a) Baterii (akumulatorów) się nie formatuje, sformatować to sobie możesz partycję C.
b) Niektórzy ludzie są debilami, bo piszą takie głupoty. Rhodium odcina prąd ładowania, gdy bateria osiągnie 100%. Także można trzymać telefon pod ładowarką nawet kilka miesięcy, a baterii i tak nic złego się nie stanie.
c) Przy "polimerówkach", a taką baterię standardowo T7373 posiada, główna zasadą jest aby trzymać akumulatorek naładowany. Długi okres czasu, podczas którego bateria jest rozładowana wpływa negatywnie na jej żywotność. W przypadku polimerówek także niska temperatura źle wpływa na żywotność baterii.
d) Formowanie, bo tak się ten proces nazywa, nie jest formalnie wymagane, jednak ja zalecam wykonanie 3 pełnych cyklów "Naładowanie - Rozładowanie". Dopiero później ładujesz jak Ci pasuje.
e) Dobrym przyzwyczajeniem jest także nieładowanie akumulatora, gdy urządzenie pobiera dużo prądu (np. gdy włączone jest wifi, częsty błąd!).
Mam nadzieję, że wyczerpałem temat.
Sory, ale muszę pare rzeczy zarzucić

ad. c)
-> Mój TP2 posiada baterie 1500mAh Li-Ion, czyli Litowo-jonowa (polimerowa to coś innego), to 1

-> Najzdrowsze dla baterii jest naładowanie w 40% - dlatego z takim naładowaniem znajduje się bateria, gdy kupujemy telefon fabrycznie zapakowany
-> Dodatkowo, zimno nie szkodzi baterii, wręcz przeciwnie
Wszystko to dotyczy baterii Li-Ion, czyli takiej jak posiadamy, nawet wg producenta (
http://www.htc.com/pl/product/touchpro2/specification.html)
Dla tych, którzy nie wierzą, można znaleźć dużo informacji w internecie - choćby tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ion_battery , odnośnie przechowywania nagłówek "Prolonging battery pack life"
Co do reszty pkt zgadzam się w 100%.
Edited:
Generalnie, nie ma się co stresować baterią. Li-Ion teoretycznie woli częste ładowania od rozładowywania do 5% i ładowania do 100%. Takie rozładowywania najlepiej robić co któryś cykl ładowania. Więc nie stresować się, tylko ładować i używać, szkoda zawracać sobie głowe tym, czy bateria będzie sprawna za 3 lata, czy za 4, jeśli będziemy przechowywać telefon w lodówce na noc

Apropo, oriętuje się ktoś czy jest coś takiego jak licznik ładowań w bateri TP2? Takie coś jak w bateriach laptopów?