Htc touch pro2 spolszczenie

• 16 Odpowiedzi
  • 3004 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Htc touch pro2 spolszczenie
« dnia: Czerwiec 04, 2012, 22:53:19 »
Witam, Jestem nowym nabywcą HTC touch pro2. Windows 6.5 prof z językiem angielskim..Istnieje jakaś nakładka na systeem ze spolszczeniem?
Mój tel to RHOD400
ROM version 2.01.573.3
ROM date 10/16/09
Radio version 2.18.00WV
hardware version 0004
jak cos jeszcze chcecie to piszcie ;]
Pomóżcie mi w spolszczeniu tego czegoś bo jestem nowy w tym systemie Wm
Jesli bd trzeba wgrac nowy Rom to pewnie bd problem z HardSPL bo to RHOD400 co nie? ponoć jakies specjalne trzeba sciągnąć gdzies czytałem..
Z góry dzięki

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: Htc touch pro2 spolszczenie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2012, 23:16:15 »
Witaj na forum.
Generalnie dobrze myślisz. Istnieją dwa różne HardSPL. Jeden dla telefonów GSM (takich jak większości ludzi na tym forum), drugi dla telefonów CDMA (czyli generalnie zza oceanu).
Również ROMy i RadioROMy są zupełnie inne dla obu systemów.

I jakkolwiek z HardSPL problemu generalnie nie ma, tak z ROMami innymi niż angielskie już niestety trochę tak. Było tu kilka osób, które próbowały spolszczać istniejący angielski system tzw. "paczkami spolszczającymi", które Sunnysoft wydawał dla wersji europejskich, ale to było raczej żmudne zajęcie i nie pamiętam, żeby któryś z nich zostawił tutaj "ślad" w postaci gotowej paczki, czy choćby zestawu plików .mui. Ja pamiętam, że trzeba było naprawiać kilkanaście plików systemowych (bo te z europejskich wersji nie pasowały do CDMA), ale już niestety nie mam pojęcia które. A sam nie mam egzemplarza CDMA, więc nie pomogę za bardzo.

Generalnie jeśli jesteś zdecydowany grzebać przy telefonie, to mogę spróbować pomóc od czego zacząć, ale czeka Cię trochę pracy nad ręcznym dopasowywaniem plików językowych i wiele Hard Resetów. Nie wiem czy nie lepiej będzie zostać przy angielskim ROMie...

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2012, 20:52:00 »
To lepiej zostane ,w sumie nie przeszkadza mi aż tak bardzo angielski.
A żeby nie zakładać nowego tematu..Mam kilka pytań
1-jak usuwać niepotrzebne programy?
2-jak uruchomic kamerke od wideorozmów?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 06, 2012, 10:08:48 »
Jeśli ogólna stabilność i "przyjazność" Twojego obecnego systemu Cię zadowala, to chyba najlepiej darować sobie eksperymenty. Przynajmniej na jakiś czas.
Z drugiej strony trzeba tu dodać, że Twój ROM jest dość stary. Nie mogę znaleźć żadnych bliższych informacji na jego temat (wersja Sense, sterowniki), ale chyba to jest fabryczny ROM US Cellular.
HardSPL można zawsze zrobić choćby po to, żeby "pożonglować" nawet angielskimi ROMami. Jeśli znajdziesz coś ciekawego, to po przetestowaniu można podjąć próbę spolszczenia. W razie niepowodzenia zawsze jest HardReset ;)

1: Te programy, które kucharz wgotował w ROM usuwa się po prostu usuwając ich pliki z napędu (najczęściej nie są wymienione w Start -> Settings -> System -> Remove programs). Ale po pierwsze większość plików wgotowanych nie daje się usuwać zwykłym Explorerem (trzeba użyć np. Total Commander), a poza tym - o ile te aplikacje nie zakłócają w poważny sposób pracy systemu - nie ma sensu tego robić. Pamięci dyskowej powinno być sporo (mnie nigdy nie udało się zapełnić całego "dysku"), a dopóki te programy nie pracują cały czas w tle, to nie ingerują też w Windows.
Oczywiście oddzielna kwestia to uporządkowanie Menu Start. W tym celu najlepiej wejść przy pomocy Explorera w \Windows\Start Menu\Programs, pozakładać tam foldery i poprzenosić do nich skróty (zwłaszcza te niepotrzebne). Te foldery pojawią się potem w Menu Start.

2: Tutaj szczerze mówiąc nie pomogę. Nie używałem nigdy wideorozmów, bo do nich potrzebna jest po pierwsze inna karta SIM (W orange to się nazywa Sim3G czy jakoś tak), a poza tym nie wiem czy w Europie da się uruchomić wideo w telefonie CDMA. Przyznaję - nie mam doświadczenia. Chłopaki, wypowiedzcie się!

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 06, 2012, 16:49:13 »
Ok dzięki za pomoc ;)
Pozdrawiam

Połączone: [time]Czerwiec 06, 2012, 18:00:34[/time]
Świetnie polecam wam wszystkim uzytkownikom CDMA -http://pdaclub.pl/forum/rhodium/spolszczenie-rhodium-tp2-cdma-dziala-!!!/

powiem tak zainstalowałem..narazie działa..sprawdze czy nie ma błędów..
A mam pytanko jeszcze poniewaz mój htc jest troszke mułowaty przycina sie i to juz jak go kupiłem tak było co mógłbym zrobic by szybciej działał ?

Połączone: Czerwiec 06, 2012, 19:19:25
No więc brakuje kilka spolszczonych elementów ale ogólnie w 80% jest PL wiec nie ma co narzekać..
A tak przy okazji macie moze taką tapete jak na zdj w tej aukcji http://allegro.pl/htc-touch-pro-2-karta-2-gb-orygin-obudowa-tel-i2379274663.html ?Jeśli tak moglibyście wrzucic na jakiś serwer czy coś abym mógł pobrać?
Z góry dziękuję
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2012, 19:19:25 wysłana przez buczek136 »

*

Offline endru121

• 49
  • Sprzęt: HTC TyTn II -> HTC TP2(+HTC Buzz) -> HTC Leo
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2012, 20:17:22 »
Osobiście mam spolszczenie od sunnysoftu i przyznam, ze spolszczone calkiem nieźle :)

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 06, 2012, 20:19:16 »
Problemem nie jest spolszczenie Sunnysoftu tylko jego poprawna praca na ROMach CDMA.
Sunnysoft tworzył spolszczenia dla konkretnych ROMów i konkretnych wersji składników. Z tego co pamiętam większość prób kończyła się np. nie działającym w ogóle dialerem.

*

Offline endru121

• 49
  • Sprzęt: HTC TyTn II -> HTC TP2(+HTC Buzz) -> HTC Leo
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 06, 2012, 20:22:09 »
To raczej lekko logiczne jest, ze zrobili spolszczenie pod swoje romy  :)

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2012, 20:34:02 »
No tak rozumiem a co z tą tapetą ma ktoś ją wgl?

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
  • Sprzęt: TP2(t7385), HTC HD2, blackstone
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 05, 2012, 19:07:43 »
A ja mam rhod400 czyli wersje amerykanska z jackiem, w telefonie mam wejscie na karte sim a na sprzecie rom energy,. tutaj to jest dopiero akcja ze spolszczeniem :D
ma ktos jakies pomysły?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 05, 2012, 22:33:37 »
Tylko metodą prób i błędów. W tym dziale są praktycznie wszystkie materiały. Niektórym się udało spolszczyć ROM dostępnymi tu plikami, innym nie. Wszystko zależy od tego, czego konkretnie użył kucharz do budowy ROMu, od buildu, od programów dodatkowych itd.
Jeśli coś nie działa - Hard Reset i kolejna próba. Spolszczenia zawsze najlepiej instalować jako pierwsze po HR właśnie. Dlatego trzeba odżałować kilka godzin żmudnej pracy, pościągać dużo różnych wersji plików spolszczających, potem cykle HR + instalacja. Aż do zadowalającego skutku...

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
  • Sprzęt: TP2(t7385), HTC HD2, blackstone
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 06, 2012, 09:21:16 »
chyba tak zrobie mimo ze moze byc ciezko bo to dziwne ze rh400 a na sim działa, trzeba popróbować..

*

Offline bapep

• **
  • 167
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 21, 2012, 21:58:02 »
Mam podobny problem ze spolszczeniem Romu ,otóż nie działa dialer, macie jakieś pomysły aby temu zaradzić ?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 22, 2012, 14:06:45 »
To jest spowodowane nieodpowiednimi plikami .mui. Będziesz musiał próbować do skutku metodą opisaną przeze mnie wcześniej podmieniać pliki ze starszych polskich ROMów.
Nie pamiętam już które pliki odpowiadały za dialer, ale zacznij od tshres, tapres i phone.

*

Offline bapep

• **
  • 167
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 22, 2012, 14:11:25 »
Przyjacielu, ja już męczę sie z tym od wczoraj non stop. Jeśli znajdziesz chwilkę to zobaczyłbyś dokładnie które pliki podmienić, lepiej sie na tym znasz niż ja. W necie oczytałem sie dużo na ten temat ,lecz widocznie robię coś nie tak jak należy a zależy mi cholernie na tym ROMie :(

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 28, 2012, 18:34:07 »
Cześć,
sorki za brak kontaktu, jestem praktycznie ciągle gdzieś w trasie i na śledzenie forum nie starcza doby...

Owszem, praca z plikami językowymi jest żmudna jak @#%&. I czasem trzeba rzeczone pliki dorobić własnoręcznie.
Ja nawet gdybym miał czas, to nie mógłbym Ci pomóc, bo musiałbym mieć dokładnie ten sam ROM, a z tego co rozumiem, masz telefon CDMA.
Dialer ma niestety całe mnóstwo "dependancies" z innymi składnikami systemu i w niektórych przypadkach całkiem absurdalne pliki trzeba było podmieniać. To kosztuje masę hard resetów i jeszcze więcej czasu, którego ja ostatnio po prostu nie mam. Pomijając fakt, że nie mam przy sobie żadnego Rhoda...

*

Offline bapep

• **
  • 167
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 28, 2012, 21:03:31 »
Ok, dzięki za info. Wgrałem już polski ROM i jestem zadowolony. Pozdrawiam