Dziwne zachowanie TP2

• 19 Odpowiedzi
  • 1877 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ada$

• *
  • 52
Dziwne zachowanie TP2
« dnia: Marzec 22, 2011, 15:48:29 »
Witam

Od około 2 tyg. jestem (szczęśliwym) posiadaczem tego telefoniku. Zakupiłem go na ebayu w wersji CDMA. Gdy telefonik dotarł wszystko pięknie działało, bez problemu łapie zasięg ( i nie gubi) i takie tam.
Postanowiłem zmienić rom na energy (oczywiście cdma) i zaczęły dziać się schody. Bardzo często łączę się z netem. Sęk w tym że najczęściej aby się połączyć należy zrestartować fona i pobrać aktualizację pogody  :mrgreen:, dopiero teraz można odpalić operę. Gdy wygaszę ekran (na np. 30min) wygląda to identycznie. Restart, pogoda --> opera.

Dziś korzystając z telefonu przez około 6h telefon zapomniał mnie poinformować że otrzymałem smsa. Po 15 wchodzę w wiadomości iiii... magia, mam 9 nowych esów...  :O

Radio mam wgrane 2.32.00 CDMA.

Będę wdzięczny za wskazówki...

Pozdrawiam

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
Odp: Dziwne zachowanie TP2
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 22, 2011, 22:08:56 »
Witaj,
Cóż, jeśli problemy zaczęły się dziać po zmianie ROMu to samo w sobie jest to już znak gdzie należy szukać. Zacznij od HR i sprawdź czy problemy się powtórzą. Potem spróbuj wgrać swój poprzedni ROM.

Wiem, te porady są oczywiste, ale jeśli w ROMie jest jakiś problem to się go łatwo nie naprawi. Zawsze możesz spróbować wgrać inną wersję Energy. Te ROMy pojawiają się niemal co tydzień, więc jest w czym wybierać.

*

Offline Ada$

• *
  • 52
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 23, 2011, 22:45:44 »
Wczoraj wgrałem HTC Official... Pomijając szybkość i ilość zbędnych programów jestem zachwycony  :E
Z netem łączy "od strzału" i nie rozłącza co wygaszenie... Szkoda że dziś pokazał mi czas połączenia jakieś 390h...  :mrgreen:
Ma ktoś pomysł jak wyrzucić programy z romu? Można go załadować do jakiejś (jakiej ?) kuchni i wyrzucić co zbędne? Prawdopodobnie jestem zdany na ten rom gdyż nie trawię andruta, a więc ciężko było by znaleść inny telefon...

Pozdrawiam

*

Offline newo

• 270
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2/Cyfon p168i
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 23, 2011, 22:57:11 »
Może spróbuj z Ubuntu?? :) Poza interfejsem pisania wiadomości działa wyśmienicie :)

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 23, 2011, 23:56:41 »
Wczoraj wgrałem HTC Official... Pomijając szybkość i ilość zbędnych programów jestem zachwycony  :E
Z netem łączy "od strzału" i nie rozłącza co wygaszenie... Szkoda że dziś pokazał mi czas połączenia jakieś 390h...  :mrgreen:
Ma ktoś pomysł jak wyrzucić programy z romu? Można go załadować do jakiejś (jakiej ?) kuchni i wyrzucić co zbędne? Prawdopodobnie jestem zdany na ten rom gdyż nie trawię andruta, a więc ciężko było by znaleść inny telefon...

Pozdrawiam

Cóż, gotowane ROMy najczęściej działają lepiej niż stockowe. Energy są ulepszone w trochę inną stronę (bardziej przeładowane), ale jest jeszcze sporo innych, które przypominają stockowe, ale są posprzątane i zoptymalizowane.
Zajrzyj na PPCGeeks: http://forum.ppcgeeks.com/cdma-tp2-development/
Znajdziesz tam dużo więcej rzeczy dla CDMA niż na XDA. W końcu to "ich" żywioł :)

A co do kuchni, to oczywiście mogę coś polecić, np.:
Barin's OSBuilder

Jest genialna. Jak to ktoś napisał "Jedyna kuchnia, która pomaga rozwiązywać problemy zamiast je ukrywać". Ja nawet nie znając się specjalnie na gotowaniu po prostu "zdumpowałem" stock ROM 2.07 dla Rhodium i bez jakichkolwiek zmian ugotowałem. I już od razu ROM działał lepiej niż oryginalnie. W tym wątku znajdziesz sporo wskazówek jak optymalizować XIP, żeby było lepsze wykorzystanie RAMu itp. Społeczność CDMA w Polsce jest chyba stosunkowo niewielka i raczej nikt w pobliżu nie gotuje dla CDMA. Może będziesz pierwszy? :)

*

Offline Ada$

• *
  • 52
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 24, 2011, 20:41:22 »
Wcześniej miałem rom "Szarki" i był całkiem ok. Ale to nie znaczy że nie ma lepszych :) Do Tytna miałem chyba 8gb romów na pc aż znalazłem ten właściwy  :shocked:, ale było warto :)
Właśnie na ppcgeeks znalazłem tego energy...

Kuchnia wygląda smakowicie  :O~ Wieczorem się pobawię.
Wybacz... co to jest te XIP? Nigdy się z tym nie spotkałem.

Dla społeczności raczej gotować nie będę. Wg mnie była by to kradzież, czego nie chcę...

*

adtech

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 24, 2011, 22:20:47 »
XIP - Execute In Place. Najważniejsza część romu.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 24, 2011, 22:30:55 »
Właśnie miałem wkleić link z wikipedii :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Execute_in_place

Ja też długo szukałem ROMu.... Po pół roku z TP2 chciałem go już sprzedać, bo na większości nie dawało się normalnie pracować.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 22:33:10 wysłana przez Skrobel »

*

Offline Ada$

• *
  • 52
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 24, 2011, 23:37:06 »
Cosik się pobawiłem i wg filmiku z xda otrzymałem plik .XML z którym nie wiem co mam zrobić  :O
Kiedyś dla kaiserki gotowałem pierwszy raz jakieś 15min mi to zajęło i wszystko grało. Lekko mówiąc do tej kuchni jestem zbyt głupi  :O
Będę wdzięczny za rady :ok:

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 24, 2011, 23:46:53 »
Fakt, kuchnia jest dużo bardziej skomplikowana niż np. Ervius, ale ja (bynajmniej nie kucharz) nie miałem z nią problemu :) Podpowiedź: zajrzyj do Settings -> Build dump and ROM -> ROM files and types

*

Offline Ada$

• *
  • 52
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 25, 2011, 14:17:56 »
Właściwie mam zaznaczone że ma robić do pliku RUU_coś tam.nbh (przypuszczam że o to chodzi) ale nadal wyskakuje xml.

Może znasz prostszą w użytkowaniu kuchnię... Jak kiedyś dojde do wprawy może się udać ;)

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 25, 2011, 14:28:26 »
Prostsza kuchnia? Proszę bardzo:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=469420

jedna uwaga. Nie wiem co próbujesz zdumpować, ale generalnie da się to zrobić ze stockROMami. Romu Energy na przykład nie dasz rady (łatwo) rozebrać na poszczególne paczki, pousuwać niepotrzebne, a potem zgotować z powrotem.
Ponieważ Twoje wcześniejsze pytanie dotyczyło ROMu oficjalnego, toteż nie sprostowałem, że kuchnie tylko takie ROMy potrafią w miarę poprawnie rozdzielić na paczki/XIP/SYS itd.

PS. Jaka jest dokładnie nazwa tego xmla który dostajesz i gdzie on się dokładnie znajduje?
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2011, 14:30:36 wysłana przez Skrobel »

*

Offline Ada$

• *
  • 52
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 25, 2011, 15:37:14 »
Wygląda to tak że mam rom w postaci .exe. Wypakowałem go i załadowałem do kuchni. Pobawiłem się wg filmiku z xda i ostatnim krokiem jest zapisanie tego co stworzyliśmy (cokolwiek to jest...). W folderze z romem tworzy się katalog o nazwie Dump, w nim Configurations i tam mamy zapisane TEST1.xml (żeby nie było wiem dlaczego test1  :E). Plik ma 12KB...

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 25, 2011, 16:27:38 »
Ahaa... bo to co zapisujesz, to jest KONFIGURACJA, czyli zestaw ustawień dla Twojego ROMu. A sam ROM generujesz wciskając zieloną strzałeczkę (taki znaczek "play") mniej więcej na środku paska narzędzi. :)
W tym wątku, który Ci wcześniej podałem znajdziesz sporo odpowiedzi łącznie ze zrzutami ekranu jak najlepiej poustawiać opcje XIP i Dump.

*

Offline Ada$

• *
  • 52
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 25, 2011, 20:26:03 »
ROM ugotowany. Nie wiem gdzie się zapisał  :O Specjalnie zmieniłem nazwę a i tak nie mogę go znaleść :/

EDIT: Znalazłem rom w w Dump/Temp. Waży jakieś 190mb. Kolejny problem to jak go odpalić? Ogólnie dupa blada. Chyba najpierw wgram z tej prostszej kuchni...
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2011, 20:45:03 wysłana przez Ada$ »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 25, 2011, 23:23:55 »
Zaraz zaraz, to Ty nie wiesz co się robi z plikami nbh? To jak Ty dotąd ROMy wgrywałeś?
Ervius też wygeneruje plik .nbh. Wpisz w google CustomRUU.exe ;)
Pliki exe z ROMami to tak naprawdę archiwa zip. A w środku jest plik CustomRUU.exe i plik nbh z ROMem.

*

Offline Ada$

• *
  • 52
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 26, 2011, 01:30:37 »
Ogólnie zawsze miałem RUU. 2x klik, instalator się odpala i wszystko leci bez problemów.
Teraz przypomniało mi się że kiedyś miałem taką sytuację że miałem sam plik nbh i zapożyczyłem RUU z jakiegoś innego romu  :grin:
Właśnie wgrałem swój pierwszy gotowany rom na ten telefon i powiem że nie jest zły. Nie ma tylu zbędnych aplikacji jak w standardzie, i jest o wiele szybszy. Na razie powracam jednak do wersji htc gdyż przez pomyłkę wyrzuciłem Manilię a na samego WM 6.5 nie jestem w stanie patrzeć  :E

EDIT: Skorzystałem z tej http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=628948 kuchni. Bardzo prosta w obsłudze, jak dla mnie.
Pobrałem też to co poleciłeś mi wcześniej. Otwiera tylko format .erv. WTF?  :O
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2011, 01:36:54 wysłana przez Ada$ »

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 26, 2011, 19:25:38 »
Bo kuchnia to nie jest MS Word. W niej się nie otwiera ROMów tylko ewentualnie konfigurację. I pliki erv u Erviusa to jest tak samo jak pliki xml w OSBuilderze. OSKitchen szczerze mówiąc nie próbowałem. Ale ja nie jestem kucharzem. Pomagam tyle ile potrafię.... Jeśli Tobie ta akurat podpasowała to super :)

*

Offline Ada$

• *
  • 52
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 28, 2011, 01:27:35 »
Tak się powoli bawię i sukcesywnie usuwam z romu programy i cały syf :) Obecnie po resecie mam 89MB Ramu :wink:
Mam kolejne pytanie. Co zrobić aby po kliknięciu w ustawienia w Menu Start nie telefon nie przechodził do zakładki ustawień w sense?  :O Raz udało mi się usunąć z menu ustawienia :E ale na to pomaga tylko wyłączenie Sense.

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 31, 2011, 21:49:58 »
Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale musisz wprowadzić zmianę do rejestru:
"HKLM\Security\Shell\StartInfo"
"HideSettings" value="0" datatype="integer"[/quote]

Sam kiedyś tego szukałem, a dziś znalazłem czystym przypadkiem...