Moja lokalizacja - pogoda - małe miejscowości.

• 14 Odpowiedzi
  • 9333 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Moja lokalizacja - pogoda - małe miejscowości.
« dnia: Listopad 25, 2009, 11:41:51 »
Od niedawna mam Touch pro 2. Na początku miałem oryginalny rom jeszcze z WM 6.1, po wielu kombinacjach udało mi się dodać moje miasto do pogody tzn. mogłem je wybrać ale i tak przy aktualizacji pojawiał sie komunikat "nie znaleziono danych" czy coś w tym stylu.
Teraz mam rom PROven 2.4 - tu pogoda jest wyświetlana pod zegarem i powiązana z moją lokalizacją, ale nadal nie mogę pobrać pogody dla mojego miasta. Na stronie AccuWeather moje miasto jest:
http://www.accuweather.com/world-index-forecast.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=EUR|PL|PL015|OPALENICA&metric=1

Czy dla małych miejscowości (Opalenica około 9500 mieszkańców) nie da się pobrać danych pogody czy trzeba coś jeszcze pokombinować ?

Przy okazji mam jeszcze pytanie. Kombinując zainstalowałem programik z innego tematu, ale od tego czasu ciężko uruchomić telefon. Czasem startuje tylko windows, czasem zawiesza się gdzieś wcześniej a czasem startuje całkowicie i niby chodzi normalnie. Udało mi się odinstalować ten program, ale nadal tak jest. Przypuszczam, że mogły po nim zostać jakieś śmieci i mogą wpływać na stabilność i obciążenie urządzenia. Czy można gdzieś w opcjach to sprawdzić ? Może to lamerskie pytanie, ale od lat używałem telefonów z symbianem i jeszcze się gubię w windows.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
Odp: Moja lokalizacja - pogoda - małe miejscowości.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2009, 12:00:12 »
Odnośnie drugiej części Twojego pytania to odpowiedź brzmi, że oczywiście mogły pozostać "jakieś śmieci" (jak w PC-towym Windowsem). Lekarstwem na to może się okazać wyczyszczenie wpisów w rejestrze - ale skoro piszesz, że dopiero zaczynasz przygodę z WM to nie polecam bo sobie coś poknocisz. Moja rada - zrób backup danych, kontaktów i smsów po czym wykonaj HardReset powinno pomóc. Pamietaj po tym zabiegu utracisz wszystkie dane (w tym celu robisz backup z niego sobie po tym wszystko przywrócisz) A programy będziesz musiał poiinstalować na nowo.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 25, 2009, 12:10:10 »
Od niedawna mam Touch pro 2. Na początku miałem oryginalny rom jeszcze z WM 6.1, po wielu kombinacjach udało mi się dodać moje miasto do pogody tzn. mogłem je wybrać ale i tak przy aktualizacji pojawiał sie komunikat "nie znaleziono danych" czy coś w tym stylu.
Teraz mam rom PROven 2.4 - tu pogoda jest wyświetlana pod zegarem i powiązana z moją lokalizacją, ale nadal nie mogę pobrać pogody dla mojego miasta. Na stronie AccuWeather moje miasto jest:
http://www.accuweather.com/world-index-forecast.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=EUR|PL|PL015|OPALENICA&metric=1
Czy dla małych miejscowości (Opalenica około 9500 mieszkańców) nie da się pobrać danych pogody czy trzeba coś jeszcze pokombinować ?

Bardzo nie lubię takich odpowiedzi, jakiej w tej chwili ci udzielę, ale.... RTFF, czyli zanim zadasz pytanie przeszukaj forum, bo może ten temat ktoś już poruszał.
W tym przypadku tak właśnie jest:
Jak dodac pogode dla Zakopanego?   

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2009, 12:24:15 »
@sciobel podane rozwiązanie dotyczy WM 6.1 nie mam pewności jak to się ma do 6.5 :mysli: Poza tym w WM 6.5 opcja "Moja Lokalizacja" spowoduje pobieranie danych dla aktualnej długości i szerokości geograficznej (w moim przypadku też miejscowości nie ma w spisie, gdy aktualizuję w domu wyświetla się info: Mazowieckie). Wydaje mi się, że ww. rozwiązanie może zadziałać tylko w celu dodania dodatkowej lokalizacji, a podstawowa tzn gdzie jesteśmy w chwili pobierania danych pogodowych i tak jest pobierana online bez względu na to co ustawimy.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 25, 2009, 12:25:39 »
Budniu - wiem, że lekarstwem jest HR i co się z tym wiąże, właśnie dlatego to ostateczność.

Sciobel - jak pisałem na samym początku "po wielu kombinacjach..." Czyli czytałem tematy pogodowe na forum. Podany w jednym z nich cab powoduje zawieszanie telefonu a adycja pliku 2330fc3c_mamila daje możliwość dodania mojego miasta, ale i tak nie mogę pobrać danych o pogodzie.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 25, 2009, 12:40:23 »
W takim razie poszukaj na xda-developers cab-a pod haslem 'weather for 30,000 cities' albo os w tym stylu. W zwiazku z tym, ze nie mam z tym tematem problemu nie interesowalem sie nim blziej, ale wiem, ze temat przewijal sie na xda.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 25, 2009, 12:55:59 »
@sciobel również się nie zagłębiałem, ale w moim przekonaniu nie rozwiąże to tematu "Moja lokalizacja" i związanych z tym danych pobieranych online z nadajników, ale spróbować warto.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 25, 2009, 13:00:43 »
'Moja lokalizacja' moze byc identyfikowana jedynie przez sygnaly wysyłające taka informacje (WiFi, GPRS).
Rozwiazania, ktore podaje dotycza informacji o pogodzie.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 25, 2009, 13:17:30 »
Dzięki za odpowiedzi, będę szukał dalej.
 Oczywiście "moja lokalizacja" bez znaczenia, jeżeli uda mi się ręcznie dodać moje miasto.  (chociaż akurat u mnie pokazuje właściwe miejsce)

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 25, 2009, 14:38:13 »
No, dokladnie tak - w 'my location' musi (z pewnymi wyjatkami, u mnie na przyklad we Wroclawiu pokazuje sie francuskie Dijon) pokazac ci sie aktualna lokalizacja.
Co do pogody - szukaj '30,000 (albo 3,000) cities' na xda.

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 25, 2009, 21:27:12 »
Witam wszystkich
To jest mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję że nie ostatni :)
deoignito chciałby wiedzieć jak dodać miasto do listy pogodowej wiec już mówię co należy zrobić :

Ściągnij i zainstaluj na HD2 darmowy program JVH3_PPC_Manila_2.1_WeatherCityEditorInstall ( jest na forum xda-developers)
Idź do strony AccuWeather.com -> zakładka Forecast -> International Weather -> i są trzy opcje do wyboru :
1. Canada Weather (co nas nie interesuje)
2. UK & Ireland Weather (to akurat dla deoignito pasuje)
3. World Weather (dla miast w Polsce)
wybieramy jedną z opcji np: World Weather i klikamy na niej.
Przeniesie nas do następnej strony - international
w miejscu Your Local Forecast wpisujemy nazwę miasta oraz nazwę państwa np: siemianowice, poland i klikamy na GO
pokaże nam się pogoda dla Siemianowic ale to jest nie ważne, ważny  jest link a właściwie jego część,
link do Siemianowic wyglada tak: http://www.accuweather.com/world-index-forecast.asp?partner=accuweather&locCode=EUR|PL|PL012|SIEMIANOWICE|&u=1
interesuje nas tylko ta część : EUR|PL|PL012|SIEMIANOWICE
Teraz odpal program pobrany z xda-developers na twoim HD2
wybierz państwo z listy -  "COUNTRY"              ( dla naszego przykładu będzie to oczywiście Poland )
naciśnij  dodaj miasto -  "ADD CITY"
wybierz strefę GMT  w "TIME ZONE"     ( dla Polski będzie to +1 Warsaw, Zagreb itp )
wpisz nazwę miasta (w naszym przykładzie Siemianowice) w "CITY"
wpisz EUR|PL|PL012|SIEMIANOWICE w "ACCUWEATHERCODE"
naciśnij "Add"
możesz tak dodać następne miasta albo zakończyć dodawanie.
zrestartuj telefon
Teraz idź do pogody w telefonie, wybierz "menu" -> dodaj lokalizację zacznij wpisywać nazwę miasta ( w naszym przykładzie Siemianowice ). Gdy nazwa pojawi się na liście naciśnij ją.
 Wróć na stronę główną w telefonie i naciśnij zegar, wybierz swoje miasto.
To tyle. Mam nadzieję że napisałem to w miarę jasno. Dodam tylko że działa bardzo dobrze na HTC HD2.
Pozdrawiam

Może spróbuj tego, znalezione w dziale Leo :)
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 25, 2009, 22:29:19 »
Uruchomiłem ten programik i nie zawiesił sie to juz coś.
Jak uzyskać przy wpisywaniu znak, którym są oddzielone EUR PL itd  :oops:

OK
Już znalazłem.
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 22:37:46 wysłana przez romuch »

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 25, 2009, 22:39:01 »
Na klawiaturze FN potem SYM i tam masz wszystkie takie :)

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 25, 2009, 22:50:13 »
dantemg - działa  :ok:
Jak będziesz kiedyś w "mojej lokalizacji" to zapraszam na piwko.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 25, 2009, 22:51:54 »
Spoko :) Może sam spróbuje :grin: