Jeśli ogólna stabilność i "przyjazność" Twojego obecnego systemu Cię zadowala, to chyba najlepiej darować sobie eksperymenty. Przynajmniej na jakiś czas.
Z drugiej strony trzeba tu dodać, że Twój ROM jest dość stary. Nie mogę znaleźć żadnych bliższych informacji na jego temat (wersja Sense, sterowniki), ale chyba to jest fabryczny ROM US Cellular.
HardSPL można zawsze zrobić choćby po to, żeby "pożonglować" nawet angielskimi ROMami. Jeśli znajdziesz coś ciekawego, to po przetestowaniu można podjąć próbę spolszczenia. W razie niepowodzenia zawsze jest HardReset

1: Te programy, które kucharz wgotował w ROM usuwa się po prostu usuwając ich pliki z napędu (najczęściej nie są wymienione w Start -> Settings -> System -> Remove programs). Ale po pierwsze większość plików wgotowanych nie daje się usuwać zwykłym Explorerem (trzeba użyć np. Total Commander), a poza tym - o ile te aplikacje nie zakłócają w poważny sposób pracy systemu - nie ma sensu tego robić. Pamięci dyskowej powinno być sporo (mnie nigdy nie udało się zapełnić całego "dysku"), a dopóki te programy nie pracują cały czas w tle, to nie ingerują też w Windows.
Oczywiście oddzielna kwestia to uporządkowanie Menu Start. W tym celu najlepiej wejść przy pomocy Explorera w \Windows\Start Menu\Programs, pozakładać tam foldery i poprzenosić do nich skróty (zwłaszcza te niepotrzebne). Te foldery pojawią się potem w Menu Start.
2: Tutaj szczerze mówiąc nie pomogę. Nie używałem nigdy wideorozmów, bo do nich potrzebna jest po pierwsze inna karta SIM (W orange to się nazywa Sim3G czy jakoś tak), a poza tym nie wiem czy w Europie da się uruchomić wideo w telefonie CDMA. Przyznaję - nie mam doświadczenia. Chłopaki, wypowiedzcie się!