Jak naładować TP2 kiedy się z niego korzysta?

• 14 Odpowiedzi
  • 2645 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pinch

• 14
Jak naładować TP2 kiedy się z niego korzysta?
« dnia: Listopad 23, 2009, 12:59:46 »
jak w tytule.

Mam htc tp2 z WM6.1 PL. Korzystam z poczty (synchronizowanie co 15-30 min z czterech różnych kont). Często jak ładuję baterię mojego tel dostaję komunikat typu: "Prąd ładowania baterii niższy niż pobór energii przez urządzenie..." Obojętnie czy tel jest podłączony do USB w PC czy do zasilacza. Co więcej bateria praktycznie jakby się nie ładowała. W praktyce nie daje go rady naładowac dopóki go nie wyłączę lub w nocy kiedy nikt do mnie nie dzwoni ani ja z niego nie korzystam).

Czy ktoś sę z czymś takim spotkał? jak do obejść?

pozdr
5

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
Odp: Jak naładować TP2 kiedy się z niego korzysta?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 23, 2009, 13:09:20 »
jak w tytule.

Mam htc tp2 z WM6.1 PL. Korzystam z poczty (synchronizowanie co 15-30 min z czterech różnych kont). Często jak ładuję baterię mojego tel dostaję komunikat typu: "Prąd ładowania baterii niższy niż pobór energii przez urządzenie..." Obojętnie czy tel jest podłączony do USB w PC czy do zasilacza. Co więcej bateria praktycznie jakby się nie ładowała. W praktyce nie daje go rady naładowac dopóki go nie wyłączę lub w nocy kiedy nikt do mnie nie dzwoni ani ja z niego nie korzystam).

Czy ktoś sę z czymś takim spotkał? jak do obejść?

pozdr
5

To co ty masz po włączane? Ja nigdy nie miałem takiego komunikatu :O Aż zrobię test :wink:
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

lipalipski

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 23, 2009, 13:12:01 »
Miałem takie kłopoty, kiedy używałem nieoryginalnej ładowarki. Przez USB problemu nie spotkałem, ale może spróbuj przełączyć do zasilanego portu USB.

*

Offline Pinch

• 14
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 23, 2009, 14:31:38 »
zasilacz mam oryginalny. Stosowałem nieoryginalny, dłuższy przewód USB ale po włożeniu oryginalnego było to samo (albo tak mi się wydaje - jeszcez to sprawdzę).

Teraz wyjąłem kartę microSD (4GB kingston) i słupek naładowania baterii zaczał iść do góry :O

Z dodatkwoego softu mam zainstalowany 1minute GPRS diconnector i aplikację do autorotacji ekranu.

Czy to może żrećx tyle prądu?

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 23, 2009, 17:40:44 »
Nigdy nie miałem takiego problemu. Mam włączone push-email, sieć 3G, w samochodzie włączam speedalarm i nawet jak w tym czasie rozmawiam przez zestaw głośnomówiący na BT, a telefon jest podłączony do ładowania w gnieździe zapalniczki (bateria i ładowarka oryginalna), nie pojawia mi się nakiś komunikat. (Mam katę pamięci kingston 8gb cały czas włożoną)

*

lipalipski

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 23, 2009, 20:03:14 »
No to, jak po wyjęciu karty się poprawiło, to pewnie tu jest problem. Może coś z nią nie tak. Może format  albo z inną kartą spróbuj.

*

Offline Lobuz_1

• 795
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 23, 2009, 23:54:08 »
...a u mnie wystepuje to cały czas, jak mam podpięte urządzenie do kompa i włączoną mam Operę na TP2, wystarczy, ze działa w tle...

*

Offline Kubeus

• *
  • 77
  • Sprzęt: HP Ipaq 614c -> HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 24, 2009, 12:24:31 »
Ładowanie z USB jest bardzo mało efektywne. Polecam ładować każde urządzenie (PDA, MP3, MP4 itd.) z gniazda sieciowego :)
Nie potrafię znaleźć logicznego wyjaśnienia ale większość źródeł podaje ,że najlepiej ładować urządzenia w stanie OFF.  

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 24, 2009, 13:25:45 »
Ładowanie z USB jest bardzo mało efektywne. Polecam ładować każde urządzenie (PDA, MP3, MP4 itd.) z gniazda sieciowego :)
Nie potrafię znaleźć logicznego wyjaśnienia ale większość źródeł podaje ,że najlepiej ładować urządzenia w stanie OFF. 
Krótkie wytłumaczenie: różnica w natężeniu prądu tzn. w USB jest max 0,5A tzn 500mA, natomiast ładowarki sieciowe i samochodowe POWINNY mieć (i oryginalne mają) ok 0,7A tzn 700mA z ewentualną tendencją małego wzrostu tj. 0,75-0,8A może nawet 1A, ale to już może być (nie musi) niebezpieczne dla baterii i PDA. Większe natężęnie - efektywniejsze ładowanie. Ale NIE POLECAM używania reklamowanych - nie oryginalnych ładowarek o natężeniu 2A (są to zamienniki, które mają być megadobre - to kit i możecie tylko uszkodzić PDA lub baterię).
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2009, 13:30:16 wysłana przez Budniu »

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 24, 2009, 13:34:36 »
Krótkie wytłumaczenie: różnica w natężeniu prądu tzn. w USB jest max 0,5A tzn 500mA, natomiast ładowarki sieciowe i samochodowe POWINNY mieć (i oryginalne mają) ok 0,7A tzn 700mA z ewentualną tendencją małego wzrostu tj. 0,75-0,8A może nawet 1A, ale to już może być (nie musi) niebezpieczne dla baterii i PDA. Większe natężęnie - efektywniejsze ładowanie. Ale NIE POLECAM używania reklamowanych - nie oryginalnych ładowarek o natężeniu 2A (są to zamienniki, które mają być megadobre - to kit i możecie tylko uszkodzić PDA lub baterię).
[/quote]

A jak uszkodza PDA lub baterie?

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 24, 2009, 14:21:10 »
Po pierwsze w każdej instrukcji obsługi piszą o tym, ze nie zalecają używania nieoryginalanych akcesoriów bo grozi to uszkodzeniem. Jak najczęście jest to napisane w gwarancji:
Gwarancja nie obejmuje problemów współpracy zakupionego sprzętu i oprogramowania z urządzeniami i oprogramowaniem firm trzecich.

Po drugie - zaczerpnięte z innego forum o TomTom:
Witam
Mam takiego tomtoma one v3 (4N00.012)
FCC ID: S4LONE-CK
IC: 5767A-ONECK

Został on podłączony do nieoryginalnej ładowarki samochodowej i padł, świeci się tylko dioda zasilania ale przy próbie włączenia brak jakiejkolwiek reakcji.
Źródło

Po trzecie.
Faktem jest, że wszystkie (a przynajmniej wiekszość) nowe urządzenia mają zabezpieczenie, polegające na pobieraniu tylko prądu w takim zakresie w jakim ono samo potrzebuje, więc możliwość uszkodzenia jest niewielka. Natomiast jeżeli ładowarka na wyjściu ma 2A tzn. to co mamy "w kabelku do PDA" - pobór prądu (z gniazda czy sieciowego czy samochodowego) przez nią jest również wyższy, a uwzględniając, że urządzenie (jak pisałem wyżej) samo reguluje wartość pobieranego prądu - nadwyżka gromadzi się własnie w tej ładowarce, czego częstym wynikiem jest jej nadmierne nagrzanie się. To z kolei może skutkować uszkodzeniem ładowarki (pół biedy), lecz w pierwszej kolejności da w niej ciała rezystor odpowiedzialny za zmniejszenie napięcia z:
- 220V - w przypadku sieciowej
- 12V - samochodowej
do 5V, które pobiera PDA. Wtedy - NA TO JUŻ PDA NIE POSIADA ZABEZPIECZENIA - przez ułamek sekundy do baterii PDA lub do samego urządzenia trafi napięcie o nominale 220V lub 12V, a to oznacza dla niego lub baterii ŚMIERĆ.
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2009, 14:23:43 wysłana przez Budniu »

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 24, 2009, 14:27:37 »
Po pierwsze w każdej instrukcji obsługi piszą o tym, ze nie zalecają używania nieoryginalanych akcesoriów bo grozi to uszkodzeniem. Jak najczęście jest to napisane w gwarancji:
Gwarancja nie obejmuje problemów współpracy zakupionego sprzętu i oprogramowania z urządzeniami i oprogramowaniem firm trzecich.

Po drugie - zaczerpnięte z innego forum o TomTom:
Witam
Mam takiego tomtoma one v3 (4N00.012)
FCC ID: S4LONE-CK
IC: 5767A-ONECK

/quote]
Źródło

Po trzecie.
Faktem jest, że wszystkie (a przynajmniej wiekszość) nowe urządzenia mają zabezpieczenie, polegające na pobieraniu tylko prądu w takim zakresie w jakim ono samo potrzebuje, więc możliwość uszkodzenia jest niewielka. Natomiast jeżeli ładowarka na wyjściu ma 2A tzn. to co mamy "w kabelku do PDA" - pobór prądu (z gniazda czy sieciowego czy samochodowego) przez nią jest również wyższy, a uwzględniając, że urządzenie (jak pisałem wyżej) samo reguluje wartość pobieranego prądu - nadwyżka gromadzi się własnie w tej ładowarce, czego częstym wynikiem jest jej nadmierne nagrzanie się. To z kolei może skutkować uszkodzeniem ładowarki (pół biedy), lecz w pierwszej kolejności da w niej ciała rezystor odpowiedzialny za zmniejszenie napięcia z:
- 220V - w przypadku sieciowej
- 12V - samochodowej
do 5V, które pobiera PDA. Wtedy - NA TO JUŻ PDA NIE POSIADA ZABEZPIECZENIA - przez ułamek sekundy do baterii PDA lub do samego urządzenia trafi napięcie o nominale 220V lub 12V, a to oznacza dla niego lub baterii ŚMIERĆ.

Tak zapytalem bo 3 lata uzywalem 2 A ladowarki do swojego starego PDA nic nie padlo. Rozumiem ze uszkodzenie i puszczenie wiekszego pradu na urzadzenie moze nastapic w kazdej ladowarce ale w 2A ryzyko jest wieksze?
Został on podłączony do nieoryginalnej ładowarki samochodowej i padł, świeci się tylko dioda zasilania ale przy próbie włączenia brak jakiejkolwiek reakcji.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 24, 2009, 14:32:29 »
Dokładnie to miałem na myśli pisząc, że nie polecam nieoryginalnych ładowarek o prądzie ładowania 2A - ryzyko jej uszkodzenia, a przez to uszkodzenia (przy pomocy większego napięcia) PDA jest znacznie większe.

*

Offline Pinch

• 14
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 24, 2009, 21:27:15 »
....

Na potwierdzenie tego dodam, że dziś ładowałem swojego TP2 samochodową łądowarką (oryginalną ale dla Motoroli V3) i tel naładował się w 1-1,5h, cały czas był wykjorzystywany, pobierał pocztę, etc. Na USB ani na tej łądowarcie 220V którą dostałem wraz z telefonem tak krótki czas łądowania jest nie do osiągięcia. Chyba zmierzę prąd łądowania mojej łądowarki i ewentualnei będę reklamował.

pozdr
P

*

Offline Pinch

• 14
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 09, 2009, 21:41:24 »
No i wyjasniło się. Problem występował przy ładowaniu z wykorzystaniem nieoryginalnego, a dokładnie niefirmowego,  przewodu USB.

Na oryginalnym przewodzie HTC jak również od Nokii czy Motoroli ładowanie przebiega w porządku.