Który ROM najlepszy?

• 211 Odpowiedzi
  • 26156 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

lipalipski

Odp: Który ROM najlepszy?
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:40:12 »
Podobno najbardziej stabilny ROM oparty na LEO WM6.5 z Manla 2.5 - [ROM][WWE][27-08-09]Manila 2.5 Rhodium_AF|WM65 21839|ONLINE|. Testowal go ktos tutaj, bo opinie na xda sa bardzo pozytywne?
Więcej:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=552821
Nadal nie działa landscape.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:53:54 »
Nadal nie działa landscape.

I wygląda na to, ze przez jakiś czas jeszcze nie będzie działać. Podobnie jak footprints.
W skrócie wygląda to tak: najbardziej stabilny ROM z M2.1 to EnergyROM Genesis. Dwa najlepsze z M2.5 to MiriROM 2.5 i Rhodium_AF od Ark_666 (ROM Atomanga jest bardzo podobny do tego ostatniego, ale Rhodium_AF jest bardziej dopracowany).

I jeszcze link do wizualnego i opisowego tutorialu nt. wgrywania ROM-ow - moze komuś sie przyda (mi sie przydał):
http://thewingster.com/howflashtp2rom.aspx
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2009, 21:57:21 wysłana przez sciobel »

*

lipalipski

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 29, 2009, 23:10:40 »
Mie wiem co to znaczy najbardziej stabilny, ale w EnergyROM Warhawk z Manilą 2.1 żadnych niestabilności nie zauważyłem.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 29, 2009, 23:31:56 »
Byc moze powinienem napisać: najbardziej stabilny custom ROM to obecnie Energy Genesis. Wg. NRG wlasnie on stanie sie wersja 'final' i zastapi Warhawk'a Standard.
Z drugiej strony: obecnie mam Rhodium_AF i oprocz tego, co w M2.5 jest jeszcze niedopracowane wszystko chodzi genialnie. A ze uparlem sie na 2.5 wiec mi to nie przeszkadza.

Minute temu NRG umiescil EnergyROM "Genesis" (23016) ★ |Built Aug 29| Manila 2.5
Na razie mam 11%, jutro byc moze uda mi sie umiescic wiecej info na temat tego ROM-u.
Wiecej:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=553506
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2009, 00:02:52 wysłana przez sciobel »

*

Offline mika34

• **
  • 175
  • X1 > Touch Pro 2>HD2> Galxy S
  • Sprzęt: Galaxy, Wave
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 30, 2009, 12:14:41 »
Hej. Od wczoraj jade na EnergyROM "Genesis" (23016) ★ |Built Aug 29| Manila 2.5.
Na razie zadnych bugów. Jest Boski/ POECAM
"Życia się nie kupi, za to sprzedać łatwo!"

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 30, 2009, 12:39:23 »
Mika34, tez mam ten ROM, oraz problem opisany tutaj:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=4430857&postcount=200
Mam pytanie, czy u Ciebie tez wystepuje problem z settings/others?

Poza tym faktycznie - ten ROM rocks!
Teraz przydalaby sie wersja z PL.

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 30, 2009, 13:18:52 »
Nie ja na razie zadnych problemow, czy to z setting, czy emailem, czy tez gpsem (poza zoombarem w IE, ale używam Opery, bo jest dużo szybsza i dla mnie lepsza) .  Z wątkiem na xda jestem na bierząco, nie penkaj.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 30, 2009, 13:43:34 »
Kurcze, u mnie tez wszystko co ma śmigać na Manili 2.5 śmiga - oprócz tego cholernego settigns/others.
ROM Energy jest świetny, dobrze dopracowany i ma fajne appsy wszyte w środek.
Nie bardzo w takim razie 'kupuje' to co napisał ace, ze jest to wewnętrzny problem HTC i Manili. W takim razie co? Any clue?

*

Offline mika34

• **
  • 175
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 30, 2009, 13:50:51 »
Ok. Teraz tez juz mi sie powiesil. Na samym poczatku po flashu Romu Others uruchomilem, potem jeszcze raz dla pewnosci i tez bylo ok. Ale juz teraz za kazdym razem zawiach.
Nie mam czasu teraz na Hard reset by sprawdzic czy blad wystepuje po zaakceptowaniu jakis ustawien, czy moze przywrócenia czegoś, nie wiem. Wieczorkiem postaram sie zobaczyc. Jak bys cos rozgryzl daj znac. Ja bede nieobecny na kilka godzin. 3m sie

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 30, 2009, 13:52:06 »
Popatrze na to po F1   B)
--------------------------
Dziwne. Wgrałem SPB Backup'em stare ustawienia (m.in. dzięki Inter Write mam caly system w PL) i nagle otworzył sie dostęp do settings/others. I działa.
Natomiast w głównym ekranie pojawił sie (lewy górny rog) ciemny kwadrat przesłaniający częściowo godzinę w zegarze), a także zniknęły skróty do aplikacji z głównego ekranu.
Jakieś pomysły? (oczywiście sam zaraz zacznę nad tym grzebać - byc może trzeba odtwarzać backup krok po kroku i obserwować zachowanie systemu).
Natomiast sam EnergyROM "Genesis" (23016) ★ |Built Aug 29| Manila 2.5 dalej działa bez zarzutu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2009, 16:07:02 wysłana przez sciobel »

*

lipalipski

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 30, 2009, 16:19:13 »
Backup robiłeś na ROMie z M2.5?

A po wgraniu w ten sposób IW, jak się zachowuje klawiatura ekranowa?

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 30, 2009, 16:42:10 »
Zrobilem backup swojego stock romu, wgralem teraz Energy ROM z M2.5, a po nim zrobilem restore z SPBBackup
Caly system jest po polsku, klawiatura ekranowa nieco wariuje na Interwrite Input. Natomiast sam IW zaczal pytac o kod rejestracyjny.
Mam zamiar zrobic HR i robic restore krok po kroku obserwujac caly system. Na IW tez sie pewnie jakis sposob znajdzie.

« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 30, 2009, 17:10:15 »
A czy moze tez macie problem ze sciagnieciem Romu Genesis? bo mi wyskakuje komunikat : serwer twierdzi że nie masz pozwolenia na ściągnięcie tego pliku  :-?

I takie pytanie z innej beczki, czy można jakoś zrobić kopię swojego oryginalnego ROM-u??
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2009, 17:17:29 wysłana przez lukzlo22 »

*

lipalipski

« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 30, 2009, 17:36:46 »
Zrobilem backup swojego stock romu, wgralem teraz Energy ROM z M2.5, a po nim zrobilem restore z SPBBackup
Caly system jest po polsku, klawiatura ekranowa nieco wariuje na Interwrite Input. Natomiast sam IW zaczal pytac o kod rejestracyjny.
Mam zamiar zrobic HR i robic restore krok po kroku obserwujac caly system. Na IW tez sie pewnie jakis sposob znajdzie.

Wgrałeś system 6.5, a nie 6.1 na innym buildzie i z inną Manilą. Możez zapomnieć o ustawieniach Manili, IW (o tym tak czy siak) wszystkim co zaszyte w rejestrze, a więc też o większości programów. Zostają dane PIM, dokumenty i maile.

A czy moze tez macie problem ze sciagnieciem Romu Genesis? bo mi wyskakuje komunikat : serwer twierdzi że nie masz pozwolenia na ściągnięcie tego pliku  :-?

I takie pytanie z innej beczki, czy można jakoś zrobić kopię swojego oryginalnego ROM-u??
Można. Qsqa chyba wspominał, że wrzuci.

Wczoraj (w zasadzie dziś około 3 nad ranem) pobrałem Genesis bez problemu.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 30, 2009, 17:37:54 »
Jest tu gdzies info na ten temat. Ja uzylem SPB Backup.
Bardzo dobry - i polecany przez XDA - jest SASHIMI:
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=SASHIMI
Ale sam go nie używałem.

Co do downloadu: moze masz problem ze sciaganiem z RS? jesli tak, to uzyj US mirrora z Hotfile:
http://hotfile.com/list/93322/b5a2687

« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 30, 2009, 17:40:54 »
Hmmm, może chłopaki zablokowali chwilowo serwer bo jak narazie nie da rady nic sciagnąć :(,
Aha czyli to co qsqa ma podrzucić to coś czym da radę zrobić kopię swojego ROM-u, dobrze zrozumiałem ?

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 30, 2009, 17:43:05 »
Wgrałeś system 6.5, a nie 6.1 na innym buildzie i z inną Manilą. Możez zapomnieć o ustawieniach Manili, IW (o tym tak czy siak) wszystkim co zaszyte w rejestrze, a więc też o większości programów. Zostają dane PIM, dokumenty i maile.

Jasne, ze tak.
Po HR ide krok po kroku i odtwarzam to co sie da z restore. So far so good.
Napisane: Sierpień 30, 2009, 17:41:31
Aha czyli to co qsqa ma podrzucić to coś czym da radę zrobić kopię swojego ROM-u, dobrze zrozumiałem ?

Nie. QSQA wrzuci dump ROM z PLK.
Obraz swojego ROM-u mozesz zrobic programem, ktory polecalem wyzej (jest platny, masz chyba 5 uzyc za free).

« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 30, 2009, 17:44:52 »
Ale sam go nie używałem.

Co do downloadu: moze masz problem ze sciaganiem z RS? jesli tak, to uzyj US mirrora z Hotfile:

Dokładnie, tak jak mowisz próbuję przez RS
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2009, 18:11:39 wysłana przez lukzlo22 »

*

Offline wrn

• **
  • 149
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpień 30, 2009, 18:50:49 »
Ale sam go nie używałem.

mam pytanie co do backupu własnego ROMu. Czy dobrze rozumiem: obecnie posiadam standartowy ROM PL razem z IW. Jeśli zrobie sobie backup programem SASHIMI, potem wgram sobie inny ROM(wgrywając najpierw HARDSPL), to jak będę chciał oddać TP2 do serwisu to wystarczy że przywrócę sobie stary ROM i ustawienia za pomocą backupu który zrobiłem programem SASHIMI?
|R|6.5.3|ROM|WWE| ★ EnergyROM "Phoenix 2" 21885 ★Dec 17★ Sense 2.1

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpień 30, 2009, 18:59:10 »
Tak jest. Jak juz pisalem - nie używałem Sashimi, ale wg. opisu tak to działa.

W SPB Backup jest opcja (sprawdzałem) 'restore ROM'. Oczywiście musisz najpierw zrobić backup łącznie z systemem.

*

Offline wrn

• **
  • 149
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpień 30, 2009, 19:04:02 »
Tak jest. Jak juz pisalem - nie używałem Sashimi, ale wg. opisu tak to działa.

W SPB Backup jest opcja (sprawdzałem) 'restore ROM'. Oczywiście musisz najpierw zrobić backup łącznie z systemem.

profilaktycznie poczekam na zrekonstruowany ROM od qsqa ale potem z miłą checią pobawię się tym programem

*

lipalipski

« Odpowiedź #51 dnia: Sierpień 30, 2009, 19:30:36 »
A po co wam jakikolwiek backup, kiedy macie przywrócić oryginalny ROM przed oddaniem urządzenia do naprawy gwarancyjnej?

« Odpowiedź #52 dnia: Sierpień 30, 2009, 19:52:24 »
Aha jeszcze takie wazne pytanie, czy przy wgrywaniu ROM-u wyjmujecie karte SIM i SD ??

*

Offline wrn

• **
  • 149
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 30, 2009, 19:53:34 »
A po co wam jakikolwiek backup, kiedy macie przywrócić oryginalny ROM przed oddaniem urządzenia do naprawy gwarancyjnej?

no właśnie chodzi mi o backup przy okazji którego przywrócę oryginalny ROM, taki jak posiadam obecnie... może się nie precyzyjnie wyraziłem, ale chodziło o to czy ten program mi na to pozwoli??

« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 30, 2009, 20:07:29 »

no właśnie chodzi mi o backup przy okazji którego przywrócę oryginalny ROM, taki jak posiadam obecnie... może się nie precyzyjnie wyraziłem, ale chodziło o to czy ten program mi na to pozwoli??

Dokladnie o to samo mi chodzi bo chyba sie nie zrozumielismy wczesniej :wink: Chodzi o to zeby potem przywrocic taki sam ROM jak jest wstawiony od nowosci, czyli czy da sie zrobic kopie samego systemu, a nie ustawień itd. ??

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 30, 2009, 20:13:16 »
Aha jeszcze takie wazne pytanie, czy przy wgrywaniu ROM-u wyjmujecie karte SIM i SD ??

Kucharze zalecaja, zeby wyjac zarowno SD (w razie gdyby na SD byly programy, ktore uruchamiaja sie samodzielnie) jak i SIM (zwlaszcza SIM, zeby nie odebrac zadnej rozmowy podczas flashowania). 

Tutaj kawalek informacji od jednego z nich - 'mskip-a':
[Why is it recommended to remove the Sim Card and microSD Card before Flashing?
microSD Card removal is recommended just in case any self booting programs or UC setup files are on there that might interupt or conflict with the setup procedure after flashing.
Sim Card removal is recommended because as soon as your phone reboots after flashing your phone will be live and if you get a call or text message during the initial setup it might interfere and ruin the setup.
If you flashed with both the cards in it should be fine as long as none of the above situations happened. Just be aware for future flashes

Ja nie wyjalem - nie chcialo mi sie w to bawic, bo w niedziele nie spodziewalem sie zadnego telefonu.
Napisane: Sierpień 30, 2009, 20:08:54
Dokladnie o to samo mi chodzi bo chyba sie nie zrozumielismy wczesniej :wink: Chodzi o to zeby potem przywrocic taki sam ROM jak jest wstawiony od nowosci, czyli czy da sie zrobic kopie samego systemu, a nie ustawień itd. ??

SPB Backup przywraca wczesniej zapisany ROM (OS) i wszystkie ustawienia, aplikacje, zasoby.

Napisane: Sierpień 30, 2009, 20:11:32

Po pierwsze: na wszelki wypadek, gdyby ktos chcial wrocic do tego, co mial.
Po drugie: HTC moze odmowic naprawy gwarancyjnej, jesli oryginalny system jest usuniety.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2009, 20:18:05 wysłana przez sciobel »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 30, 2009, 20:16:27 »
SPB Backup przywraca wczesniej zapisany ROM (OS) i wszystkie ustawienia, aplikacje, zasoby.
Nie, nie opowiadaj głupot.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 30, 2009, 20:20:39 »

Kucharze zalecaja, zeby wyjac zarowno SD (w razie gdyby na SD byly programy, ktore uruchamiaja sie samodzielnie) jak i SIM (zwlaszcza SIM, zeby nie odebrac zadnej rozmowy podczas flashowania). 

Tutaj kawalek informacji od jednego z nich - 'mskip-a':
[Why is it recommended to remove the Sim Card and microSD Card before Flashing?
microSD Card removal is recommended just in case any self booting programs or UC setup files are on there that might interupt or conflict with the setup procedure after flashing.
Sim Card removal is recommended because as soon as your phone reboots after flashing your phone will be live and if you get a call or text message during the initial setup it might interfere and ruin the setup.
If you flashed with both the cards in it should be fine as long as none of the above situations happened. Just be aware for future flashes

Ja nie wyjalem - nie chcialo mi sie w to bawic, bo w niedziele nie spodziewalem sie zadnego telefonu.
Napisane: Sierpień 30, 2009, 20:08:54

Napisane: Sierpień 30, 2009, 20:11:32

Po pierwsze: na wszelki wypadek, gdyby ktos chcial wrocic do tego, co mial.
Po drugie: HTC moze odmowic naprawy gwarancyjnej, jesli oryginalny system jest usuniety.

A tu wypowiedz z XDA :you must Have Phone Synced with PC in Windows Mobile!!! I mean it has to be connected to activesync or WMDC via USB cable. and it must not be in Flight/Airplane mode (i.e. radio should be on)

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpień 30, 2009, 20:21:06 »
Nie, nie opowiadaj głupot.

RTFM, a dokladniej 10 strone w 'Spb_backup_user_manual'.
Przyznam, ze nie robilem jeszcze ROM restore z SPB, wiec jesli manual i xda-developers sie myla, to napisz jak jest faktycznie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2009, 20:24:45 wysłana przez sciobel »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpień 30, 2009, 20:25:42 »
żaden program z poziomu nie ma dostępu do zapisu na obszar romu. To nie jest narzędzie do przywracania romu!
Uwierz mi, siedzę w tym po uszy.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal