Htc Tilt2/Htc Touch Pro 2 spolszczenie+internet

• 9 Odpowiedzi
  • 2116 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Htc Tilt2/Htc Touch Pro 2 spolszczenie+internet
« dnia: Październik 29, 2011, 18:48:27 »
Witam.Kupiłem na allegro htc touch pro 2,jednak po miesiącu okazało się,że to nie jest ten telefon,tylko jego amerykański odpowiednik htc tilt 2(sory,że nie zajarzyłem, ale jestem ciemny w tych sprawach:)).I teraz 2 pytania: czy znajdę spolszczenie dla htc tilt 2(moja obecna wersja ROMu 2.10.502.4 (93577) WWE) i czy będę miał internet w tym telefonie?Bardzo bym prosił chociaż na odpowiedzenie  na 2 pytanie.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: Htc Tilt2/Htc Touch Pro 2 spolszczenie+internet
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2011, 12:57:27 »
Witam,
Niestety dziś jestem przy kompie pierwszy raz od kilku dni.
1. Z ROMami po polsku będzie problem. Żaden gotowy "pakiet" plików spolszczających nie będzie działać na wersji ROMu dla CDMA (choć różnice teoretycznie nie powinny być duże). Trzeba będzie podmieniać pliki *.mui po jednym i sprawdzać czy nadal wszystko działa. Trochę żmudna robota, zwłaszcza jeśli jesteś początkujący (niczego nie zakładam)

2. Czy z tego pytania mam rozumieć, że internet u Ciebie w ogóle nie działa? Z internetem przez GPRS generalnie nie powinno być problemu, ale bardzo możliwe, że musisz ustawić właściwości połączenia internetowego zgodnie z ustawieniami Twojego operatora. Czy Twój TP2 próbował automatycznie ustawić sieci po tym jak wykrył nową kartę SIM? Miałeś tam możliwość wyboru Polski i swojego operatora?
Jeśli tak i mimo to nie działa, to musisz posprawdzać w dwóch miejscach (mogą się one różnić w zależności od ROMu - być może będziesz musiał poszukać):
  • Start -> Settings -> Phone -> Zakładka GSM/UMTS Services -> Band -> Get Settings
    Tutaj powinieneś mieć wybór pasma. Jeśli jest na Auto, to sprawdź inne ustawienia. Musisz przetestować, bo wydaje mi się, że kiedyś widziałem, że ktoś miał problemy z internetem i to mu pomogło
  • Start -> Settings -> Connections -> Connections -> zakładka Advanced -> Select Networks
    Tu należy upewnić się, że sieć z twoim operatorem w nazwie jest wybrana w pierwszym polu wyboru. Jeśli w ogóle nie masz takiej sieci to musisz ją założyć klikając "New" i potem ustawić wedle danych znalezionych na stronie swojego operatora...

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2011, 17:56:14 »
Ok,dzięki,że się w ogóle ktoś tym zainteresował.Ten internet ja bym bardzo potrzebował,w serwisie mi powiedział,że robił to metodą ,,chybał-trafił'' no i nic nie zrobił.Ale jakbyś chciał to pomógłbyś mi z tym internetem? Bo ja tego w ogóle nie ogarniam.Mam w playu no i powinno teoretycznie być wszystko dobrze.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2011, 18:19:14 »
Na razie nie wiem co konkretnie się dzieje. Czy telefon w ogóle się nie łączy z GPRS? Czy łączy się, ale twierdzi, że nie może odnaleźć adresu? Czy przez WiFi działa? Czy próbowałeś robić hard-reset? I pytanie z mojego poprzedniego posta - czy telefon w ogóle proponował automatyczną konfigurację po włożeniu karty SIM Play?

Taka pomoc przez forum będzie jeszcze bardziej na "chybił-trafił" niż tego pana z serwisu. W dodatku nie mam możliwości zainstalowania Twojego ROMu (żeby zobaczyć na ile różni się układ menu start) jak i nie mam karty Play, żeby przetestować ustawienia. A przecież nie wyślesz mi swojego telefonu do przetestowania :D :D :D

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2011, 23:28:39 »
A więc tak 3G jest napisane że teoretycznie działa o żadnej konfiguracji automatrycznej nic mi nie wiadomo (aczkolwiek byłem kiedyś w salonie playa i został wysłany taki sms i wszystko teoretycznie było dobrze).A hard-reset nie robiłem chociaż jak mi ten pan z serwisu oddał telefon to sobie chciałem sprawdzić czy inny Rom zadziała no i zadziałał.A to chyba się przytrzymuje jakieśtam przyciski ale to już też kiedyś robiłem.A z kwestią wysłania to zależy gdzie Pan mieszka :).Aha i co do tego Pana z serwisu to u mnie jest taka dosyć mała miejscowość i jest ich 3 a nikt i tak by tego raczej nie zrobił.Jakby coś to mogę jechać do większego miasta ale czy to się opłaca...

Połączone: Listopad 03, 2011, 23:29:39
Aha jeszcze jedno-wifi działa bez zarzutu.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2011, 11:16:31 »
No to może zacznij od tego, że przeczytaj pierwsze posty z działu FAQ. Wspominałeś, że sprawdzałeś inny ROM, ale skoro zrobiłeś to przytrzymując jakieś klawisze, to na pewno nie był to inny ROM, tylko moim zdaniem Hard Reset, albo Bootloader. Po przeczytaniu FAQ będziesz wiedział czym się różni HardReset od flasha itd. Bez tego nie ruszymy.

poszukasz w menu start -> Settings czegoś w rodzaju Connection Setup. Powinno być w Settings -> Connections albo coś podobnego.
Jeśli znajdziesz, uruchom. To jest aplikacja, która automatycznie ustawia połączenia danych. Powinna się uruchomić od razu po wykryciu karty SIM. Tam powinna być do wyboru lista krajów i operatorów w danym kraju. U mnie są sieci amerykańskie, więc jest prawdopodobne, że w telefonie z ROMem ichnim będą również sieci polskie. Wybierz polskę i swojego operatora, tapnij OK i zaczekaj aż to się skończy. Wtedy reset i spróbuj jeszcze raz.

Jeśli to nie zadziała, to spróbowałbym mimo wszystko zrobić HardReset. To jest wyczyszczenie wszelkich ustawień (niestety również kontaktów i kalendarza, ale te możesz zachować programem PIM Backup), które mogą wpływać na brak połączenia z internetem.

Potem to już zostaje tylko zabawa ustawieniami, które umieściłem w moim pierwszym poście w tym wątku. Wysyłania telefonu wolałbym uniknąć (mieszkam pod Warszawą), bo to zawsze jest odpowiedzialność i koszty wysyłek, a nie ma gwarancji sukcesu...

PS. Tu na forum wszyscy piszemy sobie na "Ty", więc nie musisz używać wobec mnie zwrotu "Pan"  :ok:

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2011, 14:53:57 »
Mi chodziło o to,że kiedyś wykonałem hard-reset. A kiedy ten Pan z serwisu oddał m,i telefon,spróbowałem po prostu z innym Romem.Zadziałało.Mam teraz inną wersję.Ale chyba nie będę ,,Cię'' (:D) już potrzebował,ponieważ sprzedawca z allegro okazał się miłym człowiekiem i zgadza się na oddanie mi pieniędzy.Owszem,stracę trochę ale nie będę miał już tej cegły z niepolskim menu. Na rzaie zamykam sprawę aczkolwiek możliwe,że będę jeszcze potrzebował od Ciebie pomocy.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2011, 17:07:28 »
Przykro mi z tego powodu. Ale jeśli telefon miałeś kilka tygodni to rzeczywiście chyba najbardziej ugodowy allegrowicz jakiego spotkałem w życiu.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2011, 22:58:11 »
Nie no nie doczytałem zbytnio :(.Okazało się,że ma możliwość zamienienia na prawdziwego htc touch pro 2.Raczej o pieniądzach to nieee :D No ale w koncu htc touch pro 2 to nie aż taki zły telefon.NajWażniejsze dla mnie,żeby była fizyczna qwerty no i polskie menu :). A tak to w tej cenie (ok.700zł) chyba nie ma niczego lepszego.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 04, 2011, 23:07:10 »
Ha! No to zmienia postać rzeczy! To znaczy, że niedługo do nas wrócisz z nowymi pytaniami :P