Jak wgrać nowy ROM do mojego Rhodium

• 96 Odpowiedzi
  • 26888 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
Odp: Jak wgrać nowy ROM do mojego Rhodium
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 12, 2009, 20:13:16 »
File Type: zip     Rhodium-HardSPL_V2_00R3_185HSPL.zip - to jakaś nowa wersja HardSPL i tą należy wgrywać ?
Tak, zmiana oficjalnego romu na najnowszy z WM6.5 zmieniła też SPLa, więc upgrade Hard-SPLa też był konieczny. Ten właśnie plik użyłem dwa dni temu i nie miałem żadnych problemów :ok:
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline Marcin-htcpro2

• **
  • 216
  • Sprzęt: HTC PRO2
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 12, 2009, 20:17:59 »
Ok. tak pytałem dla pewności ;) a mam jeszcze jedno pytanie z cyklu tych banalnych - jak się wychodzi z bootloadera ?

Zaczynam zabawę ;)

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 12, 2009, 20:22:12 »
Ok. tak pytałem dla pewności ;) a mam jeszcze jedno pytanie z cyklu tych banalnych - jak się wychodzi z bootloadera ?

Zaczynam zabawę ;)
reset

*

Offline siemacho1

• 23
  • Sprzęt: XDA Orbit -> HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 16, 2009, 20:50:40 »
Robiłem to jakiś czas temu. Sprawdziłem i poprawiam.

Co do powrotu do oryginału, to napiszę za chwilę. Raz że uważam, że to zasługuje na odrębny topic, dwa, że nie robiłem tego jeszcze, więc muszę doczytać.

Jak wgrać oryginalny rom ? Z gotowanym nie ma problemu ;) ale chciałbym przetestować jak działa oryginalny WM 6.5.
Czy należy usunąć HardSPL-a ? Jeśli tak to jak to zrobić ?

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 16, 2009, 21:01:36 »
Jak usuniesz Hard-SPLa to możesz mieć problem aby go wgrać 2 raz. Nic nie usuwaj, wgrywaj normalnie.

*

Offline Pinch

• 14
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 18, 2009, 00:03:30 »
Czy jak w drugiej linii bootloader dostaję wypis:

SPL - 0.84.0000 to powinienem wgrywać HardSPL przed jakąkolwiek próbą zmiany ROMu?

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 18, 2009, 00:09:55 »
Czy jak w drugiej linii bootloader dostaję wypis:

SPL - 0.84.0000 to powinienem wgrywać HardSPL przed jakąkolwiek próbą zmiany ROMu?
Tak jeżeli rom jest gotowany, nie jeżeli rom jest przeznaczony dla Twojego urządzenia i pochodzi od HTC :)

*

Offline Kubeus

• *
  • 77
  • Sprzęt: HP Ipaq 614c -> HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 25, 2009, 12:51:30 »
Przeczytałem cały temacik i jestem na prawdę wdzięczny bo myślę właśnie o zmianie rom'u. Mam jeszcze kilka laickich pytań z racji tego ,że jest to maja pierwsza zmiana ROM'u.

Wybrał bym jednak metodę instalacji z karty. Mam kilka pytań.
1. Czy po prostu muszę ściągnąć rom i zmienić mu nazwę na tą podaną w poście i zrobić restet ?
2. Czy przed tą instalacją z karty jest potrzebne wgranie Hard_SPL ?
3. Podejrzewam ,że tak ale wolę się upewnić. Po zainstalowaniu robię hard reset (2 przyciski+wyłączenie i potwierdzić) a po tych kilku minutach mogę już normalnie wyjąć kartę i usunąć z niej pliki instalacyjne ?
4. Wiem ,że kasuje to gwarancje. Co się stanie gdy coś mi się (odpukać) zepsuje typu wyświetlacz. Jak to potem odwrócić przed odesłaniem do serwisu ?
5. Czy po zainstalowaniu nielicencjonowanego romu można wrócić do romu producenta jeśli ten nam się nie spodoba i jak ?
Czy tak samo przez kartę ? Jak zdobyć instalator producenta ?

Z góry dzięki za przeczytanie i udzielenie odpowiedzi nowicjuszowi :)

Pozdrawiam
- Kuba
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 12:53:49 wysłana przez Kubeus »

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 25, 2009, 13:07:41 »
1. Tak
2. Tak
3. Tak, z tym, że nie musisz usuwać karty, plik możesz skasować z Rhodium :)
4. Wgrywasz oryginalny ROM i przywracasz SPL programem RhodiumSPLRelocker_079SPL, do pobrania ze strony gdzie pobrałeś HardSPL. Z zepsutym wyświetlaczem to będzie ciężka sprawa ale wykonalna, zważywszy na to, że wszystkie te procesy odbywają się automatycznie :)
5. Wież mi, nie wrócisz :grin: A nawet jak to tak samo jak przy wgrywaniu gotowanego :wink:

Od siebie to radze Ci przez kabelek a nie kombinować z kartą, jest to bezpieczne i mniej czasochłonne :ok:

*

Offline Kubeus

• *
  • 77
  • Sprzęt: HP Ipaq 614c -> HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 25, 2009, 13:30:23 »
Dzięki za odpowiedź. Może i zrobię przez kabelek. Od razu pobiorę i HardSPL i SPL bo wolę mieć pewność ,że nie będę musiał szukać potem. A ROM oryginalny np. ze strony producenta wziąć na przykład ?
Zrobię sobie płytkę z przywróceniem :) Wgram na nią i rom i SPL. A przy przywracaniu najpierw dać SPL a potem zainstalować rom org czy najpierw jeszcze na zdjętych zabezpieczeniach zainstalować oryginalny a potem założyć zabezpieczenia ? Czy kolejność jest ważna przy przywracaniu ?

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi i pozdr :)

ps.
Nałożenie zabezpieczeń to jest to -     RhodiumSPLRelocker_079SPL.zip (549.6 KB, 7435 views)
Zdjęcie zabezpieczeń to jest to    -         Rhodium-HardSPL_V2_00R3_185HSPL.zip (1.81 MB, 16919 views)

« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 13:43:24 wysłana przez Kubeus »

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 25, 2009, 13:56:21 »
Najpierw oryginalny ROM, który pobierasz ze strony HTC lub Sunnysoftu a potem wgrywasz SPLa.

Tak to są te dwa pliki :ok:

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
  • Sprzęt: HTC Tytn II --> HTC Touch Pro 2 --> HTC Desire HD
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 25, 2009, 14:36:32 »
5. Wież mi, nie wrócisz :grin: A nawet jak to tak samo jak przy wgrywaniu gotowanego :wink:

No, nie zupelnie tak jest. Wrocisz bez problemu. Przed wgraniem innego romu zrob pelny backup systemu za pomoca programu SPB Backup. Zachowaj sobie stworzony plik *.exe na PC lub na karcie. Wgraj rom, ktorym chcesz zastapic obecny. Jesli bedziesz chcial wrocic do oryginalu (pomijam kwestie HSPL i SSPL) - zrob restore z SPB Backup wybierajac opcje 'system restore'. Dziala, bo sprawdzilem na swoim PDA 2 lub 3 razy. Jesli skaczesz z WM6.1 na WM6.5 i z powortem przed zrobieniem restore swojego systemu musisz wgrac stock.rom z odpowiednai wersja windowsa (tzn. jesli twoj oryginalny rom to WM6.1, a zastapiles go romem z WM6.5, to przed zrobieniem restore z SPB Backup musisz wgrac stock.rom z WM6.1). Proste jak drut.

*

Offline Ralf63

• 464
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 27, 2009, 13:43:49 »
czy ma znaczenie czy wpierw wgram radio czy rom?
HTC Desire Z 2.3.4 + 8 GB
iPhone 3GS 32 GB

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 27, 2009, 16:33:16 »
czy ma znaczenie czy wpierw wgram radio czy rom?

Bez znaczenia. Radio nie kasuje romu i vice versa.

*

Offline mswilk

• **
  • 140
    • www.marcinwilk.pl
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 28, 2009, 16:18:20 »
File Type: zip     Rhodium-HardSPL_V2_00R3_185HSPL.zip - to jakaś nowa wersja HardSPL i tą należy wgrywać ?
Tak, zmiana oficjalnego romu na najnowszy z WM6.5 zmieniła też SPLa, więc upgrade Hard-SPLa też był konieczny. Ten właśnie plik użyłem dwa dni temu i nie miałem żadnych problemów :ok:

.... problem polega na tym, że to HardSPL z tego adresu jest zainfekowany  - Trojan.Heur.GM.0160401132 ...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2009, 19:52:14 wysłana przez mswilk »

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 29, 2009, 19:09:23 »
File Type: zip     Rhodium-HardSPL_V2_00R3_185HSPL.zip - to jakaś nowa wersja HardSPL i tą należy wgrywać ?

.... problem polega na tym, że to radio z tego adresu jest zainfekowane  - Trojan.Heur.GM.0160401132 ...
Jakie radio? HardSPL chyba?

« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 18, 2010, 15:13:10 »
Przestudiowalem ten watek oraz inne pokrewne i nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie.
Obecnie posiadam telefon z oryginalnym ROM-em (WM 6.5). Chce przesiasc sie na PROven ROM TP2 PLK v2.6b. Co do zainstalowania nowego ROM-u nie mam pytan bo temat zostal wg mnie wyczerpujaco opisany. Chodzi mi o ewentualny powrot do oryginalnego ROM-u na wypadek gdybym musial oddac telefon do serwisu. Ze strony sunnysoft sciagnalem instalke pod Windowsa (RUU_Rhodium_S_HTC WWE EastEurope_1.86.401.1_Radio_Rhodium_4.49.25.17_Signed_Ship). Czy jak bede chcial powrocic do oryginalnego romu to wystarczy podpiac telefon do komputera, zzsynchronizowac go z kompem i odpalic instalke? Czy moze trzeba ten rom wgrywac tak jak "gotowany"?

Z gory dziekuje za pomoc.
ROM: PROven 3.0 final 21895 Max Manila
Radio: 4.49.25.91

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 18, 2010, 15:27:19 »
Wgrywasz normalnie tzn. podpinasz i odpalasz instalke. Musisz tylko pamiętać aby po wgraniu oryginalnego ROMu przywrócić oryginalny SPL. Plik do tego celu znajdziesz na XDA tam gdzie pobierałeś HSPLa.

Dla uściśnienia plik nazywa się Stock_SPL_Restore_087.zip. Jest to SPL dla WM6.5.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2010, 15:30:38 wysłana przez dantemg »

« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 18, 2010, 15:33:11 »
Wielkie dzieki.
Jeszcze taka mala prosba. W watku z "[08.12.2009] PROven ROM TP2 PLK v2.5" http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=143363.msg1075457#msg1075457 nie moge nigdzie znalezc linka do wersji 2.6b. Skad moge ja sciagnac?
ROM: PROven 3.0 final 21895 Max Manila
Radio: 4.49.25.91

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 18, 2010, 15:36:18 »
Wielkie dzieki.
Jeszcze taka mala prosba. W watku z "[08.12.2009] PROven ROM TP2 PLK v2.5" http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=143363.msg1075457#msg1075457 nie moge nigdzie znalezc linka do wersji 2.6b. Skad moge ja sciagnac?
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=143363.msg1195538#msg1195538

*

Offline mswilk

• **
  • 140
    • www.marcinwilk.pl
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 18, 2010, 15:37:59 »
Wielkie dzieki.

PROven 2.6 28014 Manila 2.5 landscape beta:

- wszystkie pakiety uaktualnione do wersji 1922 z ROMu 2.02 LEO
- Manila 2.5 1922 z landscape
- możliwość odłożenia przypomnień i alarmów
- uaktualniony cleanRAM
- uaktualniony MyPhone
- dalsza "polerka systemu :-)
- najważniejsze na koniec: HTC Messaging usunięty z zakładek Manili (można dalej używać jako osobnego programu tylko po co?) i zastąpiony poczciwym Outlookiem :-)))

http://www.przeklej.pl/plik/proven-plk-2-6-28014-manila25-beta-7z-00078n14c4ta2j6

mam nadzieję, że się spodoba  :evil:

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 18, 2010, 22:38:23 »
Wiem, że temat jest wałkowany, ale wśród kapiącej ironii bardziej zaawansowanych użytkowników/ekspertów (niepotrzebne skreślić, potrzebne dopisać) trudno jest wyłowić informację istotną dla siebie. A mam tak naprawdę tylko 2 pytania:
1. HardSPL stanowi, jak rozumiem, usunięcie blokady producenta (CID czy jakoś tak) i umożliwienie wgrywania nieoficjalnych ROMów do urządzenia. Robi się go tylko raz i potem już można do woli eksperymentować z ROMami (nawet gdybym chciał wgrać z powrotem fabryczny, to nie muszę znów robić HSPL)?
2. Jak to jest właściwie z tą gwarancją? W jednym z postów zauważyłem stwierdzenie, że HSPL powoduje utratę gwarancji, a znów w innym, że można to działanie odwrócić w celu np. oddania PDA do serwisu. Czy może ktoś ostatecznie potwierdzić jedno lub drugie?

Z góry dzięki

*

Offline dantemg

• 935
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 18, 2010, 22:46:46 »
1. HSPL zamienia oryginalnego SPLa, po tym zabiegu możesz wgrywać co chcesz i jak chcesz.
2. Jeżeli będziesz musiał oddać do serwisu to wgrywasz oficjalny ROM i używasz programu do przywrócenia oficjalnego SPLa. Do pobrania z tej samej strony gdzie znajduje się HSPL.

*

Offline Xanth

• **
  • 159
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Tab
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 19, 2010, 11:42:00 »
Z tym, ze z ta utrata gwarancji to ja bym nie byl taki pewny, czy to nie jest wymysl Regenersis/CRC, a nie producenta. W karcie gwarancyjnej nie ma ani slowa o modyfikowaniu oprogramowania i utracie praw gwarancyjnych z tego powodu. Jedyna wzmianka na temat modyfikacji jest punkt 6f, ktory mowi o aktualizacji oprogramowania w celu poprawnego dzialania z konkretna siecia komorkowa i zwiazanym z tym uszkodzeniem urzadzenia. Nic wiecej.

X.

*

Offline adamms

• 34
    • Laboratorium Techniki Budowlanej
  • Sprzęt: MIO P560, HTC TOUCH PRO2, NOKIA E90, NOKIA 6310i
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 22, 2010, 21:18:52 »
Zdecydowałem się na zmianę romu, po długiej lekturze zdecydowałem sie na wersje proven_plk_2.5_21884_manila_2_5 i za cholere nie moge tego zainstalować. HardSPL wgarny, spawrdziełm w bootloaderze, wszystko jest jak powinno. Na kompie rom nie che odpalić mam - W7, więc prubuje z karty Zmieniłem nazwę pliku wrcuiłem na krartę, orbie resety miękkie i twarde wchodze do bootloadrea i dupa. Dodam że wcześniej zauktolizował sobie WM do najnowszej wersji ze strony HTC, radio 4.49 bodajże. Poradzcie coś bo juz mi się odechciewa całkiem RHODIUM.

Pozdrawiam adamms

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 22, 2010, 22:04:45 »
To nie wina Rhodium, tylko Windowsa 7, ktory jest dosc upierdliwy.
Upewnij sie ze jestes w Activ Sync - inaczej odpalenie CustomRUU.exe nic nie da. Sprobuj kilka razy przez USB w ActivSync.

Karta: jak rozumiem zmieniles nazwe xxxxx.nbh na RHODIMG.nbh i wgrales na karte w glownym katalogu (root) karty?

Poza tym: antywirus, firewall, ewentualnie sciagnij jeszcze raz rom - moze cos sie zwalilo w archiwum? (watpliwe, ale mozliwe).

*

Offline adamms

• 34
« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 23, 2010, 08:47:13 »
Jeszcze kilka pytań z upiedliwych.
Czy oprócz pliku proven... trzeba jeszcze sćiągnąc jakiś plik o nazwie customruu.exe?
Jeśli chodzi o karte to rozumiem, że karta musi być sformatowna i zmieniam tylko nazwe pliku proven na rhodim, wrzucma nakrte i już?

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 23, 2010, 09:29:39 »
Nie ma pliku proven.... A ja mam wrazenie, ze jednak czegos nie doczytales. Ale po kolei:
Zwykle kucharze (z wyjatkiem Agenta_47) w archiwum, ktore sciagasz (np. nazwaromu_wersja_data.rar) , daja dwa pliki: jeden to CustomRUU.exe, ktory jest standardowym loaderem sluzacym do zaladowania (flashowania) zawartosci drugiego pliku do urzadzenia (skrot od rom update utility). Drugi plik jakasnazwa.nbh (zazwyczaj ruu_signed.nbh lub RHODIMG.nbh) to ugotowana zawartosc, ktora bedzie flashowana do PDA przez loadera customruu.exe.

Jesli wgrywasz przez jkarte musisz zmienic nazwe pliku xxxxx.nbh na RHODIMG.nbh.
Jesli wgrywasz przez USB - odpalasz customruu.exe, a plik xxxxx.nbh musi byc w tym samym katalogu co exe. Aha, polaczenie ActivSync musi byc aktywne w momencie odpalania customruu.exe.

Masz nieco na ten temat jeszcze tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=151803.msg1165763#msg1165763

*

Offline adamms

• 34
« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 23, 2010, 10:09:51 »
Cały czas myślałem, że ten pliczek jest spakowany ZIP i windowsowy packer nie chciał go rozpakować, dopiero winrara sobie ściągnolem i się dobrałem do pliku proven. Wypakowałem zmieniłem nazwę wrzuciłem na kartę i nic :(. W bootloaderze pojawia się na szybko jakis komunikat "NO file cos tam" i stoi wyśiwetlacz czterokolorowy.

*

Offline sciobel

• 574
  • ____________________
« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 23, 2010, 10:15:12 »
Pliku proven?
W archiwum proven.rar masz dwa pliki: *.exe i *.nbh. Po rozpakowaniu ich do jednego katalogu podlaczasz USB, uruchamiasz activsync, zatwierdzasz kilka ekranow poczatkowych i czekasz ok. 5 minut.
Na wszelki wypadek zacznij od lektury tego watku:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=550540