiś ugotowany ROM?
Sam sobie odpowiedziałeś. Miałem podobne uwagi co Ty aż do przesiadki, potem było już tylko lepiej.
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline AxlR

• **
  • 106
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 20, 2010, 22:10:52 »
Ja osobiście polecam ROM PROven 2.5 21884 Manila 2.1. Jest to ROM z Windowsem 6.5 w pełni spolszczony, większośc potrzebnych programów jest wgotowanych, szybki, stabilny, nie mam z nim żadnych problemów. Dużo ludzi poleca Romy z manilą 2.5, możesz spróbowac, ale osobiście wole 2.1, ta wersja jest przeznaczona do TP2 (nie do HD2 jak manila 2.5) więc praktycznie nie ma błędów. Manile 2.5 oczywiście też używałem ale dla mnie za duża z nią problemów.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2010, 22:46:57 »
adamms, ja również przesiadłem się z E90 (po 2,5 roku intensywnego uzywania) na Rhodium Rhodium to mój pierwszy sprzęt z WM. Przez pierwszy tydzień byłem bardzo zawiedziony nowym nabytkiem, zwłaszcza, że kosztował mnie sporo kasy. A to tylko pozwoliło mi jeszcze bardziej docenić E90 - zwlaszcza wygodne korzystanie z funkcji  telefonicznych i klawiaturę (ta w Rhodium mimo wszystko zdecydowanie mniej wygodna). Powoli poznaję WM i coraz bardziej się do niego przekonuję. Na pewno ma dużo większe mozliwości niz symbian. To był też podstawowy powód przesiadki na nowy telefon i system. Wypróbowałem już pare Rom-ów od qsqa. Obecnie używam tego samego ROM-u, który wyżej poleca AxIR. Jest stabliny, nie wiesza się, nigdy nie zdarzyło się, żeby zerwał rozmowę. A E90 się nie pozbyłem. Siedzi w niej inna karta. Dopiero teraz po 2,5 roku od jej zakupu przekonałem się, że jest w stanie wytrzymać bez ładowanie 5 dób (do tej pory tak intensywnie używałem, że była ładowana codziennie) ;-)

pozdr

*

Offline adamms

• 34
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2010, 09:10:27 »
Jesli chodzi o WM to nie jest to dla mnie  nowość, w zasadzie od zawsze miałem palmfony. Zmieniłem na E90 po tym jak mnie wkurzył mój ASUS P565, który zaczął szwankować. Poprzedznie urzadzniea z WM które posiadałem pracowały stabilnie i bez kłopotu. Tu jestem rozczarowany działeniem, pewnie ze względu na tą bajerancką nakałdkę. Czasem nawet się zastanawialm czy nie sprzedać go w choler\ę nie wrócić na nokię  :). Panowie skąd wziąć tego stabilnego provena, którego macie w swoich urządzeniach?

Pozdrawiam adamms

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2010, 09:38:22 »
Panowie skąd wziąć tego stabilnego provena, którego macie w swoich urządzeniach?

Z watku zatytulowanego - tu niespodzianka -  PROven ROM TP2 PLK  :ohreally:
W poscie nr 1 masz linki do starszych wersji. Do dwoch wersji beta romu z numerkiem 2.6 poszukaj postow Qsqa ze stycznia.

'Bajerancka nakladke' mozna sobie wylaczyc menu start/ustawienia/glowny/elementy -odhacz HTC Sense albo HTC Manila.

*

Offline adamms

• 34
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2010, 10:09:18 »
'Bajerancka nakladke' mozna sobie wylaczyc menu start/ustawienia/glowny/elementy -odhacz HTC Sense albo HTC Manila.
Dziękuję za radę :). To gdzie można wyłączyć to akurat wiem, ale to jakby z Porshe zdjąć alufelgi :). Pytałem o link do proven wersji stabilnej o której pisali koledzy - bezpośredni link, ale dzięki jeszcze raz za troskę  :wink:

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 21, 2010, 10:45:31 »
Dziękuję za radę :). To gdzie można wyłączyć to akurat wiem, ale to jakby z Porshe zdjąć alufelgi :). Pytałem o link do proven wersji stabilnej o której pisali koledzy - bezpośredni link, ale dzięki jeszcze raz za troskę  :wink:

Jak juz pisalem: STABILNA wersja jest w poscie #1 watku o PROven'ie.
Linki styczniowe to linki do wersji beta, wiec jesli szukasz wersji STABILNEJ, to raczej nie dla Ciebie (choc IMHO bety PROven'a sa bardziej stabilne i wydajne niz oryginały z Microsoft'u).