Fotka w kontakcie i jej rotacja

• 7 Odpowiedzi
  • 1325 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline borejek3

• *
  • 62
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2 oraz Desire Z
Fotka w kontakcie i jej rotacja
« dnia: Wrzesień 19, 2010, 14:02:20 »
Dlaczego za jednym razem fotka zrobiona do kontaktu jedna jest obrócona prawidłowo, a innym razem leży na boku? Czy jest możliwość obrócenia fotki? Niekiedy muszę robić parę razy zdjęcie aby było w poprawnej pozycji. Jak w totolotka.......

Po??czone: Wrzesień 20, 2010, 17:56:28
Sprawa jest poważniejsza niż myślałem............... :(
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2010, 17:56:28 wysłana przez borejek3 »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: Fotka w kontakcie i jej rotacja
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2010, 18:09:50 »
Nie wiem tak naprawdę jak to wygląda z rotacją fotek, ale ja po prostu korzystam z następującego sposobu:
Wchodzę w kontakty (ale te normalne kontakty Windowsa, a nie kontakty Sense), wchodzę do edycji kontaktu, klikam "Zmień obraz", pokazuje mi się jakiś album, tutaj klikam ikonę aparatu i włącza się aparat od razu z ramką do kadrowania obrazka. Teraz robię fotkę w trybie landscape (podpowiada to nawet ikonka twarzy wyświetlająca się na tle aparatu) i jak dotąd zawsze była dobrze zorientowana i nie trzeba było jej edytować ani przycinać.

Ale od czego zależy orientacja zdjęć zrobionych wcześniej, szczerze mówiąc nie wiem...

*

jakozlowski

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2010, 18:48:00 »
Bawiłem się trochę z tymi zdjęciami i z tego co podejrzewam to miesza akcelerometr. Zdjęcia co prawda ci nie obraca podczas edycji i wstawiania, ale sam system chyba reaguje na położenie urządzenia (system uważa w danym momencie, że ma być w landscape i odwrotnie). Ja staram się trzymać cały czas urządzenie w jednym położeniu bez względu na wyświetlane menu.

*

Offline borejek3

• *
  • 62
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2010, 19:17:28 »
Zastanawia mnie też fakt, że nawet jak robię zwykłe zdjęcia to potem w albumie niektóre są "postawione" pionowo. Nie wiem gdzie tu logika.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2010, 22:09:37 »
Generalnie zdjęcie do kontaktu powinno być kwadratem, jeśli dobrze pamiętam 272 x 272 px. Jak wrzucam zdjęcie z kompa to również się wyświetla tak jak trzeba. A do zdjęć zrobionych TP2 używam wymienionego wcześniej sposobu i też jak dotąd zawsze działało...

*

Offline borejek3

• *
  • 62
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 23, 2011, 19:24:56 »
Dzisiaj zrobiłem przesiadkę na HTC Desire Z. Zobaczymy jak tam się sprawy mają.......

[gmod]za spamowanie tym samym postem i do tego nie na temat warn[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 23:23:14 wysłana przez tomaszkap »

*

adtech

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 23, 2011, 23:36:06 »
Komentarz Global Moderatora
Ależ to kretyńsko brzmi. Wprowadźcie najlepiej jeszcze CEO Moderator. CWOT.

Dalibyście "rangę" moderatora Skrobelowi, zrobiłby w tym dziale więcej porządku w tydzień niż wszyscy globalni moderatorzy razem wzięci w ciągu roku. Pomijając już, że zrobił by to w kulturalniejszy sposób i używając w sposób poprawny języka polskiego. No i on ma jakieś pojęcie o Rhodium, nie to co Szanowny Pan tomaszkap, który już się wykazał wiedzą - a raczej jej brakiem...

*

Offline borejek3

• *
  • 62
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 23, 2011, 23:44:33 »
za spamowanie tym samym postem i do tego nie na temat warn

Śmiechu warte. Ostatni raz byłem na forum ponad rok temu, a tu ktoś mi prawi takie zarzuty. Woda sodowa.... Jeszcze trochę, a szybko mnie zniechęcicie do uczestniczenia w tym forum. Za stary i za poważny jestem na takie uwagi.......