Downgrade stock ROMu do WM6.5 z grudnia/2009 (1.19.69.3)

• 5 Odpowiedzi
  • 1669 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC Sensation + HTC Touch Pro2 + HTC TyTN2
Downgrade stock ROMu do WM6.5 z grudnia/2009 (1.19.69.3)
« dnia: Październik 14, 2010, 16:33:20 »
Hejka,

Od ok. 2 tygodni jestem wlascicielem nowego Touch Pro 2 z fabrycznie wgranym ROMem 6.5 z Sense 2.5 z marca 2010 (WWE 2.07.401.1) - wersja niebrandowana. Niestety cierpie na przypadlosc pod tytulem Screen-of-Death (SoD), czyli tak mniej wiecej raz dziennie telefon nie chce sie wlaczyc po uspieniu (musze robic soft-reset lub wyjac baterie). Z tego co czytam to jest to wina oprogramowania, bo mnostwo ludzi po upgradzie do tej wersji ROM 6.5 z marca 2010 zaczela miec z tym problemy:

http://www.ppcgeeks.com/2010/05/14/sprint-verizon-touch-pro-2-wm6-5-causes-sleep-of-death/
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=655501&page=2
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=773661&page=2

Dlatego chcialbym wgrac ROM z grudnia 2009 (1.19.69.3), na ktorym podobno nie ma tego problemu. I teraz moje pytanie jest takie - czy po pobraniu ze strony HTC tego ROMu moge normalnie zdowngradowac obecny ROM do tej wersji bez wgrywania HardSPL-a etc. ? Ktos probowal ? Podczas pobierania tego ROMu ze strony HTC jest taka informacja: "Po wykonaniu aktualizacji nie będzie można przywrócić poprzedniej wersji systemu." Pytanie czy instalator nie wykrywa, ze probuje zdowngradowac ROM. A na razie nie chce bawic sie we wgrywanie HardSPLa, zdejmowanie czegos itd., bo jesli okaze sie, ze mam problem na tej wersji ROMu to moze jednak to jakas usterka sprzetowa to wtedy wysle do serwisu (chociaz wolalbym uniknac czytajac co robi Regeneris). Oczywiscie jak nie bede mial SOD na tej wersji z grudnia 2009 to wgrywam HardSPLa i jakis ugotowany ROM, ale musze miec pewnosc, ze nie jest to usterka sprzetowa :)

Pozdr,

misiek_to_ja

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
Odp: Downgrade stock ROMu do WM6.5 z grudnia/2009 (1.19.69.3)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 14, 2010, 16:40:37 »
Z tego co pamiętam to można robić downgrade, spróbuj tu się nie da nic popsuć :) A jeżeli chodzi o SODy to na 99% winę za nie ponosi oprogramowanie. Nasze HTC się do ROMów nie przykłada, w końcu ma XDA :)
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline ReedScout

• *
  • 94
  • Sprzęt: TP2 (Rhodium) - HD2 - SGS
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 14, 2010, 16:44:00 »
tu masz linki do romów z polskiej dystrybucji.
http://pdaclub.pl/forum/rhodium/htc-touch-pro-2-rhodium-faq-dla-poczatkujacych/
Podczas wgrywania oficjalnych romów nie musisz używać HSPL i spokojnie możesz wgrywać bez utraty gwarancji co do SoD to są praktycznie na każdym oficjalnym romie dlatego polecam S2 od jackosa a jeszcze bardzie polecam ten sam rom tylko po przejściach od "Skrobla" ?! a wracając do sod'ow  to miałem je na każdy m romie dopóki nie wymienili mi płyty gł. z powodu usterki tel. od tamtej pory nie miałem sod'ów na żadnym romie :)

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2010, 16:47:26 »
Haha... ReedScout wyprzedziłeś mnie o 2 minuty. Już miałem całą wiadomość gotową, tylko bez superlatywów w stosunku do ROMów :)

*

Offline ReedScout

• *
  • 94
  • Sprzęt: TP2 (Rhodium) - HD2 - SGS
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 14, 2010, 16:49:30 »
Haha... ReedScout wyprzedziłeś mnie o 2 minuty. Już miałem całą wiadomość gotową, tylko bez superlatywów w stosunku do ROMów :)

hehe trzeba zachwalać bo romy są doskonałe wieczorem będę wgrywał v.1.8 od ciebie :)

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC Sensation + HTC Touch Pro2 + HTC TyTN2
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 20, 2010, 01:16:17 »
Hejka,

Po downgradzie do 1.86.401.1 (1.19.69.3 to jednak WM6.1) przed dwa dni zero SoD. Zatem przerzucilem sie na cooked ROM w postaci S2 od jackosa - roznica w stosunku do stock ROMu kolosalna. Oczywiscie minely 4 dni i tez zero SoD :) Dlatego jestem tym bardziej pod wrazeniem jak HTC zwalilo ten ROM 2.07.401.1. Zeby bylo ciekawiej napisalem do HTC Europe  kilkanascie dni temu i po kilku wymianach mailowych zaproponowali odeslanie urzadzenia i wymiane na nowy egzemplarz. Oczywiscie wklejone posty z XDA z historiami ludzi, ktorzy dostali nowki i nadal mieli to samo nie przemawia do nich. Rece opadaja. Szczerze wspolczuje ludziom, ktorzy nie maja czasu / wiedzy, zeby pobawic sie we wgranie innego ROMu, a kupili TP2 z ROM 2.07.401.1. A z tego co wiem wszystkie nowki niebrandowane sa obecnie wlasnie z tym ROMem z Sense 2.5 co powoduje, ze telefon jest po prostu nie do uzytku.