Ekran

• 10 Odpowiedzi
  • 1781 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mateusz6

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC  HERMES & HTC Touch Pro 2
Ekran
« dnia: Styczeń 07, 2012, 23:49:37 »
Witam mam dwa pytania dotyczące rhodium:
1. Nie działają mi klawisze te pod wyświetlaczem (działa jedynie czerwona słuchawka) więc może moglibyście coś doradzić... może to jakaś drobnostka? Raczej nie od romu.
2. Pekła mi szybka pod dotykiem(dotyk jak i wyświetlacz działają), jak wymienię digitizer to razem z szybką, czy szybka jest częścią wyświetlacza i muszę wymienić cały wyświetlacz?

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
Odp: Ekran
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2012, 10:57:16 »
przyciski to byc moze tasma na wykonczeniu jest albo polaczenie tasmy przyciskow z glowna tasma.wciskaja sie normalnie i jest taki charakterystyczny "klik"?
co do wyswietlacza to za chiny nie wiem o co ci chodzi

*

Offline mateusz6

• *
  • 64
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2012, 11:14:59 »
Tak jest "Klik".

Wyświetlacz jest tak jakby cały popękany, ale wszystko działa, więc podejrzewam, ze między warstwą dotykową a wyświetlaczem jest jakaś szybka która mi pękła... eh dobra podejrzewam, ze to trzeba będzie wymienić cały wyświetlacz.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2012, 14:25:25 »
U mnie jest niewielkie pękniecie(jakby samego digitizera) i w serwisie, gdzie zawsze telefony robiłem, powiedział mi że musi byc wymieniony ekran i digitizer, koszt ok. 250 zł, więc zrezygnowałem i zostałem z małym pajączkiem na dole ekranu ;)

*

Offline wyplok79

• 25
  • Sprzęt: HTC Sensation XL/XE/ Touch Pro 2/ Desire/Desire HD
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2012, 20:27:06 »
Witam
Co do przycisków pod ekranem to na 90% taśma, miałem tak samo lub bardzo podobnie, zaczęło się od tego, ze przy rozsuwaniu migało podświetlanie a po tygodniu przestała działać zielona słuchawka. Po wymianie taśmy wszystko wróciło do normy.
Co do wymiany samego dotyku, życzę powodzenia. Jest to oczywiście do zrobienia bo robią to ludzie heh ale osobiście poległem. Radze kupić kpl używany lub nowy i wkleić tylko w ramkę
Pozdrawiam.

*

Offline mateusz6

• *
  • 64
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 11, 2012, 22:13:38 »
A orientujecie się może ile mniej więcej kosztuje wymiana taśmy?

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2012, 00:23:49 »
Pewnie zależy od miejscowości.
Średnio taśma powinna kosztować do 200 PLN, a wymiana pewnie z 50...

*

Offline mateusz6

• *
  • 64
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2012, 15:39:26 »
A więc pozostaje sprzedać telefon :( szkoda

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 12, 2012, 16:29:58 »
Czekaj, możliwe, że walnąłem głupotę. Ty (chyba) nie potrzebujesz wymieniać "głównej" taśmy flex, tylko tą tasiemkę, od przednich klawiszy sprzętowych. Nie wiem czy to jest na jednej taśmie czy nie, ale na Twoim miejscu i tak przeszedłbym się do serwisu. Szkoda fajnego telefonu, żeby go sprzedać za śmieszne pieniądze jako uszkodzony... Bo z pękniętym ekranem i nie działającymi przyciskami nie dostaniesz za niego więcej niż 100-200 PLN.

*

Offline mateusz6

• *
  • 64
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 12, 2012, 18:20:25 »
Tych przycisków to i tak nigdy nie używałem(jedynie przy hard resecie) i gdyby nie kolega nawet nie zauważyłbym, ze nie działają problem w tym, ze tak jak u wyplok79 u mnie też miga czasem podświetlenie klawiatury, bardzo rzadko ale zdarza się też, że po wysunięciu ekran się nie obraca tylko muszę wsunąć i wysunąć jeszcze raz.

100 to rzeczywiście bardzo mało...

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 13, 2012, 10:38:59 »
tasiemka od przyciskow jest wpinana w glowna tasme.objawy masz identyczne jak u mnie.tez najpierw zaczelo podswietlanie pajacowac.potem wlacznik a na koniec glosnik od rozmow takze niestety na 99% walnieta jest glowna tasma