HTC Touch Pro2 problem z wgraniem ROM'u

• 8 Odpowiedzi
  • 1835 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HTC Touch Pro2 problem z wgraniem ROM'u
« dnia: Lipiec 02, 2012, 17:20:34 »
Witam
Obecnie jestem posiadaczem HTC TP2 U.S Cellular (ponoć amerykański cdma/gsm).
Mianowicie po wgrywaniu jakiegokolwiek romu dostępnego w sieci HTC staję na menu startowym z napisem "TOUCH pro2" - oryginalne romy nie chcą się zainstalować wyświetla błąd "error 260"

Proszę o jakąkolwiek pomoc, bądź jakieś wskazówki.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: HTC Touch Pro2 problem z wgraniem ROM'u
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 02, 2012, 19:30:53 »
Przede wszystkim sprawdź jaki dokładnie model (gsm czy cdma) masz. ModelID (np. RHOD100, RHOD400) znajdziesz na naklejce pod baterią. Wtedy będziesz wiedział czego szukać, bo do Rhodium CDMA równiez oryginalne ROMy były inne. Niestety ciężko jest dziś znaleźć.

Co do ROMów gotowanych, to najpierw potrzebujesz HardSPL, który - jakże by inaczej - również jest inny dla telefonów GSM i CDMA. Z kolei błąd 260 zazwyczaj oznacza problemy z połączeniem USB, tak więc jak już wybierzesz właściwy dla siebie ROM/HardSPL to spróbuj zmienić port USB. Jeśli to nie pomoże, to może uda się wgrać z innego komputera, a następnie można spróbować flash z karty SD (oczywiście te dwie ostatnie metody można zamienić miejscami).

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 02, 2012, 21:03:37 »
Dziękuję za odpowiedź, oczywiście HardSPL był wgrany, i był prawidłowy.
Rozwiązanie leżało po stronie złego dobrania ROM'u, zwyczajnie nie wiedziałem że są różne rodzaje ROM'ów (CDMA, GSM-jestem laikiem w takich sprawach)
Ze znalezieniem odpowiedniego ROMu CDMA nie było, żadnego problemu.
Problemem może być jedynie spolszczenie, jednak nie potrzebuję.

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
  • Sprzęt: TP2(t7385), HTC HD2, blackstone
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 05, 2012, 18:42:25 »
Witam,

właśnie stałem się posiadaczem amerykańskiej wersji Touch pro 2 (t7385)  i mam pytanie, czy romy polskie, te do zwykłego TP2 (t7373) bedą działały nam moim cudzie?
Telefon uzywam w sieci gsm, hard spl mam i rom ktory bym chcial wgrac to: Jackos EVO JackFULL 1.7.1 PLK
Na zwyklych wersjach TP2 wgrywalem te romy dziesiatki razy ale czy bedzie on dzialal na wersji przeznaczonej na rynek amerykankski? zalezy mi zeby jack działał na tym telefonie bo zwykly TP2 go nie ma wiec i rom moze nie byc do tego przystosowany.
mial juz ktos taki problem?

pozdrawiam

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 05, 2012, 22:37:36 »
Temat był obrabiany na forum setki razy. ROMy dla telefonów CDMA są inne niż dla GSM. Nieważne czy telefon jest na rynek amerykański czy azjatycki - ważne jest tylko pasmo.
Jeśli zainstaluje się zły ROM na złym modelu - najczęściej brick. Chociaż sam spotkałem tu kiedyś użytkownika, który zainstalował Jackosa na telefonie CDMA i telefon się uruchomił. Ale z tego co pamiętam nie działały wszystkie sterowniki. Przynajmniej tyle, że mógł zrobić task29 i zainstalować inny ROM.

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 06, 2012, 09:28:26 »
Tak wiem, tylko z tego co czytałem rh400 działa na cdma a moj działa na sim i stąd nie wiem czy polskie romy bedą na nim dziłać oraz czy bedą obsługiwały jack którego w standardowym modelu nie ma i rom moze nie być przystosowany do działania jacka na tym telefonie..

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 06, 2012, 10:00:27 »
Obecność slotu na kartę SIM nie ma nic wspólnego z modelem ani z rynkiem na jaki był przeznaczony. Z tego co mi wiadomo wszystkie telefony (nawet CDMA) mają slot na kartę SIM pomimo tego, że podobno u niektórych operatorów zaoceanicznych karta nie jest potrzebna.

*

Offline zupa9872

• **
  • 118
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 06, 2012, 13:47:16 »
No własnie ja czytałem że RHOD400 działa tylko na cdma a w cdma miejsca na karte sim nie ma, a tutaj jednak.
Popróbuje swoich sił przy wgrywaniu romu na zwykłego TP2 może wszystko bedzie ok.

dzieki za pomoc

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 06, 2012, 13:56:09 »
tak, RHOD400 działa tylko w CDMA, ale kartę SIM można włożyć. Nie wiem czy tak jest tylko w HTC, czy generalnie są to jakieś międzynarodowe przepisy (jakieś FCC czy coś), ale nawet Rhodium brandowane AT&T czy T-Mobile mają slot karty SIM.