No to może zacznij od tego, że przeczytaj pierwsze posty z działu
FAQ. Wspominałeś, że sprawdzałeś inny ROM, ale skoro zrobiłeś to przytrzymując jakieś klawisze, to na pewno nie był to inny ROM, tylko moim zdaniem Hard Reset, albo Bootloader. Po przeczytaniu FAQ będziesz wiedział czym się różni HardReset od flasha itd. Bez tego nie ruszymy.
poszukasz w menu start -> Settings czegoś w rodzaju Connection Setup. Powinno być w Settings -> Connections albo coś podobnego.
Jeśli znajdziesz, uruchom. To jest aplikacja, która automatycznie ustawia połączenia danych. Powinna się uruchomić od razu po wykryciu karty SIM. Tam powinna być do wyboru lista krajów i operatorów w danym kraju. U mnie są sieci amerykańskie, więc jest prawdopodobne, że w telefonie z ROMem ichnim będą również sieci polskie. Wybierz polskę i swojego operatora, tapnij OK i zaczekaj aż to się skończy. Wtedy reset i spróbuj jeszcze raz.
Jeśli to nie zadziała, to spróbowałbym mimo wszystko zrobić HardReset. To jest wyczyszczenie wszelkich ustawień (niestety również kontaktów i kalendarza, ale te możesz zachować programem PIM Backup), które mogą wpływać na brak połączenia z internetem.
Potem to już zostaje tylko zabawa ustawieniami, które umieściłem w moim pierwszym poście w tym wątku. Wysyłania telefonu wolałbym uniknąć (mieszkam pod Warszawą), bo to zawsze jest odpowiedzialność i koszty wysyłek, a nie ma gwarancji sukcesu...
PS. Tu na forum wszyscy piszemy sobie na "Ty", więc nie musisz używać wobec mnie zwrotu "Pan"