Ja także używam prawie tydzień, także przesiadłem sie z Kaiserka i podobnie jak "wrn" moje odczucia są bardzo podobne:
+ największy plus to ekran (nie przypuszczałem że o 1 cal większy ekran spowoduje tak diametralną poprawę w obsłudze urzadzenia). Teraz oprócz tego, że ekran jest większy, jest także jaśniejszy, przez co wyświetlane informację są dużo bardziej czytelne (strony internetowe typu wp.pl czy onet.pl wyświetlane w trybie poziomym są już czytelne bez ich powiększania). Do tego klawiatura ekranowa ma teraz tak wygodne rozmiary a także bardzo pomocną wibracje (ekran lekko drży po naciśnięciu np literki na klawiaturze ekranowej), że w zasadzie zapomniałem, że TP2 ma wysuwaną klawiaturę sprzętową. Ekran jest dużo bardziej "finger friendly" i wreszcie przewijanie, tąpanie i przesuwanie palcem po ekranie ułatwia obsługę urządzenia czyniąc ją naprawdę wygodną. Rozdzielczośc ekranu powoduje, że zacząłem przeglądać filmy z YouTube choć nigdy wcześniej tego nie robiłem. Trochę się rozpisałem ale dla mnie ekran to największy plus tego urządzenia.
+ Touch Flo 3d - bardzo wygodny interfejs (jak dla mnie brak jedynie możliwości wstawienia widgetów jak np w SPB Mobile Shell 3 mimo to toch Flo 3d jest na tyle wygodny, że nie zamierzam instalować SPB MS3 na TP2)
+ rozwijane menu - są teraz duże i wreszcie łatwe w obsłudze
+ głosniki i mikrofony - także postęp w stosunku do Kaisera,
+ szybkośc urządzenia - wszystko działa zadowalająco szybko (zarówno przejścia między kartami touch Flo jak oraz obracanie ekranu, uruchamianie programów i funkcji).
+ Klawiatura bardzo wygodna, choć tu jak dla mnie raczej nie ma jakiejśc wielkiej różnicy w stosunku do Kaisera (jedynie ten dodatkowy rząd klawiszy z cyframi). Niestety klawiatury sprzętowej przez ten niecały tydzień używałem tak rzadko, że trudno mi ją chwalić czy ganić. W każdym bądź razie jest i to duży plus w stosunku do np Diamonda czy Omnii.
+ wygląd - wg mnie urzadzenie prezentuje się bardziej elegancko, wygląda na nieco bardziej smukłe od Kaisera (mimo prawie identycznej szerokosci). Po przyzwyczajeniu się do wagi Kaisera, ciut lżejszy TP2 nosi się tak samo.
+ po podłaczeniu TP2 do komputera pojawia się okno wyboru czy podłączyć urządzenie z kompem poprzez Active Synca czy może urzędzenia ma pracować w trybie napędu dyskowego (jak pendrive) czy może chcemy udostepniać net (wreszcie nie trzeba nic dogrywać i kombinować żeby palmtopa móc używać jak pendrive-a
+ po rozmowie telefonicznej z numerem, którego nie mamy w kontaktach, pojawia się komunikat czy chcemy zapisać dany nr w swojej książce
+ GPS - wydaje mi się, że TP2 łapie szybciej fixa, Automapa prezentuje się oczywiście bardziej okazale (samo nawigowanie tak jak na Kaiserze).
+ możliwość podpięcia do TV (właśnie doszedł zamówiony kabelek i jestem po pierwszym podłączeniu i na razie mogę napisać, że działa a jakość obrazu zadowalająca ale nie powalająca).
Jeszcze pewnie kilka innych drobniejszych zmian w stosunku do Kaisera.
Nie napisałem nic o minusach bo takowych nie zauważyłem (no może opisany wcześniej brak możliwosci dodania na ekranie startowym widgetów). Podświetlenie klawiszy mi nie przeszkadza, programów w javie jeszcze nie używałem więc się nie wypowiadam. Klapkę po kilka próbach można zdjąć i założyć bez wyjmowania rysika. Kartę pamięcia włożyłem do slotu i nie mam potrzeby jej wyciagać. Baterie mam prawie zawsze naładowaną (ładuje TP2 w samochodzie - a propos TP2 mieści się w uchwycie Brodita od Kaiserka, nie idealnie ale do czasu aż przyjdzie zamówiony uchwycik do TP2 daje radę).
Starałem się pokazać róznicę pomiędzy Kaiserem a TP2. Na pewno znajdą się tacy, którzy bedą narzekać, że TP2 nie ma jogdiala, albo tylu klawiszy sprzętowych co Kaiser, bądź też sprzętowego guzika wyzwalacza aparatu. Mi nie brak żadnego z w/w. Póki co (to dopiero pierwszy tydzień i to bez żadnych upadków, których Kaiser zaliczył kilkanaście) urządzenie spełnia wszystkie moje oczekiwania
Napisane: Czerwiec 30, 2009, 20:16:52
Aha. Zapomniałem napisać, że TP2 ma zupełnie nowy, świetny i wygodny kalkulator, który po obróceniu urzadzenia do poziomu przełącza się na kalkulator naukowy.