HTC TP 2 wyłącza się przy rozsuwaniu / zasuwaniu i wygaszeniu ekranu

• 13 Odpowiedzi
  • 2502 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam. Od Paru dni mam pewien problem z telefonem HTC Touch Pro, otóż telefon "świruje". Gdy go rozsuwam i wygaszam ekran przyciskiem o góry, zaś potem znów zsuwam telefon wyłącza się. Po ponownym włączeniu stan baterii telefonu sporo różni się od poprzedniego (zazwyczaj z pełnej pokazuje minimum), po kolejnym re-bocie stan baterii wraca do normy. Czasami telefon wyłącza się nawet przy samym budziku z rana (program Klaxon). Zrobiłem hard reset i po tym telefon działał normalnie przez jakieś 4 dni. Teraz sytuacja wróciła do poprzedniej i nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania na necie. Proszę o jakąkolwiek pomoc. Dodam że telefon nie jest na gwarancji.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: HTC TP 2 wyłącza się przy rozsuwaniu / zasuwaniu i wygaszeniu ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 10, 2011, 08:10:52 »
Faktycznie bardzo dziwne objawy. Poproszę o parę szczegółów:

1. Czy te rzeczy dzieją się od jakiegoś konkretnego momentu? tzn. czy to się zrobiło nagle czy nasilało się od dłuższego czasu?

2. Czy to samo dzieje się w czasie ładowania telefonu? Czy Twoją bateria jest w dobrym stanie?

3. Jaki dokładnie masz ROM i ewentualnie czy te problemy mogą być spowodowane jego wgraniem?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 10, 2011, 13:40:10 »
Faktycznie bardzo dziwne objawy. Poproszę o parę szczegółów:

1. Czy te rzeczy dzieją się od jakiegoś konkretnego momentu? tzn. czy to się zrobiło nagle czy nasilało się od dłuższego czasu?

2. Czy to samo dzieje się w czasie ładowania telefonu? Czy Twoją bateria jest w dobrym stanie?

3. Jaki dokładnie masz ROM i ewentualnie czy te problemy mogą być spowodowane jego wgraniem?

Ad 1. Zaczęło sie od pewnego ładowania telefonu, kiedy to nawet pod ładowarką nie mogłem go włączyć.

Ad 2. Czasami przez dłuższy czas telefon działa normalnie, niezależnie czy go rozsuwam czy też zasuwam wtedy bateria trzyma standardowo 1-3/4 dni w zależności od tego jak użytkuje.

Ad 3. ROM oryginalny WM 6.5 ze strony HTC ( sam go nie wgrywałem, kupiłem z już wgranym update )

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 10, 2011, 21:26:21 »
Rozumiem...
Czyli teoretycznie możliwe jest, że to, że po Hard Resecie nastąpiła poprawa, może być przypadkiem? Piszesz, że czasem przez 3-4 dni jest OK...
Stawiałbym na problem sprzętowy gdyby nie te parę dni poprawy po HR. Na Twoim miejscu spróbowałbym na próbę wgrać inną wersję fabrycznego ROMu (jeśli masz 2.07, to wgraj 1.86 albo jeszcze starszy 1.19). Znajdziesz je TUTAJ

Z drugiej strony może po prostu styki baterii są już zużyte i nie łączą tak jak trzeba...?

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 11, 2011, 01:36:02 »
Rozumiem...
Czyli teoretycznie możliwe jest, że to, że po Hard Resecie nastąpiła poprawa, może być przypadkiem? Piszesz, że czasem przez 3-4 dni jest OK...
Stawiałbym na problem sprzętowy gdyby nie te parę dni poprawy po HR. Na Twoim miejscu spróbowałbym na próbę wgrać inną wersję fabrycznego ROMu (jeśli masz 2.07, to wgraj 1.86 albo jeszcze starszy 1.19). Znajdziesz je TUTAJ

Z drugiej strony może po prostu styki baterii są już zużyte i nie łączą tak jak trzeba...?
Styki wyglądają na to że są w porządku. Dzisiaj wgrałem najnowszego ROM-a Jackosa i mam już pewne podejrzenie że problem może wywoływać Opera Mini 10. Być może ktoś się już kiedyś z tym spotkał ? Ps. czytałem o takich sytuacjach powiązanych z Touch Pro "I".

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 11, 2011, 12:46:07 »
Opera Mini 10? Nie słyszałem.
Opery Mobile 10 używałem na Jackosie i na pewno nie miałem takich problemów jak Twoje, chociaż nadal wolę Operę 9.7. Natomiast Opera Mini 5 u mnie sprawuje się bardzo dobrze. Używam jej jak mi zależy na niskim transferze w jakimś miejscu (np. roaming). Jest świetną przeglądarką.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 11, 2011, 13:06:47 »
Hmm stwierdziłem że telefon wyłącza się przy nagłym zasuwaniu bez względu na to czy jest włączony jakiś program. ROM tak jak mówiłem został zmieniony, problem pozostał ;/

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 11, 2011, 13:31:00 »
Cóż... jeśli więc wykluczyłeś software to zostaje....  :(

*

Offline mason88

• 25
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 11, 2011, 19:00:46 »
taśma..  :mrgreen:
Jackos_EVO_JackFULL_1.2.0_PLK

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 11, 2011, 19:50:22 »
Gdyby to była taśma objaw ten występowałby niemal za każdym razem. Do tego telefon prawdopodobnie wyłączałby się gdybym nią ruszał, a tak nie jest.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 11, 2011, 20:55:15 »
Ja też nie sądzę żeby to była taśma. A przynajmniej nie ta od ekranu. To wyłączanie się telefonu wskazuje  bardziej na coś mimo wszystko związanego z zasilaniem. Tak czy inaczej pokazałbym telefon jakeimuś serwisantowi...  :(

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 23, 2011, 10:48:24 »
Cześć.
Jakiś postęp w temacie?
Właśnie mi się tak samo zrobiło samo z siebie. Dodatkowo wyłącza się jak nim potrząsnę.
Coś ze sprzętem musi być.

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 23, 2011, 11:34:29 »
ja kiedys mialem problem z nokia 9500 ale troszke inny niz opisany przez was.tel zlapal zwieche to wyjalem baterie i juz nie odpalil.tylko migal ekran przy probie wlaczenia.okazalo sie ze styki od baterii mimo iz wygladaly idealnie,nie laczyly.wez czyms ostrym(ja uzywal srubokreta torx) porysuj delikatnie styki na baterii i delikatnym papierem sciernym styki w telefonie.tylko te w telefonie delikatnie zeby nie wygiac lub nie oderwac.i nokia dzialala mi jeszcze do czasu sprzedazy

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 23, 2011, 12:35:31 »
Rzeczywiście bateria nie stykała. Odgiąłem troche blaszki i jak na razie działa.