Kolejne dziwne pytanie poczatkujacego dotyczace pamięci

• 23 Odpowiedzi
  • 3008 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kolejne dziwne pytanie poczatkujacego dotyczace pamięci
« dnia: Październik 30, 2009, 08:07:57 »
A mianowicie, czy ktos moze mi wyjasnic o co chodzi.
Na stronie HTC napisane jest ze TP2 ma
ROM: 512 MB
RAM: 288 MB

W telefonie gdy otweiram pamiec mam
Przechow.danych 287MB uzywanych 54,14MB wolnych 233.79MB (rozumiem ze to chodzi o RAM).
Program 188,21MB uzyw. 120,3MB wolnych 67,91MB

Jezeli sprawa Romu wydaje sie jasna to co jest z tym Romem,

*

lipalipski

Odp: Kolejne dziwne pytanie poczatkujacego dotyczace pamięci
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 30, 2009, 08:26:43 »
To pierwsze to ROM. To drugie to RAM.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 30, 2009, 08:45:35 »
ja mam i780 i ram 128MB a wolne 87MB :)
tak naprawdę HTC od diamonda jeszcze jakąś inną pamięć i zamiast 288MB masz naprawdę 192MB trochę mało z tego zostaje 68MB , sprawdzałeś po resecie ?
Napisane: Październik 30, 2009, 08:38:46
tak naprawdę HTC od diamonda jeszcze jakąś inną pamięć dodaje i zamiast 288MB masz naprawdę 192MB trochę mało z tego zostaje 68MB , sprawdzałeś po resecie ?

Napisane: Październik 30, 2009, 08:39:17
chciałem dać modyfikuj ale gdzies wsiąkło i wyszło cytuj
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 30, 2009, 08:49:15 »
To pierwsze to ROM. To drugie to RAM.

Wszystko pieknie i fajnie, ale nijak ten ROM i RAM maja sie do danych fabrycznych. Jezeli czytam dane ze strony a to co widze wyswietlane w telefonie.
Bo wg tego ROM jest polowe mniejszy a na Ramie brakuje 100MB.

PO cleanramie poziom 3 mam okolo 90-89MB wolnego Ramu wgo tego co pisze kolega ze pierwszy to Rom drugi ram.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2009, 08:51:54 »
system swoje zajmuje
wgrane programy również
do tego działający system i programy zużywają swoje
jak kupujesz goły czysty HDD do PCta to po wgraniu OSu i softu też nie osiągniesz jego pełnej pojemności
RAMu tak samo, odpalasz OS i na dzień dobry masz 30-60% zajęte...

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 30, 2009, 08:53:22 »
system swoje zajmuje
wgrane programy również
do tego działający system i programy zużywają swoje
jak kupujesz goły czysty HDD do PCta to po wgraniu OSu i softu też nie osiągniesz jego pełnej pojemności
RAMu tak samo, odpalasz OS i na dzień dobry masz 30-60% zajęte...

No wlasnie o to mi chodzilo:) A czy jest mozliwosc na oryginalnym sofcie wylaczyc TouchFlow aby zwolnic troche pamieci?

*

Offline Kubeus

• *
  • 77
  • Sprzęt: HP Ipaq 614c -> HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2009, 15:35:48 »
tak , wchodzisz w Ustawienia ekranu głównego i odznaczasz Touch3D. Ale po co Ci ten telefonik bez Touch ja właśnie głównie dla QWERTY i Touch to kupuje xD

W tym PDA RAM jest wyliczony. Przecież zazwyczaj nie korzystasz z GPS, Przeglądarki i gier w tym samym czasie. A nawet jak masz Operę i np. kalendarz odpalony to ci spokojnie starcza na Touch + jakieś dzwonienie lub SMS.

*

lipalipski

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 31, 2009, 12:36:34 »
tak naprawdę HTC od diamonda jeszcze jakąś inną pamięć i zamiast 288MB masz naprawdę 192MB trochę mało z tego zostaje 68MB , sprawdzałeś po resecie ?
Ja mam po resecie 126MB.

I myślę, że da się więcej.

tak , wchodzisz w Ustawienia ekranu głównego i odznaczasz Touch3D. Ale po co Ci ten telefonik bez Touch ja właśnie głównie dla QWERTY i Touch to kupuje xD

W tym PDA RAM jest wyliczony. Przecież zazwyczaj nie korzystasz z GPS, Przeglądarki i gier w tym samym czasie. A nawet jak masz Operę i np. kalendarz odpalony to ci spokojnie starcza na Touch + jakieś dzwonienie lub SMS.
A po c..j Ci ta Manila? Co takiego daje ta nakładka na OS, że to dla niej kupujesz PDA? No poza spowolnieniem jego pracy oczywiście.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 12:40:22 wysłana przez lipalipski »

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 31, 2009, 12:45:00 »
No wlasnie o to mi chodzilo:) A czy jest mozliwosc na oryginalnym sofcie wylaczyc TouchFlow aby zwolnic troche pamieci?

Po wyłączeniu, zwiększy się tylko wolny RAM, pliki manilii pozostaną w systemie zajmując miejsce w ROM. Zdecydowanie lepiej jest wgrać ROM bez manilli, jesli jej nie będziesz używał.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 31, 2009, 15:26:57 »
Ja mam po resecie 126MB.

I myślę, że da się więcej.

A po c..j Ci ta Manila? Co takiego daje ta nakładka na OS, że to dla niej kupujesz PDA? No poza spowolnieniem jego pracy oczywiście.

Ano, po to ta Manila została stworzona, co by jednak ułatwiała korzystanie z PDA, przynajmniej do podstawowych celów takich jak dzwonienie, sms-y itd. ,ale że troszkę się nie udała to już inna bajka  :P

*

lipalipski

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 31, 2009, 16:32:57 »
Jest wiele innych programów, które to ułatwiają. Często lepiej. A Manila jest zaprojektowana głównie dla wodotrysków, a nie funkcjonalności. Musisz skakać po zakładkach, zamiast mieć wszystko (skróty do programów, telefonu, sms, email, kalendarza, ustawień systemowych, ulubionych kontaktów, pogody itp. itd.) na jednym ekranie. Ale za to wycieraczki pracują ;-)

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 31, 2009, 16:51:45 »
Jest wiele innych programów, które to ułatwiają. Często lepiej. A Manila jest zaprojektowana głównie dla wodotrysków, a nie funkcjonalności. Musisz skakać po zakładkach, zamiast mieć wszystko (skróty do programów, telefonu, sms, email, kalendarza, ustawień systemowych, ulubionych kontaktów, pogody itp. itd.) na jednym ekranie. Ale za to wycieraczki pracują ;-)

Rozumiem ze masz inny Rom wgrany u siebie wlasnie bez Manili ze tyle wolnej pamieci masz po resecie?

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 31, 2009, 17:02:03 »

Demagogia! Na tej zasadzie zamiast Windowsa należałoby używać DOS-a  :O
Szybko, fajnie, bezpośrednio tylko totalnie bez sensu.

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 31, 2009, 17:07:30 »

Demagogia! Na tej zasadzie zamiast Windowsa należałoby używać DOS-a  :O
Szybko, fajnie, bezpośrednio tylko totalnie bez sensu.

DOSa? toż to marnotrawstwo pamięci !!!! Tylko czysty kod !!!!

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 31, 2009, 17:49:11 »
No fakt, asembler byłby lepszy i bardziej wydajny.
Mozna jeszcze zerojedynkowym......

*

lipalipski

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 01, 2009, 03:05:41 »
DOS nie poszedłby na takim procku zapewne.

A głupie uwagi nie pójdą tutaj, mam nadzieję. Bo co to za demagogia, skoro  masz taką samą funkcjonalność bez żarłocznej Manilii i to promujesz?

Znajdźcie funkcię, którą ze standardowego Today nie da się obsłużyć, a da z Manili, dla której warto poświęcić 30MB RAMu, a przyklasnę waszym postawom.

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 01, 2009, 11:09:36 »
Są tacy, którzy kupują fona bo im się podoba i ma szereg usprawnień jak klawiatura przydatna do pisania. Dla mnie wodotryski są ważne i jak będą miały zabierać nawet 80% to niech zabierają, bo po co mi te setki wolnego ramu... do grania? Ważny jest bajer, szybkość działania (bez komentów, że dużo wolnego ramu = szybkość), i możliwość odpalenia dodatkowego programu (nie używam takich co potrzebują 100mb) :ok: :E
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

lipalipski

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 01, 2009, 14:27:39 »
No pewnie, jak się wyda tak DUŻO pieniążków na super hiper wypasiony PDA to trzeba móc się pochwalić bajerem z wycieraczką, albo zachodzącą chmurką. 90% gospodyń domowych powie WOW!

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 01, 2009, 14:53:27 »
No pewnie, jak się wyda tak DUŻO pieniążków na super hiper wypasiony PDA to trzeba móc się pochwalić bajerem z wycieraczką, albo zachodzącą chmurką. 90% gospodyń domowych powie WOW!

Chyba przeginasz. Nie twoja sprawa dlaczego ludzie kupuja telefony i nie twoja sprawa czy czerpia korzysc z tzw. bajerow. De gustibus non disputandum est.
Wez pod uwage ponadto, zeby nie narzucac swoich jedynie slusznych pogladow ludziom na tym forum, bo zbyt czesto odnosze wrazenie, ze w wiekszosci twoje posty odnosza sie ad personam a nie ad meritum. Zaloz sobie stary bloga i tam krzew swoje poglady. Tutaj ludzie przychodza po porady i pomoc, a nie po to, zeby sluchac twoich tez wyglaszanych ex cathedra.

*

lipalipski

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 01, 2009, 15:19:39 »
Chyba przeginasz. Nie Twoja (a co, dobrze mnie wychowali) sprawa, dlaczego piszę, co piszę. Ani to, że taki, a nie inny mam stosunek do bajerów. Weź pod uwagę ponadto, że dopóki nie łamię regulaminu, mogę wyrażać swoje poglądy swobodnie -bo narzucać się poglądów raczej nie da. Nawet tych moich, jedynie słusznych. A wrażenia, które zbyt często odnosisz, naprawdę mnie nie interesują. Ani tym bardziej, nie mają dla mnie znaczenia.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 01, 2009, 17:26:02 »
Krzyś 139 - naucz się tytułować wątki,
lipalipski - mógłbyś się wyrażać swoje poglądy w bardziej cywilizowany sposób (to tak a propos "A po c..j Ci ta Manila?" "A głupie uwagi nie pójdą tutaj", itp.)
sciobel - polemizuj z argumentami, a nie przeciwko komuć (to tak apropos "demagogia", "chyba przeginasz", itp.)

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 01, 2009, 18:35:57 »

Chyba przeginasz. Nie twoja sprawa dlaczego ludzie kupuja telefony i nie twoja sprawa czy czerpia korzysc z tzw. bajerow. De gustibus non disputandum est.
Wez pod uwage ponadto, zeby nie narzucac swoich jedynie slusznych pogladow ludziom na tym forum, bo zbyt czesto odnosze wrazenie, ze w wiekszosci twoje posty odnosza sie ad personam a nie ad meritum. Zaloz sobie stary bloga i tam krzew swoje poglady. Tutaj ludzie przychodza po porady i pomoc, a nie po to, zeby sluchac twoich tez wyglaszanych ex cathedra.
Dobrze napisane, też mam takie wrażenie. Zresztą są tacy co uważają, że wszystko wiedzą najlepiej i nic i nikt tego nie zmieni :wink:
Brawo Sciobel :ok:
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 03, 2009, 21:46:17 »
DOS nie poszedłby na takim procku zapewne.

Poszedłby spokojnie i to do tego z szybością błyskawicy. Choć jak pamiętam od DOS 3.22 zaczęło się narudzenie iż zabiera zbyt dużo pamięci z dostępnych 640 kb.

*

lipalipski

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 03, 2009, 23:24:02 »
To dopal ms-dos i się pochwal. Tylko nie emulator, proszę.