HTC Touch Pro2 i duży problem z HSUPA

• 38 Odpowiedzi
  • 5443 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

lipalipski

Odp: HTC Touch Pro2 i duży problem z HSUPA
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 11, 2009, 20:07:17 »
Ogólnie, wedle realnych dostępnych prędkości, nazywa się:
2,5G -EDGE
3G    -UMTS
3,5G  -HSD(U)PA
4G     -WiMax

HSDPA oferuje Download do 7,2MB, a UMTS do 3,6MB. U mnie w PDA w ogóle nie ma tej opcji (UMTS).

Pamiętajmy też,że są to teoretryczne transfery. I że na tym samym urządzeniu osiągaliśmy różne prędkości, więc to raczej sprawa softu i natężenia ruchu w sieci, niż urządzenia.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 20:09:02 wysłana przez lipalipski »

*

Offline Lobuz_1

• 795
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 11, 2009, 20:18:53 »
Kurcze przecież o tym napisałem jak widzisz i sam napisałeś 3 i 3,5 więc rozwinięcie UMTS...co i tak jest mało ważne...co do Ery nie widziałem jeszcze miejsca gdzie jest UMTS a nie ma HSDPA...co wiecej sugeruje to sama mapa zasięgu na stronie Ery mamy tam GPRS, EDGE i UMTS/HSDPA z tego co wiem nadajniki sa tak przystosowane,ze po prostu pozwalaja na to i to...jak jest z Orange nie mam pojęcia...w Erze wystarczy do testów zrobić to co napisałem i testować...

*

lipalipski

« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 11, 2009, 20:27:21 »
Nie zaprzeczam Twojemu postowi przecież, a precyzuje. Chodzi mi o to, że tam, gdzie jest ikona 3G nie zawsze jest HSDPA. Choćby u mnie w biurze. Jak jest ładna pogoda, jest H, jak chmury 3G.

Pomijając wszystko, chyba pokazałem, że są duży upload (a o tym gadamy) w Rhodium możliwy. Jutro będę z lapkiem w centrum miasta, jak znajdę czas sprawdzę -pewnie będzie lepiej..

*

Offline Lobuz_1

• 795
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 11, 2009, 20:52:13 »
No u mnie też było H, ale dwie kreski, a teraz pełen zasięg E. Będę miał okazję z lapkiem, gdzieś w centrum, to zobaczę co będzie. Ale mnie taki wynik upload w pełni satysfakcjonuje. Download wiem, że przy lepszym zasięgu będzie wyższy.

Chodziło mi o ten Twój post...po przełączeniu tak jak podałem nie byłoby EDGE i mógłbyś spokojnie prowadzić testy czy to ja 1 kresce HSDPA czy tez 2 kreskach...i o to mi chodziło...a nie o dyskusję co to jest HSDPA :)

*

Offline wrn

• **
  • 149
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 11, 2009, 20:57:15 »
Dla tych co się im przełącza na EDGE zmieńcie do testów ustawienia Telefon\Menu\Opcje\GSM/UMTS Services\Band\ następnieGet Settings i zmiana w Select your GSM/UMTS Band na UMTS (2100+800) wówczas poleci po HSDPA tak to bedzie skakał przy małej ilości kresek na EDGE
Swoją drogą strasznie się ta ścieżka pozmieniała w Proven 1.2.

zmieniłem ustawienie na te co proponowałes... i wynik jest co najmniej ciekawy

download jest  nadal tragicznie niski, ale upload jest na przyzwoitym poziomie... nie  rozumiem tego ORANGE :D
|R|6.5.3|ROM|WWE| ★ EnergyROM "Phoenix 2" 21885 ★Dec 17★ Sense 2.1

*

Offline Lobuz_1

• 795
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 11, 2009, 21:03:31 »
Fakt coś jest nie tak...lecąc nawet na jednej kresce powinno być więcej...ja swój wynik zrobiłem na dwóch kreskach HSPA

*

jakozlowski

« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 17, 2009, 16:42:30 »
Fajny teks o HSPA+ autorstwa Dawida Gatti

http://pda.pl/news/era_wprowadza_hspa_jako_chwyt_marketingowy

*

Offline Lobuz_1

• 795
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 17, 2009, 19:26:19 »
Jakoś nie chce mi się wierzyć w ten artykuł, jest taki Playowski. Play super a inni źli...z mojego doświadczenia, mam BC bez limitu i ma non stop HSPA a dokładniej HSDPA bo mam OPTION ICONA + router GSM...predkość z tego co pamietam spada jak jest gorsza pogoda do 0,9Mbps...mam wymuszone UMTS/HSDPA i odnoszac sie do artykułu ktoś choć raz łącząc się po EDGE powinien obniżyć mi prędkość...ale tak nie jest...

*

lipalipski

« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 18, 2009, 10:55:32 »
Nie chce mi się wierzyć, żeby nigdy mnie to nie spotkało, aby w zatłoczonych miastach ktoś podłączył się przez EDGE przede mną. Czy to w Plusie czy w Erze. Przez tyle lat...