Temat umarł, trzeba go ruszyć;)
Planuje kupić jakiś uchwyt samochodowy, który daje możliwość obracania PRO2.
Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie? Może by coś polecił?
Aktualnie trzymam go w uniwersalnym uchwycie od E61i. Nie jest źle, ale pozycja tylko pionowa, a chciałbym mieć możliwość używać go też w pozycji poziomej, jak by dało się rozłożyć klawiaturę to byłby dodatkowy plus.
Właśnie wczoraj otrzymałem uchwycik Brodit-a (w załączeniu zdjęcie). Wcześniej miałem uchwyt aktywny tej samej firmy dla Kaiserka i spisywał się znakomicie. Teraz zamówiłem uchwyt z adapterem 3-in-1 (ma wyjście do ładowarki, jack-a do słuchawek bądź podłączenia do radia samochodowego i wyjście extUSB). Są to bardzo proste uchwyty jednak bardzo dobrze dopasowane do konkretnych modeli telefonów i nawigacji. Uchwyt składa się z dwóch części: pierwszy to tak zwany ProClip, który dobiera się do konkretnego modelu samochodu (na stronie firmy można wyszukać takie uchwyty dla prawie każdego auta na świecie), w konkretne miejsce w samochodzie (na panelu środkowym czy tunelu bocznym, oprócz tego jakieś uchwyty zagłówkowe, itd.) a ich montaż odbywa się bez użycia kleju, śrub, wkrętów i tym podobnych (Proclip-a montuje się w szczeliny między plastikami - uchwyt świetnie się w nich trzyma, nie ma żadnych szans na to żeby wypaść). Drugi element to uchwyt dla telefonu (aktywny - z podłączonym na stałe zasilaniem, pasywny - bez zasilania albo w wersji z adapterem 3-in-1), dopasowany do konkretnego modelu telefonu. Model, który zamówiłem podobnie jak ten dla Kaisera pozwala na obrót telefonu we wszystkich kierunkach a oprócz tego umożliwia wysunięcie klawiatury sprzętowej. Przyznam, że używając takiego uchwytu z Kaiserem bardzo wygodnie korzystało mi się z nawigacji, pisanie SMSów bądź mail-i nie stanowiło problemu (ekran Kaiserka jest o 1 cal mniejszy od TP2) a ponadto mogłem zapomnieć, żeby ładować telefon, jako że po każdym umieszczeniu w uchwycie, telefon się doładowywał (przez prawie 2 lata może ze 3 razy używałem ładowarki w domu).
Do TP2 zamówiłem uchwyt z adapterem 3-in-1 (świetna rzecz dla tych, którzy mają w odbiorniku radiowym w samochodzie wejście Jack, można podpiąć TP2 do sprzętu audio, ponadto istnieje możliwość poprzez złacze miniUSB w adapterze podpiąć TP2 np do komputera trzymając jednocześnie telefon w uchwycie, no i oczywiście wejście do ładowarki samochodowej). Uchwyt taki występuje w wersji z krótkim 3 cm kabelkiem do adaptera bądź też 40 cm dającym możliwość schowania adaptera. Jedyny problem (dla niektórych) to fakt, że w uchwycie z adapterem, TP2 zachowuje się jakby miał podłączony zestaw słuchawkowy (dźwięk wysyłany jest do adaptera na wyjście Jack i extUSB; na głośnik wewnętrzny TP2 można się przełączyć tylko podczas rozmowy telefonicznej bądź słuchając radia na TP2). Dla tych, którzy nie potrzebują adaptera istnieje uchwyt tylko z zasilaniem (wtyczka do gniazda zapalniczki lub wtyczka molex dla podpięcia pod instalację samochodową) lub uchwyt pasywny (bez jakichkolwiek kabli i adapterów).
U mnie uchwyt sprawdził się znakomicie z Kaiserem i mam nadzieję, że podobnie będzie z TP2.
Ps. Uchwyt do TP2 z adapterem 3-in-1 na 3 cm przewodzie kosztował 149 zł (oczywiście bez mocowania ProClip do auta). Wersja uchwytu aktywnego z 2A zasilaniem do gniazda zapalniczki kosztuje ponad 300 zł. Uchwyty nie należą do tanich jednak ich jakość wykonania, trwałość, niezawodność i możliwości (wysuwanie klawiatury, adapter) rekompensują koszty zakupu. Dla zainteresowanych mogę przesłać zdjęcia mojego TP2 zamontowanego w samochodzie.